Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 01 Mar 2012 15:31 

Cześć wszystkim,

planujemy z żoną podróż po Chinach lub Japonii na przełomie lipca i sierpnia. Wiem,że to najdroższy okres, ale inny termin odpada ze względu na moją sesje i pracę żony (jest nauczycielką). Zrobiłem już mały rekonesans i wiem,że najtaniej wychodzi podróż Warszawa - Moskwa i dalej gdziekolwiek. Na dzień dzisiejszy można upolować bilety po ok 2000zł, a za trochę więcej (ok 2400zł) można nawet zmienić lotnisko i polecieć WAW - SVO - PEK, a w podróż powrotną udać się z Szanghaju. Podobają mi się ceny LOTu, chociaż o tytułowe 1899zł coraz trudniej (KTW-WAW-PEK RT). Co do Japonii to na chwilę obecną sensowne ceny ma tylko Aeroflot.

Podsumowując:
Lecimy na miesiąc w lipcu / sierpni (powrót najpóźniej 23.08)
Wylot najchętniej z Katowic, ale inne lotniska w Polsce też mogą być, względnie zagraniczne, jeśli cena byłaby super.
Najchętniej do Japonii, potem Pekin/Szanghaj/względnie Quingdao
Budżet na bilety: marzy mi się cena poniżej 4k zł, ale bilety poniżej/do 5k zł to też nie będzie tragedia, wiem,że to high season...

W związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy są realne szanse na promocje Aeroflotu, Lufy czy innych przewoźników?
2. LOT czy Aeuroflot?
3. Kiedy najlepiej kupić bilety?

Z góry dzięki za odpowiedzi i wyrozumiałość :)

Pozdrawiam,
Marcin
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 02 Mar 2012 20:33 
Awatar użytkownika

Loty: 84
Kilometry: 237 965
Krajów: 22 / 10.3%
Witaj Gacek,

Mamy podobne plany (chociaż my jedziemy do obu krajów), więc się podzielę to co nam się udało załatwić.

Lecimy Aeroflotem z Warszawy do Tokyo a wracamy z Pekinu. Ten bilet mi się udało upolować po $600 na Expedia czyli około 2000 PLN po uwczesnych cenach. Jest dobra opcja zrobić Open Jaw (wlot do Japoni, wylot z Chin) ponieważ loty Chiny-Japonia czy w drugą stronę są niemiłosiernie drogie w tym czasie. Najpierw myślałem o zarezerwowaniu biletu w super promocji 250€ do Japoni (Rzym-Tokyo-Paryż) ale po podliczniu kosztów okazało się to ZUPEŁNIE nieopłacalne. No bo dolot do Rzymu i przylot z Paryża to było dodatkowe 500 zł w datach które nas interesowały a najtańsza opcja powrotu z Chin do Japoni było Delta za 880 złotych (Beijing-Tokyo). W chwili obecnej dolar jest tańszy ale mimo wszystko najtańsza opcja Chiny-Japonia to 715 złotych a w drugą stronę to 922 złotych.

Jeśli chodzi o tylko jeden kraj to możesz w chwili obecnej znaleźć Katowice-Beijing z Lufhansą za 2073 złote (kilka dat Lipiec / Sierpień) np wylot 10/7 a powrót 8/8.

Mam nadzieję że to pomoże.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 02 Mar 2012 22:16 

Hej,

dzięki za sugestie. Sprawdzałem przykładowe ceny wariantu podróży o którym piszesz, ale na chwile obecną taka przyjemność z Aeroflotem to 1500E za dwie osoby. Wariant bardzo fajny, ale trochę poza naszym budżetem, bo do droższego biletu dochodzą chińskie wizy (2x220zł) i pewnie jakieś szczepienia (WZW A,B, tężec).

Kiedy lecicie? Szacowaliście koszt takiej podróży na osobę? Gdzie spicie? (Hotele, Hostele, couch surf, namiot, rodzina?)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 02 Mar 2012 22:39 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 285 616
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Gacek,

Pekin jakiś czas temu już zaliczyłem (Aeroflotem), w to lato lecę do Tokio też Aeroflotem z promocji o której wspomniał scubabartek, po tym jak nie załapałem się na promocję Alitalii. Mi akurat udało się zrobić tak że wyszedłem na swoje (dodając to, że uwielbiam latać i każdy odcinek to frajda ^ ^)
Jeżeli chodzi o moje przemyślenia ad Twoich pytań:

1. Nie liczyłbym już na to :( Za późno po prostu
2. Jeżeli chodzi o wygodę to są dwie opcje:
- LOT - lot bezpośredni z Polski, więc podróż zajmie dużo krócej
- Aeroflot - lepszy serwis na pokładzie i dużo dużo fajniejsze samoloty - wyjątek B767, które są porównywalne do lotowskich, ale A330 wyglądają tak:
http://www.flightglobal.com/blogs/runwa ... -cabi.html
Lotnisko w Moskwie po wybudowaniu nowych terminali jest przyjemne do przesiadek - więc tu nie ma strachu :)
3. Już! Dłużej czekasz = mniej miejsc w samolocie = są droższe.

Jeżeli chodzi o budżet to nie wiem jak z lotem do Tokio obecnie w Aeroflocie, natomiast jeżeli chodzi o świeżo ogłoszoną trasę do PEK by LOT jest jeszcze sporo tanich biletów. Najtańsza kombinacja tam i spowrotem za bilet LOT-u to 1861,28 zł za osobę i nie miałem problemu ze znalezieniem kilku takich dat w lipcu.

#5 PostWysłany: 05 Mar 2012 18:31 

Tygrysm,

dzięki za odpowiedź. Decyzję podejmiemy na dniach, na placu boju pozostają LOT i Lufthansa. Ceny Aeroflotu na chwilę obecną nie są już konkurencyjne, a poza tym powrót w interesujących mnie terminach z przesiadką w Jużnosachalińsku (UUS) i potem w Moskwie (SVO), dodatkowo z KTW do WAW też muszę się dostać :) 2,6-2,8zł/os Lufthansą KTW-FRA-NRT RT (na pokładzie A380 :D lub A340-600 z MON ) to nie jest wymażona cena, ale nie jest aż tak źle. W sezonie i tak pewnie taniej niż 2000zł się nie da ;/
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 05 Mar 2012 20:58 
Awatar użytkownika

Ehhh... Ja tez sledze loty w tamte rejony i wydaje mi sie ze zawalilam lekko... Na poczatku lutego bilety byly ponizej 1800, zaryzykowalam czekajac na promocje AF i niestety teraz bilety juz ponad 2100... Co myslicie? Czekac na jakies promo i w razie sie nieuda przelknac wyzsze ceny czy brac co jest?

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk

#7 PostWysłany: 05 Mar 2012 23:14 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 285 616
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
100krotka,

jeżeli chcesz lecieć w lipcu-sierpniu, to nie spodziewałbym się niczego lepszego. Jeżeli od września do grudnia to bym czekał :)

#8 PostWysłany: 09 Mar 2012 12:00 
Awatar użytkownika

Loty: 84
Kilometry: 237 965
Krajów: 22 / 10.3%
Widze że się rozkręca temat,

Gacek: co do kosztów to jest to nadal wszystko w sferze obliczeń. Na bilety poszło sporo, około 3900 na osobę, ale to bierze pod uwagę 8 lotów (10 jeśli liczyć międzylondowanie w Moskwie x 2), więc nie jest źle. Hotele: na razie nie mamy zarezerwowane nic. Cały czas obserwuje i czekam na oferty coś w stylu minus $25 na Expedii czy tym podobne. Ja na razie nic. :( Pech. Nie rozważamy couchsurfingu ani pokoji wieloosobowych w hostelach. Jest to nasz honeymoon. ;) U kogoś to tylko (jeśli wogóle w Hong Kongu). A tak to szukamy dobrych cen na hotele. Do tego dochodzi koszt 7-dniowego JR Pass (około 1200 na osobę), żarcia, wstępów i innych pierdół potrzebnych do podróży. Szczepienia mnie nie interesują choć pewnie zrobię sobie booster na Hep A (ZWW typu A). Jestem zaszczepiony na chyba wszystko co się da (poprzednia spora podróż = 2 lata, 4 kontynenty). Koszt totalny: wolę nie myśleć, ale będzie spory, 51 dni, 8 krajów.

Spróbuję zmaksymalizować wszystkie punkty hotelowe i mile które mam (jest tego chyba z 200 tysięcy łącznie) na hotele. Niestety te programy zmądrzały i teraz są różne kategorie cenowe hoteli (np. Marriott w Pekinie już za 10,000 punktów, ale w Tokyo za 50,000), więc będzie trzeba jakąś tabelkę w Excelu zrobić co będzie najbardziej opłacalne.

Ale przyznam, że liczę na jakieś vouchery, kupony do różnych stron hotelowych. Także jak się pokażą to też będę na żywo informował.

Pozdrowienia,
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 22 Mar 2012 21:50 

Właśnie kupiliśmy bilety, za, bagatela, 4000zł :) Lecimy Qatar Airlines BUD-DOH-NRT(śródlądowanie w KIX), powrót KIX-DOH-VIE :) Podróż będzie dość długa, ale za taką cenę jestem w stanio to przeżyć. Okazało się,że słynny trik z Aeroflotem nadal działa, ale już tylko na październik i listopad, więc to nie dla nas. Do Budapesztu planujemy dojechać PKP KTW-BUD za 29euro nocnym pociągiem. Natomiast z Wiednia wrócimy Polskim Busem lub samochodem. Termin podróży 10.08-01.09.2012 :) Ktoś będzie w Japonii wtedy?:)

Dziękuję wszystkim za pomoc i sugestie :) Mam nadzieję,że wątek nie umrze i jeszcze kilka postów wymienimy.

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 22 Mar 2012 21:59 
Awatar użytkownika

Ja tez juz jestem posiadaczka biletu Praga-Pekin-Szangaj-Praga od czerwca do wrzesnia 2200zl ... A ceny rosna... Dzieki na rady.

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk

#11 PostWysłany: 30 Mar 2012 13:38 

Hej,

jestem na etapie wyszukiwania biletów, ale ciężko znaleźć coś w cenie podanej przez Gacka, przynajmniej na lipiec/sierpień. Wyszukiwanie lotów łączonych (multiple) to na stronie Qatar Airways prawdziwa męczarnia. Nie ma bowiem przeglądu cen lotów na kilka dni, a można przejrzeć tylko jedną cenę biletu dla danego zestawienia lotów. Do tego QA podaje kilka możliwości lotu w jednym kierunku, co daje wiele kombinacji do sprawdzenia w różnych terminach. Chyba, że coś robię nie tak?

Na trasie którą leci Gacek nie udało mi się znaleźć nic poniżej 300 000 forintów. Co ciekawe lot tam i z powrotem z Budapesztu można znaleźć już za około 220 000, co daje około 3000 zł, ale nie jest to cena powalająca, bo z Niemiec można polecić już za 2500 zł (stan na dziś dotyczący lotów na wakacje).

Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 30 Mar 2012 16:17 

Z przełomem lipca i sierpnia na chwilę obecną może być już problem...Bilety kupiłem w ubiegły piątek, w ciągu tygodnia podrożały kilkaset złotych. Im bliżej wrzesnia tym lepsza cena na QA (najlepsze ceny sa we wrześniu właśnie).

Jeżeli masz nerwy ze stali i lubisz dreszcz emocji to możesz czekać na jakieś okazje, ale jeżeli 2.5k zł to realna cena za lot z Niemiec to wydaje mi się to sensowną ofertą.

Wczoraj czytałem o promocjach Aeroflotu na loty z Krakowa (KRK-SVO-NRT) ponoć można na wakacje wyrwać za odrobinę ponad 2kzł, więc warto powalczyć z ich wyszukiwarką...
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 30 Mar 2012 19:17 

Hej,

chyba mam w sobię jakąś ukrytą moc, o której nie wiedziałem, bo udało mi się wywołać dzisiejszą promocję Alitalia, z której skorzystałem i jestem dziś szczęśliwcem - zakupiłem BRU-FCO-NRT-FCO-BUD za około 1750 na okres od końca lipca do drugiej połowy sierpnia. Do Brukselki się jakoś doleci, bo jest w czym wybierać, a powrót z Budapesztu pewnie Eurolinesem lub Orange Waysem.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 31 Mar 2012 03:11 

Gacek napisał(a):
Właśnie kupiliśmy bilety, za, bagatela, 4000zł :) Lecimy Qatar Airlines BUD-DOH-NRT(śródlądowanie w KIX), powrót KIX-DOH-VIE :) Podróż będzie dość długa, ale za taką cenę jestem w stanio to przeżyć. Okazało się,że słynny trik z Aeroflotem nadal działa, ale już tylko na październik i listopad, więc to nie dla nas. Do Budapesztu planujemy dojechać PKP KTW-BUD za 29euro nocnym pociągiem. Natomiast z Wiednia wrócimy Polskim Busem lub samochodem. Termin podróży 10.08-01.09.2012 :) Ktoś będzie w Japonii wtedy?:)

Dziękuję wszystkim za pomoc i sugestie :) Mam nadzieję,że wątek nie umrze i jeszcze kilka postów wymienimy.

Pozdrawiam!

mogłem kupioć dziś po 3400 za dwie ale obawiam sie troche kosztów w Japoni-mógłbys mi powiedzieć jakie są koszty normalnego pobytu tam ,noclegi i przemieszczanie
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 31 Mar 2012 03:13 

Gacek napisał(a):

Pozdrawiam!

przełom czerwca -lipca pewnie dlatego taniej
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 01 Kwi 2012 20:47 

Witam,
Wybieram się do Chin w lipcu. Chciałabym polecieć w terminie 10.07-05.08(+/- 4 dni). Generalnie nie liczy się do mnie skąd mam lecieć ale wylądować i wracać muszę z Pekinu.
Jakie są szanse na promocję Lufthansy albo innych linii lotniczych? Z jakimi cenami muszę się liczyć?
Z góry dziękuję za rady:)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 04 Kwi 2012 09:23 

@grzegorz55,
według mnie wszystko zależy od doświadczenia w budżetowym podróżowaniu. Trzeba wiedzieć na czym i jak można oszczędzić,a dodatkowo liczyć się z różnymi kompromisami. Lecimy na 3 tygodnie, póki co koszty kształtują się tak: loty - 4000zł, Japan Rail Pass 2x700$ (21dni), dojazd/powrót z Budapesztu/Wiednia 2x29e PKP/ ? zł Polski Bus, jakieś ubezpieczenie podróżne (np mBank coś tam ma w przyzwoitej cenie ~80zł/os). Na miejscu planujemy wydać nie więcej niż 300zł/os/dzień co przelicza się na ~8k JPY. Czytałem,że przy korzystaniu z hosteli ok 5k JPY na osobę to absolutne minimum (niecałe 200zł). Wiadomo,że można oszczędzić korzystając z couchsurfing czy jakiegoś biwaku (ponoć latem można legalnie spać pod namiotem w parkach...,ale nie weryfikowałem tej informacji).

Warto zajrzeć tutaj:

http://www.japan-guide.com/e/e2400.html - generator tras(w zależności od długości pobytu i portu lotniczego przy/wylotu) + kalkulator kosztów.

http://www.japan-guide.com/e/e2028.html - kilka rad jak ciąć koszty podróżując po Japonii.

Najdroższy jest transport, więc do wyboru masz Japan Rail Pass (jeżeli jedziesz na dłużej i masz zamiar często się przemieszczać), Willer Express, czyli świetne autobusy jako tańsza alternatywa dla kolei lub loty śródlądowe (na japońskim rynku pojawił się pierwszy low cost Peach, ale dopiero raczkują.
Przykładowa trasa Osaka - Sapporo(~1700km):
Peach - ~13k JPY/os Round Trip
All Nippon Airways - 44k PJY/os One Way
Japanese Rail - ~35k/os JPY One Way
Willer Express - nie kursuje

Osaka - Fukuoka (~300km):
Peach - 11k JPY/os Round Trip
Japanese Rail - 16k JPY/os RT
Willer Express - 10,800 JPY/os - Round Trip

Sprawdzałem dla dat majowych (w systemie rezerwacji Peach nie ma jeszcze biletów na wakacje).

Jak widać jest w czym wybierać, różnica miedzy samolotem/autobusem a pojedynczymi biletami na pociąg jest spora. Najdroższe są podróże Shinkansenem, dlatego w przypadku poruszania się po Japonii kolejami, warto rozważyć kupno Railpassa. Na 21 dni kosztuje 57 700JPY, co jak widać, zwraca się po JEDNEJ wycieczce typu Osaka-Sapporo (chociaż to jest specyficzny przykład), a jest 2x droższy niż pojedyncze bilety na trasie Tokio - Kyoto - Tokyo.

Przy planowaniu podróży na dłuższych dystansach warto wspomóc się tą wyszukiwarką:

http://www.hyperdia.com/en/

Pozdrawiam,
Marcin
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 04 Kwi 2012 10:29 

Hostele są w wiekszości dużych ośrodków miejskich. Jadąc tam na 3 tygodnie raczej w samych hostelach nie da rady, jakiś onsen i hotel będzie trzeba wziąć - a to mocno podbija budżet dobowy. 200 zł / doba to dla osób, które tylko siędzą w hostelu i żywią się gotowcami z 7eleven lub innego FamilyMart lub Lawson ;) za 8k Yen/dzień to nie jedynie nie będziecie musieli oszczedzać jakoś specjalnie mocno tj. zjeść normalny obiad tam gdzie jedzą japończycy itp (a nie z 7eleven) ale o dobry restauracjach można zapomnieć.

typowa cena za noc za osobę w hostelu w pokoju typu dorm x-osób (6-8 zazwyczaj) to 2500 yen poza sezonem

przykładowe ceny (wróciłem 3 tygodnie temu, więc aktualne):
- zupa soba 400-1000 yen (zależy z czym)
- lunch set 900-1500 yen (zazwyczaj za 1000 da sie fajny obiad zjeść)
- sushi, to wydatek zazwyczaj powyżej 1000 yen
- gotowe kanapki w 7eleven 200-400 yen (tanio wychodzi i tak bo na przykład 1 pomidor kosztuje ponad 100 yen ;) ewentualnie jak sie trafi cos w stylu Lawson 100 yen store (malo tego jest) to wtedy kanapki po 105 yenow ;)
- woda mineralna 2l 7eleven (najtansza) 178 yen
- typowe pollitrowe napoje, herbaty itp 130-200 yen
- dania gotowe w 7eleven od 300 yen (za malutkie) do 800 za duże.
- coca-cola 1,5l 278 yen
- piwo 0,5l powyżej 300 yen... są też japońskie wymysly w stylu Malt itp tańsze napoje piwopodobne, bo mają duży podatek od piwa zależny od zawartosci slodu itp...
- sake "one cup" 200 ml 150-250 yen
- bilety na metro, zazwyczaj od 160 yen wzwyż zależnie od długości trasy
- bilety autobusowe/tramwajowe od ok. 200 yen wzwyz, czasami stala cena, czasami zalezna od trasy
- w mcdonaldzie sa pozycje budzetowe za 100 yen (ale kto by tam w mc jadl jak sie jest w Japonii :P
porcje w Japonii są generalnie duże ;)

w kyoto oplaca sie buspass dzienny za 500 yen... w tokyo zazwyczaj nie oplaca sie pass na metro i pociagi (chyba, ze naprawde duzo sie jezdzi)
najtanszy przejazd loop line to 130 yen (chyba 2 stacje).

Nie wszedzie da sie poruszac na Japan rail pass, w Tokio da sie czesciowo objechac pociagami, ale na metro i tak trzeba sie przesiascb pare razy. W Osace pociagiem Loop Line da sie duzo zrobic. W Kyoto sens maja tylko autobusy.

Cześć atrakcji jest bezpłatna, a cześć płatna - swiątynie zazwyczaj w cenie 200-500 yen za osobę dorosłą, aż do 2000 yen za wejscie do Osaka Aquarium itp (Universal City i Disney World to zupelnie inna polka cenowa jeszcze ;)

Najtaniej na lotnisko Narita jest dojechać pociągiem linii Keisei (Ltd. Express, nie Skyliner) - koszt 1000 yen w jedną stronę, start ze stacji Keisei Ueno, czas trochę ponad 70 minut ( http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=35.7 ... ,139.77356 )

P.S. sierpień to straszny gorąc i mega wilgotność w powietrzu (troche bardziej znosne na polnocy Japonii). Połowa sierpnia to także Obon - porozerwujcie sobie wszystko w tym okresie jak najwczesniej, takze miejsca w pociagach gdzie sie da jesli bedziecie podrozowac.

P.S.2. Miyajima, Nara, Kamakura to punkty obowiązkowe ;) Beppu jakby się wam udało to "gorąco" polecam - http://www.japan-guide.com/e/e4700.html
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 04 Kwi 2012 13:17 

@razzededge,

dzięki za info, bardzo przydatne, ale zabrakło najważniejszego ;-) Jak długo byłeś i ile Cię to wyszło (odliczając koszt lotów).
Gdybyś mógł zrobić podsumowanie typu transport, noclegi, jedzenie, wstępy to byłbym bardzo wdzięczny.

Co do terminu to zdaję sobie z tego sprawę, ale żona jest nauczycielką i tylko wakacyjne terminy wchodziły w grę, bilety kupowaliśmy późno, więc myk z Qatar Airways spadł nam z nieba (2kzł/os),a o sierpniu zadecydowała cena biletów i Obon właśnie :)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 04 Kwi 2012 22:09 

Byłem bardzo krotko... za to intensywnie:
8.03 lądowanie o 11:40 na Narita, customs+imigration i udałem się po odbiór 7 dniowego JR Pass Ordinary Car, odrazu zarezerwować przy tym można miejsca, jeśli się go bierze od tego dnia tak jak ja -> trasa Narita - Shinagawa - Shin Osaka - Hiroshima (byłem koło 20) uderzyłem na piechotę do hostelu -> 2 noce w dorm, po 2500 yen za noc
wyspałem się i 9.03 to wiekszość dnia na miyajima (dojazd JR do miyajima, a pozniej JR Ferry na wyspe) - tu nie korzystałem z kolejki linowej tylko na nóżkach 2,5km po schodach trasą średnią a później w dół łatwą do parku Momojidani (warto wejść) + zwiedzeni swiatyni (platne)
pod wieczor Hiroshima -> ABomb Dome i muzeum (warto, wejsciowka 50 yen chyba ;)
10.03 Hiroshima Castle + transfer do Osaka, 2 noce -> 2500 yen za noc
11.03 zwiedzilem Nara (pociag JR z Osaka) + Osaka Castle
12.03 Glownie Osaka Bay + Temponzam + Kayukan itp ;) transfer do Kyoto 2 noce -> 1500 yen za noc (promocja jakas mi sie trafila :D) Khaosan Kyoto Guesthouse
13/14 Kyoto :D 14 w okolicach poludnia transfer do Tokyo -> 3 noce, 2800 yen/noc w dorm, ale niesamowicie fajne miejsce i obsluga super fajna :) http://backpackersjapan.co.jp/english/ + mieli Spirytus Rektyfikowany w barze hahah :D + kubki z opoczna jesli dobrze pamietam ;) blisko stacji metra i blisko stacji Uguisuidani JR

Tokyo +Kamakura juz bez Rail Passa

17.03 wylot o 13:05 z Narita

koszt bez JR Pass i biletow, ale z noclegami: 80000 yen (bez kupna pamiatek i innych pierdol)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości