Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Przesądy
#1 PostWysłany: 12 Cze 2016 07:58 

Loty: 326
Kilometry: 487 301
Krajów: 29 / 13.6%
Ostatnio siedząc w rzędzie 14 w Ryanairze zauważyłam, że przede mną nie ma rzędu 13 tylko od razu 12. Jakoś nigdy wcześniej nie zwróciłam na to uwagi. Mam raczej mieszane uczucia co do kasowania pechowej trzynastki. Z jednej strony trochę kaszana, ale z drugiej jak jakiś pasażer ma robić scenę, że nie usiądzie w rzędzie 13 i opóźniać lot...

Co o tym myślicie? Byliście kiedyś świadkami tego, że ktoś rzeczywiście wpadł w histerię na lotnisku czy w samolocie z powodu przesądów i odmówił siedzenia w 13 rzędzie lub pójścia do 13 bramki? Ciekwi mnie czy przesądne linie są przesądne "bo tak", czy może były u nich jakieś incydenty, które doprowadziły do podjęcia takich a nie innych decyzji.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
 Temat postu: Re: Przesądy
#2 PostWysłany: 12 Cze 2016 08:27 
Awatar użytkownika

srebrny
przed wojna u nas nie numerowano 13 domów i komunikacji

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 12 Cze 2016 10:24 
Awatar użytkownika

Loty: 145
Kilometry: 224 064
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
W naszej kulturze liczba 13 uchodzi za pechową, ale w innych kulturach są inne cyfry i liczby przynoszące nieszczęście.
http://polimaty.pl/2015/02/pechowe-liczby/

A w kwestii przesądów z naszego kręgu kulturowego to ostatnio spotkałam się, z tym u flisaków na Dunajcu:
Każdy flisak ma swój indywidualny nr legitymacji. Flisacy z każdej z pięciu miejscowości mają odrębną pule numerów. Numer legitymacji jest jednocześnie numerem łodzi na której pływa flisak.
Flisacy z poszczególnych miejscowości mają numery z następujących pul:
1-300 – Sromowce Niżne
301-350 – Szczawnica
351-450 – Krościenko
451-650 – Sromowce Wyżne
651-700 – Czorsztyn
W puli numerów brak jest tych kończących się na 13, czyli 13, 113, 213, 313, 413, 513, 613 oraz numeru 666.
Info jest z tej strony http://www.sromowce-nizne.pl/splyw-dunajcem/
 Profil Relacje PM off
wtak lubi ten post.

#4 PostWysłany: 12 Cze 2016 12:03 

Loty: 40
Kilometry: 97 863
Krajów: 11 / 5.1%
srebrny
Z tym 666 to przesadzili. ;)
Ale sam ostatnio spotkalem sie z taka sytuacja na publicznym basenie ze klientka wrocila z szatni do kasy proszac o wymiane szafki bo dostala 13.

Wyslane z telefonu.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 12 Cze 2016 12:34 

niebieski
Ja tam 13 lubię, w piłkę grałem z takim numerem, nigdy 13 nie miałem pecha, nawet w pracy numer wewnętrzny do mnie to 13 :D

Za to mam inny przesąd, mianowicie noszę na ręce taką gumową opaską, którą dostałem kiedyś od współlokatora, ot taka marketingowa pierdółka, nadruk już dawno z niej zszedł, ale przyzwyczajony do niej jestem. W styczniu leciałem do Malmo i zapomniałem tej opaski, zorientowałem się w drodze na lotnisko, ale nie było czasu wracać. W efekcie zasiedzieliśmy się na lotnisku i zamknęli nam bramkę, więc musieliśmy polecieć dzień później i mnóstwo kłopotów przez to. Teraz jak gdzieś lecę to ja sprawdzam kumplom dowody, a oni mi czy mam opaskę :lol:
namteH lubi ten post.

#6 PostWysłany: 12 Cze 2016 13:03 

niebieski
Ja nie wierzę w przesądy bo to przynosi nieszczęścia ;)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 12 Cze 2016 13:23 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Ja osobiscie w pechowa "13" nie wierze i uwazam za liczbe szczesliwa, nawet nierzadko skreslam w lotka. :D
Nie mialbym zadnego problemu siedziec na miejscu czy w rzedzie o numerze 13.
Unikam jednak liczby 666, czy kombinacji liczb, gdzie ta kolejnosc wystepuje.
W Azji, np. w Chinach jest przesad z pechowa liczba 4, ktora oznacza smierc.
W przesady potoczne normalnie nie wierze, oprocz jednego: "Wracanie się po zapomnieniu o czyms".
Przesąd mowi, ze nie można wracac sie po cos, jezeli o czyms zapomnielismy.
Muszę przyznać, że zdarzyło mi się po coś wrócić przed podróżą i akurat później miałem niesamowitego pecha.
Podobno, o czym wczesniej nie wiedzialem, jeżeli musimy to zrobic, nalezy usiąsc i odliczyć do 10 zanim znow wyjdziemy w podroz. ;)

Historia niby pechowej "13"

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW

Ostatnio edytowany przez Abcn, 12 Cze 2016 14:09, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 12 Cze 2016 14:02 

srebrny
W Bangkoku w hotelach nie miałem piętra 13. Tak samo gdzieniegdzie w Stanach.

Ja nie wierzę w przesądy, bo to przynosi pecha. :lol:
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 12 Cze 2016 14:10 
Awatar użytkownika

Loty: 145
Kilometry: 224 064
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
Mnie zawsze bardzo bawi jak akurat 13 dzień miesiąca wypada w piątek. Tradycyjnie słyszy się, że to dzień pechowy i szczególnie w różnych stacjach radiowych dużo o tym mówią. A ja lubię jak 13 wypada w piątek, bo to znaczy, że zaraz będzie weekend :D I powtarzam, że dla mnie gorszy jest poniedziałek 13-ego, niż piątek 13-ego :lol:
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 12 Cze 2016 14:38 

cccc napisał(a):
w Chinach jest przesad z pechowa liczba 4, ktora oznacza smierc.

A dokładniej słowo cztery (sì) brzmi bardzo podobnie jak śmierć (sǐ) :D Ogólnie Azjaci są przesądni. Czasami jest to bardzo ciekawe. Taki mały przykład: Azjaci często 'szurają' nogami jak chodzą. Szur, szur... oho, pora obiadowa w akademiku :D Wyjaśnienia znam różne: bo to pokazuje że są skromni, bo noszą dziadowskie buty w których nie da się chodzić inaczej lub pasujący do tematu przesąd, że w ten sposób nie zaburza się spokoju duchów :)
 PM off
namteH lubi ten post.

#11 PostWysłany: 12 Cze 2016 15:14 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
A propos innych liczb poza "13":

Jakich numerów boi się reszta świata?

Pozdrawiam.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 12 Cze 2016 16:05 

Loty: 326
Kilometry: 487 301
Krajów: 29 / 13.6%
Jakby tak jakaś linia lotnicza latająca po całym świecie uznała przesądy wszystkich nacji, to byłby niezły chaos w numeracji siedzeń. :)

Czyli tu bardziej chodzi o odstraszenie "pecha", niż to, że ktoś faktycznie kiedyś robił problemy ze względu na swój numer..?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 12 Cze 2016 23:18 

@medeis To chodzi o to, że w rachunkach nie sztymuje, bo nikt żadnego pokoju na 4 piętrze nie wynajął, bo przesąd :D Chociaż są takie miejsca, gdzie pietra w hotelach faktycznie 'znikają'. Np. w stolicy pewnej Korei, w pewnym hotelu gdzie zatrzymują się prawie wszyscy zagraniczni. Całe piętro jest zarezerwowane dla służb (bo są tak niewidzialne, że potrzebują całe piętro w najbardziej rozpoznawalnym hotelu w mieście :D )
 PM off  

#14 PostWysłany: 13 Cze 2016 09:21 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
W kilku budynkach w Polsce widziałem już brak piętra numer 13. Jeden z większych deweloperów w Poznaniu na każdym swoim osiedlu nie nadaje mieszkaniom numeru 13. Piętra 13 chyba też nie ma choć nie jestem pewien, bo mieszkałem akurat w 4-piętrowym budynku.

A ogólnie to IMO przesądnym ludziom musi się bardzo w życiu nudzić żeby wymyślać takie pierdoły :lol:
namteH lubi ten post.

#15 PostWysłany: 14 Cze 2016 08:01 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
Akurat piatek 13-go ma mocne umocowanie historyczne ;)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości