Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Lip 2016 08:57 

Koleżanka "sprzedała" mi patent na rezerwowanie hoteli na bookingu.
Nie wiem na ile jest to prawda i czy to faktycznie działa ;)
Rezerwuje się hotel dużo wcześniej w opcji bezpłatnego odwołania rezerwacji, potem rezygnuje się tuż przed wymaganą datą i rezerwuje raz jeszcze w niższej cenie - bo bez opcji odwołania.
Za pierwszym razem oszczędność w wysokości 230, za drugim ok. 180 zł.
Możliwe to w ogóle?
Ja bym chyba nie chciała tak ryzykować - a jak się nie uda i zostaje się bez noclegu na 2 dni przed wyjazdem? :P

Ostatnio edytowany przez Abcn, 22 Lip 2016 08:31, edytowano w sumie 1 raz
Dodanie w tytule
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 21 Lip 2016 08:59 

Loty: 134
Kilometry: 230 859
Krajów: 45 / 21.0%
srebrny
Przeważnie oferta bezzwrotna jest tansza ale nie zawsze ceny hoteli są stałe.

#3 PostWysłany: 21 Lip 2016 09:02 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
Dlatego masz jeszcze rezerwację zwrotną - jak cena bezzwrotnej nie spadnie mocno przed wyjazdem, to nie masz co jej odwoływać ;)

Ewentualnie najpierw zarezerwuj bezzwrotną, a następnie odwołaj zwrotną.

Ja czasem tak robię, że po rezerwacji lotu klepię coś zwrotnego "Na wszelki wypadek", a jak coś interesującego znajdę, to odwołuję starą
 Profil Relacje PM off
miriam lubi ten post.
mysimpleworld uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 21 Lip 2016 09:11 

Loty: 68
Kilometry: 173 164
Krajów: 23 / 10.8%
mysimpleworld napisał(a):
Ja bym chyba nie chciała tak ryzykować - a jak się nie uda i zostaje się bez noclegu na 2 dni przed wyjazdem? :P

Albo jak się uda, a wyjazd trzeba będzie w ostatniej chwili odwołać? Oszczędności są fajne dopóki nie wiążą się z nadmiernym ryzykiem.

#5 PostWysłany: 21 Lip 2016 09:21 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Do tego często w fajniejszych hotelach na krótko przed wyjazdem po prostu nie ma już miejsc. Wtedy trzeba najpierw odwołać swoją rezerwację zwrotną, a potem modlić się żeby udało się wstrzelić, gdy miejsce 'wróci' do puli. Jeśli wróci. Osobiście korzystam z rezerwacji bezzwrotnych tylko w akcje desperacji lub przy naprawdę dużych różnicach cenowych. Ale wystarczy jedna wpadka i zamiast oszczędności mamy straty.

#6 PostWysłany: 21 Lip 2016 09:23 

Probowalem tak kiedys, ale okazalo sie ze po zwolnieniu rezerwacji pokoj nie wrocil juz do puli dostepnych. Wiec pewnie zalezy od hotelu....
 Profil Relacje PM off
cekace lubi ten post.

#7 PostWysłany: 21 Lip 2016 10:17 
Awatar użytkownika

Loty: 578
Kilometry: 917 233
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
Tak jak napisali przedmówcy kwestia szczęścia. Poza tym 99% hoteli sprzedaje pokoje nie tylko na bookingu.
Osobiście raz na jakiś czas sprawdzam czy to co nie zarezerwowałem czasem nie staniało. Rezerwuję wszystko z dużymi wyprzedzeniami i zazwyczaj opcja się sprawdza :)

Innymi słowy - może się udać, ale może i nie udać.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 21 Lip 2016 10:20 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
W zasadzie tylko to co proponuje @michzak ma sens. Sam ostatnio miałem sytuacje gdy na bookingu nie było miejsc a na telefon mieli prawie wszystkie miejsca wolne!
Można kombinować ale ostrożnie, bez liczenia na szczęście.

#9 PostWysłany: 21 Lip 2016 10:22 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Żeby się nie skończyło:

:)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 21 Lip 2016 14:29 

No to wychodzi na to, że miała więcej szczęścia niż rozumu! :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 22 Lip 2016 07:50 
Awatar użytkownika

srebrny
@mysimpleworld
Jeżeli w hotelu nie ma już miejsc, nocleg rzadko wraca do puli bookingu w ostatniej chwili.
Koleżanka miała trochę szczęścia.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 22 Lip 2016 10:24 

niebieski
No to można rezerwować
zwrotne w dwóch miejscach.

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 22 Lip 2016 12:19 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Ja zawsze rezerwuje opcje elastyczna i ewentualnie zmieniam potem na taka sama tansza (hotele sieciowe) albo pare dni przed wyjazdem na bezzwrotna. Pisalam na forum, ze pokoje w Hiltonie i Marriott czesto tanieja i zmieniaja sie ceny, zeby sprawdzac. O, na przyklad dzisiaj jest nowa promocja w Hiltonie i moge zmienic pokoj na tanszy o 30%.

Ale nie robie tak na booking.com, bo nie mam takiej potrzeby. Kiedys zmienilam rezerwacje na tansza, anulujac stara i robiac nowa i hotel nie dostal tej drugiej i byl problem. Rezerwacja byla w systemie Booking.com, a nie bylo jej w hotelu i musieli recznie importowac i wystawiac od nowa. Kosztowalo mnie to pol godziny przy recepcji, a przy wymeldowaniu okazalo sie, ze cena jest w euro zamiast zlotowkach i znowu pol godziny, zeby to poprawic. Stracilam godzine zycia za 50zl oszczednosci. No moze 90zl, bo zapomnieli doliczyc mi parkingu z tego wszystkiego. Nie bylo warto.

Co do dostepnosci pokoi na Booking.com, to proponuje kontaktowac sie bezposrednio z hotelem, jak na wspomnianej stronie juz nie ma. Zdarzylo mi sie pare razy, ze hotel mial wolne pokoje i zarezerwowali mailem bez zadnych przedplat. Czasami nie ma niektorych typow pokoi na Booking.com, bo hotele ich po prostu nie wystawiaja.

#14 PostWysłany: 22 Lip 2016 12:28 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Aga_podrozniczka napisał(a):
...Kiedys zmienilam rezerwacje na tansza, anulujac stara i robiac nowa i hotel nie dostal tej drugiej i byl problem. ....

Też kiedyś miałem podobny przypadek. Anulowałem jedną ale dzień lub 2 dni później znów zrobiłem taką samą; to wynikało nie z chęci oszczędzania tylko z ogólnych wątpliwości co do wyjazdu. Skończyło się tak, że w ogóle nic nie zapłaciłem :mrgreen:

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] oraz 3 gości