Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2479 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 124  Następna
Autor Wiadomość
#581 PostWysłany: 02 Lis 2016 09:37 
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 227 790
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
@lukasz666 jeżeli kupujesz wszystko na jednym bilecie, w zależności od posiadanych praw milowych (klasy taryfowej), naliczysz je do programu, do którego sobie życzysz. Jeżeli to są oddzielne bilety, za każdym razem musisz podać odpowiednią kartę. Kwestia naliczania w przypadku różnych programów jest zależna od kwestii podpisanych umów codeshare. Np. od wczoraj możesz gromadzić mile w Emirates na lotach obsługiwanych przez GOL. Wcześniej, mimo uruchomionego partnerstwa - nie. Podobnie jest w przypadku Panorama Club (Ukraine Airlines) i SkyTeam: niby Panorama Club jest swoim własnym programem a KLM należy do SkyTeam, w związku z umową codeshare, możesz naliczyć mile do programu KLM za loty Panorama Club. To trzeba konkretnie sprawdzić.

Jeżeli masz jeden bilet, przy check-in'ie prosisz o wpisanie numeru karty i dopiszą do całej rezerwacji. Jeżeli coś by się nie naliczyło, po dwóch tygodniach po odbytych lotach robisz claima na stronie programu, podajesz detale podróży (numery lotów, klasy rezerwacyjne, itp.) i naliczą Ci te mile, więc się nie przejmuj. Jeżeli coś się nie naliczy, jest też prawdopodobieństwo, że nie należą Ci się mile (taka taryfa, jakaś tam super promo, itp.).

125 mil... chodzi Ci np. o krajówki LO w M&M? Jeśli tak, to - tak. Dostaniesz 125 mil za odcinek. Każda klasa ekonomiczna przewiduje tyle mil. Nie ważne, ile zapłaciłeś za bilet, dostaniesz po 125 mil za odcinek.
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#582 PostWysłany: 02 Lis 2016 12:30 

Loty: 145
Kilometry: 309 536
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
Poproszę aby ktoś mi podpowiedział - ważność aviosów to 3 lata , czy do przedłużenia ważności liczą się tylko loty w sojuszu czy każda aktywność na koncie ? Przykładowo ostatni lot BA odbyłem pod koniec stycznia 2014r natomiast ostatnia aktywność to punkty z Kaligo z marca 2015 r . W takim układzie ważność aviosów to koniec stycznia 2017 czy marzec 2018?

I druga sprawa na Avios.com również posiadam aviosy , które chciałbym przetransferować na konto EC . Z wiadomych względów nie zgadza mi się adres na obu kontach . Czy ma to jakies znaczenie ? Liczy się tylko nr i hasło czy cos jeszcze ?
 Profil Relacje PM off  

#583 PostWysłany: 02 Lis 2016 13:51 

@‌silazak‌ Odpowiem na drugą część pytania. Też mam inne adresy pocztowe w avios.com i BAEC, za to email jest ten sam. Transfer punktów dotychczas przebiegał bez zakłóceń. W obu kierunkach.
 Profil Relacje PM off
silazak uważa post za pomocny.

#584 PostWysłany: 03 Lis 2016 15:57 

HON fly4free
Wygląda na to, że BA ze skutkiem od zaraz wyrzuciło klasę R by QR z naliczania aviosów - nie mam jej już w tabeli, a to oznacza, że większość promocyjnych cen Katarczyka w biznesie (ostatnio dużo dobrych taryf tego typu) będzie nieprzydatnych do zbierania aviosów i kwalifikacji statusowej.
 Profil Relacje PM off  

#585 PostWysłany: 03 Lis 2016 15:58 

Loty: 699
Kilometry: 1 380 130
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
@‌marek2011‌ - te plotki juz sa zdementowane, to ze klasy R nie ma to pomylka, mile beda normalnie naliczane.
 Profil Relacje PM off  

#586 PostWysłany: 03 Lis 2016 16:01 

HON fly4free
a to dobra wiadomość, bo ostatnio z FFP płyną głównie złe ;)
 Profil Relacje PM off  

#587 PostWysłany: 04 Lis 2016 18:37 

Loty: 352
Kilometry: 854 931
Krajów: 58 / 27.1%
niebieski
KyokoMai napisał(a):
@lukasz666 jeżeli kupujesz wszystko na jednym bilecie, w zależności od posiadanych praw milowych (klasy taryfowej), naliczysz je do programu, do którego sobie życzysz. Jeżeli to są oddzielne bilety, za każdym razem musisz podać odpowiednią kartę. Kwestia naliczania w przypadku różnych programów jest zależna od kwestii podpisanych umów codeshare. Np. od wczoraj możesz gromadzić mile w Emirates na lotach obsługiwanych przez GOL. Wcześniej, mimo uruchomionego partnerstwa - nie. Podobnie jest w przypadku Panorama Club (Ukraine Airlines) i SkyTeam: niby Panorama Club jest swoim własnym programem a KLM należy do SkyTeam, w związku z umową codeshare, możesz naliczyć mile do programu KLM za loty Panorama Club. To trzeba konkretnie sprawdzić.

Jeżeli masz jeden bilet, przy check-in'ie prosisz o wpisanie numeru karty i dopiszą do całej rezerwacji. Jeżeli coś by się nie naliczyło, po dwóch tygodniach po odbytych lotach robisz claima na stronie programu, podajesz detale podróży (numery lotów, klasy rezerwacyjne, itp.) i naliczą Ci te mile, więc się nie przejmuj. Jeżeli coś się nie naliczy, jest też prawdopodobieństwo, że nie należą Ci się mile (taka taryfa, jakaś tam super promo, itp.).

125 mil... chodzi Ci np. o krajówki LO w M&M? Jeśli tak, to - tak. Dostaniesz 125 mil za odcinek. Każda klasa ekonomiczna przewiduje tyle mil. Nie ważne, ile zapłaciłeś za bilet, dostaniesz po 125 mil za odcinek.

wiem jak to jest z naliczaniem punktów, bo sprawdzam to na wheretocredit.com - natomiast mi własnie chodziło o sytuacje, kiedy na jednym, bilecie mam dwie różne linie lotnicze i chce zebrać punkty do 2 różnych programów;

Załączniki:
Komentarz do pliku: a w tym pytaniu z tymi 125 milami to chodziło mi o to:
Screenshot_1.jpg
Screenshot_1.jpg [ 8.53 KiB | Obejrzany 1505 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#588 PostWysłany: 04 Lis 2016 18:45 

Loty: 699
Kilometry: 1 380 130
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
@‌lukasz666‌ - moim zdaniem to se ne da. Bilet jest wystawiony na czyims stocku i to jaka linia rejs akurat wykonuje to sprawa drugorzedna.
 Profil Relacje PM off  

#589 PostWysłany: 04 Lis 2016 19:35 

Loty: 644
Kilometry: 1 419 433
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
Jeżeli dany przelot uprawnia do otrzymania mil w wielu programach to możemy wybrać gdzie chcemy go kredytować.
Możesz zmieniać przypisany program u agenta przy wejściu do samolotu - problem jest tylko, że nie zawsze to zadziała - możemy mimo zmiany dalej dostać mile we wczesniej ustawionym programie i wtedy bardzo trudno jest to odkręcić.
Kilkakrotnie w ramach jednego biletu rozdzielałem mile do różnych programów np. do M&M i programu United-u.
lukasz666 uważa post za pomocny.

#590 PostWysłany: 04 Lis 2016 19:47 
Awatar użytkownika

niebieski
lukasz666 napisał(a):
Chciałbym się upewnić, co do jednej kwestii odnośnie naliczania mil: jeśli mam na bilecie "Airline Niki HG 4092 Operated by Etihad Airways" to mile naliczają się wg. linii której samolotem odbywa się lot, tak?

Tak, generalnie liczy wykonuje lot. W 90% sytuacji nie ma to znaczenia, bo warunki naliczania mil dla linii mających CS są zazwyczaj podobne/identyczne. Oczywiście są wyjątki, zazwyczaj jak naliczasz do jakiegoś nietypowego (dla danej linii/sojuszu) programu.

lukasz666 napisał(a):
Oraz drugie pytanie: jeśli numer karty lojalnościowej podaję podczas odprawy, ale różne odcinki odbywają się różnymi liniami lotniczymi, to muszę podać numer karty przed każdym odcinkiem, czy osoba robiąca odprawę przypiszę od razu kartę do całej trasy, co mi nie odpowiada? jak to można zorganizować, kiedy chcę różne odcinki chcę przypisać do różnych programów?

Teoretycznie nie możesz. Praktycznie? Różnie bywa. Teroetycznie możesz nie wpisywać nic na kartę pokładową i po locie złożyć claima o mile i na jedne odcinki do jednego programu, na inne do innego. Ryzyko jest taki, że w jednym Ci nie naliczą, bo napiszą, że już w innym programie naliczyłeś te mile. Liczy się nr e-tixa. Czasem masz rezerwację, gdzie masz wiece etixów niż jeden i wtedy te swobodnie możesz rozdzielać.

lukasz666 napisał(a):
I ostatni pytanie - co oznacza to 125 mil? (że niby 25% mil, ale minimum 125?)

Generalnie masz 3 sposoby naliczania mil:
- po prostu mile odpowiadające pokonanemu dystansowi i wyrażają to w procentach. Czyli jak masz 100% to za lot 10k mil dostaniesz 10k. A jak 25% to 2,5k mil
- wspomniana przez Ciebie sytuacja, czyli stała stawka. Bez różnicy ile zapłaciłeś, jak odległy jest to lot, po prostu za lot z tej kategorii/klasy/trasy dostaniesz po prostu dokładnie 125mil.
- mile za wydaną kasę, ostatnio niestety popularna w amerykańskich liniach, czyli bez różnicy jaka klasa rezerwacyjna, trasa, odległość, po prostu za każdego wydanego dolara dostaniesz ileś mil.
 Profil Relacje PM off
lukasz666 uważa post za pomocny.

#591 PostWysłany: 04 Lis 2016 23:44 
Awatar użytkownika

HON fly4free
W przyszłym roku planują zrobić jedną platformę do zbierania aviosów, czyli nie będzie już oddzielnych platform BAEC, Iberia Plus i Meridiana Club:
http://viewfromthewing.boardingarea.com ... norwegian/
 Profil Relacje PM off
Kamil lubi ten post.

#592 PostWysłany: 09 Lis 2016 15:50 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
arturro napisał(a):
BA i Avios.com dają po 1000 pkt każdemu, kto zasili konto jakimś nie używanym dotąd kanałem. Może być to np. mały przelew z Topcashback lub Tesco Clubcard. Nie pamiętam dokładnie warunków, ale warto sprawdzić T&C, bo jest sporo wyjątków. Oferta nie dla nowych użytkowników programów - jest warunek, że trzeba było jakieś punkty mieć na koncie w momencie ogłoszenia promo. Oferta jakoś do grudnia aktualna.

Dostalam 1000 mil za to, ze kredytowalam mile z Hiltona. "Avios - Bonus for collecting with new partner " Akurat byla promocja na Hitonie na potrojne mile, ale liczba byla tak zenujaca, ze wylaczylam ta opcje na kolejne pobyty. Milo, ze wpadl bonusik, aczkolwiek jestem pewna ze juz kiedys kredytowalam mile z Hiltona.

#593 PostWysłany: 09 Lis 2016 16:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Aga_podrozniczka napisał(a):
[..] Milo, ze wpadl bonusik, aczkolwiek jestem pewna ze juz kiedys kredytowalam mile z Hiltona.

Niewykluczone. T&C stanowi:
Kod:
A new partner is classed as a partner you have not collected with within the previous 12 month period
 Profil Relacje PM off  

#594 PostWysłany: 09 Lis 2016 16:06 
Awatar użytkownika

niebieski
To by sie zgadzalo, prawie ze co do roku.

#595 PostWysłany: 17 Lis 2016 13:28 

srebrny
hej sluchajcie, do tej pory zbieralem aviosy tylko w programie iberii.
czy dobrze kojarze czy jesli zaloze konto british airways executive club to bede mogl przelac
aviosy na konto w iberii dopiero po 3 miesiach ?
czy masz ktos doswiadczenie w zbieraniu aviosow w kaligo lub rocketmails ?
po jakim czasie od odbytego noclegu aviosy sa na koncie ?
pozdrawiam
michcioj
 Profil Relacje PM off  

#596 PostWysłany: 17 Lis 2016 13:41 
Awatar użytkownika

Loty: 463
Kilometry: 527 339
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
Mnie udalo sie przelac od razu z Iberii do BE, zaraz po utworzeniu konta w tym drugim.
michcioj lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#597 PostWysłany: 17 Lis 2016 13:44 

HON fly4free
Chodzą także pogłoski, że program BA&s-ki przekształci się w niedalekiej przyszłości wzorem amerykańskich FFP w oparty na kryterium "dochodowym" a nie "dystansowym". Nie zdziwiłbym się, gdyby to oficjalnie ogłoszono przy okazji uruchomienia tej nowej platformy, zwłaszcza, że BA ostatnio bardzo mocno tnie też produkt we wszystkich klasach.
 Profil Relacje PM off  

#598 PostWysłany: 24 Lis 2016 11:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Ktos dostal te potrojne mile w promocji 4 kwartalu? Jak to sie nazywalo na wyciagu, bo ja mam jakies dwie dziwne pozycje na koncie z tytulem: Special Promotion, 250 i 290 avios. Zaden z moich lotow nie kwalifikowal sie do tej promocji, ale moze przez blad w systemie wpadly mile za wczesniej zarezerwowane loty?

#599 PostWysłany: 24 Lis 2016 11:55 

Loty: 1130
Kilometry: 1 121 324
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
Ja właśnie zakończyłem ponad 10-miesięczną batalię o Aviosy kupione w jednej z cyklicznych akcji na hiszpańskim Grouponie.

Aviosy kupiłem w styczniu, ale ponieważ długo się nie pojawiały na moim koncie, zgłosiłem to w końcu w Iberii (chyba w marcu). Pisałem do nich wielokrotnie, nie otrzymując żadnych odpowiedzi lub zdawkowe, że przekazali do właściwego działu, sprawdzają itp. W końcu do nich zadzwoniłem i powiedzieli, że muszę wyjaśniać z Grouponem, a nie z nimi - jakby nie mogli od razu tego napisać...
Zacząłem więc nękać Groupon i tu była o tyle poprawa, że odpisywali, że działają i kiedy mogę się spodziewać rozwiązania sprawy. Niestety w żadnym z podanych terminów nie została rozwiązana i w końcu im napisałem, że lepiej to zakończyć i niech zwrócą kasę.
Pieniądze właśnie wróciły na kartę, straciłem kilka złotych na przewalutowaniu. I tyle.

#600 PostWysłany: 30 Lis 2016 10:23 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Kolejna akcja na grouponie: https://www.groupon.es/deals/ga-avios-group-espana-6

2000 Avios for 24 € (56% off)
4000 Avios for 59 € (35% off)
9000 Avios for 119 € (36% off)
Avios 15000 189 € (37% off)
20,000 Avios for 249 € (35% off)
34.000 Avios for 429 € (34% off)

limit of 5 coupons or 100,000 Avios per user of Iberia Plus, except the coupon 2000 Avios that can only be buy 1 per person.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2479 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 124  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości