Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Transakcje mogą być rozliczane w salda w walucie transakcji, EUR lub PLN.
1. Transakcja w walucie rachunku - bezpośrednio z salda w danej walucie.
2. Transakcja w USD, GBP:
- z salda EUR: kurs średni NBP (użyty dwa razy: najpierw na PLN, potem na EUR),
- z salda PLN: kurs średni NBP.
3. Transakcja w EUR:
- z salda PLN: będzie albo po kursie NBP albo po kursie Aliora - ciężko powiedzieć, bo w regulaminie takiej opcji nie przewidziano.

4. Transakcja w innej walucie:
- z salda EUR: kurs Mastercard,
- z salda PLN: kurs Mastercard do przeliczenia waluty transakcji na EUR, kurs Aliora do przeliczenia EUR na PLN - opcja niekorzystna.

Regulamin:
https://www.fly4free.pl/forum/download/ ... ?id=200624

Oficjalny kalkulator przeliczników na stronie Kantoru:
https://kantor.aliorbank.pl/kalkulator-transgraniczny

Uwaga! We wszystkich ofertach Aliora (także w Kantorze) karta zablokowana przez klienta jest automatycznie zamykana po 28 dniach.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1710 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 86  Następna
Autor Wiadomość
#381 PostWysłany: 27 Lip 2016 16:17 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@cyberpunk64 mniej niż minuta? Dziś środki kupione o 13.53, o 13.54 zakup
cyberpunk64 uważa post za pomocny.

#382 PostWysłany: 02 Sie 2016 01:07 

niebieski
Uwaga, pytanie zaawansowane, zanim zacznę męczyć bank:
czy ktoś przerabiał przelew przychodzący (czyli SWIFT) w walucie egzotycznej spoza repertuaru Aliora na konto karty w USD?
tzn. czy zastosują kurs MC? (pomijam ewentualne prowizje za BEN/SHA)
 Profil Relacje PM off  

#383 PostWysłany: 02 Sie 2016 15:52 

Nie, zastosują swój kurs. Otrzymujesz przelew na konto, a nie na kartę i MasterCard nie ma nic do tego.
 Profil Relacje PM off  

#384 PostWysłany: 04 Sie 2016 08:43 

niebieski
cyberpunk64 napisał(a):
po jakim czasie od zakupu waluty środki dostępne są do dyspozycji na karcie?

Natychmiast.
 Profil Relacje PM off

#385 PostWysłany: 04 Sie 2016 08:48 
Awatar użytkownika

niebieski
@d-t-x Sprawdziłeś transakcja? Czy sugerujesz się tylko wirtualnym zapisem na ekranie?

Sent from my iPhone using Tapatalk

#386 PostWysłany: 04 Sie 2016 08:56 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
Sam wielokrotnie sprawdzałem. Zresztą, jak jest wirutalny zapis, to jest i ta wirtualna kasa na karcie dostępna ;)

Mój jeden przypadek to było kupno eur przez telefon na stronie kantoru w momencie wpisywania pinu w bankomacie
 Profil Relacje PM off

#387 PostWysłany: 04 Sie 2016 09:30 
Awatar użytkownika

Loty: 118
Kilometry: 205 856
Krajów: 35 / 16.3%
Ja miałem identyczną sytuację ostatnio w Sofii - więc działa to natychmiast (dodam, że była to sobota mocnym popołudniem)
 Profil Relacje PM off  

#388 PostWysłany: 04 Sie 2016 09:33 

niebieski
cyberpunk64 napisał(a):
@d-t-x Sprawdziłeś transakcja? Czy sugerujesz się tylko wirtualnym zapisem na ekranie?

Tak, sprawdziłem transakcją. Kupowałem parokrotnie walutę, aby kilka sekund później zapłacić za bilety/ hotel przez internet. Zdarzyło mi się też kupować ją w kolejce do kasy Saturnie w Berlinie, aby zapłacić za zakupione płyty. Nigdy nie było żadnych problemów.
 Profil Relacje PM off

#389 PostWysłany: 04 Sie 2016 09:56 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
Krajów: 44 / 20.5%
srebrny
Cytuj:
p.s. Czy po wpłacie kasy w wpłatomacie Aliora, jest ona widoczna od razu na koncie i można ją wymienić na inną walutę w kantorze??

np. w nocy o 1:00 pojawia się super promocja, loty na Kubę za 300 euro ;) Lece do wpłatomatu, wpłacam, wymieniam, płacę kartą za loty.

Wizz Raif był w tym wypadku niezawodny... po prostu sie płaciło i można było na następny dzień na spokojnie spłacić zadłużenie.

@karollo dokładnie tak, masz dostęp do walut 24/h 7 dni w tygodni no chyba ze jakas awaria się pojawi ;)
 Profil Relacje PM off
wersus79 uważa post za pomocny.

#390 PostWysłany: 09 Sie 2016 12:13 

Loty: 8
Kilometry: 13 400
Krajów: 4 / 1.9%
Witam,

w najbliższym czasie jadę do Rumunii, Węgier oraz na Słowację.

W przypadku Słowacji rozumiem, że mogę normalnie bezpłatnie wypłacić z bankomatu EUR karta EURO.

Natomiast jak jest w przypadku Rumunii i Węgier?
Którą kartę lepiej użyć USD czy EUR? Ktoś wie jak będzie wyglądało przewalutowanie z jakimi opłatami i po jakim kursie?
 Profil Relacje PM off  

#391 PostWysłany: 09 Sie 2016 12:37 

niebieski
USD. Będziesz miał tylko jedno przewalutowanie po kursie Mastercarda.
 Profil Relacje PM off  

#392 PostWysłany: 09 Sie 2016 13:21 
Awatar użytkownika

Loty: 310
Kilometry: 349 998
Krajów: 23 / 10.7%
niebieski
Generalnie walutą rozliczeniową dla karty MasterCard jest euro... czy ta zasada w tym przypadku nie obowiązuje?
Andora*Austria*Belgia*Białoruś*Bułgaria*Chorwacja*Czechy*Dania*Estonia*Francja*Irlandia*Niderlandy*Niemcy*Grecja*Gruzja*Hiszpania*Mołdawia*Norwegia*Litwa*Łotwa*Portugalia*Rosja*Rumunia*Słowacja*Szwajcaria*Szwecja*Ukraina*Węgry*Wielka Brytania*Włochy
 Profil Relacje PM off  

#393 PostWysłany: 09 Sie 2016 13:37 

niebieski
Też ich kiedyś o to pytałem. Oto odpowiedź z BOK Kantoru Aliora:
''w pozostałych walutach przeliczane są na USD według kursu MasterCard i zasad stosowanych przez tę organizację, a następnie przeliczane przez Bank na PLN (jeżeli waluta rachunku inna niż USD) a następnie na walutę rachunku po kursie kupna/sprzedaży dewiz obowiązującym w Banku w dniu rozliczenia Operacji przez Bank."
 Profil Relacje PM off
Maktravel lubi ten post.

#394 PostWysłany: 09 Sie 2016 14:04 

Maktravel napisał(a):
Generalnie walutą rozliczeniową dla karty MasterCard jest euro... czy ta zasada w tym przypadku nie obowiązuje?

Dla kart Kantor Alior EUR waluta rozliczeniowa jest EUR. Dla kart USD waluta rozliczeniowa jest USD. Nie jestem pewien jak jest dla kart GBP, ale ich karty funtowej nie uzywalem poza UK.

Zasada jest taka:
Placisz w funtach - uzywasz czerwonej funtowej (0 przewalutowan)
Placisz w Euro - uzywasz niebieskiej eurowej (0 przewalutowan)
Placisz w dowolnej innej walucie - uzywasz zielonej dolarowej (przewalutowanie waluta-USD po kursie MC).
 Profil Relacje PM off
Maktravel lubi ten post.

#395 PostWysłany: 10 Sie 2016 20:25 
Awatar użytkownika

Loty: 585
Kilometry: 1 075 549
Krajów: 107 / 49.8%
niebieski
Mam pytanie do znawców tematu, bo nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Chcę zapłacić w dolarach nowozelandzkich kartą z Kantora Alior Bank. Którą wybrać: USD, czy EUR aby było taniej ?
Bo chyba karta w PLN to nie najlepszy pomysł ... ?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Image

https://mojeflagi.blogspot.com/
Wesprzyj mnie w chorobie swoim podatkiem - KRS 0000396361, cel szczegółowy 1,5% podatku: 0787176 Krzysztof
 Profil Relacje PM off  

#396 PostWysłany: 10 Sie 2016 20:29 

Loty: 64
Kilometry: 111 587
Krajów: 18 / 8.4%
niebieski
W USD, kurs mastercard wtedy teoretycznie, gdy zapłacisz kartą EUR to najpierw przewalutowanie, EUR - USD - NZD

#397 PostWysłany: 11 Sie 2016 18:51 

niebieski
Jak jedziecie za granicę to jednak lepiej wziąć walutę, mało bankomatów te karty obsluguje, np we Włoszech trzeba szukać euronetu i uważać co sie wciska bo mogą przewalutowac podwójnie., w azji wschodniej w ogóle się nie przyda. Pieniędzy nie wypłacicie, w sklepie nie zaplacie. Karta bardzo słaba. Jedynie płatności za bilety lotnicze można robić i tu się naprawdę przydaje. Ale jednak nie tylko do tego karta służy. Poprzez paypal w płatnościach walutowych zmienia na złotówki czyli chce podwójnie przewalutowac. Banksterzy kombinatorzy, cwaniaczki.Trzeba uważać bo mogą was oszukać w imię prawa i swoich warunków. Nie jest tak pięknie z tą kartą.
 Profil Relacje PM off
michzak uważa post za pomocny.

#398 PostWysłany: 11 Sie 2016 19:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Z platnosciami w necie tez nie jest różowo bo karta nie ma 3D Secure, a niektóre serwisy tego wymagają

Sent from my iPhone using Tapatalk

#399 PostWysłany: 11 Sie 2016 19:22 

Loty: 192
Kilometry: 231 698
Krajów: 35 / 16.3%
niebieski
@akot płaciłem tą kartą czy wypłacałem w wielu państwach Europy i nie było nigdy prawie problemów. To że w bankomatach chcą Ci doliczyć prowizję za przewalutowanie nie ma żadnego związku z tym, że akurat tej karty używasz. Raz tylko miałem problem z zakupem na pokładzie wizzair, także polecam mieć kartę innego banku.
 Profil Relacje PM off  

#400 PostWysłany: 12 Sie 2016 15:46 
Awatar użytkownika

Loty: 381
Kilometry: 836 349
Krajów: 79 / 36.7%
niebieski
Czy mając np. dolary na koncie w kantorze internetowym Aliora, ale przelane np z Walutomatu (nie zakupione przez kantor Aliora), będzie naliczana jakaś prowizja przy płatnościach tymi środkami lub wypłatach z bankomatów. Wiem, że jest pobierana prowizja jakbym te dolary chciał ponownie przelać na jakieś inne konto. Pani w informacji nie bardzo umiała mi odpowiedzieć na to pytanie. Może ktoś z Was coś wie na ten temat??

Image
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1710 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 86  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 19 gości