Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 897 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 45  Następna
Autor Wiadomość
#221 PostWysłany: 13 Lut 2017 14:59 
Awatar użytkownika

Loty: 36
Kilometry: 32 327
Krajów: 9 / 4.2%
Z tego co widzę, na wschód od hotelu na Via Zanica, 100 m od hotelu masz przystanek Grassobbio via Zanica 20.
Kursują z niego autobusy nr 1 (albo jakaś wariacja - 1C) Grassobbio - Citta Alta
Tutaj ściągniesz sobie rozkład, a na nim znajdziesz przystanek Grassobbio.
https://www.atb.bergamo.it/en/atb-netwo ... timetables
Ostatni autobus przyjeżdża pod hotel o 22.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#222 PostWysłany: 13 Lut 2017 15:16 

Loty: 217
Kilometry: 263 920
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
Wg teraz obowiązującego rozkładu jazdy, ostatni bezpośredni autobus w sobotę z Citta Alta wyjeżdża o 21:11.
Później masz jeszcze o 21:53, 22:43 czy 23:16. Ale po pierwsze, czeka Cię przesiadka. Drugie - spacer z lotniska.
 Profil Relacje PM off  

#223 PostWysłany: 13 Lut 2017 16:08 

Grzegorz Firlit i MarBlo dziękuje wam za podpowiedzi, przeoczyłem jakoś ten przystanek przy hotelu. Kawal drogi do citta alta, ok 55 minut w jedna stronę, no nic, muszę pomyśleć co robić..
 Profil Relacje PM off  

#224 PostWysłany: 14 Lut 2017 19:44 

mysimpleworld napisał(a):
@‌jacub‌ a z ciekawości - ile trwa dojazd z Lecco (z dworca) do Piani? Tzn. razem z wjazdem kolejką?
Zastanawiam się nad jednodniówką w Bergamo - znowu ;) w samym Bergamo byliśmy, więc chcieliśmy pojechać teraz do Lecco. Tylko, że w samym Lecco to chyba spacer, jakaś kawka i tyle... więc fajnie by było to urozmaicić. Tylko pytanie, ile to zajmie czasu (wjazd/zjazd) tak żebyśmy ok. 14-15 mogli zawijać już do B. W Lecco przy dobrych wiatrach będziemy ok. 11.

@mysimpleworld Tak jak inni piszą to pół godziny w jedną stronę przy bardzo sprzyjających wiatrach. My zjechaliśmy kolejką o godzinie 12:30, zaraz podjechał autobus i jak dotarliśmy na dworzec kolejowy to zdążyliśmy tylko zobaczyć tył "naszego" pociągu do Varenny o 13:02.
Planując wjazd na Piani D'erna sprawdź dokładnie autobus, bo ta linia 5 to takie typowe włoskie dziwadło. Gdy dotarliśmy pociągiem a Begamo, na przystanku autobusowym sprawdziłem rozkład,m a na nim było, ze autobus nr 5 odjeżdża o 10:40. Poniżej był rozkład linii 5. (piątka z kropką :shock: ) który odjeżdżał o 10:50. Jak się okazało to ten o 10:40 robi kółko po mieście i o 10:50 znowu podjeżdża na ten sam przystanek pod dworcem i już bezpośrednio jedzie pod Piani D'erna.
 Profil Relacje PM off
mysimpleworld lubi ten post.
mysimpleworld uważa post za pomocny.

#225 PostWysłany: 14 Lut 2017 20:03 
Awatar użytkownika

niebieski
@jacub
Dokładnie tak jest, autobus nr 5 staje na przystanku przy dworcu (Via Montello) dwa razy ale nie zawsze - żeby było śmieszniej, to niektóre kursy nie robią tego kółka :) Widać to doskonale na wrzuconym przez mnie na poprzedniej stronie rozkładzie.
 Profil Relacje PM off  

#226 PostWysłany: 15 Lut 2017 16:33 

@‌jacub‌ bardzo Ci dziękuję :)
na razie "sprzątnęli" mi bilety w dobrej cenie do Bergamo, więc jeśli nie wrzucą jeszcze jakiejś promocji na weekend majowy, to pasujemy do września.
 Profil Relacje PM off  

#227 PostWysłany: 17 Lut 2017 14:56 

Kilka tygodni temu zaliczyłem 2 dniową wizytę w Lombardii, naprawdę polecam, bardzo małym kosztem można sporo zobaczyć.
Pierwszy dzień to Bergamo, kolejka na Citta Alta, później przejazd do Lecco - tam Piani d'Erna i na koniec sam Mediolan.
Polecam w szczególności Piani d'Erna, mało kto o tym wspomina na forum ale widoki z góry i sam przejazd kolejką robi wrażenie, przejazd kolejką kosztuje 9 eur w dwie strony, ale kupując bilet w biletomacie 24-godzinny io viaggio ovunque za 17 EUR mamy przejazdy zarówno pociągami, autobusami po całej Lombardii w tym mediolan (metro itp) oraz kolejkami na Citta Alta i Piani d'Erna, więc to bardzo opłacalna sprawa jeśli się dużo jeździ

Najśmieszniejsze jest to że przed wyjazdem przeczytałem gdzieś na szybko że biletów nie trzeba kasować, są ważne 24h po wydrukowaniu, tak też myślałem, jeździliśmy 8h pociągami, kolejkami, autobusami - jednak w drodze z Lecco do Milano Centrale konduktor powiedział że bilet należy jednak skasować, bardzo był miły i obeszło się jedynie na obowiązku kupna u niego biletu z Lecco do Mediolanu za 5EUR, bez mandatu :) I tak wyszliśmy na plus ponieważ następny dzień mieliśmy transport po Mediolanie + dojazd na Bergamo za darmo już legalnie :)
W autobusach mogły być kontrole, wtedy byłby mandat, jednak na kolejkach do Citta Alta i Piani d'Erna, ludzie na bramkach przeglądali bilety dokładnie i wpuścili nas na góre na biletach nieskasowanych (ani my ani oni nie wiedzieli o obowiązku kasowania, Pan obsługujący kolejkę w Lecco nawet nie wiedział za bardzo czym jest bilet - żeby się dowiedzieć musiał zasięgnąć informacji u sprzedawcy w barze obok dolnej stacji)

Polecam wszystkim Lombardię na weekend sam Mediolan nie jest taki zły jak go opisują, można sobie pospacerować, mnóstwo starych bardzo ładnych kamienic z detalami, miejscami ciekawa architektura, dużo większy porządek na ulicach niż w Rzymie, dużo ciekawych muzeów, ja miałem czas tylko na Historii Naturalnej
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#228 PostWysłany: 19 Lut 2017 02:07 

Loty: 8
Kilometry: 22 290
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
wypad rodzinny do BGY i dylemat - jechać nad Como czy Garda? gdzie łatwiej będzie się podróżować bez auta? ( wiem,że jeżdżą pociągi ) :) chodzi mi o praktyczne rady w którą stronę będzie mniej problemowo jechać i objechać okolicę. Planujemy tam zostać 4 dni
 Profil Relacje PM off  

#229 PostWysłany: 19 Lut 2017 02:33 

Zdecydowanie Como. Lepszy dojazd i ładniejsze widoki.
 PM off
klimas lubi ten post.
klimas uważa post za pomocny.

#230 PostWysłany: 19 Lut 2017 10:12 
Awatar użytkownika

Loty: 376
Kilometry: 536 746
Krajów: 56 / 26.2%
niebieski
Też głosuję za Como. Z Bergamo jest pociąg do Varenny, z którego można wysiąść na zwiedzanie Lecco (bo bilet jest ważny 6h od skasowania, a i tak jest przesiadka w Lecco). A z Varenny z kolei prom do Menaggio i Bellagio. Wszystkie miasteczka fajne, samochód tylko by przeszkadzał:)
 Profil Relacje PM off  

#231 PostWysłany: 20 Lut 2017 15:07 

Bezpośredniego pociągu do Varenny to nie ma - trzeba się przesiąść w Lecco. Bilet na pociąg w Lombardii jest ważny tylko 3 godziny.
 Profil Relacje PM off  

#232 PostWysłany: 20 Lut 2017 15:20 
Awatar użytkownika

niebieski
@‌jacub‌
Bilet kupiony na miejscu (do skasowania) na trasę do 50 km jes tważny 3h, na trasę powyżej 50 km jest ważny 6h.
Bilet kupiony online na stronie http://www.trenitalia.com jest ważny 4h.
 Profil Relacje PM off  

#233 PostWysłany: 21 Lut 2017 09:04 

Faktycznie strona Trenitalii tak podaje. Gdzieś tu na forum czytałem, że bilety we Włoszech są ważne 6 godzin, za wyjątkiem Lombardii.
 Profil Relacje PM off  

#234 PostWysłany: 21 Lut 2017 10:55 
Awatar użytkownika

niebieski
We Włoszech nie zawsze informacje z sieci pokrywają się z rzeczywistością ale podane przeze mnie terminy ważności drukowane są faktycznie na biletach.
 Profil Relacje PM off  

#235 PostWysłany: 24 Lut 2017 14:27 

niebieski
Doradzcie mi jedną rzecz ( w sumie powinno być to w noclegach ) ale może dzięki umieszczeniu w tym temacie coś sensownego mi podpowiecie.
Pierwotnie plan był taki,że z Berrgamo ( 4 os dorosłe i dziecko) jedziemy do Ibis Como (autem) https://www.google.pl/maps/place/Hotel+ ... d9.0565718 a później przez 3-4 dni zwiedzamy okolice. Bilety kupione natomiast teraz wychodzi na to,że lepiej mimo wszystko ogarniać okolice pociągiem. Problem w tym,że z tego co widzę kiepski jest dojazd komunikacją spod tego hotelu ( chyba,że się mylę) nad jezioro i wogóle z BGY. Pytanie więc czy trzymać się planu i zwiedzać autem i na noc codziennie wracać do tego hotelu? czy trzymać się podpowiedzi aby jechać pociągiem do Lecco i dalej podróżować w ten sposób? Jeśli ta 2 opcja to będę wdzięczny za sprawdzone miejscówki dla tylu osób lub w rozbiciu na 2 pokoje ( jedzie moja mama i teściowa więc oddzielne łóżka raczej wskazane) :D
Ewentualnie 3 pomysł taki żeby nocować w BGY ale to chyba najgłupszy z nich.
 Profil Relacje PM off  

#236 PostWysłany: 24 Lut 2017 14:32 

niebieski
Weź auto :D Na same dojazdy w to miejsce stracisz sporo czasu.
Mając auto możesz:
- zrobić sobie bazę w hotelu
- spać każdej nocy w innym miejscu
 Profil Relacje PM off
klimas lubi ten post.

#237 PostWysłany: 24 Lut 2017 14:44 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
klimas napisał(a):
Ewentualnie 3 pomysł taki żeby nocować w BGY ale to chyba najgłupszy z nich.
Dlaczego najgłupszy ?
Wszystko zależy od tego co chcesz zobaczyć. Jeżeli będzie to Bergamo, Mediolan i któreś z miasteczek nad Como to po co ci samochód ? Stacjonuj w Bergamo i korzystaj z pociągów. Jeżeli chcesz zwiedzać okolice samego Como to przy założeniu że hotel masz dość daleko od miasta i wszędzie trzeba dojechać to niestety jesteś skazany na auto. Pamiętaj że dochodzą również koszty parkingów.

Przede wszystkim ustal z uczestnikami wycieczki co chcecie zobaczyć i na co się decydujecie a co jest po za waszym zainteresowaniem lub możliwościami. Ustalcie priorytety (najlepiej w wariantach w zależności od pogody) a wtedy wybór bazy noclegowej i transportu z tego wyniknie. Pamiętaj że Twoje oczekiwania mogą być całkowicie odmienne od oczekiwań Twojej mamy i "mamusi". ;) Potem zrób kalkulacje kosztów i przedstaw im propozycje.

Masz razem 5 osób. Sprawdź oferty może lepiej wynająć apartament z kilkoma sypialniami zamiast brać hotel.
 Profil Relacje PM off
klimas lubi ten post.

#238 PostWysłany: 24 Lut 2017 14:50 

niebieski
heheh no Mamusia i "mamusia" najważniejsza :)
Plan w miarę lajtowy żeby nie biegać z wywieszonym językiem bo żona w ciąży :D Teściowa tak naprawdę pierwszy raz pojedzie za granicę, a że Włochy ponoć jej się podobają :) to trochę starówki ( myślę,że to co w Bergamo wystarczy 1-2 dni, a potem może na 2 dzień do Lecco tak żeby wrócić wieczorami do BGY. Mediolan sam nie wiem co raczej więcej negatywów niż pozytywów o nim słyszę ( w sensie,że lepiej zostać w BGY ) Ale może wtedy:
1-2 dni na mega luzie po prostu poszwendać się po Bergamo, usiąść gdzieś na kawie, w knajpce itp
3 dnia Lecco żeby chociaż "liznać" jezioro
4 dzień albo znów Lecco ale jechać dalej do Varenny albo Mediolan.
I wtedy auto faktycznie nie potrzebne.
A nocleg z punktów np. Ibis Aeroporto.
Wyjazd w czerwcu.
 Profil Relacje PM off  

#239 PostWysłany: 24 Lut 2017 14:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Według mnie każdy z tych wariantów ma sens:
1. wspomniany hotel Ibis Como + samochód
2. Bergamo + komunikacja
3. Lecco (ewentualnie inne miasteczko na trasie kolejowej przy wschodniej odnodze jeziora) + komunikacja

Przy czym, wariant 1. raczej nie ma sensu bez samochodu. Wariant 3. jeżeli chcecie się głównie skupić na samym jeziorze (Varenna, Bellagio, itd).
Sam musisz wybrać, przecież nie zrobimy tego za Ciebie :)

Ostatnio edytowany przez maczala1, 24 Lut 2017 14:57, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
klimas lubi ten post.

#240 PostWysłany: 24 Lut 2017 14:57 

niebieski
Jeżeli tak, to zbazujcie się w BGY. Lecco/Como = 1 dzień, Garda i mocno przeze mnie polecane Monte Baldo = 1 dzień, możesz dorzucić Weronę i Bergamo jako kolejny dzień i np poszukaj lotów z BGY na południe Włoch na jeden dzień (wylot rano, powrót wieczorem). Są bardzo tanie Ryany czasem na Sycylię lub okolice. Możesz też do Szwajcarii skoczyć - Lugano i jego Monte Bre też jest genialne i blisko BGY.
Na upartego masz jeszcze Wenecję, wszystko w obrębie 2 h jazdy pociągiem.
Mediolan w zasadzie do odpuszczenia, ale z kolei fajnie to brzmi: byliśmy w Mediolanie :lol:

Widok z Monte Bre kręcony suszarką:

Ostatnio edytowany przez Maciek78 24 Lut 2017 15:11, edytowano w sumie 4 razy
 Profil Relacje PM off
klimas lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 897 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 45  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość