Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 16 Gru 2016 19:53 
Awatar użytkownika

Dokąd
  • Lagos/Algarve, Portugalia

Data wylotu
  • 23.01.2017

Data powrotu
  • 30.01.2017

Długość pobytu
  • tydzień

Bagaż
  • Bagaż rejestrowany

Ilość pasażerów
  • 6

Sam znalazłem
  • długie przesiadki, może coś lepszego ktoś podpowie?

Dodatkowe informacje
  • Chcemy sprawić niespodziankę trójce dzieci w czasie ferii zimowych. Dwójka jest niepełnosprawna (chodząca).
    Mamy ofertę noclegu w Lagos (apartament 50 m od plaży, choć nie sądzę, że w styczni będziemy plażować, to ma być relaks i spokojne zwiedzanie)
    Problemem jest, że nikt z grupy nie ma prawa jazdy.

Będzie to pierwsza taka podróż i czujemy się dość niepewnie, dlatego liczymy nie na sarkazm, a na zwykłą pomoc :-)

pozdrawiam serdecznie
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#2 PostWysłany: 16 Gru 2016 20:03 

Loty: 20
Kilometry: 15 182
Krajów: 6 / 2.8%
niebieski
z Warszawy do Faro - dalej pociągiem/busem czymkolwiek. W zimę musisz mieć na uwadze przy przesiadkach - więcej czasu, w przypadku spóźnienia się na lot, musisz kupić następny bilet...

-- 16 Gru 2016 19:06 --

Transport prywatnym busem z lotniska do Lagos i z powrotem dla 6 osób kosztuje 140€ czyli jakies 50 zł za osobę w jedną stronę, a to jest 90 km.

Załączniki:
WMI-FAO.PNG
WMI-FAO.PNG [ 40.26 KiB | Obejrzany 2568 razy ]
wersus79 lubi ten post.
trigosia uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 16 Gru 2016 21:50 

Loty: 60
Kilometry: 85 201
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
Możesz 23 stycznia Wizzairem z Chopina bezpośrednio do Lizbony. Na miejscu o 17:25 i dalej Eva Busem do Lagos. Bilety do kupienia na stronie http://www.rede-expressos.pt/. Autobusy odjeżdżają z dworca koło Jardim Zoológico - łatwy dojazd metrem z lotniska.

Możesz też porannym - o 6 rano - Wizzairem z Wawy do Paryż BVA i tam przesiadka na Rayanira o 10:40 do Lizbony. Plus, że już o 12 jesteś w Portugalii, ale 2 h między lotami. W razie opóźnienia będzie stres.
 Profil Relacje PM off

#4 PostWysłany: 17 Gru 2016 04:36 
Awatar użytkownika

Dziękuję za pomoc.
25.01 czy 21.01 raczej nie, ponieważ noclegi w Lagos mamy od 23.01.

Zastanawiam się nad Lizboną. Po wylądowaniu pociągiem do Lagos.
I w drodze powrotnej pociągiem z Lagos do Lizbony. Mam nadzieję, że to realne rozwiązanie.

Jedno pytanie - na jakiej stacji kolejowej wsiadać jadąc do Lagos z lotniska, a w drodze powrotnej na jakiej wysiąść.
Jest jakiś autobus między lotniskiem a najbliższą od lotniska stacją kolejową?

Poczytałam o terminalach w Lizbonie i przyznam, że teraz już nic nie rozumiem.
O co w tym chodzi? Przeczytałam w wątku o lotnisku w Lizbonie i albo pora nie sprzyja czytaniu ze zrozumieniem, albo to jest tak pokręcone, że nie nadążam z przyswajaniem informacji.
Trochę stresuje, że jadę z dziećmi i osobami niepełnosprawnymi i odpowiadam za nie. Nie sprzyja to koncentracji, to ciśnienie odpowiedzialności. A tak bardzo nie chciałabym ich rozczarować i np zrezygnować z wyjazdu.

Tak trudno mi zaplanować wyjazd: samą podróż no i plan pobytu.
Tu nie mogę zostawić sobie luzu, jeśli chcę zapewnić uczestnikom komfort poczucia bezpieczeństwa.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 17 Gru 2016 09:57 

Z Lizbony do Lagos nie ma bezpośredniego pociagu, poza tym stacje kolejowe w Algarve czesto sa daleko od centrum. Najlepszą opcją jest skorzystanie z autobusu na, którego namiary podał Tobie @wersus79

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off

#6 PostWysłany: 17 Gru 2016 10:31 

Loty: 138
Kilometry: 236 261
Krajów: 45 / 21.0%
srebrny
Ja jechałam z Lizbony do Lagos (i na odwrót) w tamtym roku. Ze stacji Oriente. Z lotniska na stację Oriente jechałam metrem. Rzeczywiście nie ma bezpośredniego pociągu do Lagos. Trzeba się przesiąść, w Tunes do innego pociągu. Bardzo się stresowałam tą przesiadką ale niepotrzebnie :)
Poczytaj:
lagos-rozne-info,1239,73919
lizbona,1284,2725

#7 PostWysłany: 17 Gru 2016 12:43 

srebrny
Wszystko tak jak pisze @jekyll metrem na Oriente i stamtąd pociągiem z przesiadka w Tunes.
Do tego możesz kupić bilet na pociąg (comboios) na stronie http://www.cp.pt. Jeżeli kupisz dzis na na ichnie pendolino (Alfa Pendular) to zapłacisz 10.30euro od osoby. Trzeba sie zarejestrować na stronie i wchodząc w zakładke Buy Ticket wybrać interesująca Ciebie trasę, kliknac w ofertę z gwiazdką, żeby była niższa cena. Na dziś koszt biletu na pociag wypada korzystniej niz na autobus.

Załączniki:
lisboa_lagos.jpg
lisboa_lagos.jpg [ 171.18 KiB | Obejrzany 2398 razy ]
 Profil Relacje PM off

#8 PostWysłany: 17 Gru 2016 12:48 

jesli chodzi o wyczieczki, to na miejscu mozna wykupic rozne ciekawe-autokarowe, np. z Portimao, ale zapewne z innych turystycznych meijscowości też. takie "punkty" a la biura podrozy są zlokalizowane w w okolicach plazy/popularnych deptakow, oferty są dość atrakcyjne jesli nie będziecie mieć samochodu:)
 Profil Relacje PM off

#9 PostWysłany: 21 Gru 2016 13:43 
Awatar użytkownika

wersus79 napisał(a):
Wszystko tak jak pisze @jekyll metrem na Oriente i stamtąd pociągiem z przesiadka w Tunes.
Do tego możesz kupić bilet na pociąg (comboios) na stronie http://www.cp.pt. Jeżeli kupisz dzis na na ichnie pendolino (Alfa Pendular) to zapłacisz 10.30euro od osoby. Trzeba sie zarejestrować na stronie i wchodząc w zakładke Buy Ticket wybrać interesująca Ciebie trasę, kliknac w ofertę z gwiazdką, żeby była niższa cena. Na dziś koszt biletu na pociag wypada korzystniej niz na autobus.

Super.
Tylko problem z kupieniem 6 biletów za jednym zamachem. Sprzedają góra do 4 biletów.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 21 Gru 2016 14:55 

srebrny
@‌trigosia‌
Kupisz na dwa razy. 4 + 2. Przy drugim zakupie wybierzesz miejsca obok pierwszych w tym samym wagonie. Nie zwlekaj, bo cena jest naprawdę dobra.
 Profil Relacje PM off

#11 PostWysłany: 21 Gru 2016 16:25 
Awatar użytkownika

Nie zwlekam, ale problem w tym, że wyskakuje mi tylko normalna cena 40 euro za osobę
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 21 Gru 2016 19:10 

srebrny
Musisz rozwinąć (kliknąć na strzałkę) przy cenie i będziesz widziała 'special offer'

Ostatnio edytowany przez jekyll 21 Gru 2016 19:17, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
wersus79 lubi ten post.

#13 PostWysłany: 21 Gru 2016 19:12 

srebrny
Wybierasz cenę z górnej czerwonej ramki i zatwierdzasz przyciskiem z dolnej czerwonej ramki. Wpisz "identification number" z dowodu osobistego lub paszportu. U dzieci z legitymacji/paszportu - nie będą się czepiali. U mnie sprawdzali tylko zdjęcie z dowodu. Oczywiście musisz wpierw się zarejestrować na stronie cp.pt . Już są nowe ceny.

Załączniki:
lisbona_lagos2.JPG
lisbona_lagos2.JPG [ 94.09 KiB | Obejrzany 2170 razy ]
 Profil Relacje PM off

#14 PostWysłany: 21 Gru 2016 20:34 
Awatar użytkownika

Dzięki. Tak, w międzyczasie zauważyłam, że tam można wybrać taryfę. Bilety kupione. Z Lizbony do Lagos i z Lagos do Lizbony (23.01-30.01)
I mamy jeszcze pobyt w Lizbonie 30.01-03.02.2017.

Nie wiem, czy bilety na metro (najpierw chyba autobus? lotnisko - metro) też można on line kupić czy są biletomaty (na kartę bankomatową)

Właśnie system biletów komunikacji miejskiej jest niezupełnie zrozumiały.
I czy wracając z Lagos pociągiem mamy wysiąść na tej samej stacji, na której będziemy wsiadać z lotniska (bodajże Orient)?
W Lizbonie mieszkać mamy w Portugal Ways Santos Azulejos Apartments, Calçada Marquês de Abrantes.

Chcemy jak najwiecej chodzić, bo chyba ciekawe miejsca są nie tak daleko od miejsca naszego zamieszkania. Chcemy skorzystać z wycieczek (namiar jest podany na Forum )

dziękuję serdecznie za pomoc.

-- 21 Gru 2016 19:38 --

udało się kupić pierwsze cztery bilety po starej cenie, ale dwa kolejne, a właściwie jeden - już po wyższej.
A jeden dlatego, że dwójka z grupy ma poniżej 12 roku życia i płaci 50% ceny biletu :)
Były problemy z płatnością, coś mi się blokowało, ale to chyba raczej wina mojego laptopa.

Bilety zakupione. Jeden problem mniej :)
 Profil Relacje PM off
jekyll lubi ten post.

#15 PostWysłany: 21 Gru 2016 21:22 

srebrny
@trigosia z tego co pamiętam bilet na autobus był droższy niż na metro, do stacji Oriente z lotniska.
Poczytaj wątek lizbona,1284,2725 możesz też zajrzeć na stronę http://infolizbona.pl/ceny-i-rodzaje-bi ... -lizbonie/
To wszystko nie jest takie zagmatwane jak się wydaje ;)
Jak pojedziesz z Lagos to wysiądź na stacji najbliżej swojego lokum :) pociąg zatrzymuje się na kilku stacjach w Lizbonie.

#16 PostWysłany: 21 Gru 2016 23:16 
Awatar użytkownika

Lądujemy na T2. Daleko jest do metra? Lądujemy o 15.25 wg planu, a pociąg mamy 18.23 (w każdym razie po 18)
Więc trochę czasu mamy.
Na Forum czytałam coś o tym T2, ale jak się nie było, to jakoś trudno to przestrzennie poukładać, gdzie mamy iść, w którą stronę od wyjścia. Grupa wymaga wcześniejszego opracowania najdrobniejszych szczegółów, a to trochę stresuje.

Już w Turku łatwiej było "załapać" o co chodzi z tym lotniskiem.
Jeśli chodzi o Lizbonę, nie rozumiem - to te terminale są tak daleko od siebie, że trzeba korzystać z busa lotniskowego by dostać się do np metra?

Wiem, zadaję podstawowe pytania, ale im bliżej wyjazdu, tym bardziej czuję się niepewnie.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 21 Gru 2016 23:19 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 477 280
Krajów: 40 / 18.7%
Przyloty są zawsze na T1.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 21 Gru 2016 23:43 

srebrny
Wyjdziecie na zewnątrz głównego budynku lotniska (terminal 1), skręcacie w prawo i szukacie duuuuuużej, wyłożonej czerwonymi kafelkami, okrągłej budowli. Jest to wejście do metra. Bilety kupuje się na samym dole przed bramkami do metra. Albo w automacie albo w kasie obok.

Na zdjęciu satelitarnym dobrze widać. Tutaj tak poglądowo: http://rclamego.pt/jornalonline/wp-cont ... Lisboa.jpg
 Profil Relacje PM off

#19 PostWysłany: 22 Gru 2016 01:30 
Awatar użytkownika

no wlasnie na info o podrozy jest T2, Może to pomyłka? T2 i T1 w Lizobie, poczytałam i straciłam orientację
Cytuj:
do Lizbony T2: FR2263
Przyjazd: Lizbona T2 (LIS)
Data: Pon 23 Stycznia 2017
Czas: 15:25

Cytuj:
z Lizbony T2: FR2264
odprawa: Lizbona T2 (LIS)
Data: Pią 03 Lutego 2017
Czas: 15:50

dzięki za pomoc. Muszę te wszystkie podpowiedzi zebrać w jeden plik i podrukować :)
i mieć pod ręką na wyjeździe
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 30 Gru 2016 23:34 
Awatar użytkownika

Na karcie pokładowej też jest T2.

Czy to jakoś komplikuje dotarcie do metra?

Image
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 19 gości