Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Miles&More Jetfriends dla twojego dziecka +500 mil na start

Jakby ktoś musiał załatwiać bilet (nagrodę) w niedzielę przez infolinię to podaję numer +902123548899 (infolinia Turkish, mówią po angielsku)

- "rezerwacja biletu nagrody"
obecnie na apce i stronie internetowej wywala mi błąd.
coś mam zmienić w ustawieniach?
- usuń polskie znaki w ustawieniach profilu

Informacja od @billabong
Odcinki statusowe w M&M są naliczane tylko za loty: LOTem, Lufą, Eurowings, Air Dolomiti, Austrian Air, Brussels Air, Croatia Air, Luxair lub Swiss. Lecąc tymi liniami, wejdziemy do Poloneza/Mazurka na FTL w WAW.
Do statusu za odcinki nie wlicza się m.in. TAP

Sprawdzanie daty wazności mil - od @skrzat
W przeglądarce trzeba się zalogować na konto M&M
W tej samej zakładce otworzyć stronę: https://api.miles-and-more.com/v1/accou ... Periods=12
gdzie na końcu adresu wpisuje się ilość następnych kwartałów, które chcemy podejrzeć (w powyższym przypadku 12 kwartałów, czyli 3 lata.
Pokaże się plik JSON, w którym jest m.in. ilość posiadanych mil (remainingAmount), ilość mil, które wydaliśmy (cumulativeSpendAmount), ilość mil które wygasły (cumulativeExpiredAmount) oraz podział na kwartały z liczbą mil, które wygasną po zakończeniu każdego kwartału.
Oczywiście przy statusie ilość wygasająca będzie = 0 z informacją dlaczego nie wygasną, np. status: SEN

Nie masz mil? Nie naliczono Ci odcinka? Wyślij zapytanie z kartą pokładową na ffp[at]lot.pl

Infolinie:
PL +48 22 459 62 00
DE +49 69 209 777 777
+49 69 86799555
US +1 800 581 6400

Biletu za mile nie upgrade'ujesz za e-voucher

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9599 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110 ... 480  Następna
Autor Wiadomość
#2121 PostWysłany: 10 Sie 2016 14:34 

Loty: 381
Kilometry: 760 616
Krajów: 80 / 37.4%
srebrny
To zależy czego dotyczy zmiana.
Generalnie bilet to umowa na przewóz pomiędzy miejscami A->B.
W przypadku biletu nagrody pomiędzy 2 strefami w obie strony, gdy możliwe są stopovery jest to umowa na przewóz pomiędzy: A->B, B->C, D->E, E->F. Jeśli zmiana dotyczy ominięcia któregokolwiek z tych miejsc A..F (zmiana miejsca lub terminu) to powinni Ci udostępnić alternatywne trasy nawet takie na których nie ma dostępności taryf za mile. I raczej ciężko by nie dało się tego dopasować, ale jeśli nie da to moim zdaniem przysługuje Ci zwrot.
Jeśli jednak zmiana trasy dotyczy tego co dzieje się pomiędzy punktami umowy, czyli w drodze A->B np. z Singapuru (A) do Tokyo(B) chciałeś lecieć przez TaiPei, ale któryś z lotów jest odwołany i proponują Ci połączenie bezpośrednie to albo musisz się zgodzić, albo możesz chcieć zmiany ale już w ramach dostępności za mile. Z takiego powodu zwrotu nie będzie.

Miałem kiedyś bilet za mile z powrotem AKL-KIX(stop)-PVG-FRA-POZ. Zależało mi na długiej przesiadce (<24h) w PVG by zwiedzić na szybko miasto. Okazało się, że z rozkładu wyrzucono mój lot PVG-FRA. Punktem umowy był transport KIX-POZ, więc mogłem jedynie prosić o zmianę w zakresie dostępności miejsc za mile, nie mogłem prosić o zwrot. Udało mi się wtedy zmienć rezerwację na KIX-PVG-MUC-POZ i to na dzień później. Gdyby nie było dostępności za mile w ogóle, przerzucono by mnie na bezpośredni KIX-FRA.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2122 PostWysłany: 10 Sie 2016 14:47 

niebieski
rob_sad napisał(a):
Okazało się, że z rozkładu wyrzucono mój lot PVG-FRA. Punktem umowy był transport KIX-POZ, więc mogłem jedynie prosić o zmianę w zakresie dostępności miejsc za mile, nie mogłem prosić o zwrot.

A pytałeś o zwrot, czy z góry założyłeś, że sie nie należy? Z doświadczenia wiem, że jeśli jakikolwiek lot w rozkładzie zmieni się o 30 minut lub więcej, nie ma problemu ze zwrotem biletu bez opłat.
 Profil Relacje PM off  

#2123 PostWysłany: 10 Sie 2016 16:20 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Podpowie ktoś, jakie wybrać i jak "zoptymalizować" loty, aby uzyskać status HON? Znajomy bez problemu uzyskał i utrzymuje status Senator (lata sporo w biznesie i czasami first, jeśli jest na danym odcinku), ale obecnie nie ma szans uzyskać HON przy jego częstotliwości lotów. Koszty nie grają pierwszej roli, ale oczywiście nie są bez znaczenia. Chodzi o to, jakie wybierać połączenia i linie, aby udało się uzyskać status HON. W grę wchodzą praktycznie wszystkie kierunki :)
 Profil Relacje PM off  

#2124 PostWysłany: 13 Sie 2016 22:55 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Czy w sytuacji gdy zrobiłem niechcący literówkę przy rezerwacji biletu (pierwszy raz w życiu na ponad 200 lotów!) i na koncie w M&M nie pozwala mi dodać tej rezerwacji wypluwając komunikat o braku zgodności nazwiska to czy naliczenie mil za ten przelot będzie mimo wszystko możliwe?
 Profil Relacje PM off  

#2125 PostWysłany: 13 Sie 2016 23:54 
Awatar użytkownika

Loty: 104
Kilometry: 466 167
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
zrobisz retro claim napiszesz im o literowce
Europa /USA /Kanada /Dominikana /Martynika /Gwadelupa/ St.Lucia /Barbados /Brazylia /Argentyna /Chile /Urugwaj /Egipt /Izrael /ZEA /Dubai /Katar /Etiopia /RPA /Suazi /Tanzania /Singapur /Tajlandia /Indonezja /Filipiny /Australia /Nowa Zelandia /Fidżi /Hawaje /Korea /Japonia
 Profil Relacje PM off  

#2126 PostWysłany: 15 Sie 2016 20:32 

Loty: 38
Kilometry: 88 050
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
Czy wykupując bilet za 50 k mil z waw do akl mogę zrobić jakiś stopover oraz
czy np. przylot o 9.30 a wylot następnego dnia 9.00 jest dozwolony i nie jest
traktowany jako stopover ?
 Profil Relacje PM off  

#2127 PostWysłany: 15 Sie 2016 20:42 

Zbanowany
Przy biletach w jedną stronę stopovery nie są dozwolone. Jednak stopover to pobyt ponad 24h, poniżej 24h mamy zwykłą przesiadkę.

Bez problemu robiłem za mile one way:
HND-GMP/ICN-TPE-MNL,
Bez stopoverów, ale z noclegami w Seulu i Taipei przy przesiadkach po 21-23h.
 Profil Relacje PM off
lalka150 uważa post za pomocny.

#2128 PostWysłany: 15 Sie 2016 20:49 

Loty: 38
Kilometry: 88 050
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
@rob.sadlowski dzięki za szybka odpowiedź , mam jeszcze takie pytanie
w takim bilecie za 50 K ile mogę zrobić przelotów / gdzieś wyczytałem że max 4 /
oraz czy mogą być w takim bilecie 4 regiony np
WAW-ICN-HKG-AKL-PPT
 Profil Relacje PM off  

#2129 PostWysłany: 15 Sie 2016 21:23 

Loty: 381
Kilometry: 760 616
Krajów: 80 / 37.4%
srebrny
Z całą pewnością możesz mieć 4 odcinki, choć dawno temu czytałem opinie (niby potwierdzone), że dodatkowo można odcinek lokalny w kraju wylotu. Nigdy jednak tego sam nie sprawdziłem.

Bilet z nazwą 3regiony dotyczy dowolnej ilości regionów, ale z limitem odcinków (jak powyżej) i z restrykcjami odnośnie przekraczania 2 oceanów. W praktyce pewnie mogą się czepiać totalnie nielogicznych tras.
Twój bilet to jednak jak najbardziej 3 regiony: Europa(WAW), Daleka Azja (ICN i HKG to ta sama strefa), Oceania (AKL, PPT).
Problemem może być dostępność miejsc na odcinku AKL-PPT, pamiętam gdy szukałem w 2011 dostępności za mile na jakiekolwiek wyspy na Pacyfiku z airNZ to było bardzo słabo.

Właśnie widzę, że z telefonu piszę na innym koncie ;(
 Profil Relacje PM off
lalka150 uważa post za pomocny.

#2130 PostWysłany: 17 Sie 2016 00:33 

Hej, pytanie mam - czy ma ktoś doświadczenie z upgrade za mile w liniach Condor - planujemy we dwoje lecieć niedługo WRO-HAV RT i trochę mil chciałem poświęcić na upgrade, tylko nie zdołałem się dowiedzieć, jak to do końca wygląda.

Według jedynej informacji na stronie Condora [1] up do biznesu kosztuje 55k (bo nie sądzę, bym dostał B lub Y za ~3,5kzł per pax), ale nie ma tam nigdzie info o Premium. Jeśli patrzeć po warunkach Lufthansy [2], to z Premium jest to już 25-30k, więc do zaoszczędzenia 100-120k na całej imprezie, a dopłacić trzeba niecały 1kzł per pax. No i więcej mil wróci. Wydaje mi się impreza warta świeczki, ale jeśli się okaże, że nie rozróżniają pierwotnej Economy, to trochę mniej sensu. Z drugiej strony, jakby się upgrade miał nie udać, to i Premium nie będzie głupie.

Swoją drogą, jakiś pomysł, jak dowiedzieć się, jaką taryfę proponuje Skyscanner czy nawet bezpośrednio strona Condora? W przypadku Premium różnica pewnie jest pomiędzy Classic i Flex, ale w Economy to już :?

Dzięki wielkie,

[1] https://www.condor.com/eu/flight-info/t ... d-more.jsp
[2] https://www.miles-and-more.com/online/m ... &cid=18002
 Profil Relacje PM off  

#2131 PostWysłany: 17 Sie 2016 07:46 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Saviq napisał(a):
No i więcej mil wróci.

Co przez to rozumiesz?
 Profil Relacje PM off  

#2132 PostWysłany: 17 Sie 2016 08:20 

krasnal napisał(a):
Saviq napisał(a):
No i więcej mil wróci.
Co przez to rozumiesz?
No za wyższą klasę rezerwacji naliczą więcej mil za przeloty.

Ostatnio edytowany przez Saviq, 17 Sie 2016 08:53, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#2133 PostWysłany: 17 Sie 2016 08:43 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Mile dostajemy za lot zgodny z klasą w której został on zakupiony (przed podwyższeniem klasy).
 Profil Relacje PM off  

#2134 PostWysłany: 17 Sie 2016 08:46 

krasnal napisał(a):
Mile dostajemy za lot zgodny z klasą w której został on zakupiony (przed podwyższeniem klasy).
No tak, ale mowa tu o zakupie biletu w Premium, stąd też wspominam o większej ilości mil.

Ostatnio edytowany przez Saviq, 17 Sie 2016 08:54, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#2135 PostWysłany: 19 Sie 2016 18:40 

Saviq napisał(a):
Hej, pytanie mam - czy ma ktoś doświadczenie z upgrade za mile w liniach Condor - planujemy we dwoje lecieć niedługo WRO-HAV RT i trochę mil chciałem poświęcić na upgrade, tylko nie zdołałem się dowiedzieć, jak to do końca wygląda.

Według jedynej informacji na stronie Condora [1] up do biznesu kosztuje 55k (bo nie sądzę, bym dostał B lub Y za ~3,5kzł per pax), ale nie ma tam nigdzie info o Premium. Jeśli patrzeć po warunkach Lufthansy [2], to z Premium jest to już 25-30k, więc do zaoszczędzenia 100-120k na całej imprezie, a dopłacić trzeba niecały 1kzł per pax. No i więcej mil wróci. Wydaje mi się impreza warta świeczki, ale jeśli się okaże, że nie rozróżniają pierwotnej Economy, to trochę mniej sensu. Z drugiej strony, jakby się upgrade miał nie udać, to i Premium nie będzie głupie.
To odpowiem sobie sam i ku potomności. Infolinia M&M jest w stanie udzielić informacji dla konkretnej linii i połączenia - i w przypadku Condora możliwy jest upgrade tylko do biznesu, zawsze za 40k mil, według nich z klas WVUTQMLKHGEB. Ostatecznie bilet mam w C i pani też powiedziała, że T i U - upgrade możliwy... gdyby były miejsca.

Saviq napisał(a):
Swoją drogą, jakiś pomysł, jak dowiedzieć się, jaką taryfę proponuje Skyscanner czy nawet bezpośrednio strona Condora? W przypadku Premium różnica pewnie jest pomiędzy Classic i Flex, ale w Economy to już :?
Udało się dowiedzieć przez telefon - powiedzieli, że bilety na stronie Condora są w Y i P dla premium, czyli teoretycznie upgrade by się nie udał.

Miejsca w biznesie oczywiście jeszcze są, tylko pewnie nie w puli "milowej". Ktoś ma doświadczenie czy z czasem (bliżej terminu wylotu) "odblokowują" więcej miejsc w biznesie?

Ostatnio edytowany przez Saviq, 19 Sie 2016 19:26, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#2136 PostWysłany: 19 Sie 2016 18:55 

Zbanowany
Nie szkoda Ci mil na upgrade, tym bardziej w Condorze?
No i jesli masz bilet w C to o jaki upgrade chodzi?
 Profil Relacje PM off  

#2137 PostWysłany: 19 Sie 2016 19:25 

rob.sadlowski napisał(a):
Nie szkoda Ci mil na upgrade, tym bardziej w Condorze?
Ech, 11-godzinny lot, mile kiedyś trzeba wykorzystać. A czemu "w Condorze"? To gorzej?
rob.sadlowski napisał(a):
No i jesli masz bilet w C to o jaki upgrade chodzi?
Raczej nie dosłyszałem, w rzeczywistości to T i U.
 Profil Relacje PM off  

#2138 PostWysłany: 19 Sie 2016 19:33 

Krajowki w Nowej Zelandi to oceania do oceania= 30k za osobe? czy jest jakas lepsza opcja?
 Profil Relacje PM off  

#2139 PostWysłany: 19 Sie 2016 19:46 
Awatar użytkownika

platynowy
@Saviq:

O ile dobrze rozumiem, obecnie masz Premium Economy... Jeśli tak, to jednak bym się zastanowił nad sensownością tego upgrade'u. Swego czasu lataliśmy Condorem, a nasz ostatni lot był właśnie w Y+, z FRA do CUN, a więc też długi. Bylem nim calkowicie usatysfakcjonowany, a także zadowolony, że nie starałem się o C, bo różnica sprowadzała się jedynie do nieco wygodniejszego fotela. Fakt, to był samolot jeszcze przed zmianą wnętrz - teraz fotele w C są lepsze, niż kiedyś, ale to i tak jest jedynie namiastka prawdziwego C. Ja na Twoim miejscu pozostałbym w Y+, bo o ile nic się nie zmieniło serwis cateringowy jest taki sam, jak w C, rozrywka pokładowa też (być może jest nieco mniejszy monitor), a odległość między fotelami i tak pozwoli Wam swobodnie się rozciągnąć. No, chyba ze ilość bagażu ma dla Was znaczenie - w C jest sporo więcej.
A zaoszczędzone mile i pieniądze przeznacz na C z prawdziwego zdarzenia, z prawdziwym łóżkiem i innymi atrakcjami...
 Profil Relacje PM off  

#2140 PostWysłany: 20 Sie 2016 08:10 

Zbanowany
sim napisał(a):
Krajowki w Nowej Zelandi to oceania do oceania= 30k za osobe? czy jest jakas lepsza opcja?

To domestic, czyli 25k za RT ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9599 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110 ... 480  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości