Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 109 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 21 Cze 2016 23:13 
Awatar użytkownika

Loty: 160
Kilometry: 190 722
Krajów: 38 / 17.8%
niebieski
Marecki napisał(a):
@Qba85

Ryzyko zmiany godziny wylotu jest zawsze, ja mogę Ci od siebie doradzić, że przy czarterach z Rainbow można sprawdzić aktualne godziny wylotu na stronie http://www.r.pl/rozklady - wprowadzasz swój numer rezerwacji (druga zakładka).

Ok, ale niżej piszą, że nie zawsze działa, więc nie jest to takie różowe...

Ogólnie nie rozumiem tej praktyki, bo przewoźnik na tym nic nie zyskuje, a tylko zniechęca ludzi. Jeśli im szkoda czasu/kasy na SMS-a i/lub e-maila (chociaż przecież są programy, które wysyłają takie rzeczy automatem), to niech usługa kosztuje 4-5 zł, chyba nikt nie będzie skąpił.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#22 PostWysłany: 21 Cze 2016 23:35 

niebieski
jezu kolejny stek przepraszam ale wypocin ... loty czarterowe charakteryzują się tym że zmiany są ciągle i tak naprawdę właściwe ( PLANOWANE ! ) loty są 24 godziny przed... a Wy tu walicie mega hejt , przelot czarterem to nie linia tradycyjna jest TO TANI PRZELOT więc trzeba założyć że może nastąpić zmiana i trzeba to sprawdzić przed wylotem , zawsze w takim przypadku REKLAMACJE składa się do przewożnika , gwarantuje WAM jak zapłaciliście w rainbow np. to 300-500 zł za przelot czarterowy np. na majorkę to oni zapłacili za WAS cenę wyjsciową np. 600-1000 zł - zmniejszyli tylko stratę , ale nie zarobili na Was, więc proszę przestańcie pluć bo wkrótce inni nie skorzystają z innych ofert ..... Ja nawet jak jadę PKP INTERCITY,POLSKIMBUSEM sprawdzam dzień przed czy nie zmieniły się godziny w systemie .... to zajmuje minutę i tylko minutę
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 21 Cze 2016 23:36 

Loty: 88
Kilometry: 250 785
Krajów: 23 / 10.8%
"Ogólnie" nie rozumiem tej pretensji. Czy, to lot z biura wycieczkowy, czarterowy; własny.. trzeba sprawdzić przed wylotem, a nie liczyć na innych. Licz na siebie. Sprawdzaj swoje wyloty, a nie, że jak to ujęte "panienka sprawdzi" i zadzwoni. Głupia raczej jest panienka, która nie dba o swoje interesy, jak zapłaciła grubą kasę. Sorry, taka prawda.
 Profil Relacje PM off
MUC2014 lubi ten post.

#24 PostWysłany: 21 Cze 2016 23:38 

@MUC2014

NIKT nie odbiera prawa do zmian, ale to nie BUSZ, by na podane dane kontaktowe o TYM ZAINTERESOWANYCH czyli KLIENTÓW stronę umowy POWIADOMIŁ

Ty naprawdę tego nie rozumiesz????!!!!
 PM off
5 ludzi lubi ten post.

#25 PostWysłany: 21 Cze 2016 23:44 

niebieski
tarman napisał(a):
proszę o poradę i pomoc.
Wykupiłem w Rainbow lot czarterowy dla córki z Lamezia Terme do Katowic 19.06.2016 r.
Córka po dotarciu na lotnisko 2 godziny przed planowanym wylotem dowiedziała się, że lot został przełożony i wylot nastapił juz kilka godzin wcześniej.
Zero informacji z Rainbow- mailowej, ani telefonicznej o zmianie godziny wylotu.
Po telefonie na infolinię Rainbow i przedstawieniu sytuacji, panienka z biura oddzwoniła po kwadransie z informacją, że powinienem sam dowiadywać się czy godzina wylotu nie zmieniła się.
Pasażerowie którzy mieli wykupioną wycieczkę w Raibow zostali przez rezydenta poinformowani, że wylot jest kilka godzin wcześniej.
Klient wykupujący tylko przelot klientem gorszej kategorii?
Moim zdaniem, to biuro powinno poinformować o przesunięciu godziny wylotu na wcześniejszą.

Czy ktoś przerabial już podobny temat i jakie są szanse na zwrot kasy?

Przestroga dla wszystkich, którzy wykupią w przyszłości lot czarterowy w Raibow - dzwonić i sprawdzać czy nie ma zmiany godziny wylotu, skoro biuro nie ma w zwyczaju wysłać nawet smsa o zmianie!!!

a ja mam przestrogę dla CIEBIE przeczytaj warunki zakupu BILETU CZARTEROWEGO tam dowiesz się dlaczego się tak stało a nie wal mega hejtu - bo setki osób poleciało z RAINBOW za śmieszną kasę - wystarczy mieć świadomość że trzeba potwierdzić godzinę wylotu masz to zapisane w warunkach które podpisałeś , to nie RAINBOW zmienia te godziny tylko przewożnik , wystarczy czytać a nie tylko klikać PŁACĘ , a " panienka z biura " trochę to obleśne określenie dyskryminacyjne , przeczytaj warunki zakupu BILETU CZARTEROWEGO i tam się dowiesz że to KLIENT zobowiązany jest potwierdzić godziny wylotu , a jak nie wystarczy wejść w zakładkę na stronie rainbow rozkłady i masz tam na bieżąco aktualizowane godziny lotów i odlotów. Często w trakcie pobytu osób na wczasach zmieniają się godziny np. powrotów - ale jest to zapisane w umowie .... proszę czytać co kupujemy i co akceptujemy

Ostatnio edytowany przez MUC2014, 21 Cze 2016 23:49, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 21 Cze 2016 23:49 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
Krajów: 25 / 11.7%
złoty
Ja się zazwyczaj nie udzielam w takim biciu piany ale posty @muc2014 i @bluev jak dla mnie to właśnie takie bicie i trollowanie.
Choćby sobie przewoźnik zmieniał loty 100 i lot był za złotówkę to on musi cię skutecznie o tym powiadomić. Jak tego nie zrobi to na nim spoczywa odpowiedzialność za problemy.

A dla przykładu moja sytuacja z Tajlandii z zeszłego roku. Wieczorem sprawdzam lot DMK-HKT wykonywany przez Orient Thai. Planowany na 10. Po locie ani śladu na stronie przewoźnika, lotniska, FR24 i innych stron tego typu wyszukiwany po nr rejsu, nawet brak lotów historycznych. Zaniepokojony postanowiłem zadzwonić na infolinie Orient Thai, tam info ze pracują od 9do 17. No to dzwonię na info lotniskowe tam nic nie wiedzą czy będzie taki lot itd a odpowiedz ze skoro mam tak na bilecie to tak będzie. Jak wg Twojej teorii mam zorientować się czy wszystko z lotem gra w takim przypadku?
5 ludzi lubi ten post.

#27 PostWysłany: 21 Cze 2016 23:53 

Anonymous napisał(a):
@MUC2014

NIKT nie odbiera prawa do zmian, ale to nie BUSZ, by na podane dane kontaktowe o TYM ZAINTERESOWANYCH czyli KLIENTÓW stronę umowy POWIADOMIŁ

Ty naprawdę tego nie rozumiesz????!!!!

Nadal nie rozumiem Waszych pretensji, mnie nikt nie powiadomił z linii lotniczych jakimkolwiek sposobem komunikacji, że lot opóźniony. Też jestem ich klientką. Z tego, co widzę, to nie masz ani Ty, ani autor problemu z netem (skoro korzystacie), aby zadbać o swoje interesy i to sprawdzić dobę przed wylotem. Nie pracuję w żadnym biurze turystycznym, pracuję na swój urlop. Dlatego chcę być w miarę pewna i sprawdzam to, bez względu, na to, co obiecane, zapłacone. Wypadki, jednak się zdarzają, ale lepiej, że są takie, niż w drodze...
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 21 Cze 2016 23:58 
Awatar użytkownika

złoty
No to powiedz mi jak ja w opisanym przypadku z mojej podróży miałbym sobie to sprawdzić. Dodam tylko na uzupełnienie, informacji ze był jakiś inny rejs tego przewoźnika na tej samej trasie o wcześniejszej godzinie to wzbudziło moje watpliwości.
Ostatecznie wszystko odbyło się wg tego co miałem na pierwszym mailu z PNRem

#29 PostWysłany: 22 Cze 2016 00:00 

@bluev czy to się wam podoba, czy nie i dobrowolnie zrzekacie się swoich praw to biuro podróży sprzedając dany produkt ma też obowiązki między innymi OBOWIĄZEK SKUTECZNEGO powiadomienia o wszelkich WAŻNYCH ZMIANACH i SĄD to im w odpowiednim czasie jak nie pójdą po rozum do głowy wyartykułuje w wyroku nakazującym wypłatę odszkodowania
 PM off  

#30 PostWysłany: 22 Cze 2016 00:01 

Gaszpar napisał(a):
Ja się zazwyczaj nie udzielam w takim biciu piany ale posty @muc2014 i @bluev jak dla mnie to właśnie takie bicie i trollowanie.
Choćby sobie przewoźnik zmieniał loty 100 i lot był za złotówkę to on musi cię skutecznie o tym powiadomić. Jak tego nie zrobi to na nim spoczywa odpowiedzialność za problemy.

A dla przykładu moja sytuacja z Tajlandii z zeszłego roku. Wieczorem sprawdzam lot DMK-HKT wykonywany przez Orient Thai. Planowany na 10. Po locie ani śladu na stronie przewoźnika, lotniska, FR24 i innych stron tego typu wyszukiwany po nr rejsu, nawet brak lotów historycznych. Zaniepokojony postanowiłem zadzwonić na infolinie Orient Thai, tam info ze pracują od 9do 17. No to dzwonię na info lotniskowe tam nic nie wiedzą czy będzie taki lot itd a odpowiedz ze skoro mam tak na bilecie to tak będzie. Jak wg Twojej teorii mam zorientować się czy wszystko z lotem gra w takim przypadku?

Hej,
nie wiem, co to trollowanie (stara jestem:)), ale bić nie chcę nikogo for sure... Może mój punkt widzenia zależy od linii, które wybieramy, w miarę możliwości finansowych, sprawdzamy z mężem, jak możemy te wyloty. Właśnie loty do Tajlandii nas nigdy nie zawiodły...
 Profil Relacje PM off
MUC2014 lubi ten post.

#31 PostWysłany: 22 Cze 2016 00:03 

srebrny
Polecam lekturę choćby:
XVII AmC 319/12
XVII AmC 651/09
VI ACa 770/10
XVII AmC 101/07
XVII AmC 28/06
XVII AmC 174/05
XVII Amc 89/03
A szczególnie: XVII AmC 76/05
 Profil Relacje PM off
Gregggor lubi ten post.
Gregggor uważa post za pomocny.

#32 PostWysłany: 22 Cze 2016 00:05 

@bluev

Idąc twoim zagmatwanym i naiwnym tokiem myślenia ty w ogóle z lotniska nie wychodź, a nuż postanowią tydzień czy dwa przyśpieszyć powrót i według was wszystko będzie ok
 PM off
4 ludzi lubi ten post.

#33 PostWysłany: 22 Cze 2016 00:09 

niebieski
Gaszpar napisał(a):
No to powiedz mi jak ja w opisanym przypadku z mojej podróży miałbym sobie to sprawdzić. Dodam tylko na uzupełnienie, informacji ze był jakiś inny rejs tego przewoźnika na tej samej trasie o wcześniejszej godzinie to wzbudziło moje watpliwości.

jest prosta zasada czy zapłacę za bilet 1 zł nawet w polskim busie czy 5000 zł za inną podróż , dzień przed sprawdzam plan podróży i to tyle w temacie , a jak kupuję promo w czarterach to już tym bardziej sprawdzam , i zakładam że wszystko się może zmienić nastawiam się na to , jedno jest pewne zawsze sprawdzam.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 22 Cze 2016 00:10 

Anonymous napisał(a):
@bluev czy to się wam podoba, czy nie i dobrowolnie zrzekacie się swoich praw to biuro podróży sprzedając dany produkt ma też obowiązki między innymi OBOWIĄZEK SKUTECZNEGO powiadomienia o wszelkich WAŻNYCH ZMIANACH i SĄD to im w odpowiednim czasie jak nie pójdą po rozum do głowy wyartykułuje w wyroku nakazującym wypłatę odszkodowania

Nie wiem, ja mam swój rozum i sprawdzam wszystko przed (heh raczej mąż)- również warunki ubezpieczenia od takich sytuacji. Zabezpieczam się lepiej w innych firmach, w zasadzie potrójnie, bo tak mam. Nie rozumiem nie sprawdzania podstawowej informacji o godz. wylotu (nie w biurze sprzedającej wycieczkę tylko).
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 22 Cze 2016 00:13 

niebieski
boots napisał(a):
Polecam lekturę choćby:
XVII AmC 319/12
XVII AmC 651/09
VI ACa 770/10
XVII AmC 101/07
XVII AmC 28/06
XVII AmC 174/05
XVII Amc 89/03
A szczególnie: XVII AmC 76/05

o czym ty piszesz :)......... ludzie nie czytają umów zupełnie a klikają że je zaakceptowali , a piszesz o wyrokach , stawiają się na lotnisku i nawet nie wiedzą jaka linia czarterowa obsługuje dany przelot mimo że wcześniej akceptują ich warunki i mają to wpisane w umowie , w tym wagę bagażu , zakres usług cateringowych. I nie mają pojęcia że w przypadku przelotu czarterowego reklamacje kieruje się bezpośrednio do przewożnika a nie do biura podróży ( tour operatora )

Ostatnio edytowany przez MUC2014, 22 Cze 2016 00:14, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 22 Cze 2016 00:13 
Awatar użytkownika

złoty
@bulev no to sorki, że to napiszę ale skoro nie rozumiesz to jesteś ograniczona- ograniczasz się niesamowicie. Ja choć zazwyczaj to sprawdzam to doskonale rozumiem kogoś kto nie sprawdza. Kupił usługę konkretna na konkretna godzinę i jeżeli coś się ma zmienić to oczekuje ze sprzedawca mnie o tym poinformuje. Optymalnie gdyby jeszcze pytał o zgodę.
A przepisy go do tego zobowiązują.

#37 PostWysłany: 22 Cze 2016 00:14 

@MUC2014

Dzień przed to za późno, może Twój samolot już odleciał :shock:
 PM off  

#38 PostWysłany: 22 Cze 2016 00:14 

@MUC2014

Uświadom to sobie: CENA nie ma tu w ogóle ŻADNEGO ZNACZENIA, zawarto umowę i TYLKO to się liczy

@bluev

Ja odnoszę wrażenie, że nie rozumiesz w ogóle co to są prawa konsumenta i generalnie się coraz bardziej pogrążasz (idąc twoim tokiem myślenia ubezpieczyciel nic ci nie wypłaci, bo ni dochowałaś należytej staranności w stukrotnym sprawdzaniu dziennie daty wylotu i generalnie popełniliście błąd wychodząc z lotniska po przylocie)
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#39 PostWysłany: 22 Cze 2016 00:15 

MUC2014 napisał(a):
Gaszpar napisał(a):

jest prosta zasada czy zapłacę za bilet 1 zł nawet w polskim busie czy 5000 zł za inną podróż , dzień przed sprawdzam plan podróży i to tyle w temacie , a jak kupuję promo w czarterach to już tym bardziej sprawdzam , i zakładam że wszystko się może zmienić nastawiam się na to , jedno jest pewne zawsze sprawdzam.

Dzięki, że to moje "zagmatwanie" cytując forumowicza gdzieś powyżej... rozumiesz:)
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 22 Cze 2016 00:17 

niebieski
Gaszpar napisał(a):
No to sorki, że to napiszę ale skoro nie rozumiesz to ograniczasz się niesamowicie. Ja choć zazwyczaj to sprawdzam to doskonale rozumiem kogoś kto nie sprawdza. Kupił usługę konkretna na konkretna godzinę i jeżeli coś się ma zmienić to oczekuje ze sprzedawca mnie o tym poinformuje. Optymalnie gdyby jeszcze pytał o zgodę.
A przepisy go do tego zobowiązują.

w DOKUMENTACH PODRÓŻY - jest napisane że Klient powinien potwierdzić godzinę przelotu - więc nie trzeba się ograniczać tylko czytać w miarę z logiką i w jęz. polskim
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 109 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości