Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 31 Sty 2017 12:09 
Awatar użytkownika

Loty: 271
Kilometry: 578 945
Krajów: 48 / 22.4%
srebrny

Dokąd
  • Amsterdam (AMS)

Data wylotu
  • 27.02.2017

Bagaż
  • Bagaż rejestrowany

Ilość pasażerów
  • 5

Sam znalazłem
  • SXF-AMS easyJet za 40E/os w poniedziałek rano

Dodatkowe informacje
  • Hej,
    Posypał mi się trochę plan podróży i potrzebuję pomocy.
    27.02. wylatujemy rodzinnie z Amsterdamu do Panamy. Pierwotnie pomysł był taki, że przyjaciele z Brukseli nas mają przenocować na weekend oraz potem podrzucić do AMS, jednak przyjaciele będą wtedy... w Polsce. Wprawdzie mieszkanie w Brukseli nadal jest dostępne (a zatem możemy dalej trzymać się pierwotnego planu), ale za bardzo nie ma dla nas ciekawej opcji na transfer BRU-AMS.

Tak czy tak chcemy w drodze powrotnej lecieć FR z BRU do SXF więc optymalnie tam powinno na nas czekać auto, ale zaakceptuję też PolskiBus z Berlina do Wrocławia.

Zatem opcje są takie:
    a) jedziemy do Berlina, tam zostawiamy auto, lecimy easyJet do AMS w poniedziałek rano - cena jest ok, ale wylot z AMS do PTY mamy 11:05. Jeśli easyJet poleci zgodnie z planem, to jesteśmy w AMS o 8:40 i jest super wszystko zgrane. Jeśli w Berlinie będzie atak zimy, to nie wiem czy mam takie ubezpieczenie, które mi pozwoli pokryć straty z racji niedotarcia na lotnisko...
    Jest oczywiście możliwość lecenia w niedzielę już z SXF do AMS, ale wtedy dochodzi mi nocka w AMS i mało atrakcyjna cena za bilet easyjet.

b) auto zostaje we Wrocławiu i lecimy z innego lotniska do AMS lub okolicy (any ideas?)

c) jedziemy autem do AMS i nie wygłupiamy się w samoloty skoro jest nas 5 osób. Ta opcja wydaje się logiczna, ale nie mam weny tłuc się ponad 1000 km autem - raz, że zima, dwa, że nie ufam do końca swojemu samochodowi a assistance mam tylko do 1000 km od domu :)

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

Relaks na Kanarach 😎🏖️ Wypoczynek na Fuerteventurze za 1669 PLN Relaks na Kanarach 😎🏖️ Wypoczynek na Fuerteventurze za 1669 PLN
Wietnam z Etihad Airways 🪷🌏 Hanoi z Warszawy za 2391 PLN 😍✈️🧳 Wietnam z Etihad Airways 🪷🌏 Hanoi z Warszawy za 2391 PLN 😍✈️🧳
#2 PostWysłany: 31 Sty 2017 12:21 
Awatar użytkownika

Loty: 327
Kilometry: 381 872
Krajów: 38 / 17.8%
złoty
Hej
Ostatnio sam przerabialem ten temat wiec podziele sie przemysleniami.
Lecisz do Panamy wiec na pewno masz duzo bagazu - zatem opcja ktora znalazles odpada bo bedziesz musial sporo doplacic w EeasyJecie za bagaze dla 5 osob.
Mozesz kombinowac z dolotem do Eindhoven z Polski a potem autobusami dostac sie do AMS ale to jest stosunkowo problematyczne, biorac pod uwage fakt ze nie ma bezposredniego polaczenia EIN - AMS. No i w tanich liniach do EIN przelot z bagazem wcale nie bedzie taki tani.
Moim zdaniem najkorzystniejsze cenowo bedzie jednak pojechanie samochodem, przy pieciu osobach koszty wyjda naprawde niewielkie a jesli chodzi o assistance to mozesz sobie dokupic takie na 2 tygodnie i zawsze bedziesz czul sie troche pewniej. Ewentualnie popatrz na blablacar, tylko moze byc trudno znalezc transport dla 5 osob jednym samochodem.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 31 Sty 2017 12:25 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Ja był brał opcję nr 3. Przy locie China do Bangkoku mieliśmy identyczną niemal sytuację, więc z Wrocławia do Amsterdamu pojechaliśmy samochodem. Całość - paliwo i parking wyniosło 920 zł, przy czym my dzieliliśmy tę kwotę na 3, a jeszcze zrobiliśmy trochę zwiedzania Holandii i Belgii przy okazji. Jedyna różnica była taka, że mam w Holandii rodzinę, więc było gdzie się zatrzymać i wypocząć przed i po locie.
 Profil Relacje PM off
zawiert lubi ten post.

#4 PostWysłany: 31 Sty 2017 12:31 
Awatar użytkownika

Loty: 327
Kilometry: 381 872
Krajów: 38 / 17.8%
złoty
To dodam jeszcze ze akurat na HRSie jest deal na hotel w Amsterdamie.
Przyjedz sobie spokojnie dzien wczesniej, przespij sie i wszystko bedzie bez stresu i przesadnego wysilku.
https://www.hrs.com/deals/pl/netherland ... emis.html#
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 31 Sty 2017 12:32 

niebieski
W sumie ciezko cos nowego dodac. Wszystkie opcje masz przedstawione a ceny juz tylko beda rosnac.
Musisz sam zdecydowac.

Ja mialem podobna sytuacje i wolalem troche doplacic za noclegi aby nie miec stresu z powodu zimy i opoznien.
Kwestia osobista - ja po prostu nie lubie ryzyka w tym temacie wiec wolalem troche drozej.

Lecac rano do AMS sporo ryzykujesz bo jakies opoznienie i zostajesz w Europie.
Sprawdz moze punktualnosc tego polaczenia. Ale to tez zadnej gwarancji nie da bo strajki personelu pokladowego czy kontrolerow w Europie nie sa wyjatkiem ...

Co do auta, jesli zakladasz dojazd do Berlina to i do AMS dasz rade.
Jednak dolicz sobie parking bo tam ciezko o darmowy.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 31 Sty 2017 12:36 
Awatar użytkownika

Loty: 159
Kilometry: 187 865
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
Jest jeszcze opcja przelotu do Amsterdamu LOTem za 440 zł z bagażem rejestrowanym, na OTA zapewne trochę taniej
Jadąc autem też może być nie tak kolorowo, przykład z dzisiaj
http://szczecin.onet.pl/fatalne-warunki ... ana/nfkrex

Ostatnio edytowany przez Robertos 31 Sty 2017 12:52, edytowano w sumie 3 razy
 Profil Relacje PM off
zawiert lubi ten post.

#7 PostWysłany: 31 Sty 2017 12:38 
Awatar użytkownika

niebieski
Napisałam Ci w wątku o transporcie AMS-BRU, że jeździ tam flixbus kilka razy dziennie.

Co do trasy WRO-AMS to tanio nie będzie, bo nigdy nie jest. Możesz próbować lecieć przez Eindhoven, ale koszt dojazdu do AMS przy 5 osobach Cię rozłoży (możesz ewentualnie próbować kupić przez kogoś z forum bilet grupowy, ale to i tak tanie nie będzie).

#8 PostWysłany: 31 Sty 2017 12:41 
Awatar użytkownika

srebrny
Bagaż to nie problem, jeden rejestrowany 20kg wystarczy, dlatego ciągle samolot wydaje się kuszący.

Co do auta to spoko, w jeden dzień dałem radę pojechać z Wrocka do Stuttgartu, kupić tam auto i wrócić do domu, więc to też nie jest tak, że jestem jakiś leszcz za kółkiem ;)

W zasadzie mam jakieś tam punkty Wizz, które mógłbym spalić w niedzielę na lot WRO-EIN, ale tam sobie liczą 300pln/os oraz jeszcze jedną torbę bym musiał nadać.
Podobnie SXF-AMS - tutaj wprawdzie jestem w AMS, ale i tak trzeba lecieć w niedzielę. Połączenie poniedziałkowe odpada - wystarczy mi, że tydzień temu utknąłem w TXL, a było tylko -5* ;)

Niestety opcja samochodowa też nie jest idealna, bo o ile paliwo jakoś zniosę (LPG ;)), o tyle w AMS trzeba frycowe za parkowanie zapłacić. No nic - zrobię sobie Excela zaraz i zobaczymy która opcja wyjdzie taniej. Niedzielny SXF-AMS+Hotel czy niedzielny Espejs Wro-Ams via Autobahn + Hotel

Dzięki !

@metia - tak widziałem wątek BRU-AMS, ale od wczoraj sytuacja się utrudniła :)

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 31 Sty 2017 12:53 
Awatar użytkownika

Loty: 264
Kilometry: 273 201
Krajów: 35 / 16.4%
Zbanowany
niebieski
Sprawdzałeś wyloty z Pragi?

#10 PostWysłany: 31 Sty 2017 13:05 
Awatar użytkownika

srebrny
Cóż, @‌Robertos‌, można całkiem zrezygnować z auta i za 700zł mieć multi-city WRO-AMS, BRU-WRO, wszystko na LH.

Albo jeszcze ciekawsza opcja:
WAW-AMS, ZYR-(CDG)-WAW za 520. TGV w gratisie ;)

Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 31 Sty 2017 15:27 

Loty: 162
Kilometry: 307 086
Krajów: 37 / 17.3%
zawiert napisał(a):

c) jedziemy autem do AMS i nie wygłupiamy się w samoloty skoro jest nas 5 osób. Ta opcja wydaje się logiczna, ale nie mam weny tłuc się ponad 1000 km autem - raz, że zima, dwa, że nie ufam do końca swojemu samochodowi a assistance mam tylko do 1000 km od domu :)

Z WRO do AMS masz 977 km, wiec mieścisz sie w assistanse :)

Jesli nie chcesz brać swojego auta pomysł o firmach przewozowych, które woza pracowników do NL. Jest Was 5 osób wiec praktycznie możecie wynegocjować dobra cenę na busa dla siebie itp
zawiert lubi ten post.

#12 PostWysłany: 31 Sty 2017 17:57 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
Krajów: 50 / 23.4%
złoty
@‌zawiert‌, jest jeszcze opcja autobusu - Sindbad 25.02 o 21:30 jest za 109zł/os., problemem jest tylko tutaj bycie o dzień za wcześnie w Amsterdamie i 12h w autobusie. Za to cena chyba rekompensuje niewygody.
zawiert uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości