Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Lip 2016 11:34 
Awatar użytkownika

Loty: 160
Kilometry: 190 722
Krajów: 38 / 17.8%
niebieski
Przejrzałem forum i nie znalazłem nigdzie podobnego tematu (pojedynczych wpisów też nie), więc pozwoliłem sobie założyć. Może komuś przyda się poniższa informacja.

Po raz drugi w życiu zapomniałem czegoś z pojemnika przy kontroli bagażowej. Kiedyś zrobiłem taki numer z kartą pokładową, która odnalazła się po kilku minutach (inny pasażer wykrzyczał moje nazwisko w tłumie:) ). Tym razem na Okęciu zapomniałem paska i zorientowałem się dopiero w porcie docelowym. Lot powrotny odbywałem dzień później i nie licząc na "cud" bardziej z ciekawości poszedłem do informacji zapytać, czy można coś w tej sytuacji zrobić. Po kilku minutach odebrałem pasek z Biura Rzeczy Znalezionych płacąc za niego 20 złotych.

Być może takie rozwiązanie wyda się wam oczywiste, ale przypuszczałem, że przedmioty pozostawione na kontroli bagażowej są po prostu wyrzucane - jak to się dzieje z rzeczami, które tej kontroli nie przeszły.

Kilka informacji praktycznych:
- na Okęciu biuro znajduje się na odlotach miedzy strefami E i F, pod schodami po prawej stronie od stanowisk kontroli
- przedmioty są przechowywane przez 3 dni, możliwe jest ich przetrzymanie przez 2 tygodnie, jeśli właściciel skontaktuje się z biurem e-mailowo lub telefonicznie 226502006 (pon-pt 6-22, sb-nd 6-18) bagaz@polish-airports.com
- koszt 35 zł, ale w przypadku drobnych przedmiotów (typu pasek) "promocyjnie" 20 zł

Temat nie dotyczy bagażu zagubionego przez linie lotnicze, więc nie wrzucałem go do działu "bagaż" :)
BrunoJ lubi ten post.

Egipt (długi weekend w listopadzie) ☀️ All inclusive w hotelu Lemon & Soul Makadi za 2857 PLN Egipt (długi weekend w listopadzie) ☀️ All inclusive w hotelu Lemon & Soul Makadi za 2857 PLN
Okołoweekendowy wypad na Cypr ☀️ Loty do Pafos i 4* hotel z wyżywieniem za 819 PLN 🇨🇾🩵 Okołoweekendowy wypad na Cypr ☀️ Loty do Pafos i 4* hotel z wyżywieniem za 819 PLN 🇨🇾🩵
#2 PostWysłany: 26 Lip 2016 22:10 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Interesująca informacja. Szkoda ze tylko trzy dni. I szkoda ze nie można w tej sposób przechować rzeczy które nie mogą przejść kontroli.

Co do zbierania gratów po kontroli, jedna z opcji jest zabranie całej kuwety, po wcześniejszym skolekcjonowaniu fantów z kilku kuwet, jeśli były i odejście na bok. I tam spokojnie pozbieranie gratów. Plus wcześniejsze przygotowanie przed kontrolą - pochowanie drobiazgów typu portfel itp do torby czy kieszeni kurtki, żeby jak najmniej rzeczy było luzem. Szczególnie jak się wiezie dwa laptopy, tablety, komórki i kilka sztuk sprzętu foto. Plus kosmetyki ;) ostatnio wychodziło mi 3-4 kuwety, bo sprzęt kazali układać żeby nie zachodził na siebie.
A na pasek to jest akurat bardzo prosty sposób (pomijając dobranie szmacianego paska z plastikowymi sprzączkami) - trzeba ubierać za duże spodnie. Bez paska będą "spadywały" i sie nie zapomni ;)

#3 PostWysłany: 27 Lip 2016 12:45 
Awatar użytkownika

Loty: 160
Kilometry: 190 722
Krajów: 38 / 17.8%
niebieski
Obecnie pasek noszę raczej z przyzwyczajenia niż z konieczności, przytyło mi się w ostatnich kilku miesiącach :D

Cytuj:
I szkoda ze nie można w tej sposób przechować rzeczy które nie mogą przejść kontroli.

Może udałaby się sztuczka z "przypadkowym" pozostawieniem tego przedmiotu gdzieś przed kontrolą? :) Albo po prostu udać się do tego biura i zgłosić, że wracamy pojutrze?

Z tego co teraz wygooglowałem wynika, że po 3 dniach przedmioty trafiają do podobnego miejskiego biura w Warszawie.

http://www.lotnisko-chopina.pl/pl/zagubiony-bagaz.html

#4 PostWysłany: 27 Lip 2016 15:17 

niebieski
W Gdańsku i Modlinie jest dostępna taka usługa:
https://postinair.pl/pl/wroc-do-mnie
 Profil Relacje PM off
Qba85 lubi ten post.
Qba85 uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 14 Gru 2019 14:25 

Loty: 59
Kilometry: 151 609
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
Zna ktoś lokalizację takiego biura w Pyrzowicach?
W hali przylotów jest biuro rzeczy znalezionych, ale tam mają tylko rzeczy znalezione w samolocie, ja (prawdopodobnie) zostawiłem rzecz w pojemniku po odprawie bezpieczeństwa....
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości