Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 07 Sty 2017 00:26 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Prosze o uwagi. Od momentu pojawienia sie na lotnisku, poprzez boarding, przebieg lotu.
Czy moge wejsc za darmo do salonikow na drinka na odwage?
Czy moge podrozowac ubrany w dresy?
Czy moge zamowic od razu cala butelke szampana w samolocie?
Czy moge zachowac set z kosmetykami bulgari?
;)

EDIT!!! Temat nie jest zartem! Prosze nie odpowiadac na te pytania, ktore tylko odzwierciedlaja niewiedze (moja i mi podobnych)
Bede wdzieczny za maly kurs poprawnego zachowania podczas calej procedury na lotnisku i podczas lotu.

Ostatnio edytowany przez jakwilk 07 Sty 2017 01:05, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
mashacra uważa post za pomocny.

Egipt (długi weekend w listopadzie) ☀️ All inclusive w hotelu Lemon & Soul Makadi za 2857 PLN Egipt (długi weekend w listopadzie) ☀️ All inclusive w hotelu Lemon & Soul Makadi za 2857 PLN
Okołoweekendowy wypad na Cypr ☀️ Loty do Pafos i 4* hotel z wyżywieniem za 819 PLN 🇨🇾🩵 Okołoweekendowy wypad na Cypr ☀️ Loty do Pafos i 4* hotel z wyżywieniem za 819 PLN 🇨🇾🩵
#2 PostWysłany: 07 Sty 2017 00:31 

niebieski
Wszystko możesz, ostatecznie każdy sam pracuje na swoją opinię ;) Wolność to pojemne pojęcie :)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 07 Sty 2017 00:33 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Tak
Tak
Nie wiem
Tak

PS: Weź pojemniki na jedzenie ;) Taki zestaw można w Ikei dostać za 17,99 - zamawiaj ile się da, a potem pakuj - wystarczy na resztę wakacji :)

Załączniki:
Zrzut ekranu 2017-01-06 o 23.32.23.png
Zrzut ekranu 2017-01-06 o 23.32.23.png [ 127.86 KiB | Obejrzany 4541 razy ]
21 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 07 Sty 2017 00:35 

niebieski
Temat wygląda na żart, ale mówiąc zupełnie poważnie, butelki z winem mogą dać całe tylko te malutkie, jak w ekonomicznej, z przyczyn bezpieczeństwa. Dużych nie ma szans dostać do ręki, nawet jeśli faktycznie wypijesz całą sam, co chwilę prosząc o dolewki. No i w zależności od linii mogą mieć kąśliwe uwagi jeśli będziesz, ich zdaniem, przesadzał z bąbelkami.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 07 Sty 2017 00:40 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
Krajów: 44 / 20.6%
srebrny
poza zamówieniem całej butelki na raz - wszystko przejdzie bez problemu.
hmmm z butelką możesz sobie poradzić jak reszta wyżej doradza - zamawiasz co chwilkę nowego drinka albo od razu 3xpojedynczy i przelewasz w jedno naczynie. przejdzie. :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 07 Sty 2017 00:48 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 641
Kilometry: 1 386 639
Krajów: 76 / 35.5%
Obsluga na ckinie z pewnoscia rozwieje wszystkie Twoje watpliwosci, nie ma sensu na pokladzie pic ciagle tego samego

#7 PostWysłany: 07 Sty 2017 00:51 

srebrny
@‌jakwilk‌

Mam wrażenie, ze chcesz sobie zapewnić zwycięstwo w rankingu na najbardziej idiotyczny post roku 2017.

A jeśli moje wrażenie jest błędne, to odpowiedź na pytania 2, 3, 4, brzmi: zachowuj się zgodnie z wychowaniem i kulturą, które wyniosłeś z domu rodzinnego.
A na pytanie 1: tak.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 07 Sty 2017 00:58 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jestem urodzonym zwyciezca @‌boots‌ - ten pierwszorzedny ruch taktyczny stosuje, by dodac sobie fory na rok przed nominacjami! :twisted:
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 07 Sty 2017 01:38 

niebieski
Proszenie o dodatkowe porcje posiłku też jest okej, często załoga sama to proponuje. Zestawy kosmetyków, kapcie i piżamę można zachować dla siebie. Nie można za to zabierać pościeli ani poduszek, tak jakby co :P

Jest niepisana zasada, że z lounge'u nie wolno niczego wynosić (batoników, kanapek itp.), więc jeśli już musisz, to lepiej zrobić to dyskretnie.

W samolocie możesz powiedzieć, że to dla Ciebie nowe doświadczenie, załoga opowie Ci o obsłudze fotela i możliwościach jedzenia (np. niektóre linie pozwalają jeść w dowolnym momencie, gdy sobie tego zażyczysz, podczas gdy większość serwuje wszystkim pasażerom posiłek w jednym momencie).
 Profil Relacje PM off
jakwilk lubi ten post.

#10 PostWysłany: 07 Sty 2017 01:44 
Awatar użytkownika

HON fly4free
A jak wyglada kwestia pobytu na lotnisku?
Czy majac C mam dostep do kazdego saloniku np. w Madrycie, czy zalezy to od linii lotniczej/sojuszu?
A jak z priority check in? Fast track? W jaki sposob C jest wpuszczana na poklad samolotu w pierwszej kolejnosci? Jest osobna kolejka?

Ostatnio edytowany przez jakwilk, 07 Sty 2017 02:10, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 07 Sty 2017 01:53 

srebrny
Masz dostęp do wskazanego saloniku, w zależności od linii może być on taki sam, gorszy albo lepszy niż dla posiadaczy statusu w danych liniach (np w LH/LO/SK gorszy, w SQ lepszy).

Fast track - w większości przypadków tak
priority boarding - tak, w zależności od linii może to być pierwsza, lub jedna z pierwszych grup.
check-in - biznes ma oddzielne stanowisko/kolejkę

#12 PostWysłany: 07 Sty 2017 10:05 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
Krajów: 10 / 4.7%
srebrny
Nie musi to być jeden salonik, w zależności od linii, lotniska i kierunku możesz mieć dostęp do jednego lub kilku saloników różniących się standardem.
Warto wcześniej zrobić rekonesans, gdzie najlepiej spędzić czas przed podróżą lub będąc w tranzycie ;)

BTW temat dla wielu oblatanych może i śmieszny, ale kilka lat temu chętnie bym przeczytał "jak się lata w biznesie" :)
Zresztą w nominacjach jest cytat jednego forumowicza który chciałby się w końcu odprawić za darmo na lotnisku jak panicz :mrgreen:
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#13 PostWysłany: 07 Sty 2017 11:52 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Jest sporo relacji z biznes klasy na forum i sa wszystkie kroki i przywileje opisane. Ja, Przemos74, Tropikey i pare innych osob pisalo o tym. Jednak przydatne sa te relacje.
2 ludzi lubi ten post.

#14 PostWysłany: 07 Sty 2017 12:03 
Awatar użytkownika

niebieski
Cytuj:
priority boarding - tak, w zależności od linii może to być pierwsza, lub jedna z pierwszych grup

Spóźnialscy zawsze mogą poczekać na last call w wygodnym miejscu albo podejść z boku i pamiętać o przepuszczeniu osób mniej sprawnych, z małymi dziećmi, w ciąży etc.

W salonikach niektórzy muszą czasem jednak popracować, więc miło będzie, jeśli tłem jakiejś telekonferencji nie stanie się - coraz bardziej popularne wśród niepolskojęzycznych - "słowo na k".
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 08 Sty 2017 13:44 

złoty
SPLDER napisał(a):
Masz dostęp do wskazanego saloniku, w zależności od linii może być on taki sam, gorszy albo lepszy niż dla posiadaczy statusu w danych liniach (np w LH/LO/SK gorszy, w SQ lepszy).

Możesz to rozwinąć?
O ile wiem w MUC czy FRA lecący biznesem bez statusu wchodzą do bussiness lounge. Ci z goldem niezależnie do klasy biletu wchodzą do first class senator lounge lub bussiness w zależności od chęci.
W CPH czy WAW nie ma to żadnego znaczenia bo Lounge jest jeden (nie wiem jak w innych hubach SK).
W Singapurze Ci z goldami (i biletem w Y) wchodzą do Silver Kris lub Gold Kris wedle uznania. Nie wiem gdzie się wchodzi z biletem w C bez statusu, ale chyba nie do gold Kris bo po coś jest Silver Kris. Nie wiem jaka jest między nimi różnica bo w Silver nie byłem, ale nijak się to ma do tego co napisałeś.

@‌07_Zgłoś.Się‌
Racja. Poprawiłem.
First class lounge to inna półka.

Ostatnio edytowany przez tasma, 08 Sty 2017 15:21, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 08 Sty 2017 14:05 

niebieski
W ramach sprostowania, do First w MUC i FRA wchodzą HONy i posiadacze biletu w F, Goldy do Senatora a C do Business.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 09 Sty 2017 00:39 

srebrny
@‌tasma‌

W LH (tam gdzie jest więcej saloników)
F + HON - F
*G / SEN - senator lounge
C + FTL - business lounge

W SK w CPH
C - tylko parter
*G - parter + pięterko

W WAW:

*G / HON - wydzielona sekcja Poloneza (elite)
C + FTL - Polonez

SQ
*G - dostęp do nędznej Krisflyer Gold Lounge
C - SilverKris Business Class Lounge
F - SilverKris First Class Lounge

#18 PostWysłany: 09 Sty 2017 10:36 

złoty
@‌SPLDER‌
Czyli mam rozumieć, że SilverKris jest lepszy od GoldKrisa? Byłem tylko w GoldKrisie i nawet mi przez myśl nie przeszło że Silver może być lepszy (i że nie mam tam wjazdu).
Do tego stopnia się zeźliłem na na jakość salonika w SIN, że w SYD mając do wyboru rzeczonego SilverKrisa i salonik Air New Zealand wybrałem ten drugi. Swoją drogą złego słowa nie powiem.

#19 PostWysłany: 09 Sty 2017 18:12 

srebrny
Niestety nie miałem okazji być w SilverKris Business ale z relacji ludzi wynika że jest o wiele lepiej. Krisflyer Gold to taki twór aby spełnić wymogi Star Alliance i jednocześnie nie wpuszczać *G latających w economy do normalnego lounge.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość