Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
bilet-kupiony-przez-kiwi-com-a-karta-pokladowa-ryanair,225,160647

Mobilne karty pokładowe są akceptowane na większości lotnisk w sieci połączeń firmy Ryanair, jednak nie na wszystkich. Mobilne karty pokładowe nie są przyjmowane na następujących lotniskach:

Agadir
As-Sawira
Fez
Nador
Wadżda
Marrakesz
Rabat
Tanger
Kefalinia
Wolos
.....
Pasażerowie podróżujący z tych lotnisk muszą przeprowadzić odprawę online i wydrukować papierową kartę pokładową dla swojego lotu.

https://www.ryanair.com/pl/pl/Przydatne ... okladowych

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3158 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 158  Następna
Autor Wiadomość
#1121 PostWysłany: 09 Gru 2016 19:57 

Mówisz kogos kto ma dostęp do FR, może sam prezes :lol:
Ja na CZACIE widzę podaj imię i nazwisko, e-mail, nr. rezerwacji i rozpocznij czat, jak dotąd podawałem
 PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#1122 PostWysłany: 10 Gru 2016 10:32 
Awatar użytkownika

Loty: 442
Kilometry: 537 690
Krajów: 57 / 26.6%
srebrny
Udało się znaleźć "prezesa" i odzyskać numery rezerwacji. Dzięki wielkie!

#1123 PostWysłany: 12 Gru 2016 17:47 

niebieski
Ze zdziwieniem zobaczyłam, że przy próbie zakupu biletu wyskakuje okienko do logowania/rejestracji do konta. Nie da się tego ominąć. Jeszcze w październiku kupowałam bilet bez takiej konieczności. Stara strona już nie działa. Jest jakiś sposób na ominięcie tej rejestracji?
 Profil Relacje PM off  

#1124 PostWysłany: 12 Gru 2016 17:50 

Niestety nie (tak jak np. w norwegian), obecnie tylko po zalogowaniu (tak jak np. w Wizzair)
 PM off  

#1125 PostWysłany: 14 Gru 2016 00:12 

niebieski
Ok. Zarejestrowałam się. Po wejściu w link aktywacyjny konta pokazują się informacje do uzupełnienia, m.in.: szczegóły płatności, data urodzenia. Czy te wszystkie dane są konieczne do zakupu biletu, czy też opcjonalne? Nie wpisując tych danych można spokojnie zakupić bilet (oczywiście będąc zalogowanym na swoim koncie)?
 Profil Relacje PM off  

#1126 PostWysłany: 14 Gru 2016 00:22 
Awatar użytkownika

srebrny
Spróbuj bez podawania tych danych i powiedz nam, czy da radę :D
Te zmiany są świeże i wielu nie miało jeszcze okazji przetestować zakupu na stronie Ryana.
Z całą pewnością da się zapłacić za bilet inną kartą, niż zarejestrowana na stronie, bo ja mam zarejestrowaną kartę, która już dawno jest po terminie. Myślę, że można też nie rejestrować żadnej karty i używać konta - ale na stówkę tego nie wiem.

#1127 PostWysłany: 14 Gru 2016 00:23 
Awatar użytkownika

Loty: 76
Kilometry: 104 894
Krajów: 14 / 6.5%
Można kupić bilet bez uzupełniania tych danych na koncie. W momencie płatności wpisujesz tylko dane karty i dane pasażerów. Wygodniej jest jednak wypełnić te dane bo proces zakupu przebiega sprawniej.
 Profil Relacje PM off  

#1128 PostWysłany: 14 Gru 2016 00:27 

niebieski
Tak jakoś też mi się wydaje, że bez uzupełnienia danych da się kupić bilet. Na razie zostawię puste okienka i kiedy będę kupować bilet, to zobaczę co się stanie :D
O, to dobrze, że się da. Wolę jednak za każdym razem podać dane pasażera i karty. I tak za często nie kupuję biletów, więc mi to nie przeszkadza.

Ostatnio edytowany przez incognita, 14 Gru 2016 00:31, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#1129 PostWysłany: 14 Gru 2016 00:31 

Logujesz się na myRyanair i uzupełniasz imiona i nazwiska osób lecących to wszystko co musisz ABSOLUTNE minimum
Ale możesz też nic nie uzupełniać, a już na pewno nie musisz wpisywać danych karty, by ją opłacić zapewne też się uda :lol:
 PM off  

#1130 PostWysłany: 14 Gru 2016 00:33 

niebieski
OK, dzięki za informacje :)
 Profil Relacje PM off  

#1131 PostWysłany: 22 Gru 2016 12:40 

Opiszę dosyć nietypową sytuację, która spotkała mnie na początku roku. Post długi, ale przypadek ciekawy :)

Odchodząc z firmy, znajomy dostał w prezencie bony na loty Ryanairem. Bony te wykorzystał przy rezerwacji biletów dla siebie i dla mnie. Częściowo zapłacił bonami, resztę dopłacił kartą. Loty tam i z powrotem do dwóch państw były zaplanowane na dwa następujące po sobie weekendy. Dostał oczywiście potwierdzenie obu rezerwacji.

W przeddzień pierwszego wylotu znajomy sprawdzał rutynowo historię transakcji swoją kartą... i znalazł tam zwrot od Ryanaira. Ryanair wysłał mu różnicę, którą znajomy dopłacał do bonów przy okazji rezerwowania dla nas lotów. Początkowo w ogóle nie skojarzyliśmy, że ma to jakiś związek z bonami albo konkretnymi lotami, po prostu bez żadnej wcześniejszej informacji na koncie pojawiły się jakieś sumy od Ryanaira. Chcieliśmy zajrzeć do naszej rezerwacji na następny dzień, okazało się, że wyparowała. System zwracał komunikat o nieprawidłowym kodzie rezerwacji. Do Ryanaira nie dało się dodzwonić, na odpowiedź pisemną musielibyśmy czekać w nieskończoność. Uznaliśmy, że nie ma sensu nawet jechać na lotnisko, skoro rezerwacja zniknęła i nie ma możliwości wydrukowania kart pokładowych. Loty przepadły. W kolejnym tygodniu sytuacja dalej była niewyjaśniona, a rezerwacja na kolejne loty również zniknęła z systemu i ten wyjazd również nam przepadł.

Dopiero za jakiś czas udało mi się dotrzeć nieoficjalnie przez znajomego do pracownika Ryanaira, który sprawdził loty w systemie i stwierdził, że płatność za bony została anulowana przez firmę, z której znajomy odchodził, w związku z czym nasze rezerwacje anulowano. Znajomy skontaktował się ze swoją poprzednią firmą. Okazało się, że przy zakupie przez firmę bonów z karty firmowej została pobrana podwójna kwota za bony. Pracownik firmy zgłosił więc procedurę chargeback na połowę kwoty, a w wyniku nieporozumienia procedura zadziałała na całą kwotę. W efekcie bony stały się "nieopłacone", więc Ryanair z automatu anulował nam rezerwacje.

Sposób załatwienia problemu przez Ryanaira wydaje nam się szalony. Gdyby znajomy przypadkowo nie sprawdzał historii karty, a chcielibyśmy się odprawić następnego dnia na lotnisku, to pocałowalibyśmy przysłowiową klamkę, bo przecież numer rezerwacji zniknął z systemu. Nikt nas nie poinformował, że rezerwacja została anulowana. Jaki sens dla osoby obdarowywanej mają bony, jeżeli rezerwacja za ich pomocą może zostać w każdej chwili odwołana, gdy kupujący bony uruchomi procedurę chargeback? Naszym zdaniem Ryanair powinien nasze bilety zostawić w spokoju, a kłócić się z firmą znajomego, a w najgorszym wypadku zadzwonić do nas i poinformować, że musimy dopłacić różnicę.

Ryanair oczywiście odrzucił nasze żądanie o rekompensatę. Rozmawiałem z kilkoma prawnikami i zdania są podzielone. Jedni twierdzą, że sytuacja ma dla nas takie same skutki jak odwołanie lotu bez informacji z 14-dniowym wyprzedzeniem, więc należy się 250 EUR za każdy odcinek. Inni twierdzą, że należy to podciągnąć pod odmowę wejścia na pokład z ważnych powodów, stąd brak podstawy do wypłaty odszkodowania.

Czy ktoś miał podobny przypadek i może się wypowiedzieć?
 Profil Relacje PM off  

#1132 PostWysłany: 22 Gru 2016 12:45 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 346
Kilometry: 674 987
Krajów: 64 / 29.9%
Nie znam konkretów ale moim zdaniem firma, która zakupiła bony została poinformowana o anulacji tych biletów. I to firma nie powiadomiła o tym Twojego kolegi. Ryanair może nawet nie wiedział o osobie trzeciej.

#1133 PostWysłany: 22 Gru 2016 12:51 

Ryanair z pewnością wiedział, kto skorzystał z bonów, ponieważ:

a) bony były wystawione na konkretną osobę (imię i nazwisko, które musi się zgadzać z danymi w paszporcie -- ze strony Ryanaira),
b) w momencie dokonania rezerwacji wpisuje się kod z bonu, więc dany bon jest przypisany do biletu, przy zakupie którego został wykorzystany.
 Profil Relacje PM off  

#1134 PostWysłany: 22 Gru 2016 13:02 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 346
Kilometry: 674 987
Krajów: 64 / 29.9%
Ok, ale powiadamiając firmę, że rezerwacje zostały anulowane ze względu na zwrot kasy za bony, zapewne przypuszczali, że firma powiadomi osobę która te bony otrzymała. A może prawda jest jeszcze inna. Firma jako, że to była firma może specjalnie anulowała te bony dla byłego pracownika. :?:

#1135 PostWysłany: 22 Gru 2016 13:08 

srebrny
Ewentualne roszczenia można kierować do firmy, która dała bony.
 Profil Relacje PM off  

#1136 PostWysłany: 22 Gru 2016 13:32 

Firma z pewnością nie zrobiła tego specjalnie, mogę Was zapewnić. Nie jestem ekspertem od prawa, natomiast tak na zdrowy rozum myślę w następujący sposób: jeżeli zakupiliśmy bilety, to jesteśmy pasażerami i przysługują nam konkretne prawa. Jakie znaczenie ma to, kto płacił za bilety i w jakiej formie? O ile jeszcze mojego znajomego można w jakiś sposób powiązać z tą firmą, o tyle ja jestem z nią zupełnie niezwiązany. Z mojego punktu widzenia znajomy zrobił rezerwację dla mnie, rezerwacja pojawiła się w systemie, a potem sama zniknęła na dzień przed wylotem.

Wasz punkt widzenia jest dla mnie ciekawy, bo wcześniej nikt na to tak nie spojrzał wśród znajomych, ale jednak prawnicy, z którym się konsultowałem, uzasadniali wszystkow oparciu o prawa pasażerów, pomijając zupełnie wspomnianą firmę, więc zastanawiam się, czy to na pewno właściwy kierunek rozwiązania tej sytuacji.
 Profil Relacje PM off  

#1137 PostWysłany: 22 Gru 2016 13:40 
Awatar użytkownika

srebrny
nie mam pojęcia czego tu szukasz, ale skoro złapałeś papugę, który twierdzi ze coś ci się należy to idź z nim do sadu i wygraj

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#1138 PostWysłany: 22 Gru 2016 13:42 

srebrny
Cytuj:
Jakie znaczenie ma to, kto płacił za bilety i w jakiej formie?

Podstawowe - skoro bony okazały się nieopłacone.
Zerknij choćby per analogia na kc art.493 par.1
 Profil Relacje PM off
robokun uważa post za pomocny.

#1139 PostWysłany: 22 Gru 2016 13:53 

becek napisał(a):
nie mam pojęcia czego tu szukasz, ale skoro złapałeś papugę, który twierdzi ze coś ci się należy to idź z nim do sadu i wygraj

Szukam osoby, która miała podobny przypadek, o czym napisałem wprost. Przed pójściem do sądu warto wiedzieć, jakie są szanse na wygraną, stąd szukam informacji w różnych źródłach. Dosyć naturalna kolej rzeczy.

becek napisał(a):
Podstawowe - skoro bony okazały się nieopłacone. Zerknij choćby per analogia na kc art.493 par.1

Dzięki, jest to dla mnie jakaś wskazówka :)
 Profil Relacje PM off  

#1140 PostWysłany: 22 Gru 2016 14:06 
Awatar użytkownika

srebrny
robokun napisał(a):
Przed pójściem do sądu warto wiedzieć, jakie są szanse na wygraną,

50/50
kliknij pomógł

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
4 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3158 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 158  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość