Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Post #2340 - ile kosztuje zdarzenie medyczne - poradnik

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2963 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 149  Następna
Autor Wiadomość
#681 PostWysłany: 31 Lip 2016 16:43 

Loty: 55
Kilometry: 120 474
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
tominor napisał(a):
nie wiem czy to promocja czy nie ale dostałem dziś z BZWBK kartę kredytową MC World która ma w pakiecie ubezpieczenia podróżne (m.in. KL, zagubienie bagażu, choroba lub utrata połączenia) Karta jest bez opłaty rocznej pod warunkiem wykonania 5 transakcji w terminie 3 mieś od otrzymania karty.
Myślę że się przyda w podróży

Mam tą kartę i to ubezpieczenie i niestety przekonałem się ile jest warte. W kwietniu mój samolot ze Stambułu do Warszawy był opóźniony o 5 i pół godziny, przez co uciekł mi pociąg do Wrocławia. Z OWU wynika że ubezpieczenie chroni w przypadku opóźnień powyżej 4 h. Musiałem kupić nowy bilet na pociąg - po kontakcie z centralą (powiedzieli że dostanę zwrot, mam tylko wysłać im bilet). Tak też zrobiłem, na co otrzymałem odpowiedź, że zwrotu nie dostanę, bo opóźnienie samolotu było krótsze niż 24 godziny (!) i, że jak mi się nie podoba, to mogę sobie iść do sądu (!).
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#682 PostWysłany: 01 Sie 2016 13:40 
Awatar użytkownika

a ktore firmy ubezpieczycielskie polecacie? (nie chcialbym z tego robic reklamy wiec najlepiej jak zaufanych z 5-10 ktos wypisze zeby nie bylo problemu) ;)

mimo faktu ze narzeczona jest lekarzem, to i tak trzeba cos zakupic, glownie mysle o podrozach po europie bo ostatnio bylismy z biurem podrozy a teraz chcemy razem na wlasna reke gdzies podrozowac, (pare lat temu jak ze znajomymi wypadalismy to raczej sie nad tym nie zastanawialismy i szlismy do pierwszego lepszego ubezpieczyciela gdzie ceny na tydzien pobytu za ubezpieczenie byly dosc smieszne 15-50zl, a teraz jak to jest? bo slabo sie orientuje gdyz dawno nie robilem nic na wlasna reke, trochę z lenistwa, a troche z dosc atrakcyjnych cen z biur podrozy poza oczywiscie szczytem sezonowym, ale wiadomo nie kazde biuro ma kierunek (a dokladniej miasto/region) ktory chcialbym obrac)

@esposa ja widzialem material sponsorowany przez PZU jak na kanale Gonciarza to sie odbywalo (na youtube), bo palca rozwalil i mniej wiecej pokazywal jak w stanach to sie zalatwia i wlasnie dzwonil na numer podany w ubezpieczeniu gdzie juz mu tam zalatwiali reszte formalnosci wskazywali klinike najblizsza i tyle.

@becek tego jest 35 stron chcialbym sobie zaoszczedzic czasu takie rzeczy powinny byc podpiete do pierwszego postu wg mnie,
godni polecenia ubezpieczyciele oraz przykladowe ceny, bo wydaje mi sie ze kazdy po to tutaj wchodzi (w ten temat)

Ostatnio edytowany przez wolnyjakptak 01 Sie 2016 13:48, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#683 PostWysłany: 01 Sie 2016 13:46 
Awatar użytkownika

srebrny
przeczytaj posty powyzej
a jak chcesz zaoszczędzić czas to idź do biura p.
oni wszystko za ciebie zrobią

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#684 PostWysłany: 01 Sie 2016 14:59 

Loty: 62
Kilometry: 119 293
Krajów: 27 / 12.6%
Witam,
Razem z dziewczyną wybieramy się w podróż dookoła świata. Mamy wizy 462 do Australii, chcemy zacząć tam, a później zobaczyć gdzie nas poniesie. W związku z tym szukamy jakiegoś ubezpieczenia, które obejmuje cały świat, pokrywa wszystkie istotne elementy w takiej podróży i nie kosztuje majątku.
Nie planujemy żadnych super ekstremalnych aktywności, ale surfing, snowboarding czy inny sandboarding jak najbardziej wchodzi w grę. Pracować chcemy głównie w Australii. Fajnie by było gdyby ubezpieczenie zawierało jakieś elementy rekompensujące opóźnione loty / zgubione bagaże itp.
Gdzieś na tym forum ktoś pisał o ubezpieczeniu TrueTraveler, może ktoś miał/ma to ubezpieczenie i jest w stanie polecić/odradzić? Jeśli ktoś zna jakieś inne godne polecenia będę wdzięczny.

#685 PostWysłany: 01 Sie 2016 15:02 
Awatar użytkownika

srebrny
https://www.polisaturystyczna.pl/porownaj/

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#686 PostWysłany: 01 Sie 2016 15:56 

Pytałem o takie, które nie kosztuje fortuny, ale dzięki :P Ktoś coś na temat tego TrueTraveler?

#687 PostWysłany: 01 Sie 2016 18:52 

Ja podczas rocznego pobytu w NZ ubezpieczony byłem w Warcie (na szczęście nie korzystałem), niedawno widziałem, że w ERV mają też roczne ubezpieczenia. Ogólnie chyba nie trudno je znaleźć, ale musisz się liczyć z nie małym wydatkiem. O ile planujesz pracować w Australii, to pamiętaj, żeby uwzględnić to w ubezpieczeniu - podczas pracy fizycznej mogą zdarzyć się różne rzeczy i dobrze wtedy nie zostać na lodzie, na drugim końcu świata ;)

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#688 PostWysłany: 02 Sie 2016 10:12 

niebieski
Ma może ktoś z Was ubezpieczenie podróżne w Raiffeisen Polbank? Przy zakładaniu nowego konta oferują bezpłatne ubezpieczenie podróżne. Oto warunki:
Cytuj:
"Podróż bez zmartwień" UNIQA TU S.A.
Ubezpieczenie zapewnia ochronę podczas Twojej podróży zagranicznej.

śmierć lub trwałe inwalidztwo w NNW
poszukiwanie i ratownictwo w górach i na morzu
koszty leczenia
OC w życiu prywatnym za szkody na osobie lub rzeczy
opóźnienie bagażu/lotu
Pomoc w podróży (Informacja związana z podróżowaniem

Trochę niepokojąco wygląda kwestia NNW - tak jakby przy drobnych wypadkach ubezpieczenie nie obowiązywało. Co sądzicie?
 Profil Relacje PM off  

#689 PostWysłany: 02 Sie 2016 10:14 

Loty: 699
Kilometry: 1 380 130
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
Tak dla sprostowania - to co sie nazywa "ubezpieczenie roczne" w 99% obowiazuje na nieograniczona ilosc podrozy w ciagu roku nie dluzszych niz np 40 dni (badz ilekolwiek tam - zalezy od ubezpieczyciela). Nie obowiazuje to na rok " w ciagu" - takie ubezpieczenie tanie nie bedzie.
 Profil Relacje PM off  

#690 PostWysłany: 02 Sie 2016 10:15 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
A nie lepiej po prostu kupować co miesiąc czy co ile kolejne ubezpieczenie?
 Profil Relacje PM off  

#691 PostWysłany: 02 Sie 2016 10:28 
Awatar użytkownika

srebrny
nie mozna , zeby sie ubezpieczyc trzeba byc w kraju

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#692 PostWysłany: 02 Sie 2016 10:35 

mmichal90 napisał(a):
Pytałem o takie, które nie kosztuje fortuny, ale dzięki :P Ktoś coś na temat tego TrueTraveler?

Przy Twoich założeniach tanio nie będzie, no sorry.
Najpierw piszesz, że nie planujecie sportów ekstremalnych po czym wymieniasz dwie dyscypliny, które z założenia takie są.
Do tego praca -to na dzień dobry masz zwyżkę, zwłaszcza w tak drogim kraju jak Australia.
Zastanów się czy polisa ma być tania czy ma Was odpowiednio dobrze chronić.
 PM off  

#693 PostWysłany: 02 Sie 2016 11:37 

Surfing chociażby jest obejmowany nawet przez EURO26. Wg warunków TrueTraveler obejmowane są również prace na farmie, malowanie, prace z użyciem lekkich narzędzi. Roczne ubezpieczenie wychodzi 330€ od osoby, jeśli ktoś posiada proszę o informację czy wszystko jest ok :)

#694 PostWysłany: 02 Sie 2016 11:45 

srebrny
becek napisał(a):
nie mozna , zeby sie ubezpieczyc trzeba byc w kraju

niekoniecznie, zazwyczaj jest po prostu czas karencji.
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#695 PostWysłany: 02 Sie 2016 11:51 
Awatar użytkownika

srebrny
pytanie czy osoba ubezpieczona przebywa w kraju jest pytaniem podstawowym
pewnie nie bez powodu

ok sprawdziłem, w tym przypadku ubezpieczenie przez parę dni nie działa

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#696 PostWysłany: 02 Sie 2016 12:01 

Ubezpieczenie wykupujecie od momentu przekroczenia granicy czy od startu podróży (np. wg biletu)?
Oczywiście zaraz przebiję się przez OWU, ale zastanawia mnie typowa praktyka.
 Profil Relacje PM off  

#697 PostWysłany: 02 Sie 2016 12:11 

srebrny
@becek - zazwyczaj można kupić ubezpieczenie nie będąc w PL, po prostu jest czas karencji, zazwyczaj kilka dni.

@stefan997 - a jaka różnica? Planujesz jeździć po Polsce kilka dni przed wylotem za granicę? ;)
Zazwyczaj kupuje się ubezpieczenie od dnia, a nie od godziny (choć są wyjątki), co nie zmienia faktu, że to ma pomijalnie mały wpływ na cenę w takim wypadku.
 Profil Relacje PM off  

#698 PostWysłany: 02 Sie 2016 12:19 

opo napisał(a):
@stefan997 - a jaka różnica? Planujesz jeździć po Polsce kilka dni przed wylotem za granicę? ;)
Zazwyczaj kupuje się ubezpieczenie od dnia, a nie od godziny (choć są wyjątki), co nie zmienia faktu, że to ma pomijalnie mały wpływ na cenę w takim wypadku.

Startuję o 17 wg biletu, a granicę przekroczę nie wcześniej niż 00:30 następnego dnia, więc logiczny wydaje mi się zakup od następnego dnia. Fakt, że koszt pomijalny ale po co przepłacać :D, tylko obawiam się kruczków w umowie.
 Profil Relacje PM off  

#699 PostWysłany: 02 Sie 2016 12:45 

srebrny
start samolotu równa się przekroczeniu granicy (w uproszczeniu).
Nie chodzi o fizyczne przekroczenie granic PL w powietrzu.
Jeżeli masz długie przesiadki w Polsce to musisz doczytać w OWU. Wydaje mi się, że dopiero start samolotu lecącego za granicę jest traktowany jako przekroczenie granicy. Z drugiej strony jeżeli liczyć każdą złotówkę to oszacuj ryzyko wystąpienia konieczności skorzystania z ubezpieczenia na lotnisku i przelicz dokładnie, czasami +/- kilka dni nie wpływa wcale na koszt ubezpieczenia (widełki).
 Profil Relacje PM off  

#700 PostWysłany: 02 Sie 2016 14:59 

niebieski
Odświeżyli swój stary tekst, kiedyś już przeze mnie cytowany:
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Ubezpie ... 50790.html
(Uniqa nadal bez zwyżki)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2963 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 149  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: bigosm, Biko, Pecel87 oraz 1 gość