Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Wrz 2016 10:34 
Awatar użytkownika

Hej,

Założyłem osobny temat bo chyba jest nieco inny od pozostałych rozważań :?

Otóż na przełomie września i października mam lot do i z Malagi i zabieram z sobą tylko rower i brak osoby towarzyszącej. Początkowo rozważałem noclegi na dziko, ale po opiniach na temat Andaluzji i policji i gór i gęstej zabudowy w miastach... przeniosłem się myślami na campingi.

Chcę objechać połowę Andaluzji zahaczając o większe miasta i tam wolałbym noclegi w kwaterach prywatnych (tu spojrzałem w kierunku airbnb). I co się okazuje: ceny za osobę na polu plus namiot to jakieś 10-12EUR do tego dochodzi ewentualnie prąd raz na parę dni (3-5EUR) a w dużych miastach typu Malaga, Sevilla widzę noclegi w cenie 15-20EUR za pokój. Jednakże, zaobserwowałem też, że w miejscowościach mniejszych ale nie mniej urokliwych/turystycznych np Ronda czy jakieś pueblos blancos ceny lubią się zaczynać od np 30EUR co mnie dyskwalifikuje.

Zastanawiam się zatem czy jest sens zabrać namiot (dodatkowe pare kg na bagażniku plus problemy typu wysuszenie go no i mniejsze bezpieczeństwo na polu namiotowym) czy też hopsać od punktu do punktu rezerwując kwatery w tej cenie jaką podkreśliłem powyżej. Śpiąc w pokoju mam dostęp do prądu i nierzadko wifi więc mogę z łóżka zaplanować nocleg na jutro. Wolę to robić na bieżąco bo z rowerem nigdy nie wiadomo... Zwłaszcza w górach.

W końcu pytania: co o tym myślicie i czy macie jakieś doświadczenie w znajdowaniu sobie noclegu "na spontana" wjeżdżając do jakiejś wsi np w połowie drogi między Cordobą a Granadą. Czy widząc napis (zgaduję) HABITACIONES na jakimś domu mogę sięspodziewać cen typu 10-15EUR co jest dla mnie jak najbardziej opłacalne i bezpieczne żeby nie brać namiotu czy jednak mogę skończyć w ciemnej... nocy bez noclegu? Przeczytawszy te forum odkryłem ALPHAROOMS i widzę może to być moje dodatkowe działo w poszukiwaniu noclegów poza airbnb ale nie wiem czy to załatwia sprawę.

Pozdrawiam i zachęcam do dyskusji. Przyda się innym rowerzystom lub samodzielnym backpacktravellerom ;-)
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 15 Wrz 2016 11:03 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Cytuj:
Wybierając się w nie zbyt turystyczne rejony Hiszpanii warto pamiętać, że jest to kraj który jednak żyje z turystki i jest ona obecna wszędzie. Najbardziej to widać oczywiście na wybrzeżu i w większych miastach półwyspu ale także w miasteczka i wioskach można znaleźć jakiś nocleg. Problem polega na tym, że spora cześć tych noclegów jest nieznajdywalna przez wszelakie strony oferujące noclegi, typu booking. Co robić w takim przypadku? Otóż istnieją strony z wykazem miejsc noclegowych, np toprural.com escapadarural.com. Można tam znaleźć dane kontaktowe i niektóre szczegóły dotyczące wynajmu, np minimalna ilość dni czy osób. Czasami jest możliwy kontakt w innym języku niż miejscowy ale warto znać choć trochę hiszpański. Możemy zostać poproszeni o dokonanie przedpłaty np za jedna noc.

A resztę masz tu :arrow: wschodnia-hiszpania-na-dwoch-kolkach,1506,73195

Ja bym nie liczył na spontana (ale nigdy też tak nie robiłem...). Może warmshowers czy jaki inny kouczserfing?

Przeszukaj booking w całym rejonie. Ja zwykle jak organizuję taką trasę to pierwsze co robię to biorę mapkę, zaznaczam miejsca z najtańszymi noclegami a potem je łącze i włala!
metia uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 15 Wrz 2016 11:13 
Awatar użytkownika

O super artykuł! W robocie go całego nie przeczytam ale wiecozrem mam co robić, świetna sprawa, dzięki.

Właśnie póki mam ponad tydzień do wyjazdu to chciałbym z dwa pierwsze noclegi zabookować już teraz a potem już na miejscu. Coś poza airbnb i alpha polecasz? Przypominam swój target że nie stać mnie na 30EUR hotel tylko coś o połowę tańszego bo zaraz się okaże namiot konieczny... Na warmshowers mam konto ale nie widzę tam dużego ruchu. Surfcouching to raczej dla mnie niepewna droga bo sam nie hostuję więc i kto mnie przygarnie... Ale coś w tym stylu. Dla mnie tylko prysznic i jakieś łóżko - śpiwór pewnie zabiorę swój.

Kwatera ma jeszcze tą przewagę nad namiotem że np w Sevilli chciałbym zostawić rower w pokoju i iść w miasto wieczorem a może nawet zostać następny dzień. Poczuć ten klimat a nie tylko martwić się czy mi ktoś do sakw się nie dobierze jak będę kupował loda :P

Nie mieszkasz może obecnie w krakowie? :P Postawiłbym piwo.

Czekam na doświadczenia innych czytelników :-)
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#4 PostWysłany: 15 Wrz 2016 11:18 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Rzuć jeszcze okiem na schroniska młodzieżowe: http://www.reaj.com/ (też o nich wspominam w w/w relacji). Za +/-25euro masz spanie z kolacją i śniadaniem. Jakkolwiek, to już będzie trochę po sezonie i niektóre mogą być otwarte np tylko w piątki i soboty.
Ja mieszkam trochę bliżej Twojego celu podróży... ;)

#5 PostWysłany: 15 Wrz 2016 11:32 
Awatar użytkownika

No właśnie doczytałem o tych schroniskach. Na pewno mapka z lokalizacjami będize przy mnie :-)

Ale też podobnie jak na airbnb: odcinek Sevilla-Granada nie wiem jak pokonam. Chciałem przez Cordobę i Jaen ale to raz że duże góry i 3 dni jazdy (za to zwiedzę jedno z vias verdes) albo dołem przez Antequera ale ani tu ani tu nie widzę nadmiaru habitaciones :P I właśnie tych dziur noclegowych się obawiam bo w Sevilli czy Granadzie to na pewno nie zginę.

Jakby co to zapraszam, 26-go jestem w Maladze i następnego dnia kierunek Ronda :P
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości