Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 05 Sty 2017 15:46 

niebieski
Cześć,

Wpadł mi do głowy szatański wręcz pomysł. Wszyscy wiemy, jak wygląda kwestia prowizji za przewalutowanie / transakcje walutowe w polskich bankach. Poza nielicznymi wyjątkami- a na dzień dzisiejszy to chyba wyłącznie PEKAO SA plus jakieś niedobitki- banki życzą sobie za przewalutowanie naprawdę nieprzyzwoicie dużo. Rekordzistą jest bodajże Alior, u którego realny koszt oscyluje wokół 7,5%.

Wiem, że są karty walutowe. Jest Revolut. Jest wreszcie gotóweczka.
Kto naprawdę chce, ten da radę ominąć prowizje. Nie bez kombinowania i kłopotów. Karty Alior Kantor trzeba mieć- dla pełnej funkcjonalności- trzy. Poza tym często bywają blokowane ze względów "bezpieczeństwa". Walutę trzeba kupować. I tak dalej. To jasne.

A gdyby tak zaszaleć i uregulować?
Żeby nie było- zasadniczo mam poglądy wolnościowe. Marzy mi się faktyczny wolny rynek usług bankowych- do tego niestety daleko i możnaby teoretycznie, akademicko, rozmawiać o wyższości szkoły austriackiej nad chicagowską. Żyjemy tutaj i teraz.

Sektor bankowy jest już bardzo mocno uregulowany. Wśród setek stron ustaw i rozporządzeń, które rządzą rynkiem bankowym, kilka ciekawostek:
- Zmuszono banki do przyjmowania spłat kredytów walutowych/indeksowanych w walucie. Procesy sądowe zmusiły banki do de facto rezygnacji ze spreadów przy kredytach
- Zmuszono banki do oferowania bezpłatnych rachunków podstawowych
- Zmuszono banki i organizacje płatnicze do znacznego ograniczenia opłaty "interchange"

Czyli w wielu kwestiach "dało się".

Dlaczego nie wprowadzić regulacji, która NAPRAWDĘ miałaby sens i odwróciła trend cofania nas do głębokich lat 90-tych, gdzie podróż z workiem waluty to był standard?
Jeszcze kilka lat temu realne prowizje za przewalutowanie były duuużo niższe. Sam pamiętam czasy, gdzie płatność np. kartą mBanku w EUR była tylko odrobinę mniej korzystna niż EUR z kantoru. Dziś to jest przepaść, a banki częstują nas 5-7% prowizjami.

Jak forumowicze zapatrywaliby się- o ile to w ogóle do zrobienia jakkolwiek, pod auspicjami społeczności- do rozpoczęcia akcji uświadamiającej polityków o tym problemie?

Nie musimy od pisać obywatelskiego projektu ustawy i zbierać 100 000 podpisów. Stworzenie ładnego wzoru emaila do posłów + do instytucji odpowiedzialnych za temat to może być dobry początek.

A może jestem tylko marzycielem i mnie kompletnie wyśmiejecie, a temat przesunie się do kosza? Co sądzicie?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 05 Sty 2017 16:15 
Awatar użytkownika

niebieski
Moim zdaniem ani kosz, ani wyśmianie. Pomysł jest logiczny, ale nie wierzę, żeby kwestia przewalutowań indywidualnych transakcji mogła być przedmiotem zainteresowania polityków. Zwyczajnie większości ludzi nie dotyczy to w znaczącym stopniu, a jak sam napisałeś jak komuś zależy to można to obejść w bardzo prosty sposób. Przykłady sukcesów w walce z bankami, które podałeś albo nie mają specjalnego znaczenia (bezpłatne rachunki podstawowe, kiedy i tak było sporo darmowych kont; możliwość spłaty kredytu w walucie jest niczym w stosunku do faktu wytransferowania z Polski wielu miliardów w postaci instrumentów finansowych służacych jako zabezpieczenie polskich banków w związku z kredytami walutowymi), albo są korzystne dla rządu (niskie intercharge zwiększa powszechność płatności kartami, co powoduje lepszą kontrolę fiskusa nad gospodarką).
Politycy są zainteresowani jak największymi zyskami banków z kilku powodów:
- zapewnienie stabilności sektora bankowego
- wyższe zyski banków przekładają się na wyższe wpływy z podatków, niekiedy dywidend w przypadku udziałów SP
- (to będzie pewnie kontrowersyjne dla niektórych, ale czasami trzeba mówić otwarcie o pewnych sprawach) życie pokazuje, że zadziwiająco łatwo można zrobić karierę w bankowości, bez odpowiedniego wykształcenia i doświadczenia, mając jednak odpowiednie powiązania w polityce (byli politycy, rodziny polityków).
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 05 Sty 2017 16:43 
Awatar użytkownika

srebrny
ponieważ problem dot. błędu statystycznego ogółu Polaków wiec temat nikogo nie zainteresuje

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 05 Sty 2017 16:43 

Pomysł zacny ale niestety banksterka w tym kraju ma się bardzo dobrze i nie pozwoli sobie odebrać zysków, także obawiam się, że pozostanie to w sferze marzeń.
 PM off  

#5 PostWysłany: 05 Sty 2017 17:04 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
Na czymś muszą zarabiać. Przestaną na tym, to znajdą inny sposób. Przelewy będą płatne, a jak to zablokują to płatny będzie sms do potwierdzenia przelewu.

Ja wolę mieć darmowe konto w mBanku, a bokiem jechać ich mając walutowe w Aliorze, czy wielowalutówkę w PEKAO.

Poza tym jak myślisz - ile osób to liczy przed wyjazdem która karta/konto lepsze na wyjazd. Z tego co obserwuję wśród swoich nie-F4F-owych znajomych prawie nikt.

Możemy próbować coś z tym zrobić - jak trzeba będzie się gdzieś podpisać/zaspamować mailami kogoś to pomogę :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 05 Sty 2017 17:19 

srebrny
Naprawdę nie macie ważniejszych problemów w życiu?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 05 Sty 2017 17:21 
Awatar użytkownika

srebrny
mamy dwa;
nie otwierająca drzwi karta
i dlaczego bagażu naszego nikt nie pilnuje

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 05 Sty 2017 17:42 

niebieski
Dzięki wszystkim za odzew!

Zaczepki niemerytoryczne chciałbym zignorować, ale nie uważam, żeby poruszenie problemu ewidentnej nieprzyzwoitości cenowej ze strony banków w tym zakresie było czymś złym.
Tym bardziej ciężko komentować słabe i żenujące próby zbagatelizowania tego problemu, porówując do... niewprawnych turystów? Czy kogo właściwie?
A właśnie w tym rzecz- mam problemy życiowe, jak każdy. Ale oprócz pełnej michy i dachu nad głową, staram się też przynajmniej zauważać nieco więcej oraz luźno o tym dyskutować.

Sam używam kart Aliora i zdobywam walutę korzystnie- a jeśli robię inaczej, to z pełną świadomością. W czym problem, że zauważam ewidentne zdzierstwo ze strony banków i chcę o tym podyskutować na luźnym forum?
Panowie nie macie nic konkretnego do powiedzenia i obecna sytuacja Wam nie przeszkadza- to nie ma obowiązku wypowiedzi.
Mam nadzieję, że tyle wystarczy, żeby ukrócić malkontenctwo.

Jest to ciekawe zagadnienie, póki co, teoretyczne. Nie wiem ilu procent polskich obywateli dotyczy- ale każdego, kto udaje się za granicę oraz każdego, kto dokonuje elektronicznych płatności walutowych. Potencjalnie zatem całkiem spora grupka ludzi.

A do tej pory regulowano naprawdę dość niszowe kwestie. Identyczne argumenty o niszy i zyskach banków padały w momencie, jak rozpoczęto walkę (poprzez UOKiK i sądy) o spłatę kredytów w walucie oraz o wyrównanie spreadów.
Możnaby spytać, kogo dotyczą prowizje za monity o zaległościach czy spłata kredytów walutowych lub spready. Też garstka ludzi. A jednak regulacje są.
Szczególnie prowizje o monity listowe/telefoniczne to ciekawa sprawa, bo z tego co pamiętam, UOKiK wyraźnie stwierdził, że prowizje są niewspółmierne do ponoszonych przez banki kosztów. Brzmi jak "przewalutowanie" transakcji elektronicznej, które ogranicza się do zmiany symbolu waluty?
Jak dla mnie- nawet bardzo.

Mało tego- ustawodawca zajął się nawet tak niewątpliwą niszą jak Diners Club czy Amex, regulując IF. Zresztą regulacja IF uderzyła banki po kieszeni w bardzo konkretny sposób. Także- sząsesą, jak mawiają Francuzi.
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#9 PostWysłany: 05 Sty 2017 17:47 

srebrny
becek napisał(a):
mamy dwa;
nie otwierająca drzwi karta
i dlaczego bagażu naszego nikt nie pilnuje

Już je rozwiązuję: należy umieścić bagaż w pokoju, w którym są te drzwi, co się nie otwierają. :twisted:

Cytuj:
Nie wiem ilu procent polskich obywateli dotyczy- ale każdego, kto udaje się za granicę oraz każdego, kto dokonuje elektronicznych płatności walutowych

Nie, nie każdego.
Generalnie to tylko problem nieświadomych i niedouczonych. To ta sama grupa ludzi, których dotyczy również większość problemów innego typu...
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 05 Sty 2017 17:55 

niebieski
boots napisał(a):
Nie, nie każdego.
Generalnie to tylko problem nieświadomych i niedouczonych. To ta sama grupa ludzi, których dotyczy również większość problemów innego typu...

Jak pisałem- jestem absolutnie świadomy i douczony. Mam 3 karty Alior kantor. Do tego kupuję walutę najtaniej jak tylko się da.
Jest to nadal mój problem i uważam, że banki stosują tutaj de facto zmowę cenową, a są instytucjami zaufania publicznego. I co?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 05 Sty 2017 17:58 

srebrny
I nic. Nie korzystaj z banków.
A ze zmową cenową nie ma to nic wspólnego.

BTW - a nie chciałbyś zmienić tego, że np. kantory w innej cenie skupują waluty, a w innej je sprzedają? Albo tego, że oprocentowanie kredytu jest kilka(kilkanascie) razy większe, od oprocentowania lokaty w tym samym banku?
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#12 PostWysłany: 05 Sty 2017 18:18 

niebieski
boots napisał(a):
A ze zmową cenową nie ma to nic wspólnego.

BTW - a nie chciałbyś zmienić tego, że np. kantory w innej cenie skupują waluty, a w innej je sprzedają? Albo tego, że oprocentowanie kredytu jest kilka(kilkanascie) razy większe, od oprocentowania lokaty w tym samym banku?

Czy zmowa istnieje czy nie- tego nie możesz wiedzieć. Być może tak, być może nie. Ale ciekawostką jest- surprise surprise- fakt, że wystrzelenie prowizji za tzw. "przewalutowanie" plus likwidacja korzystnych (normalnych) ofert dziwnym trafem zbiegło się w czasie.

Czy chciałbym zmienić- jak pisałem, mam poglądy wolnościowe i marzy mi się faktycznie wolny rynek bankowości. Ale dopóki istnieje NBP, RPP i pewne zapisy konstytucyjne to banki są pod ścisłą kontrolą a sprawa bandyckich prowizji za "przewalutowanie" (czytaj: za NIC) zajmuje- moim zdaniem- podium najbardziej nieuzasadnionych prowizji bankowych jakie istnieją.

BTW, to wyobraź sobie np, że to oprocentowanie kredytu JEST JUŻ (przynajmniej częsciowo) KONTROLOWANE przez RPP i przyjmuje ściśle określone wartości maksymalne, będące wielokrotnościami stóp procentowych RPP- np 4-krotność stopy lombardowej dla kart kredytowych.
BTW#2, przypominam łaskawie, ze rozmawiamy o bankowości. Banki są instytucjami zaufania publicznego, czego o kantorach wymiany walut powiedzieć nie można.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 05 Sty 2017 18:27 
Awatar użytkownika

srebrny
dziwnym trafem tez waluty skupuja po innym kursie niz sprzedaja :roll:

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 05 Sty 2017 18:28 

srebrny
Cytuj:
prowizji za "przewalutowanie" (czytaj: za NIC)

Widzę, że nie rozumiesz, o czym piszesz.
Cytuj:
oprocentowanie kredytu JEST JUŻ (przynajmniej częsciowo) KONTROLOWANE przez RPP i przyjmuje ściśle określone wartości maksymalne,

Dotyczy to jedynie kredytów konsumenckich. A jak uregulowane jest oprocentowanie lokat?
Cytuj:
Banki są instytucjami zaufania publicznego

To pusty frazes, powtarzany bez zrozumienia.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 05 Sty 2017 18:51 

niebieski
boots napisał(a):
Cytuj:
prowizji za "przewalutowanie" (czytaj: za NIC)

Widzę, że nie rozumiesz, o czym piszesz.

Grunt, że Ty piszesz merytorycznie, treściwie i z szacunkiem.

Zatem może oświeć mnie i forumowiczów, skoro nie rozumiem. Pozwól zrozumieć.
Za co jest naliczana i jaki koszt pokrywa "prowizja za przewalutowanie transakcji". Niech będzie, że z kart Visa mBanku.
5,9% w chwili obecnej, bodajże.

Obciążenie do banku przychodzi już przeliczone na walutę rozliczeniową po kursie organizacji płatniczej.

Co kosztuje prawie 6% i jakie uwarunkowania rynkowe powodują, ze w innych bankach koszt może wynosić 0%, 1%, albo np. 3%? Czemu w tym samym banku, ta sama prowizja, dla tego samego typu karty, może wynosić 3% (dla Visy eMax walutowy)?
No i przede wszystkim: czemu nie pińcet procent?

becek napisał(a):
dziwnym trafem tez waluty skupuja po innym kursie niz sprzedaja :roll:

I dziwnym trafem dokładnie z tego powodu sądy nakazały bankom zwrot spreadów zarówno dla spłacanych rat jak i w przypadku kwoty uruchomienia kredytu. Oczywiście- idzie jak po grudzie, ale idzie.

EDIT: I proszę mnie źle nie rozumieć. Jak pisałem już parokrotnie, mam poglądy wolnościowe i chciałbym, żeby reguły rynkowe obowiązywały również w bankowości. Tego, jak działa i rynek i tego, że każdy ma prawo dyktować swoje ceny nie trzeba tłumaczyć. To rozumie każdy.
Ale- no cóż- reguły rynkowe obecnie nie obowiązują. Skoro regulujemy takie rzeczy jak opłata za monit telefoniczny czy spread walutowy przy kredytach a także interchange fee (czyli "robimy dobrze" sprzedawcom akceptującym karty i to jeszcze jak)- to czemu by nie uregulować tego jawnego zdzierstwa i "zrobić dobrze", chociaż raz, kartowemu konsumentowi?
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#16 PostWysłany: 05 Sty 2017 18:58 

srebrny
@‌john_doe‌
Cytuj:
Co kosztuje prawie 6% i jakie uwarunkowania rynkowe powodują, ze w innych bankach koszt może wynosić 0%, 1%, albo np. 3%?

Te uwarunkowania nazywają się WOLNY RYNEK. A jeśli tego nie rozumiesz, to odpowiedz sobie na pytanie, kto i dlaczego pozwala, żeby np. paliwo miało różne ceny na różnych stacjach, a mleko i masło w różnych sklepach było inaczej wyceniane w sprzedaży?
Cytuj:
I dziwnym trafem dokładnie z tego powodu sądy nakazały bankom zwrot spreadów zarówno dla spłacanych rat jak i w przypadku kwoty uruchomienia kredytu

Absolutnie nie z tego powodu. Zapoznaj się z orzeczeniami ze zrozumieniem.

I najistotniejsze: jeśli uważasz, że opłaty za przewalutowanie są nieracjonalnie wysokie, to zamiast namawiać do powstania ruchu społecznego, aby to zmienić, po prostu sam pozwij bank do SOKiKu - proste, łatwe i przyjemne. ;-)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 05 Sty 2017 22:58 

niebieski
boots napisał(a):
Te uwarunkowania nazywają się WOLNY RYNEK. A jeśli tego nie rozumiesz, to odpowiedz sobie na pytanie, kto i dlaczego pozwala, żeby np. paliwo miało różne ceny na różnych stacjach, a mleko i masło w różnych sklepach było inaczej wyceniane w sprzedaży?

Zabiłeś i nie wstałem. Ile razy mam jeszcze napisać, jakie mam poglądy i generalnie się- że tak nieskromnie bardzo się wyrażę- znam troszkę na tym i wiem doskonale, cóż to takiego.

Chcesz merytorycznie to się wysilmy obaj i pogadajmy rzeczowo.

To nie jest kwestia tego, "kto i dlaczego pozwala". Sprawa jest niestety bardziej skomplikowana. Po pierwsze- do znudzenia- bankowość w Polsce nie podlega prawom rynkowym.
Pierwszy i podstawowy przykład: bank DE FACTO nie może upaść. Mamy BFG (dla klientów) + zabezpieczenia płynnościowe międzybankowe na 10 sposobów. Wyśrubowane wymogi odnośnie rezerw.
Jak możesz mówić o rynku w sytuacji, kiedy podstawowi gracze nie ponoszą praktycznie żadnego ryzyka?

I nie chwytajmy się tutaj za słowa. Teoretycznie bank może upaść. W praktyce- wiemy co było w 2008 i 2009 roku, a pojęcie "banku za dużego, żeby upaść" weszło do stałego repertuaru słownictwa na rynkach finansowych.

Drugi, bardzo istotny: Emisja pieniądza i stopy procentowe są sterowane centralnie a jedynym legalnym środkiem płatniczym są banknoty NBP. To tak, odnosząc się do Twoich słabo trafionych przykładów, jakby każdy sklep w kraju mógł sprzedawać mleko od jednego producenta, który by ściśle reglamentował jego podaż. Zatem w najlepszym razie "konkurencja doskonała" ale z ograniczoną podażą. Słabo.

Kolejny temat to taki, że w obecnych warunkach prawno- społecznych, usługi bankowe to znacznie więcej niż po prostu rynkowa oferta dla chętnych, o charakterze dobrowolnym. Trudno mówić o prawdziwym rynku w sytuacji, kiedy konsumenci (bankowi...) zmuszeni są do korzystania z usług bankowych w ten czy inny sposób- nierzadko ustawowo. Przykłady najprostsze: zakaz obrotu gotówkowego powyżej pewnego limitu dla przedsiębiorców. Nakaz korzystania z systemu bankowego poprzez wymuszanie użycia przelewów w ten czy inny sposób.
Brak obowiązku prowadzenia kasy gotówkowej w firmach czyli de facto przymuszenie pracowników do posiadania kont bankowych.

Zatem rachunki bankowe są w zasadzie niezbędne każdemu, kto chce jako-tako funkcjonować w gospodarce. Dóbr subsytucyjnych- brak. Co to za rynek?

Trudno nazwać to wszystko rynkiem usług w realnym tego słowa znaczeniu- a jeśli już to robimy, to bardzo łatwo jest być wybiórczym co do tego, jak ta branża funkcjonuje. Bo "rynek" to coś więcej niż ułuda wyboru szyldu i koloru, opakowanych w ładne sreberko.

Znów nie zrozumcie mnie źle. Tak, wiem, nie ma obowiązku pracy i w ogóle można się wynieść w Bieszczady.
Ale- ja sam nie noszę gotówki praktycznie wcale, z bankomatu korzystam kilka razy rocznie a transakcji bezgotówkowych wykonuję łącznie tysiące (jako "osoba fizyczna"). Na tym wspaniałym "rynku" czuję się jak ryba w wodzie.
A mimo to, jakoś mnie to denerwuje, że ktoś chce 6% za łaskawe umożliwienie mi korzystania z własnej kasy.

Podsumowując:
System bankowy i jego usługi to filar, na którym opiera się gospodarka. Dlatego właśnie bank to nie tylko firma mająca przynosić zysk, ale też misja społeczna i instytucja zaufania publicznego. Obłożona pierdyliardem regulacji, obostrzeń, przepisów i wymogów ale też mająca zapewnić- z grubsza- obrót bezgotówkowy.
Wszystko w warunkach państwowego monopolu na emisję pieniądza i kontrolowanie jego ceny.

Sklepikarze wywalczyli sobie ustawowe regulacje IF i to na poziomie europejskim- to jest daleeeeko bardziej idąca ingerencja w mechanizmy "rynkowe" niż próba skarcenia banków za kosmiczne prowizje za wymianę walut. Dla chętnych- polecam przeczytanie sobie wstępu do tej ustawy i górnolotnych haseł, na jakie powołuje się ustawodawca. Rozwój i upowszechnienie obrotu bezgotówkowego, wzrost gospodarczy, ubankowanie- jako wartości korzystne dla gospodarki same w sobie.
Kredyciarze wywalczyli sobie sensowne traktowanie własnie pod względem kursów walut.

Wreszcie SEPA- ach, ta pełna rynkowość. Zobaczcie, jakie wymogi w/s do oferty bankowej niosą ze sobą regulacje SEPA.

SKORO TAK, to może łaskawie, w ramach wypełniania podstawowej misji banków w roku pańskim 2017-tym i zapewniania szaraczkom możliwości uczestniczenia w gospodarce bezgotówkowej, przemnożenie liczb w systemach kartowych mogłoby nie kosztować 6% w/s do realnego, rynkowego kursu? bo to jest bandytyzm zwyczajny.
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#18 PostWysłany: 05 Sty 2017 23:05 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
john_doe napisał(a):
...
Wiem, że są karty walutowe. Jest Revolut. Jest wreszcie gotóweczka.
...

To wyobraź sobie, że jest rok 1995 i kisisz się w ekonomicznej klasie podczas lotu do Nju Jorku. I wtem Cię olśniewa i wysuwasz postulat...by może rząd obniżył ceny na loty Concordem... No tak to wygląda! Sam przyznałeś, że jest kilka innych metod ale Ty chcesz żeby ta najwygodniejsza była tą dla ludu.
kszychkk lubi ten post.

#19 PostWysłany: 05 Sty 2017 23:08 

srebrny
Napisanie pozwu do SOKiKu zajęłoby Ci mniej czasu, niż posty w tym wątku. Z jakiego powodu tego nie robisz, tylko tracisz czas na wypisywanie swoich tez i akcję z góry skazaną na niepowodzenie?
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 05 Sty 2017 23:11 
Awatar użytkownika

niebieski
@john_doe byłoby pięknie do momentu, w którym utracony dochód z przewalutowań nie zostałby skompensowany np. przez wyższą prowizję za wypłaty z bankomatów w niedziele. ;-) Trzeba by tylko lobbystów-altruistów (oksymoron?) jeszcze znaleźć. :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość