Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 12 Paź 2016 14:19 

Pod koniec lipca kupiłem u nich bilety na czarter. Lot planowany jest na połowę grudnia, tymczasem... przed godziną otrzymałem maila z kolejną już zmianą godzin lotów. Kolejną czyli trzecią. W tym tempie do dnia wylotu dojdę do 7 zmian. :shock:
Napiszcie ile razy zmieniali wam godziny lotów?

PS.
rozumiem że przewoźnik itd ale poważne to nie jest.
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#2 PostWysłany: 12 Paź 2016 14:36 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 525 302
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
Ja w zeszłym roku miałem 3 zmiany z początkowej 10:15 przesunęli mi wylot na 15:55, skoda bo cały dzień stracony.

#3 PostWysłany: 12 Paź 2016 15:08 

Czartery mają to do siebie, że zmieniają godziny lotów nawet po kilka razy.
Zawsze można lecieć rejsowym połączeniem, prawda?
 PM off
vtec lubi ten post.

#4 PostWysłany: 13 Paź 2016 08:07 
Awatar użytkownika

Loty: 298
Kilometry: 559 037
Krajów: 37 / 17.3%
Na razie zmienili mi dwa razy, do lotu jeszcze nieco ponad miesiąc ale mam nadzieję, że na tym poprzestaną. I tak przepadał mi lot do WAW by FR, musiałam dokupić PB.

#5 PostWysłany: 21 Paź 2016 11:46 

Mi zmienili trzy razy... z 10:20 na 14:15.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 09 Gru 2016 13:46 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 92 529
Krajów: 15 / 7.0%
Mi dołożyli najpierw międzylądowanie a teraz przesunęli godzinę wylotu. Ostatecznie zamiast o 15.15 będę w Varadero o 21.30. Biorąc pod uwagę opóźnienia (bo to u nich norma), podejrzewam, że dolecę następnego dnia ;) Na dzień dzisiejszy bardzo żałuję, że skusiłam się na tą ofertę.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 09 Gru 2016 15:20 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 346
Kilometry: 674 987
Krajów: 64 / 29.9%
Nie przesadzaj, że żałujesz, bo jeszcze nie poleciałaś. ;) Za takie pieniądze? Mnie w jedną stronę dołożyli międzylądowanie i przesunęli lot na wcześniejszą godzinę, co było dobrym rozwiązaniem, a w drodze powrotnej przełożyli lot o 2 godziny, co też mi pasowało.

#8 PostWysłany: 09 Gru 2016 15:56 
Awatar użytkownika

Mam nadzieję, że godziny jeszcze się zmienią na naszą korzyść ;) Masz rację, na pytanie czy żałuję odpowiem po powrocie :D
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 09 Gru 2016 20:58 

srebrny
Pytanie z innej beczki. Jak w ogóle oceniacie czartery TUI na dalszych trasach (np. Karaiby)? Z tego co wnioskuję to posiłki są dodatkowo płatne, tak? Woda, napoje również? Jak systemy rozrywki i ogólnie samoloty?

#10 PostWysłany: 09 Gru 2016 21:30 

niebieski
mi 2 razy zmienili godziny powrotu już będąc na wczasach po przylocie ( na korzyść ) , więc tak naprawdę obowiązuje godzina wylotu 1-2 dni przed lotem które podaje rezydent , a jak kupujesz sam bilet w czarterze musisz sprawdzić w własnym zakresie ( chyba )

-- 09 Gru 2016 20:35 --

informacje o samolocie TUI np. na Karaiby - http://www.tui.pl/podroz-z-tui/samolot-tui
 Profil Relacje PM off
Arekkk lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 10 Gru 2016 00:34 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ja dostawałam zarówno sms jak email o zmianę lotów. Posiłki były w cenie biletów. Woda i inne napoje podczas rejsu za free. Rozrywka pokładowa w porządku nawet kilka filmów z polskim lektorem.
Arekkk lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 29 Gru 2016 12:11 

Loty: 774
Kilometry: 1 013 501
Krajów: 57 / 26.6%
niebieski
Nam dwa razy zmieniali godziny wylotów, ale to nie był problem. Kilka dni temu dostałem od TUI maila, że nasze loty na Kubę zostały anulowane!

Cytuj:
Z przykrością informujemy o anulacji przelotów na trasie Warszawa-Varadero-Warszawa w terminach 16.02 – 30.03 liniami Travel Service.
W celu umożliwienia realizacji Państwa planów urlopowych proponujemy skrócenie pobytu do 7 dni ze zwrotem środków za niewykorzystane doby lub wydłużenie terminu wyjazdu do 14 dni za dopłatą za doby po cenach z dnia zakładania przez Państwa rezerwacji. Mogą również Państwo dokonać zmiany na inne kierunki z naszej oferty zachowując benefity promocji First Minute. Informujemy, o możliwości rezerwacji wyjazdów 10 lub 11 dniowych na takich kierunkach jak Meksyk, Mauritius, czy Dominikana.
Z uwagi na fakt, że stanowi to istotną zmianę warunków umowy, prosimy o przesłanie Państwa decyzji w terminie do 5.01.2017

Dzień później kolejny mail, jak widać czas decyzji się nagle skurczył.

Cytuj:
uprzejmie prosimy o zapoznanie się z pismem przesłanym w załączniku i z uwagi na fakt, że stanowi to istotną zmianę warunków umowy, prosimy o przesłanie Państwa decyzji w terminie 7 dni, tzn. do 28.12.17

Cytuj:
Z powodu niewielkiego zainteresowania, a tym samym niewystarczającej liczby planowanych pasażerów
na przeloty z Warszawy na Kubę liniami Travelservice, informujemy Państwa o anulacji przelotów do
Varadero od dnia 16.02.2017 roku do dnia 30.03.2017 roku.

TUI proponuje zwrot kosztów biletów, ale zostaniemy z wykupionym (osobno) na ten termin ubezpieczeniem - a tych już nam nie chcą zwrócić :!:

Swoją drogą to TUI pomimo niewielkiego zainteresowania wciąż sprzedaje bilety w tym terminie na loty 7/14 dni. Na stronie ITAKI loty do Varadero po 16.02 nie są możliwe (bo wiadomo, że to był ten sam samolot).
Na FB TUI jest też dyskusja o znikających rezerwacjach oraz wykupionych miejscach premium...

Jedno jest pewne - nigdy więcej nie zdecyduje się na bilety charterowe.

#13 PostWysłany: 29 Gru 2016 13:31 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Nigdy nie mów nigdy.
Postaraj się jednak ponegocjowac i zmienić terminy.

#14 PostWysłany: 29 Gru 2016 16:03 
Awatar użytkownika

Loty: 23
Kilometry: 27 962
Krajów: 8 / 3.7%
niebieski
Godziny zmieniali nam dwa razy. Tego roku przed wylotem na Minorkę, to również doszło inne lotnisko oraz rok temu Madera godzina wylotu z wyspy uległa zmianie. Generalnie raz tylko na niekorzyść.

#15 PostWysłany: 29 Gru 2016 16:29 
Awatar użytkownika

Bartec z tego co się orientuję to zlikwidowali loty tylko 11 dniowe dlatego, że w jedną stronę leciało się Arkefly a w drugą (z Varadero) travel service. W związku z tym proponują tylko 7 lub 14 dniowy pobyt. My mamy rezerwację na 02.03.2017 (pobyt 14 dniowe) i jak na razie nic nie anulowali.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 29 Gru 2016 17:20 

niebieski
Japonka76 napisał(a):
Nigdy nie mów nigdy.
Postaraj się jednak ponegocjowac i zmienić terminy.

Negocjacja wg TUI wyglądała tak: zwrot kosztów za pierwotne bilety (kupione w kwietniu) i kupienie nowych na 14 dni (po ich bieżących cenach) czyli 3664 zł/os :lol:
Do tego ten nowy wylot jest bezpośredni z międzylądowaniem :D na Jamajce. Dziękuję. Za taką cenę, a nawet niższą, to normalną linią mogę polecieć i dodatkowo zebrać trochę mil :)

Fiona napisał(a):
Bartec z tego co się orientuję to zlikwidowali loty tylko 11 dniowe dlatego, że w jedną stronę leciało się Arkefly a w drugą (z Varadero) travel service. W związku z tym proponują tylko 7 lub 14 dniowy pobyt. My mamy rezerwację na 02.03.2017 (pobyt 14 dniowe) i jak na razie nic nie anulowali.

Fiona, ja w myTUI miałem informację, że przewoźnikiem jest Travel Service Polska lub Smart Wings (wiadomo, że to ta sama firma) i później pojawiły się konkretne numery lotów TVP, które do teraz widzę w rezerwacji.

Martwiłem się tylko czym polecimy, bo wtedy mieli tylko swoje B737-800, a o wypożyczeniu A330-200 od kanadyjskiego Air Transat tylko czytałem, że ma być. I faktycznie jest, bo tego A330 widziałem na lotnisku Chopina i na Flightradarze :)

#17 PostWysłany: 29 Gru 2016 17:27 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Bartec napisał(a):
Negocjacja wg TUI wyglądała tak: zwrot kosztów za pierwotne bilety (kupione w kwietniu) i kupienie nowych na 14 dni (po ich bieżących cenach) czyli 3664 zł/os :lol:

Ale pisałeś wcześniej, że w piśmie było info: W celu umożliwienia realizacji Państwa planów urlopowych proponujemy skrócenie pobytu do 7 dni ze zwrotem środków za niewykorzystane doby lub wydłużenie terminu wyjazdu do 14 dni za dopłatą za doby po cenach z dnia zakładania przez Państwa rezerwacji

Trzeba się było zdecydować. Ale miałeś podjąć decyzję do 28, a dzisiaj jest 29 więc pewnie płaczesz już nad rozlanym mlekiem :roll:

#18 PostWysłany: 29 Gru 2016 17:56 

niebieski
Kontaktowałem się w tej sprawie z TUI telefonicznie przed Świętami. Cytowana przeze mnie treść z maila to jedno, a "propozycja" z infolinii TUI jak widać nie pokrywają się do końca. Poza tym wg pierwszego pisma/maila mam czas na podjęcie decyzji do 5.01.2017.
(w całym zamieszaniu nie wspomniałem chyba, że kupiliśmy same bilety charterowe, ale pewnie się tego domyśliliście)

Na koniec - lecieć na Kubę na 7 dni (z czego w praktyce masz 5) to się mija z celem. Chciałem, żeby zmienili nam bilety z planowych 11 na 14 dni bez dopłat, ale jak już pisałem wcześniej Pani powiedziała "zwrot i kupienie nowych na 14 dni".

Japonka76 napisał(a):
pewnie płaczesz już nad rozlanym mlekiem :roll:

Wcale nie :) Jedynie czego mi żal, to tego odliczania od kwietnia do wyjazdu. No nic, jako że urlop już klepnięty to będę szukał nowych kierunków, żeby w tym czasie polecieć ;)

#19 PostWysłany: 29 Gru 2016 18:34 

Na bazie obserwacji tego co ludzie piszą i doświadczeń mojego kolegi zmiana godzin lotu w TUI to najmniejsze zmartwienie, stety czy niestety równają w dół i o ile rozumiem różne zmiany z przyczyn mniej lub bardziej niezależnych od nich, to od takiego drogiego biura oczekiwałabym zdecydowanie większego poszanowania klienta.
 PM off  

#20 PostWysłany: 29 Gru 2016 19:04 

niebieski
Przyczyny są zawsze takie same kasa. Czyli albo maksymalizowanie zysku, albo minimalizowanie strat.

@‌Bartec‌
Biuro powinno Ci zwrócić wszystkie koszty, które poniosłeś na w związku z planowanym pobytem na miejscu, czyli ubezpieczenie, rezerwacje bezzwrotne hoteli itp. Z czymś takim możesz iść do rzecznika konsumenta lub nawet do sądu. Musisz to oczywiście ubrać w odpowiednie paragrafy ale to jest do ugrania.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość