Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
bilet-kupiony-przez-kiwi-com-a-karta-pokladowa-ryanair,225,160647

Mobilne karty pokładowe są akceptowane na większości lotnisk w sieci połączeń firmy Ryanair, jednak nie na wszystkich. Mobilne karty pokładowe nie są przyjmowane na następujących lotniskach:

Agadir
As-Sawira
Fez
Nador
Wadżda
Marrakesz
Rabat
Tanger
Kefalinia
Wolos
.....
Pasażerowie podróżujący z tych lotnisk muszą przeprowadzić odprawę online i wydrukować papierową kartę pokładową dla swojego lotu.

https://www.ryanair.com/pl/pl/Przydatne ... okladowych

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3158 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 158  Następna
Autor Wiadomość
#881 PostWysłany: 02 Wrz 2016 17:58 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@Marti_ni
Mieszkasz w Niemczech albo chociaż posługujesz się płynnie niemieckim?

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#882 PostWysłany: 02 Wrz 2016 18:02 

Loty: 60
Kilometry: 85 201
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
teraz już wiem po co ludzie kupują pierwszeństwo wejścia na pokład ;)

A tak poważnie to na Schonefeld nie da się zgubić. Kup sobie browara w karczmie przed terminalami. Jak będzie potrzeba kup sobie drugiego. Usiądź pod drzewem koło karczmy i się zrelaksuj. Potem nadaj bagaż, przejdź przez security, po przejściu security znajdź bramkę (GATE) z którego odlatuje Twój samolot. No stress.
 Profil Relacje PM off  

#883 PostWysłany: 02 Wrz 2016 18:08 

@namteH Nie mieszkam w Niemczech, po prostu mam najbliżej do Berlina. Płynnie posługuję się angielskim, więc chyba nie będzie problemu żeby się dogadać na lotnisku?
@wersus79 czy bagaż nadaję tam gdzie jest zwykła odprawa, czy jest jakieś specjalne stanowisko dla tych co już się odprawili online?
dzięki za poradę z browarem ;)
 Profil Relacje PM off  

#884 PostWysłany: 02 Wrz 2016 18:11 
Awatar użytkownika

niebieski
Marti_ni napisał(a):
Za 5 dni mam swój pierwszy lot, oprócz tego że szaleję ze strachu przed samym lotem (lęk wysokości itp.), to jeszcze przeraża mnie cała ta procedura lotniskowa.
Lecę Ryanairem z Berlin Schonefeld, odprawiłam się online, wykupiłam bagaż rejestrowany i pierwszeństwo wejścia na pokład z paniki, że nie daj Boże wejdę ostatnia i zabraknie dla mnie miejsca albo będę musiała usiąść z tyłu/koło okna/na skrzydle.
Jak się odprawiłaś to na karcie pokładowej masz numer miejsca, być może z tyłu/koło okna/na skrzydle ;) A przy okazji - istnieje coś takiego jak overbooking (choć podobno Ryanair go nie stosuje).
Marti_ni napisał(a):
Czy jakaś dobra dusza mogłaby mi objaśnić co po kolei powinnam zrobić na lotnisku, jeśli jestem już po odprawie online? (marzy mi się mapa lotniska, bo obawiam się, że z tego całego stresu i lęku zgubię się tam:D)
Zdajesz bagaż rejestrowany (na tzw check-in), idziesz do kontorli bezpieczeństwa, potem do bramki, wsiadasz do samolotu i tyle. Mapka lotniska http://www.berlin-airport.de/en/travell ... /index.php
Marti_ni napisał(a):
I przy okazji, choć wiem, że to trochę nie na temat - czy do bagażu rejestrowanego powinnam coś przyczepić oprócz wstążeczki, co bym później rozpoznała swoją walizkę? Jakaś karteczka z nazwiskiem w razie czego? A także, czy bezpiecznie jest brać jako bagaż rejestrowany zwykłą walizkę, która nie ma żadnego pasa bezpieczeństwa ani zamknięcia na szyfr, czy może zabezpieczyć ją jakąś kłódką?
Kartka z danymi może się sprzydać w sytuacji zagubienia bagażu (niestety zdarza się). Zamierzasz przewozić w walizce coś cennego (np sprzęt foto)? Jeśli tak to nie rób tego - takie rzeczy lepiej mieć w podręcznym. A ponieważ masz pierwszeństwo wejścia to nie trafisz na sytuację, gdy bagaż podręczny i tak idzie do luku. Na stare ubrania raczej nikt się nie połakomi.
Marti_ni napisał(a):
Wybaczcie że poruszam milion tematów w jednym miejscu, ale chyba zwariuję przed tym pierwszym lotem :P Będę bardzo wdzięczna za pomoc!
Przed swoim pierwszym lotem też miałem niezłego stresa. No ale nie aż takiego :D
 Profil Relacje PM off  

#885 PostWysłany: 02 Wrz 2016 18:12 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@Marti_ni
Jeśli będziesz trafiać na osoby płynnie posługujące się angielskim to pewnie nie, ale czy nie łatwiej by Ci było po prostu polecieć z polskiego lotniska? Sama sobie odpowiedz.

#886 PostWysłany: 02 Wrz 2016 18:18 

@namteH - łatwiej, nie łatwiej, miałam do wyboru Warszawę (7 godzin dojazdu) lub Berlin (2 godziny), a na dodatek cena biletu z Polski około 1/3 większa. Język to moje najmniejsze zmartwienie :P
@WaldekK - zapomniałam dodać, że miejsce też wybrałam, po środku. Ciężko będą mieli ci co trafią na miejsce obok mnie :P Dzięki za odpowiedzi i mapę!
 Profil Relacje PM off  

#887 PostWysłany: 02 Wrz 2016 18:20 
Awatar użytkownika

Loty: 149
Kilometry: 227 338
Krajów: 50 / 23.4%
niebieski
Po pierwsze... weź głęboki oddech albo kilka i spróbuj się uspokoić :D Latanie to super sprawa!
Lotniska w Berlinie nie znam, ale kolejność działań jest standardowa:
1) Skoro odprawiłaś się już online to sprawdź na karcie pokładowej numer miejsca. Litery A, B, C i D, E, F oznaczają konkretne siedzenie w rzędzie, a cyfry 1-33 numer rzędu (licząc od przodu samolotu). Zatem miejsce w samolocie masz już przydzielone. Litery A i F to miejsca przy oknach, B i E to miejsca środkowe, a C i D to miejsca przy przejściu.
2) Na lotnisku w hali odlotów (Departure) na wyświetlaczach poszukaj swojego lotu po numerze albo po miejscu docelowym i godzinie odlotu. Obok powinna też być wyświetlana informacja o numerach stanowisk do nadania bagażu. Możesz też od razu w hali odlotów poszukać stanowisk Ryanair i już na wyświetlaczach nad nimi wybrać swój odlot albo gdy nie będzie takiej informacji stanąć w najkrótszej kolejce 8-) by nadać bagaż rejestrowany. Miej na wierzchu wydrukowaną kartę pokładową (z odprawy online) by ją pokazać przy nadawaniu bagażu.
3) Po oddaniu bagażu rejestrowanego udaj się do kontroli bezpieczeństwa. Tam prześwietlą Twój bagaż podręczny, a Ty przejdziesz przez bramki z wykrywaczami metali.
Przejrzyj też ten wątek, a przynajmniej wikipost na górze z informacjami co wolno, a czego nie wolno przewozić w bagażu podręcznym:
co-mozna-a-czego-nie-mozna-przewozic-w-samolocie,228,496
a także ten wątek dotyczący bagażu w linii Ryanair:
pytania-wymiary-i-waga-bagazu-podrecznego-ryanair-wizzair,228,1259
4) Po przejściu kontroli bezpieczeństwa na wyświetlaczach ponownie znajdź swój lot i sprawdź numery bramek (Gate), do których musisz iść. Tam będą dwie kolejki zwykła i priorytetowa. Skoro wykupiłaś priorytetowe wejście na pokład ustaw się w tej kolejce (zwykle jest ona krótka). Obsługa sprawdzi Twoją kartę pokładową. Możliwe też jest sprawdzanie wymiarów bagażu podręcznego we wzorniku.
5) Po sprawdzeniu karty pokładowej idzie się do samolotu. W zależności od lotniska można albo wejść przez specjalny rękaw od razu do samolotu (przednim wejściem) albo wyjść po schodach na płytę lotniska do podstawionego autobusu (gdy samolot stoi dalej) albo od razu iść do samolotu i wchodzić do niego po schodkach. Wejście przednie lub tylne wybiera się w zależności od numeru rzędu. Jest to też podane na karcie pokładowej.
6) Po wejściu do samolotu i możliwej pobieżnej kontroli numeru miejsca przez personel idziesz do swojego miejsca. Zwykle duży bagaż podręczny umieszczasz w schowkach nad siedzeniami, a mały pod siedzeniem przed Tobą.
7) Cieszysz się lotem :D

Życzę udanego i spokojnego pierwszego lotu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Marti_ni uważa post za pomocny.

#888 PostWysłany: 02 Wrz 2016 18:21 

Loty: 60
Kilometry: 85 201
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
@Marti_ni

idź do szarego blaszaka - Terminal D. On jest bardziej intuicyjny. Wchodzisz pierwszymi drzwiami i po prawej masz stanowiska Ryanaira do nadawania bagażu rejestrowego - do wszystkich lotów. Następnie security, które jest na wprost drzwi, którymi weszłaś. Po przejściu security musisz znaleźć Twój GATE. Może być na drugim końcu lotniska, więc trochę podrepczesz długim korytarzem. Dasz radę.

Karczma jest na przeciwko terminalu D :D
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#889 PostWysłany: 02 Wrz 2016 18:32 
Awatar użytkownika

niebieski
!. Nie lękajcie się. Każdego dnia lata tłum osób i zazwyczaj nigdy nikomu się nic nic nie dzieje. Najbardziej zagrożona wypadkiem jesteś na etapie dojazdu. Jak już jesteś na lotnisku - jesteś zazwyczaj bezpieczna. Jak się nadal denerwujesz napij się melisy. Jak nie pomaga napij się więcej.
2. Nie zapomnij wydrukować kart pokładowych i ich zabrać. Zabierz dokument identyfikacyjny.
3. Wyrusz na lotnisko z zapasem czasu. Będziesz spokojniejsza.
4. Gdy dojedziesz patrzysz na tablicę informacyjną gdzie zdać bagaż. Nic nie widzisz - pytasz kogoś, ale zobaczysz. Idziesz tam stajesz w kolejce . Zdajesz.
5. Jak oddasz bagaż patrzysz znowu na tablice z której bramki masz odlot. Idziesz do kontroli bezpieczeństwa właściwej dla twojej bramki.
6. Po security sprawdzasz znowu na tablicy czy nie zmienił się gate i idziesz tam za znakami. Srawzdasz czy jestes we właściwym. Czekasz. Co jakiś czas sprawdzasz czy nie zmienił się gate twojego lotu. To się wyświetla i ogłaszają.
7. Po drodze nie gubisz się w bezcłowym i nie zapominasz o locie wypróbowując perfumy.
8. Jak zaczną odprawiać wsiadasz i lecisz.
9. Jak dolecisz idziesz wg znaków albo za wszystkimi do Baggage reclaim. Po drodze może być kontrola dokumentów. zależy gdzie lecisz.
10. Przy taśmach patrzysz na ekran na którą wyjadą bagaże z twojego lotu.
11. Zdejmujesz swoją walizkę i wychodzisz z lotniska.

Mapa na stronie lotniska. Nie jest potrzebna. Kartka przyda się tylko jak zgubi sie twój bagaż. Nie będziesz przecież biegła wzdłuż taśmociągu żeby przeczytać swoje nazwisko. Kłódka nic nie da. Mają okraść okradną. Wstążka, maskotka żeby rozpoznać bagaż, o ile bardzo typowy, tak. Jak nie rozpoznajesz czekasz. Twoja będzie ostatnia. Jak nie ma zgłaszasz że Ci zgubili. Ale niemal zawsze jest. Nie ma sie co denerwować.

Ogólnie:
zachowujesz spokój i się nie denerwujesz,
patrzysz co się wyświetla na tablicach i postępujesz zgodnie z tym,
zachowujesz zapas czasu jakbyś poszła nie tam gdzie trzeba zdążysz wrócić.
Możesz się wspomagać kierunkiem przepływu tłumu ale zawsze patrzysz na znaki. Jak spanikujesz popatrz jeszcze raz. W ostateczności poprosisz kogoś o pomoc. Ale naprawdę nie jest to potrzebne. Wszystko jest oznaczone.
Najważniejsze: zachowujesz spokój. W ramach uspokojenia czytasz z wyprzedzeniem jak to wygląda na lotnisku i potem ty możesz nawet kierować innych bo wszystko wiesz i już to znasz.

Ostatnio edytowany przez Zeus, 02 Wrz 2016 18:41, edytowano w sumie 1 raz
dubel
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#890 PostWysłany: 02 Wrz 2016 18:36 

niebieski
@Marti_ni Spokojnie.Jak się odprawiłaś to masz przydzielone konkretne miejsce w samolocie i nikt ci go nie zajmie.Bagaż nadawany nie zaszkodzi jak ma karteczkę z danymi właściciela.Ja osobiście na lotach bezpośrednich nie zabezpieczam jakoś szczególnie samego bagażu a raczej dokładnie przedmioty w nim,które ew. mogły by ulec uszkodzeniu,rozlaniu itp.Na lotnisku najpierw idziesz do stanowiska Ryanaira oddać bagaż rejestrowany a potem ustawiasz się do bramki security i robisz to co wszyscy przed tobą.Życzysz sobie plan lotniska wejdź na stronkę http://www.berlin-airport.de/pl/podrozn ... -lotniska/ i masz ,oraz inne przydatne info,które zmniejszy twój stres.Będzie dobrze nie martw się tak bardzo :P
 Profil Relacje PM off
Marti_ni lubi ten post.

#891 PostWysłany: 02 Wrz 2016 18:57 

O jejku, dziękuję wszystkim za takie wspaniałe rozpiski co, jak i kiedy :D jestem ciut spokojniejsza, przynajmniej o samo lotnisko! :D
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#892 PostWysłany: 09 Wrz 2016 20:05 

Kupiłem bilety na 28.01.17 r.
Zapłaciłem i nie otrzymałem do tej pory maila. Ba! z konta kwotę mi nie ściągnęli jeszcze, a w opcji "Moje rezerwacje" bilety czekają na dzień odprawy. Spotkał się ktoś z tym?
 Profil Relacje PM off  

#893 PostWysłany: 14 Wrz 2016 22:24 

Odprawiałem się dziś online, jednym z punktów odprawy był "dodaj dokument tożsamości", pytanie gdzie go dodać? Był niby jakiś plusik niżej ale po kliknięciu nic się nie działo, kliknąłem dalej i mam kartę pokładową. Czy w takim razie nie będzie jakichś problemów na lotnisku/przy wejściu do samolotu? Pytanie może głupie ale to będzie mój drugi lot - dwa dni po pierwszym, więc jeszcze nie wiem jak to "działa" na lotnisku.

A teraz z innej beczki, chciałem pochwalić Ryanaira. Początkowo miało nas lecieć 10 osób, jednak jedna nie może a na nią był bagaż rejestrowany. Wszedłem na czat, żeby się zapytać czy można bagaż przepisać na inną osobę, jeśli ta pierwsza nie poleci. Pani odpisała mi, żebym się odezwał gdy będę miał już 100% pewności, że ta osoba nie poleci a oni bagaż przepiszą. Następnego dnia potwierdziłem i po chwili bagaż był już przypisany do właściwej osoby.
W Norwegianie np. się nie dało i musiałem dokupić jeszcze jeden bagaż (tzn. albo pani, z którą rozmawiałem mówiła cicho albo to było coś z telefonem, więc nie zrozumiałem dlaczego się nie da, podziękowałem i się rozłączyłem). Ale brawo dla Ryanaira za bezproblemowe załatwienie sprawy.
 Profil Relacje PM off  

#894 PostWysłany: 15 Wrz 2016 07:34 

Loty: 160
Kilometry: 322 625
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
Jeśli masz kartę pokładową to się niczym nie przejmuj. Weź po prostu aktualny dokument (dowód lub paszport) i leć.

#895 PostWysłany: 15 Wrz 2016 10:09 

Loty: 2
Kilometry: 2 559
Krajów: 2 / 0.9%
niebieski
Czy dzisiaj strona Ryanair'a działa prawidłowo? a może są jakieś zmiany, o których ja jeszcze nie wiem ? czy ta strona jest jedyna, na której mogę zarządzać moją rezerwacją np. dodawać usługę przydzielenia miejsca : https://m.ryanair.com/
Pomożecie ?
 Profil Relacje PM off  

#896 PostWysłany: 15 Wrz 2016 10:32 

niebieski
@wulkan Spróbuj tu https://www.ryanair.com/pl/pl/
 Profil Relacje PM off  

#897 PostWysłany: 18 Wrz 2016 23:01 

Witajcie. Będę lecieć do Portugalii i podczas rejestracji na stronie Ryanaira nie podawałam numeru żadnego dokumentu tożsamości przed zakupem biletu. Gdy robiłam odprawę nie pojawiła się prośba o podanie numeru dokumentu i na karcie pokładowej jest napisane tylko moje nazwisko. Widziałam, że na kartach pokładowych znajomych widnieje skrócony numer ich dokumentu. Czy muszę obawiać się problemów, braku moich danych w ich systemie? Zamierzam lecieć z dowodem osobistym.
 Profil Relacje PM off  

#898 PostWysłany: 18 Wrz 2016 23:05 

niebieski
Niczego nie musisz się obawiać.Nie trzeba podawać nr dowodu.wszystko jest ok. :)
 Profil Relacje PM off  

#899 PostWysłany: 29 Wrz 2016 08:38 
Awatar użytkownika

Loty: 18
Kilometry: 26 076
Krajów: 8 / 3.7%
Chcę skorzystać z darmowej odprawy i o ile przy wylocie spokojnie sobie przygotuję kartę pokładową w domu to w drugą stronę mam stresik...wracam z Korfu 16.10 więc dopiero 09.10 mam możliwość odprawy. Co prawda w hotelu internet będzie ale obawiam się, że nie wydrukuję nigdzie dokumentu. Czy mogę odprawę zrobić bezpośrednio na lotnisku w dzień wylotu ? Czy może w apce na telefonie wystarczy (nie testowałem nigdy) ?
Jak możecie to podzielcie się swoją wiedzą :)
 Profil Relacje PM off  

#900 PostWysłany: 29 Wrz 2016 08:43 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
Odpraw się przez apkę Ryanair i później pokazuj kartę pokładową z telefonu - zweryfikuj tylko czy zapisze Ci się offline
 Profil Relacje PM off
jasiek1212 lubi ten post.
jasiek1212 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3158 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 158  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości