Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 77 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 16 Cze 2016 11:54 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@pan.tadeusz
Bardzo proszę:
http://www.libremercado.com/2016-06-16/ ... 276576402/
http://www.ft.com/cms/s/2/b23864e8-2ee3 ... z4BeD1efyN
http://www.elconfidencial.com/economia/ ... a_1169585/
http://www.lavanguardia.com/opinion/201 ... rexit.html
i ten z tytułem jak z jakiejś polskojęzycznej gazety:
http://www.elmundo.es/internacional/201 ... b460d.html

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#62 PostWysłany: 16 Cze 2016 12:04 

Wziąłem pierwszy lepszy z Twojej osobliwej listy
http://www.ft.com/cms/s/2/b23864e8-2ee3 ... z4BeD1efyN
Naprawdę przeczytałeś tam, że
w przypadku brexitu nic innego się nie stanie i wszystko będzie po staremu tylko bez UK
:?: Podziwiam :lol:

Ostatnio edytowany przez pan.tadeusz, 16 Cze 2016 12:06, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 16 Cze 2016 12:05 

Zbanowany
Tak na poważnie, sprawa Brexitu dla mnie jest zupełnie neutralna. Czy UK pozostanie w UE czy też nie, to ich sprawa - nic nie jest dane na wieczność. Nie ma sensu przejmować się tym jakiego "smrodu" narobią ewentualnie Brytyjczycy.

Wracając do początku tematu, czy widmo Brexitu uderza w kurs PLN? W ostatnich latach funt bywał dużo droższy niż obecnie i jakoś nikt z tego nie robił tragedii.

Jeśli nawet w skrajnej sytuacji funt by kosztował 7-8 zł, to nie za sprawą Brexitu, tylko ewentualnie dzięki turbulencjom gospodarczo-politycznym w Polsce.

O cenach walut nie decyduje jeden czynnik, tylko wiele składowych. Ja nie jestem ekspertem tej dziedzinie, tutaj ja też nie widze ekspertów, co najwyżej pseudoekspertów.

Jeśli dla mnie funt będzie kosztował za dużo, to mało mnie to będzie martwić. W ograniczonej części świata używa się tej waluty. Świat jest wielki, sporo krajów jest do zwiedzania. Jeśli funt będzie za drogi, świat na UK się nie zamyka.

Panie i Panowie, dajmy sobie na luz - świat jest piękny, nie żyjmy problemami Brytyjczyków.
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 16 Cze 2016 12:07 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@pan.tadeusz
Wcześniej tylko podejrzewałem a teraz jestem pewien: nie zrozumiałeś mojej pierwotnej wypowiedzi.

#65 PostWysłany: 16 Cze 2016 12:21 

grreg20 napisał(a):
Jeśli dla mnie funt będzie kosztował za dużo, to mało mnie to będzie martwić. W ograniczonej części świata używa się tej waluty. Świat jest wielki, sporo krajów jest do zwiedzania. Jeśli funt będzie za drogi, świat na UK się nie zamyka.
Panie i Panowie, dajmy sobie na luz - świat jest piękny, nie żyjmy problemami Brytyjczyków.

No właśnie, to jest ta krótkowzroczność i patrzenie na Brexit tylko z punktu widzenia turysty....
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#66 PostWysłany: 16 Cze 2016 12:35 

Zbanowany
@singielka_1976 - no tak, nie rozumiem Twojego zdziwienia. Jesteśmy na forum turystycznym, dotyczącym taniego podróżowania.

Na tematy polityczne, gospodarcze ja powszechnie wypowiadam się w innych serwisach, F4F służy mi do czegoś innego. Nie ma sensu udawać tutaj pseudoeksperta - dotyczy to mnie, Ciebie i całej reszty. Jeśli ktoś nagminnie próbuje tutaj udowodnić swoje racje na tematy nie związane z podróżowaniem, to jest to typowy człowiek, który chce się sztucznie dowartościować. Jeśli ktoś miałby do przekazania bezcenną wiedzę nt. Brexitu, to by nie robił tego tutaj, lecz na profesjonalnych serwisach polityczno-gospodarczych. Z tą różnicą, że tutaj można udawać "eksperta", a tam by zostało się po prostu "wyśmianym".

Prawdziwy ekspert wypowie się w pełni profesjonalnie, dodatkowo aby wyrobić sobie markę, podpisze wszystko imieniem i nazwiskiem. Tak działają eksperci, nie pseudoeksperci. Czasy "galla anonima" się dawno skończyły :)

Wypowiadając się tutaj, ja, Ty oraz reszta piszemy bzdury !!!. Piszemy o tym co nam się wydaje, co gdzieś wyczytaliśmy - fachowcy od spraw polityczno-gospodarczych by nas wyśmiali
 Profil Relacje PM off
zulu lubi ten post.

#67 PostWysłany: 16 Cze 2016 12:41 

@grreg20 to, że to jest forum turystyczne to chyba nie oznacza, że nie można zamieszczać opinii z szerszej perspektywy, prawda?
Za eksperta nigdy się nie uważałam, co najwyżej piszę o swoich doświadczeniach, tylko tyle albo aż tyle.
Poza tym temat może wrócić jak bumerang: zakładając czarny scenariusz i Brexit to tylko kwestią czasu będą lamenty turystów, że kontrole na granicach, że funt droższy, że paszport trzeba mieć, że bilety do UK podrożały itd.
 PM off
pan.tadeusz lubi ten post.

#68 PostWysłany: 16 Cze 2016 12:50 

Zbanowany
@singielka_1976 - fajnie to ujęłaś pod sam koniec, w którym momencie Brexit stanie się problemem turystycznym. O takim czymś można popisać - każdy z nas podróżuje, wielu z nas było w UK. Sam temat ma sens, tylko wielu zaczyna uciekać od tematu.

Jest tutaj kilka osób (nie chodzi o Ciebie), które w każdym sensownym temacie próbują uprawiać pseudopolitykę. Np. mało mnie to interesuje, że Polacy w UK mogą stracić pracę, gdy UK wyjdzie z UE. Osoby pracujące w Polsce też w każdej chwili mogą pozostać bez pracy i muszą sobie jakoś poradzić. To tak ogólnie, nie skierowane bezpośrednio do Ciebie.
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 16 Cze 2016 12:52 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
singielka_1976 napisał(a):
... zakładając czarny scenariusz i Brexit ....

A dlaczego czarny? Jeśli dojdzie to efektu kuli śnieżnej to może wcale tak źle nie będzie, czy nawet problemy typu kolejki na granicy zejdą na drugi plan.

#70 PostWysłany: 16 Cze 2016 13:02 

singielka_1976 napisał(a):
No właśnie, to jest ta krótkowzroczność i patrzenie na Brexit tylko z punktu widzenia turysty....

Rzekłbym nawet zaściankowa ignorancja i naiwność, że poza kursem funta problem nas nie dotyczy.

grreg20 napisał(a):
Np. mało mnie to interesuje, że Polacy w UK mogą stracić pracę, gdy UK wyjdzie z UE. Osoby pracujące w Polsce też w każdej chwili mogą pozostać bez pracy i muszą sobie jakoś poradzić. To tak ogólnie, nie skierowane bezpośrednio do Ciebie.

Dlatego z Twoich wypowiedzi bije ekonomia na poziomie niebieskiego ptaka przy garnuszku. Wybacz ale trudno polemizować z takimi infantylnymi argumentami.

namteH napisał(a):
Jeśli dojdzie to efektu kuli śnieżnej to może wcale tak źle nie będzie

Efekt kuli śnieżnej będziemy mieli jak tylko obecny rząd zacznie nacjonalizować gospodarkę i przejmować majątki oraz biznesy osób niepowiązanych z władzą. Ta brunatna kula zawsze tak się rozpędza i doskonale wiadomo w którym kierunku się potoczy. Wystarczy, że ktoś nie palił za szkołą na lekcjach historii. Póki co, UE jest gwarantem pewnych demokratycznych mechanizmów i w naszym interesie jest trwanie w tej wspólnocie w opozycji do wschodniego sąsiada. Krajem który bezwzględnie zyskuje na osłabieniu i rozpadzie UE (i to głównie kosztem Polski) jest Rosja. Sprzyja jej podsycanie nacjonalistycznych nastrojów i jestem wręcz pewien, że mocno sterują tym przez socialmedia oraz ciche wspieranie konserwatywnych środowisk, niestety ale nasze monolityczne, pełne uprzedzeń i chętnie spiskowe społeczeństwo to dobry grunt do takich manipulacji.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#71 PostWysłany: 16 Cze 2016 13:50 

Zbanowany
@pan.tadeusz - czy można zapoznać się z Pana opracowania dotyczącymi sytuacji geopolitycznej? Jako "ekspert" (z 11 postami na koncie) chcący tutaj wszystkich pouczać na pewno ma Pan bogate portfolio związane z analizą geopolityczną.

Nie ukrywam, że chętnie przeczytam Pana opracowania nt. Brexitu oraz innych spraw geopolitycznych.

Jeśli jest Pan tylko zwykłym hejterem, proszę o nieujawnianie takich materiałów i proszę dalej wczuwać się w rolę "eksperta". Każdy ma prawo siebie dowartościować, nawet prymitywnymi metodami.

Myślę, że @namteH równie chętnie zapozna się z Pana profesjonalnymi analizami.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#72 PostWysłany: 16 Cze 2016 14:25 

W sensie, że to ekspercka dysputa i o sile argumentów decyduje liczba postów? W takim razie chylę czoła przez dogłębną analizą ekonomiczną jaką zawarłeś w swoich poprzednich postach.

Ostatnio edytowany przez pan.tadeusz, 16 Cze 2016 14:25, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 16 Cze 2016 14:25 

Zbanowany
Forum turystyczne moze i tak, ale dlaczego nie pokazac innego punktu widzenia.
Bo jak widze nagonke medialna w UK jakim to ciezarem sa migranci unijni dla systemu angielskiego to sie zastanawiam czy tam wiekszosc jest po podstawowych szkolach.
To samo tutaj glowny problem to paszporty i kolejki na granicach, a to czy bedzie stac towarzystwo na podroze to jakos sie przemilcza. A dzisiaj CHF pnie sie dalej w gore.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#74 PostWysłany: 16 Cze 2016 14:40 

Zbanowany
pan.tadeusz napisał(a):
W sensie, że to ekspercka dysputa i o sile argumentów decyduje liczba postów? W takim razie chylę czoła przez dogłębną analizą ekonomiczną jaką zawarłeś w swoich poprzednich postach.

Ja tylko poprosiłem o Twoje eksperckie opracowania dotyczące zagadnień geopolitycznych. Jak widać Ty posiadasz tak bogate portfolio, że nawet nie wiesz, którą analizę zaprezentować przed tutejszymi członkami forum. Z niecierpliwością czekam na możliwość zapoznania się z Twoimi analizami geopolitycznymi.

Mam nadzieję, że uda się Tobie dzisiaj wybrać to jedno opracowanie spośród setek bądź tysięcy Twoich publikacji.

-- 16 Cze 2016 14:42 --

@pan.tadeusz - ładna skuteczność, musimy uczyć się od Ciebie:

- 11 postów;
- 3 posty w koszu.

Przyznaję, jestem przy Tobie "nikim" :)
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#75 PostWysłany: 16 Cze 2016 14:47 

O ekonomii na poziomie jaki zaprezentowałeś już wyraziłem opinię i jeśli tak cenisz statystyki to widzę, że więcej osób ocenia to podobnie.
Stosujesz wyłącznie argumentację ad personam i to w pogardliwie drwiącym tonie, dlatego nie widzę pola do merytorycznej dyskusji.
Uszanuj to proszę zanim znowu zaczniesz szydzić i szukać sojuszników. Po prostu mamy inne zdanie.
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 16 Cze 2016 14:51 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
Cytuj:
Brytyjski bank centralny, Bank Anglii, określił w czwartek Brexit jako największe bezpośrednie zagrożenie dla brytyjskich i światowych rynków finansowych. Sondaże dają przewagę zwolennikom wyjścia Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej.
...
"Ograniczenie popytu, podaży oraz zmiany kursu narodowej waluty doprowadziłyby razem do znaczącego ograniczenia wzrostu gospodarczego oraz wzrostu inflacji" - przestrzega bank centralny.
http://tvn24bis.pl/wiadomosci-walutowe, ... 53157.html

Jak się wypuszcza na rynek drukując funta ile się da to takie są efekty. Gdyby w Banku Anglii była dostateczna ilość złota to cały ten Brexit by im latał kalafiorem i śmiali by się z tego a tak można powiedzieć że jest to kolejny straszak że bez UE nie da się żyć i niebo spadnie na głowę.
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 16 Cze 2016 15:07 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
Krajów: 44 / 20.6%
srebrny
i kolejny raz brak, nawet jak na luźne gatki - w miarę merytorycznych wypowiedzi.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 77 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości