Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 352 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 20 Wrz 2016 09:58 

Loty: 79
Kilometry: 81 959
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
Grunt że Ty znasz, i życie widzę też znasz jak mało kto.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#82 PostWysłany: 20 Wrz 2016 10:01 

srebrny
Znam - i dlatego reaguję na pisanie głupot. ;-)
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 20 Wrz 2016 10:01 
Awatar użytkownika

Loty: 418
Kilometry: 752 722
Krajów: 79 / 36.9%
HON fly4free
@becek Też do niczego nie namawiam, przedstawiam tylko swoje zdanie ;) . Kilkukrotnie pisałem, że wszystko zależy od sytuacji i nie neguję wynajmu. Oba rozwiązania maja swoje plusy i minusy. Z mojej strony EOT - trzeba iśc zarabiać na ratę ;)
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 20 Wrz 2016 10:06 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 1 679
Krajów: 2 / 0.9%
niebieski
boots napisał(a):
michcioj napisał(a):
jasne stary. sprobuj mi jako wlascicielowi nie zaplacic przez miesiac-dwa. wywale na zbity pysk, duzo szybciej niz bank.

Nie pisz bzdur, tylko zapoznaj się z przepisami prawa.
A wywalić to sobie możesz język na wierzch, a nie najemcę...

Jak michcioj -> gdyby najemca "zamulił mi" 2 miesiące, wchodzę do SWOJEGO mieszkania, rzeczy out i tyle w temacie.
Zmieni zamki w drzwiach ? Wchodzę przez balkon od zaprzyjaźnionego sąsiada ;)

Nie ma opcji, żeby mnie najemca okradał i śmiał się w twarz... :roll:

#85 PostWysłany: 20 Wrz 2016 10:06 
Awatar użytkownika

srebrny
wynajmowałem,miałem kredyt, mam swoje
nie chciałem tego kredytu ale presja rodziny była zbyt silna
z perspektywy czasu nie warto było a czas w którym kredyt mnie zarzynał straciłem bezpowrotnie

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#86 PostWysłany: 20 Wrz 2016 10:08 

srebrny
@rysiekkk
Cytuj:
Jak michcioj -> gdyby najemca "zamulił mi" 2 miesiące, wchodzę do SWOJEGO mieszkania, rzeczy out i tyle w temacie.

Nie ma opcji, żeby mnie najemca okradał i śmiał się w twarz.
.
I masz postępowanie karne, a najemca natychmiast wraca do tego mieszkania. Zastanów się i poczytaj przepisy, zanim zaczniesz znowu pisać głupoty...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#87 PostWysłany: 20 Wrz 2016 10:10 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Kravkrk napisał(a):
...
Co to znaczy że wynajem nie jest w pełni legalny ...

Nie pytaj, bo to jakiś socjalistyczny wymysł.
Jak to w ogolę brzmi "nielegalny wynajem"?? W dzisiejszych czasach, w lewicowej Jewropie, dużo, wydawałoby się "normalnych" rzeczy, może być nielegalnych, np przewóz osób, wspomniany wynajem mieszkania, sprzedawanie w celu zarobienia na chleb. Nie, nie ma to sensu ale otumanione społeczeństwa nie myślą o tym.

Co do głównego wątku, jestem bardziej za wynajmem niż za posiadaniem, choć oba warianty mają swoje zalety. Mieszkanie między Bugiem a Odrą dużo częściej wyjaśnia ten dylemat, bo ...(i to pewnie już zostało pińcet razy wyjaśniono; no że drogo i hipoteki po milyjon lat). Jak byłem trochę młodszy to w ogóle nie rozważałem stałego miejsca zamieszkania, ale człowiek się starzeje i inaczej to widzi. Po za tym, tak czy siak trzeba płacić. Przez ostatnie 7 lat właścicielce mieszkania, gdzie wynajmuje pokój, przybyło +/- 80000 zł ( a w zasadzie 20000 euro). Mieszkania za to nie kupi ale ciężko przejść obojętnie i bez zastanowienia obok takiej sumy.

I tak dalej można by ciągnąc te rozważania, które przecież nie mogą się zakończyć, gdyby nie idea, która może pomóc wielu osobom.
Generalnie to większość jedynie rozważa zakup lub wynajem mieszkania...a mało kto myśli o zbudowaniu własnego domu. Jak się dorobię, to kupie sobie działkę gdzieś za miastem i postawie sobie dom z gliny i ze słomy, kryty strzechą. Jest to tańsze niż "normalny" dom, zdrowsze, ekologiczniejsze no i można zbudować chatę własnymi rencoma. O!

-- 20 Wrz 2016 10:12 --

rysiekkk napisał(a):
... Wchodzę przez balkon od zaprzyjaźnionego sąsiada ;)

A nie lepiej zaprzyjaźnić się z właścicielem mieszkania? ;)
2 ludzi lubi ten post.

#88 PostWysłany: 20 Wrz 2016 10:14 
Awatar użytkownika

srebrny
albo z jego żona/córką 8-)

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#89 PostWysłany: 20 Wrz 2016 10:28 

Loty: 79
Kilometry: 81 959
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
boots napisał(a):
@rysiekkk
Cytuj:

Nie ma opcji, żeby mnie najemca okradał i śmiał się w twarz.
.
I masz postępowanie karne, a najemca natychmiast wraca do tego mieszkania. Zastanów się i poczytaj przepisy, zanim zaczniesz znowu pisać głupoty...

Powiem Ci tak - mam na tyle empatii, żeby jako najemca zrozumieć wynajmującego i jesli on z jakiś powodów nie chce mi za opłatą udostępniać SWOJEJ własności to ok, przyjmuje to, oboje podpisywaliśmy papier, zgodziliśmy się na warunki zawarte w umowie, mogę to uznać za nie w porządku bo coś, ale jeśli ktoś nie chce to nie, mieszkań na rynku jest od groma, nie to to inne. W drugą stronę działa to tak samo, umówiliśmy się na wypowiedzenie miesięczne to tak jest i tyle w temacie. Do głowy by mi nie przyszło, żeby latać do sądu bo WŁAŚCICIEL mieszkania jednak ma inne plany i muszę zwolnić mieszkanie.

Więc stawiam dolary przeciwko orzechom, że życia nie znasz. Po prostu jesteś zwykły pieniacz :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 20 Wrz 2016 10:33 
Awatar użytkownika

Loty: 118
Kilometry: 191 983
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Takie czasy. Ludzie siedza głównie po korporacjach, klikają przez 8 godzin jakieś bzdurne rzeczy zastanawiając sie właściwie po co to robią i komu to służy nie widząc w tym żadnego sensu, potem płacą za to rachunki. Czy to bedzie wynajem, czy własne - dla wiekszosci żadna różnica. Kwota prawie ta sama, mieszkać gdzies trzeba.
Wstają sfrustrowani, znów idą do korpo pól dnia rozkminiając co zrobic zeby nastepnego dnia nie musiec juz tam isc :D
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
jasiek1212 uważa post za pomocny.

#91 PostWysłany: 20 Wrz 2016 10:41 

srebrny
becek napisał(a):
@igore
a ja znam masę ludzi ,którzy siedzą na kredytach i wegetują

to malo ludzi znasz.

-- 20 Wrz 2016 10:45 --

becek napisał(a):
po pierwsze nie są jeszcze właścicielami wiec muszą mieć zgodę banku, kosztuje to czas i pieniądze

nic nie musza. nie masz o tym pojecia, chlopie tak jak mowilem - najpierw poczytaj a potem sie wypowiadaj.
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 20 Wrz 2016 10:46 

srebrny
@Kravkrk
Cytuj:
W drugą stronę działa to tak samo, umówiliśmy się na wypowiedzenie miesięczne to tak jest i tyle w temacie.

Bzdury piszesz, nie znasz prawa. Jaki jest sens Twoich wypowiedzi w kwestiach, o których nie masz zielonego pojęcia? Na pewno masz dużą wiedzę w wielu tematach - trzymaj się zatem ich.
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 20 Wrz 2016 10:49 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 671 009
Krajów: 64 / 29.9%
A ja zrobiłam tak: Kupiłam mieszkanie na kredyt, wynajęłam je za dobre pieniądze a sama wynajęłam sobie inne tańsze mieszkanie.
Pieniądze za wynajem wystarczały mi na spłatę kredytu i opłatę za wynajem tego drugiego mieszkania.
Uważam, że to była bardzo dobra inwestycja. Teraz już mieszkam we własnym, a z kredytem pożegnam się już niebawem.
Za kilka miesięcy będę mogła kupić kolejne mieszkanie i znów ktoś będzie mi je spłacał jednocześnie finansując moje podróże ;)
4 ludzi lubi ten post.

#94 PostWysłany: 20 Wrz 2016 10:50 
Awatar użytkownika

Loty: 18
Kilometry: 26 076
Krajów: 8 / 3.7%
maarcin1938 napisał(a):
Takie czasy. Ludzie siedza głównie po korporacjach, klikają przez 8 godzin jakieś bzdurne rzeczy zastanawiając sie właściwie po co to robią i komu to służy nie widząc w tym żadnego sensu, potem płacą za to rachunki. Czy to bedzie wynajem, czy własne - dla wiekszosci żadna różnica. Kwota prawie ta sama, mieszkać gdzies trzeba.
Wstają sfrustrowani, znów idą do korpo pól dnia rozkminiając co zrobic zeby nastepnego dnia nie musiec juz tam isc :D

mam dokładnie tak będąc właścicielem mieszkania... :roll: :oops:
Traktuję to jako inwestycję nic więcej, gdzieś znajdzie się lepsze miejsce do pracy/życia to pomyślimy z Żoną nad zmianą...natomiast gdybym płacił dalej za wynajem to tez mógłbym się spakować i opuścić lokum ale już bez jakiegoś tam zabezpieczenia finansowego...
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 20 Wrz 2016 10:52 

Loty: 688
Kilometry: 1 366 499
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
Dla mnie tez istotnym punktem "za" kupnem jest wlasnie to co zostawie przyszlym pokoleniom. Ja musialem zaczynac praktycznie od zera, bo takie czasy itd. Jak posplacam ten kredyt (zamiast placic za wynajem, a to juz chyba ustalilismy, ze koszta sa zbilizone) i zakladajac ze mam np 2 dzieci to zostawie im po pol mieszkania - moze to nie wiele, ale wnuki juz moze odziedzicza po calym :). Przeciez spoleczenstwa na zachodzie, tez nie wzbogacily sie z dnia na dzien tylko majatek jest budowany przez pokolenia. PL potrzebuje jeszcze troche czasu...
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#96 PostWysłany: 20 Wrz 2016 10:53 

srebrny
singielka_1976 napisał(a):

Ech, Twoje podejście: "moja racja najmojsza"....
Nie wydaje mi się aby Katowice były wyjątkiem, chcesz spłacać komuś kredyt-proszę bardzo, ja wolę spłacać sobie, nic to, że kredyt w CHF obecnie jest kredytem nie do spłacenia, to inna bajka.

Nie tak dawno bliska osoba najpierw sama wynajmowała od kogoś, płaciła 1100zł mies., potem sama wzięła kredyt i inni wynajmowali od niej-płacili 1100zł, ona teraz tam mieszka: czynsz+rata jest mniejsza niż 1100zł, jeszcze jakieś pytania? Wszystko się działo w ramach jednej ulicy i takich samych bloków-żeby zaraz ktoś nie wyskoczył, że inna dzielnica lub inny standard lokalu.I nie wydaje mi się aby był to wyjątek.
\
aj singielka prosilem o przyklad kiedy to rata mieszkania jest drozsza niz wynajem, w katowicach to de facto nie mozliwo przy zenujaco niskich cenach nieruchomosci..
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 20 Wrz 2016 10:55 

niebieski
gosiagosia napisał(a):
A zasadnicza różnica między kupnem mieszkania na kredyt a wynajmowaniem jest taka, ze w tym pierwszym przypadku co miesiąc spłacasz swój kredyt. W drugim - spłacasz go komuś innemu ;)

W grobie to mieszkanie mi się nie przyda.
Mam 35 lat. Biorąc teraz kredyt na lat 30, spłacę go, gdy będę miał 65. Za długo się tym mieszkaniem nie nacieszę.
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 20 Wrz 2016 10:57 

srebrny
d-t-x napisał(a):
Mam 35 lat. Biorąc teraz kredyt na lat 30, spłacę go, gdy będę miał 65. Za długo się tym mieszkaniem nie nacieszę.

a moze wezmiesz sobie hipoteke odwrocona i bedziesz mial dodatek do emerytury np. na leki ? albo naciesza sie mieszkaniem
twoje dzieci ? pomyslales tak daleko ?
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 20 Wrz 2016 11:00 
Awatar użytkownika

Loty: 118
Kilometry: 191 983
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
d-t-x napisał(a):
gosiagosia napisał(a):
A zasadnicza różnica między kupnem mieszkania na kredyt a wynajmowaniem jest taka, ze w tym pierwszym przypadku co miesiąc spłacasz swój kredyt. W drugim - spłacasz go komuś innemu ;)

W grobie to mieszkanie mi się nie przyda.

Wlasnie to jest to co napisał kolega wyzej, kapitał buduje się dla naszych pokoleń.
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 20 Wrz 2016 11:00 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@michcioj
No właśnie może pomyślał ale, tak samo jak przedmówcy, nie zdradził nam swoich planów na przyszłość i dlatego trzeba gdybać.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 352 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości