Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 77 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 15 Cze 2016 14:20 

BrunoJ napisał(a):
Tak przy okazji, rozmawiałem ze znajomym Szwajcarem w zeszłym tygodniu, czekają i obserwują, ale w szczególności mocno rozważają możliwości renegocjacji wszelakich umów zarówno z UK jak i z UE. Tak wiec my tutaj sobie pitu pitu o polityce, a ludzie na świecie robią pieniądze. Więc jak? kiedy i które waluty kupować? ;-)

Nareszcie jakiś głos człowieka, mocno stąpającego po ziemi, @ BrunoJ :D
Ideą założenia tego wątku przeze mnie było to, jak na tym ewentualnym Brexicie zarobić. 8-)
Tzn na skokach kursów walut, bo wtedy jest najlepsza okazja. Jak wszystko stoi w miejscu to słaaaabo...
Bo czy wyjdą, albo zostaną, to akurat mnie obchodzi tyle , co wczorajszy deszczyk , który tu popadał w Rimini. :mrgreen:
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#42 PostWysłany: 15 Cze 2016 14:31 

Loty: 391
Kilometry: 612 796
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
@jacakatowice Zawsze można zarobić 8-)
Jak to mawia mój kolega "się gra - się ma". Gdzie jest niepewność tam sa zawsze duże wahania. Na forexie w ogole od dłuższego czasu sa duuuuze skoki i można trochę zarobić. Jeśli chodzi o zarobek na Brexicie to powiem tak:
9.06.2016 - USD/PLN - kupno USD za 3,80 zl - najniższy kurs od miesiaca
wczoraj - USD/PLN - sprzedaż USD za 3,95 zl - teraz już trochę spadlo.
Jest ryzyko - jest zabawa :D

Ostatnio edytowany przez j_brawo, 15 Cze 2016 18:00, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 15 Cze 2016 14:33 

@jacakatowice Rozumiem, stare czasy Ci się przypomniały ;) Ale przecież nikt Ci nie da odpowiedzi na pytanie jak będzie. Za dużo zmiennych, nieprzewidywalny czynnik ludzki (polityczny). Chcesz zarobić? Będziesz musiał śledzić kursy 24/7 :twisted:
 PM off  

#44 PostWysłany: 15 Cze 2016 14:44 
Moderator forum

Panie, Panowie,
proszę nie odbiegać , już był temat o wzbogaceniu się na wahaniu kursu /innej waluty/ :-)

Dopis - Dobra, wzbogacajcie się, nic mi do tego, ale nie odskakujcie

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 15 Cze 2016 14:51 

@Abcn No ale to jaki jest temat tego wątku? :D
Bo jacakatowice pisze: "Ideą założenia tego wątku przeze mnie było to, jak na tym ewentualnym Brexicie zarobić'' ;)
 PM off
wtak lubi ten post.
namteH uważa post za pomocny.

#46 PostWysłany: 15 Cze 2016 14:57 

Abcn napisał(a):
Panie, Panowie,
proszę nie odbiegać , już był temat o wzbogaceniu się na wahaniu kursu /innej waluty/ :-)

Ale przy innej okazji. :D Sytuacja jest dynamiczna.
Teraz chcemy się wzbogacić przy okazji Brexitu, a Ty nam kłody rzucasz pod nogi. :mrgreen:
 PM off  

#47 PostWysłany: 15 Cze 2016 15:11 

panprofesor82 napisał(a):
Przykłady Szwajcarii oraz Norwegii ładnie pokazują jak można nie być członkiem UE i mieć pełna suwerenność, a jednocześnie należeć do europejskiej strefy wolnego przepływu towaru, usług oraz ludzi. Moim zdaniem tego typu integracja jest optymalna.

Oj, chyba trochę mijasz się z prawdą :P.
To, że bez problemu a nawet bez paszportu wjedziesz co CH czy N naprawdę nie oznacza aż takiego wolnego przepływu towaru, usług i ludzi jak piszesz.
Pracowałeś w tych krajach? Świadczyłeś usługi na ich terytorium? Przypuszczam, że nie ale gdybyś jednak robił tam interesy to służę pomocą w tym zakresie i uwierz, że biurokracji i kosztów trochę będzie.
I dlatego dla wielu polskich firm, które świadzczą krótkoterminowe usługi w UK Brexit może się okazać bardzo niekorzystny.
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#48 PostWysłany: 15 Cze 2016 15:59 

złoty
@panprofesor82
Moja firma sprzedaje swoje wyroby do Szwajcarii, oraz do innych krajów UE. O ile sprzedaż do UE na zasadzie wewnątrz wspólnotowej dostawy towarów polega wyłącznie na wysłaniu towarów bezpośrednio do klienta i podpisaniu dokumentów to w przypadku Szwajcarii trzeba auto wysłać na miejscowy urząd celny, opłacić firmę która przygotuje dokumenty, poczekać aż celnicy odprawią i zaplombują ciężarówkę (a jak mają strajk jak tydzień temu to zrobią to po 24 godzinach), przesłać dokumenty do agencji celnej na granicy szwajcarskiej gdzie auto musi odstać w kolejce. Tam są kolejne opłaty. W naszym przypadku koszt wysłania tira do Szwajcarii jest o około 4000zł wyższy niż do pobliskiego miejsca we Francji.
Ja rozumiem Szwajcarów i Norwegów. Umieją liczyć i dlatego nie wstąpili do EU, ale uprawiane przez Ciebie zaginanie rzeczywistości i mówienie o wolnym przepływie towarów jest sporym nadużyciem.
4 ludzi lubi ten post.

#49 PostWysłany: 15 Cze 2016 16:10 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
tasma napisał(a):
...ale uprawiane przez Ciebie zaginanie rzeczywistości i mówienie o wolnym przepływie towarów jest sporym nadużyciem.

no jest wolne, przecież sama to potwierdzasz ;)
Aga_podrozniczka lubi ten post.

#50 PostWysłany: 15 Cze 2016 22:11 

pietia napisał(a):
Mnie zastanawia, jak ewentualny Brexit wpłynie na spójność UK? Co będzie, jeśli w referendum przeważy opcja wyjścia z UE, ale w Szkocji czy Walii większość głosów będzie jednak za pozostaniem w Unii? Czy wówczas regiony te (zwłaszcza Szkocja) podejmą znów próbę odłączenia się od GB i pozostania (ponownej akcesji?) w UE?

Szkocja otwarcie mówi że nie chce wychodzić z unii, sprawę ponownego referendum poruszyli jak tylko Cameron zaczął mówić o wyjściu już jakiś czas temu. Od razu powiedzieli że gdyby taka kwestia została poruszona przed ich referendum, wiele ludzi zagłosowałoby inaczej. Więc ponowne referendum u nich jest jak najbardziej możliwe.
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 15 Cze 2016 23:20 

Czy to będzie jeden z tych tematów zakończonych "a nie mówiłem" ? ;)
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 16 Cze 2016 00:08 
Awatar użytkownika

https://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Godwina

j_brawo napisał(a):
2) Z UK może nastąpić duży odpływ kapitału; w końcu Londyn jest uważany za finansową stolicę Europy; dla wielu rynek UE może być bardziej atrakcyjny niż rynek UK;

Może też być dokładnie odwrotnie, bo przepisy UE takie jak chociażby próby zakazania sprzedaży krótkiej są nie na rękę finansistom z city. Przy brexicie city mogłoby się stać de facto finansowym offshorem co jest rzeczą pozytywną.

namteH napisał(a):
Te argumenty mówiące o tym jaka to katastrofa spadnie na UK są trochę jak w przypadku embarga na Rosję: jeśli ktoś czegoś nie sprzedaje to ktoś też nie może tego kupić.

Te sankcję to taka ściema trochę, żeby politycy mieli co w telewizji opowiadać. Zachodnie firmy sprzedają swoje towary przez Białoruś albo Kazachstan, przenoszą produkcję do Rosji lub wykupują lokalne firmy. Ba, największych kompanii sankcję w ogóle nie dotyczą, na przykład Boeinga.

Anonymous napisał(a):
Ideą założenia tego wątku przeze mnie było to, jak na tym ewentualnym Brexicie zarobić. 8-)

Musisz wyciągnąć własne wnioski; podejmij decyzję na którą opcję się decydujesz i odpowiednio obstawiaj :) . Ja już dokonałem wyboru :D

#53 PostWysłany: 16 Cze 2016 03:16 
Awatar użytkownika

niebieski
panprofesor82 napisał(a):
Przykłady Szwajcarii oraz Norwegii ładnie pokazują jak można nie być członkiem UE i mieć pełna suwerenność, a jednocześnie należeć do europejskiej strefy wolnego przepływu towaru, usług oraz ludzi. Moim zdaniem tego typu integracja jest optymalna.
Warto też wspomnieć, że te dwa bogate kraje pomimo, iż nie są członkami UE to finansowały projekty inwestycyjne innych biednych europejskich krajach.

A przykład Ukrainy, Białorusi, Serbii, Macedonii, Bośni i Hercegowiny i paru jeszcze innych krajów pokazuje jak można nie być członkiem UE, mieć pełną suwerenność ale g**** z tego wynika.
Pomijając już strefę stania w osobnej kolejce (po stempelek, po wizę czy co tam sobie wynegocjują z 27 państwami osobno w tym całym bałaganie po wyjściu) to serio myślisz że po tym jak Wielka Brytania wypnie się na UE to ot tak zostanie ponownie wpuszczona po prostu bezwarunkowo ponownie wpuszczona do strefy wolnego handlu w dzisiejszych realiach?
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 16 Cze 2016 06:57 
Awatar użytkownika

Loty: 404
Kilometry: 706 403
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
kursy beda takie jakie klan Rothschildow uzna za stosowne
Wam pozostaje jedynie loteria czy dobrze odgadniecie trend
cala reszta to przyslowiowe bicie piany

kupujac jeny na tegoroczny wypad w styczniu od forumowiczki
wydawalo mi sie juz wtedy drogo, a dzisiaj sa 20% drozsze....
 Profil Relacje PM off
panprofesor82 lubi ten post.

#55 PostWysłany: 16 Cze 2016 08:47 

złoty
namteH napisał(a):
tasma napisał(a):
...ale uprawiane przez Ciebie zaginanie rzeczywistości i mówienie o wolnym przepływie towarów jest sporym nadużyciem.

no jest wolne, przecież sama to potwierdzasz ;)

Dla mnie sprzedaż czegoś na Ukrainę czy do Rosji, a do Szwajcarii czy Norwegii niczym się nie różni. Tu i tu potrzebny jest urząd celny, tu i tu ciężarówka musi odstać na granicy. Jedyna różnica to brak ceł (których akurat w mojej branży nie ma ).
Moim zdaniem nie jest to wolny przepływ towarów. Jeśli dla Ciebie jest to musimy podpisać protokół rozbieżności, bo sprawa nie jest czarno-biała tylko raczej w odcieniu szarości.

Poza tym jestem facetem choć mój nick na to nie wskazuje. Używam go odkąd moją wioskę przypięli do internetu (jakieś 22 lata temu) i mam do niego sentyment dlatego o zmianie nie ma mowy. Jak jeszcze to kilka razy powtórzę to się wszystkim utrwali ;).
2 ludzi lubi ten post.
pan.tadeusz uważa post za pomocny.

#56 PostWysłany: 16 Cze 2016 08:54 

Rozbieżność między faktami i praktyką, a teorią i spiskową propagandą.
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 16 Cze 2016 09:22 

Loty: 155
Kilometry: 317 745
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
Ciekawie konsekwencje geopolityczne Brexitu opisał Michał Stopka.
http://www.michalstopka.pl/konsekwencje-brexit-usa-polska-traci-niemcy-rosja-chiny-zyskuja/
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 16 Cze 2016 09:59 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Wszystkie przedstawiane w tych dniach analyzy opierają się na dość złudnym założeniu, że w przypadku brexitu nic innego się nie stanie i wszystko będzie po staremu tylko bez UK.

#59 PostWysłany: 16 Cze 2016 11:31 

Mógłbyś podać linki do przynajmniej trzech takich analiz opartych na wspomnianym - w przypadku brexitu nic innego się nie stanie i wszystko będzie po staremu tylko bez UK?
Skoro twierdzisz, że wszystkie to nie powinno być problemu.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 16 Cze 2016 18:12, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 16 Cze 2016 11:35 

Nie cytuj postu poprzednika, jeśli zaraz pod nim odpowiadasz. ;)

Taka tutaj jest zasada @ panieTadeuszu
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 77 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości