Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Widząc że chodzi o błąd NIGDY nie dzwonimy do linii lotniczej/pośrednika. Nie dzwonimy, nie mailujemy, nie chatujemy - słowem nie kontaktujemy się w żaden sposób. Wasz kontakt sprawi że ktoś z pracowników zainteresuje się podejrzanie niską ceną widniejącą na rezerwacji i przyśpieszy naprawienie błędu. Nawet jeśli Wam już udało się kupić bilet - inni też chcą skorzystać z okazji!

Proszę przeczytać. : podejrzanie-niska-cena-za-lot-przeczytaj-zanim-kupisz,11,75621

Jak znaleźć informacje o swojej rezerwacji v0.3
jak-znalezc-informacje-o-swojej-rezerwacji-v0-3,225,76112

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 118 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 27 Paź 2016 22:03 

dampie napisał(a):
Ja mam jakąś dziwną sytuację. Mam etixa, na aeromexico jest wszystko ok (confirmed). Ale na zadnej innej stronce nie znajduje mi po PNR. Na Saudi manage booking po PNR tez nie znajduje, ale udalo mi sie na Saudi znalezc po numerze biletu, tylko ze wtedy mi sie wyswietla rezerwacja gdzie wszystko jest potwierdzone i ok ale PNR jest pusty...

Mam dokładnie tak samo. Od otrzymania etixa minęło 2 tygodnie, więc raczej ok, ale trochę stresuje mnie ta sytuacja :?
 Profil Relacje PM off  

Relaks na Kanarach 😎🏖️ Wypoczynek na Fuerteventurze za 1669 PLN Relaks na Kanarach 😎🏖️ Wypoczynek na Fuerteventurze za 1669 PLN
Wietnam z Etihad Airways 🪷🌏 Hanoi z Warszawy za 2391 PLN 😍✈️🧳 Wietnam z Etihad Airways 🪷🌏 Hanoi z Warszawy za 2391 PLN 😍✈️🧳
#42 PostWysłany: 27 Paź 2016 22:27 
Awatar użytkownika

Loty: 223
Kilometry: 697 251
Krajów: 57 / 26.6%
srebrny
Z SXF są fajne godziny dolotu do AMS easyjetem jednak obawiam się, że 2 h na przesiadkę przy powrocie jest ryzykowne.
Mimo wszystko kupiłem,sru raz się żyje.

Swoją drogą dostałem maila z aeromexico o zmianie godziny odlotu z 13.20 na 13.00 MEX - CUN
Wg mnie niczego już nie anulują.

#43 PostWysłany: 28 Paź 2016 18:13 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
Ktoś się orientuje czy i kiedy można wybrać posiłek w aeromexico..? Potrzebuję wybrać bezglutenowy dla osoby uczulonej na gluten. Przy odprawie on-line jest taka opcja wyboru posiłków bezglutenowych? Ktoś coś wie?

#44 PostWysłany: 31 Paź 2016 11:58 

Wchodząc na aeromexico w "manage your trip" na samym dole mam taką informację, jak na zdjęciu.
Ponadto, na końcu naszych imion dodane są tytuły, tzn. np u mnie wpisano imię Marcinmr. Mam się martwić?

Załączniki:
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg [ 19.99 KiB | Obejrzany 2841 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 31 Paź 2016 12:02 

Loty: 1121
Kilometry: 1 114 676
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
O "Marcinmr" nie musisz się martwić wcale.

#46 PostWysłany: 31 Paź 2016 18:45 

Loty: 4
Kilometry: 17 154
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
A o Fare rules na żółtym tle też nie ma się co martwić?
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 01 Lis 2016 09:54 

Mam tą samą informację w żółtej ramce. Chyba nie polcecimy
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 01 Lis 2016 10:07 

niebieski
Bez paniki.
U mnie tak jak poprzednio aeromexico nie znajduje rezerwacji ale przy przejsciu do upgrade już rezerwację widać.
Travelport nadal widzi jako confirmed.
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 01 Lis 2016 10:51 

u mnie też na stronie Aeromexico status Confirmed, ale na dole pojawił się żółty pasek:
Fare Rules: There were problems retrieving the fare rules associated to your itinerary. Please Call us.
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 01 Lis 2016 11:04 

Loty: 4
Kilometry: 17 154
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
A kiedy w ogóle sa pierwsze odloty z tego dealu? W listopadzie?
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 01 Lis 2016 12:09 

W temacie o Seszelach też mają ten sam problem. Ale tam kilka osób już poleciało, więc może u nas też będzie ok.
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 01 Lis 2016 12:10 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Proszę nie siejcie paniki.
Dziękuję ;)
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 01 Lis 2016 21:17 

Cześć!
Mam (albo tylko tak mi się wydaje) bilety zakupione za pośrednictwem eSky na termin 30 stycznia - 16 lutego.
Problem w tym, że tak jak w przypadku kilku osób w tym wątku moja rezerwacja jest widoczna tylko na stronie aeromexico (ale z tym straszącym żółtym prostokątem) i na saudi (po wpisaniu numeru biletu).
To jest moja pierwsza przygoda z biletami lotniczymi z "errora", więc byłbym wdzięczny za porady, czy nadal możliwe jest anulowanie tych biletów? Z góry dzięki za info, zwłaszcza że akurat jest okazja do dokupienia sensownego dolotu do AMS z użyciem kodu (inny wątek na tym forum).
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 01 Lis 2016 21:25 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Czy ktoś w ogóle to czytał?

Washington napisał(a):

Widząc że chodzi o błąd NIGDY nie dzwonimy do linii lotniczej/pośrednika. Nie dzwonimy, nie mailujemy, nie chatujemy - słowem nie kontaktujemy się w żaden sposób. Wasz kontakt sprawi że ktoś z pracowników zainteresuje się podejrzanie niską ceną widniejącą na rezerwacji i przyśpieszy naprawienie błędu. Nawet jeśli Wam już udało się kupić bilet - inni też chcą skorzystać z okazji!

Kiedy możemy zacząć się cieszyć z udanych zakupów? Nie od razu. Otrzymanie potwierdzenia (ang. PNR, sześć znaków widniejące przy potwierdzeniu) informuje nas jedynie o tym że rezerwacja została złożona - tak samo jak napis "confirmed". Tym co chcemy mieć w dłoni (a raczej na mailu) jest bilet. Bilet elektroniczny, E-bilet, Electronic ticket, E-ticket, pieszczotliwie zwany etixem. Jest to odpowiednik papierowego biletu. Jeśli zostanie wystawiony oznaczać to będzie że dokonaliśmy zakupu, zapłaciliśmy za usługę, umowa została zawarta. Gdy zobaczymy te szczęśliwe 13 cyfr możemy się zacząć (ostrożnie) cieszyć. Z prawnego punktu widzenia nasz lot został zagwarantowany.
(wyjątkiem są tanie linie lotnicze - nie wystawiają one e-biletów, w liniach takich jak Ryanair czy Wizzair numer PNR jest ostatecznym potwierdzenie zakupu biletów - ale nie o tym ten poradnik)

Jak sprawdzić czy mamy e-bilet? Może przyjść on do nas mailem (zazwyczaj jest to dopiero drugi mail od pośrednika/linii lotniczej, pierwszy zawiera jedynie potwierdzenie dokonania rezerwacji), wtedy nie musimy już nic sprawdzać. Jego numer może widnieć również na stronie linii lotniczej, po wyszukaniu tam naszej rezerwacji (najczęściej wpisujemy PNR i nazwisko pasażera). Wreszcie istnieją strony na których możemy sprawdzić naszą rezerwację, np checkmytrip.com, viewtrip.com czy virtuallythere.com
Jeśli numer e-biletu zobaczymy w którymkolwiek z wymienionych miejsc - jest dobrze :)
(może on być widoczny tylko na jednej z wymienionych stron do sprawdzania rezerwacji, wynika to z różnych systemów sprzedaży biletów)

W większości przypadków linia lotnicza przełknie tą gorzką porażkę i zrealizuje zawartą umowę, wysyłając nas pół darmo na nasze wymarzone wakacje. Jednak nie zawsze. Czasami stwierdzi że dany błąd za drogo będzie ją kosztować i zamiast przyjąć swoje zobowiązania - anuluje już wystawione bilety, a pieniądze nam zwróci. Oczywiście swoich praw możemy dochodzić przed sądem, jednak mało kto z nas się na to zdecyduje. Dlatego też nawet po otrzymaniu elektronicznego biletu nie rzucamy się kupować noclegów / dokonywać bezzwrotnych rezerwacji - narazimy się w ten sposób tylko na możliwość strat finansowych. Najczęściej jeśli bilety mają zostać anulowane - anulowane zostaną w ciągu tygodnia, dwóch od zakończenia możliwości kupna biletów. Po tym czasie możemy zacząć się naprawdę cieszyć. Z dużą dozą prawdopodobieństwa możemy uznać że przewoźnik postanowił honorować bilety. Nie znaczy to że możemy się już zacząć kontaktować z z pośrednikiem/liniami, zwłaszcza w błahych sprawach jak np wybór miejsc - nadal nigdzie nie dzwonimy/nie piszemy. Bardzo sporadycznie ale jednak zdarzają się przypadki kiedy anulacje przychodzą później, zwłaszcza po kontakcie z linią lotniczą/pośrednikiem. Nie należy się tym przesadnie martwić, należy mieć tylko świadomość że tak też może się zdarzyć.

Przez najbliższe dni po zakupie biletów będziemy oczywiście uważnie śledzić rozwój sytuacji i uczestniczyć w gorącej dyskusji. By ją ułatwić nie piszcie że udało Wam się zarezerwować lot, napiszcie dopiero gdy dostaniecie e-bilety. Nie piszcie też o anulacji jeśli mowa jest o odwołaniu rezerwacji bez wystawionych biletów.

Jak widać rezerwowanie podejrzanie tanich ofert nie jest dla wszystkich. Niektórzy będą woleli dopłacić kilkaset złotych i nie zastanawiać się czy tym razem się uda czy nie. Wszyscy którzy jednak zdecydują się na zakup - mam nadzieję że od dziś będą to robić z głową! Jeśli po przeczytaniu tego poradnika jakakolwiek kwestia jest dla Was niejasna - odpowiedzi szukajcie na forum (a nie kontaktując się z pośrednikami/liniami lotniczymi!)
 Profil Relacje PM off
Rockriderr lubi ten post.
michzak uważa post za pomocny.

#55 PostWysłany: 01 Lis 2016 21:34 

niebieski
@piotr.piotr Niestety nadal możliwość anulowania istnieje, więc raczej poczekaj z kupnem dolotu do AMS.Chyba ci co mają najbliższe terminy wkrótce powinni się odezwać i to wiele wyjaśni.
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 03 Lis 2016 18:10 

Na początek witam wszystkich. To mój pierwszy post i pierwszy udział w polowaniu na tanie bilety. Dzięki za cynk !

Tak jak wszyscy z eSky mam bilety widoczne tylko na aeromexico (z żołtym Fare rules error) i na saudi po wpisaniu numeru biletu.

Pytanie mam natomiast inne. O bagaż.
eSky pisze:
Bagaż podręczny: 1 szt., maks. waga szt. 6 kg , maks. rozmiar 54 x 40 x 20 cm cm
Bagaż rejestrowany: 1 szt. maks. waga szt. 23 kg , maks. rozmiar 158 cm cm

Aeromexico i Saudi w manage trip piszą :
tylko o jednej sztuce bagażu included

Sama info na stronie Aeromexico mówi :
One piece of up to 10 kg/22 lbs. (in Clase Premier 18 kg/39 lbs.) and linear dimensions of up to 115 cm (45") (56 x 36 x 23 cms or 22" x 14" x 9" length+width+height)
One personal object (ex. handbag, briefcase, lap top case or backpack) max. 3 kg/6.6 lbs.
One additional item (ex. umbrella, camera with case, duty free bag)
plus you can check In Economy Class, one piece of up to 23 kg/50 lbs

Trzy zupełnie sprzeczne informacje. Komu ufać, aby na lotnisku się nie okazało, że trzeba słono dopłacić za bagaż?
Niestety nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na takie pytanie.
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 03 Lis 2016 18:24 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
Krajów: 50 / 23.4%
złoty
@ckswepoli - jedna sztuka bagażu=jedna sztuka bagażu rejestrowanego. Podręczny w normalnych liniach jest zawsze.

#58 PostWysłany: 04 Lis 2016 10:05 

dzięki @ms993 :)
a co do rozmiarów, kierować się tym co podaje pośrednik czy bezpośrednio przewoźnik ?
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 04 Lis 2016 10:15 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Przewoźnik
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 06 Lis 2016 12:22 

niebieski
Właśnie dostałem maila od Flipo ze zmianami mojej rezerwacji :)

Ale nic złego. Powrót z Mexico City zmieniony z 23:58 na 22:58, przylot do AMS godzinę wcześniej.
Dla mnie jak najbardziej OK bo 1h krócej na lotnisku w MEX.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 118 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot], jasiub oraz 4 gości