Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 97 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Mar 2013 17:48 

Na międzynarodowym lotnisku Benito Juarez w Mexico City znajdują się dwa terminale. Przy terminalu B nie ma stacji metra, należy wsiąść w czerwony, autobus, który jedzie do stacji metra Hangares (linia 5). Tuż przy Terminalu A znajduje się stacja metra, aby do niej dojść, należy przejść przez cały terminal aż do Sali A (loty lokalne), wyjść przez ostatnie wyjście, ominąć taksówkarzy (którzy próbują namówić każdego na swoje usługi, ale nie są nachalni) i iść przez jedyny chodnik dla pieszych. Po kilku minutach dojdzie się do metra, które ma bardzo szeroką siatkę połączeń. Pociągi jeżdżą często i jest bezpiecznie.
Więcej informacji o pierwszym przyjeździe do Mexico City - tutaj: http://travelike.pl/2013/03/06/pierwsze ... zwariowac/

pozdrawiam!

Ostatnio edytowany przez Zeus, 17 Paź 2016 10:23, edytowano w sumie 1 raz
zmiana tematu
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
 Temat postu: Re: Mexico City
#2 PostWysłany: 01 Lut 2016 20:24 

Potwierdzam, metro w Mexico City jest super rozwiązaniem na podróżowanie po tym mieście.
Trochę trzeba się nachodzić podczas przesiadek na niektórych stacjach, ale to żaden problem by dostać się do centrum z lotniska.
Bilet jednorazowy kosztuje 5 MXN (peso).

Dobrym rozwiązaniem są też autobusy METROBUS - przejazd 6 MXN. Mają one wydzielone pasy i nie stoją w korkach. Jeżdżą często i szybko.

By podróżować METROBUSem trzeba wykupić za 10 MXN plastikową kartę prepaid i ją zasilić. Wszystko dostępne na każdym przystanku METROBUS.
Kartę można wykorzystać dla dowolnej liczby osób. Można używać jej także w metro.

Ciekawostka, w autobusach METROBUS są znaki dotyczące "segregacji". Przód autobusu przeznaczony jest dla kobiet, natomiast tył jest "mieszany"
Wprowadzono to by zapobiec molestowaniu kobiet w komunikacji miejskiej.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 14 Lut 2016 17:42 

niebieski
Orientuje sie ktos, jaka moze byc cena za taxi z lotniska do centrum Mexico City, kurs po północy?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 14 Lut 2016 19:27 

Loty: 36
Kilometry: 121 523
Krajów: 19 / 9.2%
Na lotnisku są kioski różnych firm taksówkarskich w których kupuje się voucher na przejazd. W ten sposób z góry wiesz ile zapłacisz i nikt Cię nie oszuka. Taxi z lotniska kosztuje ok. 130 pesos.
 Profil Relacje PM off
Pozi uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 17 Lut 2016 21:45 

niebieski
Wielkie dzięki za odp. Te kioski są jakoś specyficznie oznaczone?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 17 Lut 2016 22:28 

niebieski
Są dobrze oznaczone, znajdziesz bez problemu przy wyjściu. Wszystko działa sprawnie i bez problemowo.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 17 Paź 2016 20:31 

Mam w MEX przesiadkę długości 6h23m stąd zastanawiam się nad szybkim wyskokiem na miasto, coś zjeść, coś zobaczyć, m.in. Mexico City Metropolitan Cathedral i bliską okolicę po czym wrócić na lotnisko i kontynuować podróż. Sprawdzałem połączenia pokazuje bezpośredni autobus z lotniska MEX do centrum pod katedrę, czas przejazdu 1h10m. W teorii wygląda to tak, że wyszedłbym z lotniska, wsiadł do autobusu, dzięki temu już miałbym szansę obejrzeć miasto z okna autobusu, katedra i "bliska" okolica, ok. 1h, po czym powrót 1h10m co daje razem 3h10m, pozostały czas zostawiłbym jako bezpieczną lukę, tak aby zdążyć na kolejny lot. Pytanie do kogoś kto był, obeznanego w temacie, a może ktoś już korzystał z takiego stopovera z szybkim zwiedzaniem. Na ile taki plan uważacie za możliwy do realizacji?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 17 Paź 2016 20:50 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 695
Kilometry: 923 016
Krajów: 86 / 41.6%
Też mam 6:30 godziną przesiadkę i myślę poważnie skoczyć chociaż na śniadanko do centrum.
Czytałem na rożnych forach ze jest to realne (jak się ma BP i nie ma bagażu) i rozważam przejazdkę do T1 i potem metrem.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 17 Paź 2016 21:01 

Loty: 237
Kilometry: 332 020
Krajów: 50 / 24.2%
niebieski
Między terminalami kursuje co chwilę aerotren, czyli taka bezpłatna kolejka, trzeba pokazać tylko kartę pokładową. Do centrum dojedziecie metrem z bodajże jedną przesiadką w 30 minut, więc moim zdaniem lepiej niż autobusem, koszt 5 pesos, czyli 1 zł :)
Ja miałem między lotami 4 h i zdążyłem wymienić kasę w kantorze, skorzystać z toalety, zgubić się i pospacerować w okolicach Katedry :)

#10 PostWysłany: 19 Paź 2016 13:46 

Też wydaje mi się na spokojnie możliwe. I teraz pytanie, jak z płatnością kartą za bilety komunikacji miejskiej? Zastanawiam się nad wzięciem karty Aliora USD i korzystanie z niej w trakcie tego krótkiego stopovera, w planie płatność za metro/bus, ewentualnie jakiś magnes :) Jeśli tylko gotówka to ile na kom. miejską? 5pesos w jedną i 5pesos w drugą? Wymieniałeś walutę w kantorze na lotnisku?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 19 Paź 2016 15:36 

Loty: 237
Kilometry: 332 020
Krajów: 50 / 24.2%
niebieski
Połączeń MEX-CUN jest cała masa dziennie :)

@‌przemwaw‌
Nie wydaje mi się, żeby można było płacić kartą za bilety na metro.
5 pesos w każdą stronę. Nie pamietam tylko, ile czasu te bilety są ważne. Na pewno na jednym przejechałem z lotniska do centrum przesiadając się jeden raz (albo dwa?).

#12 PostWysłany: 20 Paź 2016 00:11 

niebieski
Kursy na lotnisku są naprawdę niezłe więc warto tam wymienić. Punktów jest sporo. Przejazd metrem do miasta jest całkiem sprawny, o ile pamiętam chyba nie można za bilety płacić kartą. W każdym razie szybciej i bezpieczniej byłoby wymienić choćby 10 USD i płacić gotówką.

Wydaje mi się, że warto podjechać na Zocalo i przejść się Av. Madero (jest fajne miejsce z tacosami).
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Postój w MEX
#13 PostWysłany: 06 Sty 2017 12:33 

Witam wszystkich!

Skorzystałem z październikowej oferty F4F i lecę z Amsterdamu do Havany, z przesiadką w Meksyku (MEX), liniami Aeromexico na całej trasie. W drodze powrotnej mam ponad 14 godzin postoju w ciągu dnia na lotnisku MEX i chciałbym wykorzystać ten czas na zobaczenie miasta.
Czy opuszczenie lotniska jest możliwe? Czy odbiera się wówczas bagaż rejestrowany i nadaje go ponownie na kolejny lot? Jakieś doświadczenia z tego lotniska?

Dzięki za pomoc!
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 06 Sty 2017 14:46 
Awatar użytkownika

Loty: 327
Kilometry: 381 872
Krajów: 38 / 18.4%
złoty
Hehe, to razem bedziemy dumac co robic przez 14 godzin na MEX.
Jesli chodzi o bagaze to pewnie domyslnie zostana nadane bezposrednio do AMS a jesli chodzi o mozliwosc opuszczenia lotniska to czekam az ktos inny odpowie na Twoje pytania :)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 08 Lut 2017 20:15 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

amatorsportu napisał(a):

W drodze powrotnej - jeden w boarding pass w Hawanie, drugi w Meksyku.

Trzeba pamiętać, że w Meksyku odbiera się i nadaje bagaż rejestrowany (weryfikacja celna). Jednak szybko i bezboleśnie.

W razie wątpliwości - służę radą.

Pozdrowienia.

A przechodziliście kontrolę paszportową lub uderzaliście na miasto? :)

@‌xyrxis‌ Ile czasu ci zajęło kontrola paszportowa?
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 08 Lut 2017 20:42 
Awatar użytkownika

złoty
@Zeus, jestem prawie pewien ze gdzies w innym watku Ci juz odpowiadalem :)

Na locie AMS-MEX-HAV nalozylo sie chyba kilka przylotow i kolejka do kontroli byla bardzo dluga. Nie jestem w stanie powiedziec ile dokladnie ale paszporty + clo zajelo chyba kolo godziny.

W druga strone bylo wlasciwie pusto przy stanowiskach. Paszporty, odbior bagazu, wydruk kart pokladowych, clo - wszystko zajelo chyba 20 - 30 minut i mozna bylo isc cos zjesc i skoczyc do miasta.
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#17 PostWysłany: 08 Lut 2017 20:44 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Wiem ;D
Po prostu wolę pozbierać info tutaj, na przyszłość :)

Muchas gracias :)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 08 Lut 2017 20:48 
Awatar użytkownika

złoty
ok, rzeczywiscie tak to ma wiekszy sens.
To ja dodam od siebie ze taksowki tam sa na tyle tanie ze kompletnie nie chcialo nam sie nawet szukac stacji metra. Z tego co kojarze to zaplacilismy dokladnie 224MXN (okolo 10USD) za bilet na taksowke z lotniska do Zocalo.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 17 Lut 2017 10:40 

Loty: 280
Kilometry: 616 668
Krajów: 55 / 26.6%
@‌Zeus‌

W naszym przypadku kontrola paszportowa zajęła raptem kilka minut (niedziela rano): wszystkie stanowiska otwarte. Właściwie bez oczekiwania. W drodze powrotnej, w czasie kontroli bagażu (ten przycisk, który wciskamy na "customs" ma chyba za zadanie po prostu wytypować statystycznie bagaż do kontroli), nie zajęło to więcej niż 15 minut. Szybko i bezboleśnie. Zaraz za bramkami "transfer desk", na którym otrzymujesz kartę pokładową. Wychodzisz na halę przylotów i albo idziesz na górę na odloty (Terminal 2, na którym operuje AeroMexico, Lufa lata bodajże na Terminal 1), albo myślisz o pójściu w miasto.

My z racji porannego przylotu i wylotu przed północą - poszliśmy w tango.

Opcja budżetowa:

Przylot na Terminal 2 - wjazd na górę na AirTrain (free z kartą pokładową), który kursuje między terminalami 1 i 2 - przejazd na T1 - przejście w kierunku bramki (puerta) 1 - 5-minutowy spacer do stacji metra (w dni powszednie metro kursuje bodajże od 5:00, w niedziele od 7:00) i całe miasto nasze. Opcja budżetowa: 5 peso / osoba. Całość przejścia do metra może zająć do 30 minut.

Kurs na lotnisku: 22,42 MXN - 1 EUR.

Jeśli ktoś ma mniej czasu, cena za taksówkę, jak wspomniał @‌xyrxis‌ jest akceptowalna i można śmiało ruszyć na poszukiwania ciekawych miejsc i rzetelnych tacos.

Powodzenia!
 Profil Relacje PM off
balajanek lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#20 PostWysłany: 20 Lut 2017 23:44 

z ciekawości ile jedzie taxi do centrum (Zocalo?), czy są duże korki? zakładając że kolejka na kontroli jest niewielka ile czas minimum wypada mieć żeby obrócić lotnisko-> miasto-> lotnisko?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 97 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości