Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 66 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 08 Sie 2016 10:09 
Awatar użytkownika

srebrny
Są tematy o aparatach do 500, 1500 itp, ale nie ma tematu o dobrych, małych aparatach w podróży gdzie podstawowym kryterium nie jest cena.

Jako "zaawansowany" pstrykacz targający na co dzień pokaźne lustro z gripem i ze szkłami, wielbiciel analogów, manuali, stali i szkła od dłuższego czasu nosiłem się z zamiarem kupienia czegoś małego, lekkiego dobrze rysującego obrazek.
Brałem pod uwagę zakup bezlusterkowca, ale po przeanalizowaniu doszedłem do wniosku, że gra nie warta świeczki w moim przypadku.
Żeby złożyć dobry sprzęt trzeba wydać pokaźną sumę pieniędzy. Mówię o jasnych szkłach i dodatkowo dochodzi zabawa w zmienianie szkieł. Bo nie wierzę w to, że jakbym kupił bezlusterkowca poprzestałbym tylko na 1 obiektywie. A dobre jasne szkło też swoje waży i ma odpowiednią wielkość ;) Dajmy na to taki olek 12-40 mm f/2.8 ok 400 gram, lumix 12-35mm f/2.8 ok 300 gram itp. itd.

No i stwierdziłem, że jest mi potrzebny zaawansowany kompakt
Najważniejsze kryteria do spełnienia
-duża matryca
-jasne szkło
-wizjer
-ogniskowa, zirka about 25-75 a najlepiej długi koniec żeby miał ok. 100mm
-jak najwięcej rolek/wybieraków/przycisków do szybkich nastawów

Pooglądałem i pobawiłem się sporą ilością sprzętu
kilka aparatów i "przemyśleń"
-Fuji x30 - odpadł na dzień dobry ze względu na małą matrycę (2/3 cala), aparat ma bardzo dużo plusów, tak na szybko, bdb magnezowy korpus, świetnie leży w dłoni, znakomita zmiana ogniskowej, bdb cena, cena/jakość naprawdę super, tylko ta mała matryca :evil: Jakby wsadzili tam matrycę 4/3 brałbym
-Fuji x100 - odpadł ze względu na stałoogniskowe szkło, lubię stałki, ale w podróży jednak nawet 3 albo 4 zoom się przydaje, poza tym tak jak x30 no i najważniejsze matryca APS-C, to robi wrażenie, cena niestety też ;)
-sony rx100 - wiem, że aparat ma bdb recenzje i jest chwalony tu i ówdzie, ale mi jakoś kompletnie nie leży, kwadraciak, mało szybkodostepnych nastawów, matryca 1 cal tylko i aż.
-canon g7x - bardzo fajny sprzęt, ale brak wizjera i mała matryca

Wyszło, że nie ma idealnego dla mnie aparatu, ale jest prawie idealny
Panasonic lx100. Spełnia wszystkie ww założone kryteria.

Plusy
-znakomity wizjer
-doskonała obsługa bez odrywania oczu od wizjera, ogniskowa, czas, przysłona, iso, korekta ekspozycji itp.
-szkło leici ładnie rysuje, plastyka, bokeh, kolory trochę mniej mi się podobają, ale jest dobrze. Ostre na każdej ogniskowej.
-waga i rozmiar, jest lekki, ale nie na tyle, że go nie czuć, jest mały, ale nie na tyle, że sprawia problemy przy nastawach. Subiektywnie, idealnie mi leży w rękach
-możliwość zapięcia filtrów 43mm
-szybki AF
-szybkostrzelność, wg specyfikacji 11 klatek na sekundę

Minusy
-zmiana ogniskowej elektrycznie za pomocą pierścienia albo dźwigienki do zmiany ogniskowej. Może nie jest to minus, ale jednak w fuji bardziej mi się podoba, że zmiana ogniskowej jest ręcznie
-brak możliwości ładowania przez USB, to mnie trochę boli, ale kupując wiedziałem o tym
-szkło łapie brudy
-pod słońce potrafi złapać "pięknąąą" flarę i bliki ;)
-cena, minęły 2 lata od premiery a aparat dalej drogi

Zdjęć nie wrzucam bo sampli jest zatrzęsienie w internetach. Wystarczy wejść np. na flickr i wklepać lx100

Może komuś pomoże ten post.
Jak macie swoje propozycje i spostrzeżenia to zachęcam do dzielenia się.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 05 Wrz 2016 19:25 

Loty: 105
Kilometry: 141 758
Krajów: 18 / 8.4%
niebieski
Cześć, kilka uwag:

Co do Sony piszesz o matrycy 1 cal jako tylko i aż a taką samą matrycę w Canonie g7x odrzucasz z racji wielkości. Hmmm.

Akurat mam tego Canona i nie bym chciał usprawiedliwiać na siłę mój wybór ale:
- ma filtr szary, który zwiększa możliwości operowania głębią,
- wysokie iso jest wg mnie całkiem "używalne",
- rozmiary nie do porównania z Panasonikiem (Panas sporo większy),
- bardzo jasne szkło oraz "dość" długi zoom,
- cena znacznie lepsza niż Panasonic.

Gdy jakieś pół roku temu go kupowałem brałem pod uwagę te same modele plus Canona G1x mark II, który ma 1,5 cala matrycę ale jest większy, ciemniejszy oraz krótszy od g7x.
Obecnie w stajni Canona jest "powiedźmy" wersja g7x ale z wizjerem czyli model g5x oraz nowy g7x czyli g7x mark II.

Obecnie po kilku większych i mniejszych wyjazdach mogę napisać, że zakup tego Canona to był bardzo dobry wybór. Lustrzanka poszła w odstawkę z racji wielkości (nie, nie jestem Canonowcem - miałem Pentaxy). Robię więcej ciekawych zdjęć ponieważ jest mniej chwil, kiedy nie mam czasu/nie chce mi się wyciągać sprzętu.

Podsumowując dla osoby świadomej wad i zalet zaawansowanych kompaktów tego typu sprzęt jest super rozwiązaniem.
pozdrawiam

#3 PostWysłany: 06 Wrz 2016 09:22 
Awatar użytkownika

srebrny
Piccolo napisał(a):
Co do Sony piszesz o matrycy 1 cal jako tylko i aż a taką samą matrycę w Canonie g7x odrzucasz z racji wielkości. Hmmm.

Piszę to w kontekście, że większość budżetowych kompaktów ma matrycę 1/2.3” lub 1/1.7”, więc 1" jest spora, ale w porównaniu do LX100 jest 2 razy mniejsza. Po za tym g7x nie ma wizjera i to go dyskwalifikuje. Wszystko co napisałem w pierwszym poście to subiektywne zdanie i odczucia, ale są też fakty w postaci małych sensorów.
Dla niezorientowanych w temacie, wielkości matryc.
źródło dpreview.com
Image

Każda sroka własny ogon chwali ;)
A na końcu i tak jest najważniejszy obraz.
Udanych kadrów życzę.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 06 Wrz 2016 09:59 
Awatar użytkownika

srebrny
jeśli miałbym doradzać to poleciłbym;
Canon seria G
Nikon seria P
Sony seria RX
a który model to już zależy od zasobności kieszeni

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 06 Wrz 2016 11:59 
Awatar użytkownika

platynowy
Trochę mnie zainfekowaliście myślą o nabyciu czegoś poręcznego, w miarę uniwersalnego i nie odbiegającego (istotnie) jakością od lustrzanki.

Mam takową, tj. Pantaxa K20 i jestem z niej zadowolony. Kiedyś próbowałem już przesiąść się na coś mniejszego i wybór padł wówczas na Panasonica, którego symbolu już nie pamiętam (jakiś dmc z wielokrotnym zoomem). Niestety, zdjęcia wychodziły jakieś takie rozmydlone. Gdy nabyłem Pentaxa, przestałem się w ogóle interesować kompaktami. Coraz bardziej odczuwam jednak brak potrzeby ciągania ze sobą lustrzanki, nie wspominając o obiektywach (od jakiegoś czasu zabieram tylko kitowy). Skoro - jak piszecie - technika poszła tak daleko, że kompakty potrafią niemal dogonić zdjęcia lustrzankowe (przynajmniej te amatorskie), muszę to poważnie przemyśleć. Pod koniec października wybieram się na kilkunastodniowy wyjazd z dużą ilością przemieszczania się i byłby to dobry czas, na wykorzystanie takiego mniejszego sprzętu.

Ten Panasonic lx100 mocno kusi, choć aktualna cena, mimo że sporo spadła od premiery, trochę jednak odstręcza.

Mam dwa pytania:

1) będę m.in. w Hongkongu i w Tokio - czy jest sens czekać na wizytę tam i szukać na miejscu? Przy słabej złotówce obawiam się, że różnica w cenie może być mało atrakcyjna, a dochodzą potencjalne problemy z gwarancją,

2) czy w cenie do 2000 zl. kojarzycie aparat, który mógłby w jakimś stopniu zastąpić we. Panasonica?

Pozdrawiam, Bartek
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 06 Wrz 2016 13:49 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 457 365
Krajów: 46 / 21.5%
niebieski
Byłem w Japonii na przełomie maja i czerwca i również zastanawiałem się czy kupić aparat w PL czy już będąc na miejscu. Ostatecznie zdecydowałem się zakupić Sony A6000 + 2 obiektywy w Polsce. Później, będąc w Tokio sprawdzałem ceny tego sprzętu w Big Camera i były podobne (nawet już po odliczeniu VATu). Dodatkowo, istotną kwestią jest iz w UE większość producentów elektroniki nie honoruje gwarancji sprzętu zakupionego w Japonii.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off

#7 PostWysłany: 06 Wrz 2016 13:53 
Awatar użytkownika

platynowy
dzięki za informację z pierwszej ręki :-)
No właśnie, martwi mnie kwestia gwarancji (a korzystałem z niej w zasadzie w przypadku każdego aparatu posiadanego obecnie i w przeszłości, więc nie jest to kwestia teoretyczna). Będę zatem szukał w EU.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 06 Wrz 2016 22:22 

Loty: 551
Kilometry: 1 234 871
Krajów: 131 / 61.2%
złoty
Ja mam Canon g7x i polecam - mały, a zdjęcia piękne ;) zdarza mi się podróżować z różnymi fanami lustrzanek, ale gdy wiedzą, ze zabieram swojego malucha, to te swoje cuda zostawiają w domu ;) szkoda miejsca :)
Kupowałam w Japonii, gdy jen był słabszy i się opłacało - ok 20% taniej niż w Polsce. Da się negocjować z Japończykami :D teraz już ceny widzę, że są podobne, więc kupiłabym w Polsce.
Zerknij na stronę Yodobashi.com - niestety tylko po japońsku, ale można się zorientować w cenach, jak wpiszesz model. Uważaj tylko bo ceny potrafią się zmieniać codziennie ;) podatek to 8% - jest odliczany od razu podczas zakupu

#9 PostWysłany: 06 Wrz 2016 22:47 
Awatar użytkownika

niebieski
W moim przypadku, będąc w pełni świadomym WAD i ZALET (wiele recenzji w sieci), zdecydowałem się na Sony DSC-QX100. Czyli obiektyw, który może pracować z każdym... telefonem, wyposażonym w Androida ;) No dobrze, prawie z każdym – NFC wydatnie pomaga w szybkości parowania obiektywu z telefonem. Może także pracować bez telefonu :ugeek:

Używam tego jako combo z Sony Z Ultra, które jest moim telefono-tabletem... i skończyły się dylematy, co brać ze sobą na wyjazdy 8-). QX100 to tak naprawdę chwalony w wielu miejscach RX100 (Carl Zeiss, 1″, 20.2 MP, ISO 100 – 25600, ogniskowa 28-100 w ekwiwalencie dla małego obrazka, jasność f/1,8-4,9, zoom optyczny 3,6x), tyle że bez korpusu – korpusem i wyświetlaczem tutaj jest telefon, tak jak na poniższym obrazku widać.

Cytat z kolegi: „cudów nie ma, ale powodów do narzekania tym bardziej”.

Załączniki:
QX100.jpg
QX100.jpg [ 20.32 KiB | Obejrzany 10184 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 22 Wrz 2016 16:16 
Awatar użytkownika

platynowy
cypel napisał(a):
Wyszło, że nie ma idealnego dla mnie aparatu, ale jest prawie idealny
Panasonic lx100. Spełnia wszystkie ww założone kryteria.

No i dałem się zmanipulować :D
Nabyłem wczoraj ten aparat i powoli będę go sobie ogarniać, żeby był zwarty i gotowy do pracy za miesiąc, gdy jego zadaniem będzie dokumentowanie zbliżającego się wyjazdu...

Póki co, mam pytanie o kartę pamięci - jaką w nim zastosowałeś, albo polecasz?

A ha, i jeszcze filtr - czy zamontowałeś sobie jakiś? Ja zawsze stosuję polaryzacyjny i tu też się nad takowym zastanawiam.

Pozdrawiam, Bartek
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 22 Wrz 2016 20:49 
Awatar użytkownika

srebrny
Hej Bartek.
Bez jaj z tą manipulacją ;)
Mam nadzieję, że będziesz zadowolony.

Kart w lustrze używam od lat sandisk extreme. Nigdy mnie nie zawiodły. Tak więc do panasa też je wsadzam i elegancko hulają. Preferuję mniejsze pojemności, jak padnie albo zgubię to część materiału a nie wszystko.
Filtry do szkieł zawsze używałem połówki albo polary z bw i marumi. Nie przepadałem za hoya. Niestety z taką małą średnicą jak w lx jest ograniczony dostęp na już. Do lx kupiłem tylko polar z hoyi, podstawową wersję za 80 pln. Jest ok.
Dzisiaj właśnie odebrałem dodatkowy akumulator z firmy batimex. Nie wiem jak będzie z wydajnością w tym przypadku, ale miałem i mam kilka baterii od nich i są bardzo dobre.

Przestrzel aparat przed wyjazdem bo jest zaawansowany.

Podziel się wrażeniami z użytkowania.
 Profil Relacje PM off

#12 PostWysłany: 22 Wrz 2016 21:46 
Awatar użytkownika

niebieski
tropikey napisał(a):
Póki co, mam pytanie o kartę pamięci

cypel napisał(a):
Kart w lustrze używam od lat sandisk extreme. Nigdy mnie nie zawiodły

Z kart mających dobre transfery, szczególnie w kwestii robienia zdjęć seryjnych (i nie kosztujących dwa worki złotych monet) polecam A-Data Premier Pro. Do kompletu poleceń można dorzucić Samsunga Evo+.

Natomiast odradzałbym rozwiązania typu GoodRam i pochodne (albo ja mam pecha, albo mają problem z utrzymywaniem tej samej jakości w różnych partiach towaru).
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 23 Wrz 2016 09:07 
Awatar użytkownika

srebrny
O pamięciach a data słyszałem dużo dobrego, ale nigdy nie używałem więc ciężko mi się ustosunkować.
Jako tańsza a bardzo dobra alternatywa dla sandiska extreme to sandisk ultra.

@‌tropikey‌ z dupereli polecam jeszcze szyty na miarę futerał do lx100 - clx100kk
Ja go kupiłem od razu z aparatem w zestawie za coś ok. 90 PLN, już nie pamiętam dokładnie. W euroagd jest w dobrej cenie za 99 PLN w cyfrowe mają ten sam za 199 :shock:
Jest świetny, składa się z dwóch części. Dolna część jest wkręcana w wyjście statywowe, górna zapinana na zatrzaski metalowe.
Do transportu mamy założone 2 części, gdy chcemy focić odpinamy część ochraniającą tubus i górną ściankę i jedziemy z tematem.
Bardzo dobra jakość wykonania, super spasowanie, nie śmierdzi chińczykiem, w środku wyłożony pluszem. No i ładnie wygląda, taki oldschoolowy sznyt ;)

Załączniki:
CLX100KK.png
CLX100KK.png [ 177.72 KiB | Obejrzany 9786 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 23 Wrz 2016 13:03 
Awatar użytkownika

platynowy
cypel napisał(a):
Dzisiaj właśnie odebrałem dodatkowy akumulator z firmy batimex.

Czy ten dołączony do aparatu jest tak słaby, czy po prostu Ty robisz tak dużo zdjęć, że musisz mieć zapas? :-)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 23 Wrz 2016 13:30 
Awatar użytkownika

srebrny
Prądu nigdy za dużo. Wolę mieć przy sobie aku wielkości pudełka zapałek niż później lamentować, że czegoś nie utrwaliłem. Poza tym siła przyzwyczajenia, zawsze miałem 2 aku. Jeden w puszce drugi w gripie.
Na razie aparat był ze mną tylko na jednym wyjeździe, więc ciężko mi powiedzieć jak jest prądożerczy. Zdjęć zrobiłem gdzieś ok. 250 plus kilkanaście filmów ok. minutowych. 98% fot kadrowanych przez wizjer, który bardziej zżera energię niż wyświetlacz. Sporo oglądania zdjęć na ekraniku. Ciągle się zaprzyjaźniam z aparatem więc sporo zabawy i grzebania w ustawieniach. Myślę, że to co podają w instrukcji, przy normalnym użytkowaniu, to prawda, czyli ok 300/350 zdjęć wytrzyma.
Jak tak patrzę po sobie i porównuję ze znajomymi to chyba robię mało zdjęć. Załóżmy, że średnio z tripa 10 dniowego przywożę ok. 600 fot ;)

Ostatnio edytowany przez cypel, 23 Wrz 2016 13:34, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 23 Wrz 2016 13:34 
Awatar użytkownika

Założyciel tematu nieźle wyczerpał temat zaawansowanych kompaktów. Wymienił wszystko co jest polecane obecnie.

Ja mam Fuji x10. Dobry sprzęt. Jestem amatorem, widze ograniczenia względem lustrzanki, ale też rzadziej robię nią teraz zdjęcia. Bardzo rzadko. Właśnie się zastanawiam nad pozbyciem się lustra w celu zakupu czegoś poręczniejszego i lepszego do mojego Fuji, bo ile targanie sprzetu tj body z moim podstawowym N35mm/1.8 to nie byl az takie problem, to pare razy musialem płacic kase za naprawe bo stuknąłem lekko sprzetęm wpodróży. Aparat lubie miec pod ręką, gotowy do strzału.

Zerkam od dłuższego czasu chciwie właśnie na LX100.
 Profil Relacje PM off
cypel lubi ten post.

#17 PostWysłany: 30 Wrz 2016 10:34 
Awatar użytkownika

niebieski
Moze ktos wie, gdzie w internecie mozna kupic w sensownej cenie, nowy Contax T3?

#18 PostWysłany: 30 Wrz 2016 11:13 

No dobra, cypel to jeszcze jedna rzecz:

Porównałeś lx100 do G7X. A jak do tego wszystkie się ma Canon PowerShot G5X ?

Z góry dzięki.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 30 Wrz 2016 11:40 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie miałem go w ręku, ale na szybko ma matrycę 1" tylko. Przewaga jak dla mnie nad g7x to wizjer, więcej zalet nie widzę.
Na pewno warty uwagi, ale za taką cenę masz panasa z 2x większą matrycą. Canon ma za to ogniskową bardziej użyteczną i odchylany ekran jeśli to komuś potrzebne ;)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 30 Wrz 2016 13:12 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 214 217
Krajów: 26 / 12.2%
srebrny
Potrzebne, potrzebne. Wesela, urodziny, galę i inne takie. Nie trzeba się przedzierac przez ludzi żeby być w 1 rzędzie i poprawnie wykadrowac obraz. To podobnie jak z samowyzwalaczem 2 sek. Głupie toto ale gdy zacząłem robić zdjęcia przedmiotów ze statywu to przydała się funkcja
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 66 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości