Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 57  Następna
Autor Wiadomość
#681 PostWysłany: 06 Cze 2016 14:24 

Loty: 79
Kilometry: 81 959
Krajów: 19 / 8.9%
srebrny
Wolę takich bohaterów, niż takich którzy są konfidentami i specjalnie donoszą na UBERowców na policje/US/UTD.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#682 PostWysłany: 06 Cze 2016 15:18 

Zbanowany
Konfidentow to troche za mocne slowo biorac pod uwage nasza historie, 70% dzialan operacyjnych policji jest z donosow czy wszystkich nazwiesz 'konfidentami' ?

Jak np. sasiad w bloku ustawicznie myje samochod pod blokiem uzywajac przeroznych masci detergentow jak to zglosze to co jestem konfidentem czy jak zacna sasiadka w napisze list do US ze u sasiada w garazu stoi nowe Lamborgini i podejrzewa ze ma on nielegalny dochod. Zachodnie spoleczenstwa zyly bezpiecznie wlasnie glownie z obywatelskich donosow -enklawy obcych nacji w miastach zachodnich sa poza prawem lokalnym wlasnie dlatego ze nie ma tam 'konfidentow' ale czy to dobrze dla reszty spoleczenstwa ?
Ostatnio taki donos mial miejsce w przypadku faceta ktory podlozyl ladunek w autobusie. Donos donosowi nie rowny, a naduzywanie slowa konfident w przypadku nielegalnej dzialalnosci to troche jest za duze slowo.

W czym problem aby zdobyc licencje taksowkarza ? Egzamin topografi problemem ??
5tys. PLN koszt calkowity + wlasny samochod i moge sie obstawic telefonami z myTaxi, iTaxi, Uber tak jak w azji zastawic cala konsole telefonami brac zlecenia od wszytskich i byc zgodny z obowiazujacym prawem. Kierowcami Ubera chca byc chyba leniwi, dorywczo traktujacy ten dochod jak im na gre na konsole zabraknie to wyjada ojca samochodem na miasto aby dorobic.
 Profil Relacje PM off  

#683 PostWysłany: 06 Cze 2016 15:25 
Awatar użytkownika

srebrny
Kravkrk napisał(a):
Wolę takich bohaterów, niż takich którzy są konfidentami i specjalnie donoszą na UBERowców na policje/US/UTD.

akurat tu ładnie zadziałali
walczą o swoje miejsca pracy

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#684 PostWysłany: 06 Cze 2016 15:38 
Awatar użytkownika

Gadu-777 napisał(a):
5tys. PLN koszt calkowity + wlasny samochod i moge sie obstawic telefonami z myTaxi, iTaxi, Uber tak jak w azji zastawic cala konsole telefonami brac zlecenia od wszytskich i byc zgodny z obowiazujacym prawem.

Musiałbyś jeszcze zmieniać konfigurację i legalizować taksometr co kurs :). Chyba, że udałoby Ci się wszędzie jeździć na jednej stawce - tylko jak sensownie wystawić paragon za Ubera?
 Profil Relacje PM off  

#685 PostWysłany: 06 Cze 2016 15:49 

Loty: 79
Kilometry: 81 959
srebrny
Mhm...

Czyli jak kolega/koleżanka z pracy się pomyli to idziesz donieść do przełożonego ? No bo przecież jakby kogoś chcieli awansować/dać premie/zwolnić to przecie walczysz o swoje miejsce pracy nie ? Jak babcia nie da Ci paragonu za precelka to też idziesz do US ? Przykłady można mnożyć.

Cytuj:
Jak np. sasiad w bloku ustawicznie myje samochod pod blokiem uzywajac przeroznych masci detergentow jak to zglosze to co jestem konfidentem czy jak zacna sasiadka w napisze list do US ze u sasiada w garazu stoi nowe Lamborgini i podejrzewa ze ma on nielegalny dochod. Zachodnie spoleczenstwa zyly bezpiecznie wlasnie glownie z obywatelskich donosow -enklawy obcych nacji w miastach zachodnich sa poza prawem lokalnym wlasnie dlatego ze nie ma tam 'konfidentow' ale czy to dobrze dla reszty spoleczenstwa ?

Jak sąsiad w bloku ustawicznie myje detergentami to najpierw ide z nim pogadać żeby tego nie robił, jak nie zrozumie, to ide jeszcze raz ale wtedy już nie jestem grzeczny, jak to nie poskutkuje to wtedy ew. MÓWIE, że go podpieprze tam gdzie trzeba. Jeszcze mi się nie zdarzyła sytuacja żebym faktycznie musiał to zrobić.

Co do Lamborghini - a co mnie obchodzi czym jeździ sąsiad ? Dla mnie może jeździć nawet na sankach ze złota.

Widzisz, akurat mam podobną sytuację, w bloku gośc wynajmujący upodobał sobie wyrzucanie petów przez okno. Przyuważyłem go i powiedziałem żeby tego robił. Nie dotarło więc poszedłem jeszcze raz i mniej grzecznym tonem powiedziałem że jak jeszcze raz zobacze pety na posesji to sam je pozbieram i wrzuce mu je przez otwarte okno. Jak nie poskutkuje to będę rozmawiał z zarządcą budynku, może coś poradzimy.
Mógłbym iśc na policje/straż miejską + do odp. instytucji żeby sprawdziła czy gość pracuje/przebywa legalnie (to Ukrainiec). Ale na łatwizne nie pójde.

Wiesz jaki jest największy problem z taksówkarzami ? Widzą źdźbło w oku innych a nie widzą belki w swojej. Jak Kali kraść koń to dobrze, ale jak jemu ukraść to źle.

Z resztą. Pamiętam jakie larum było jak I-car wchodził na rynek. I-car istnieje, ma się dobrze. To samo będzie z Uberem.

Ostatnio edytowany przez Kravkrk, 06 Cze 2016 15:54, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#686 PostWysłany: 06 Cze 2016 15:54 
Awatar użytkownika

srebrny
i ok
pójdziesz raz,drugi, trzeci pogadasz z tym i owym
a można od razu zgłosić SM, od tego są
i nie jest donosicielstwo tylko normalne porządne załatwienie sprawy
skoro przekazali kierowce i dostał on mandat tzn ze lamie prawo
a skoro łamie to musi się liczyć z konsekwencjami
tak to przynajmniej działa w normalnym kraju

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#687 PostWysłany: 08 Cze 2016 20:29 
Awatar użytkownika

Loty: 102
Kilometry: 146 112
Krajów: 17 / 7.9%
@akot znajdź mi przynajmniej jednego człowieka który tę karę rzeczywiście zapłacił, według moich informacji, a dużo w tym temacie się orientuję, jest to martwy przepis, którzy prawnicy spokojnie bronią powołując się na orzecznictwo np. w sprawie taxi grosik :)
 Profil Relacje PM off
marcheloka lubi ten post.
marcheloka uważa post za pomocny.

#688 PostWysłany: 08 Cze 2016 21:59 

Zbanowany
Wiec moze pokazesz ten wyrok w sprawie taxi Grosik, zobaczymy czego dotyczyl.
 Profil Relacje PM off  

#689 PostWysłany: 09 Cze 2016 00:08 
Awatar użytkownika

Loty: 102
Kilometry: 146 112
Krajów: 17 / 7.9%
@Gadu-777 http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/4300FBB4D9
 Profil Relacje PM off
marcheloka lubi ten post.
marcheloka uważa post za pomocny.

#690 PostWysłany: 09 Cze 2016 00:57 

srebrny
Kravkrk napisał(a):
Z resztą. Pamiętam jakie larum było jak I-car wchodził na rynek. I-car istnieje, ma się dobrze. To samo będzie z Uberem.

tez to pamietam. dobrze bedzie, zlotowy poplacza poplacza i tyle, uber bedzie dzialal :)
 Profil Relacje PM off  

#691 PostWysłany: 09 Cze 2016 02:36 

Zbanowany
mrruby napisał(a):

A jakiegos wyroku z czasow Gierka nie miales pod reka ?
Co za suchar wyciagasz zdazenie z 2006 roku ... do czerwca 2012 mogles wozic jako przewoz okazjonalny ludzi nawet Smartem, pomine sprzeczke na temat reklamy i koguta czyli czy czarne to biale w sprawie ktora podales mial prawo udawac ze 'okazjonalnie' przewozi osoby - pokaz jakies wyroki po czerwcu 2012 dla samochodow z miejscami ponizej 7 osob.

Nowelizacja z 2012 roku zmienila prawo przewozow okazjonalnych, teraz nawet Previa (no chyba ze jest zabytkowa) nie wykonasz takiego przewozu i nie bedzie dyskusji o to czy masz reklame i czy jest powiazana z kims czy kogut to nocnik na dachu. Dla pojazdow o ilosci miejsc mniejszej niz 7 lacznie z kierowca wymagana jest licencja taksowki a co jest taksowka i kto moze nia kierowac precyzuje ustawa.

Masz linka do materialow policji szkoleniowych z 2014 roku tam masz wszystko napisane jesli poswiecisz czas na przeczytanie 31stron :
http://www.csp.edu.pl/download/6/16774/WymaganedokumentypodczaswykonywaniaprzewozudrogowegoDBoruszewskiMJackowskiSHolow.pdf
 Profil Relacje PM off  

#692 PostWysłany: 15 Cze 2016 22:03 

niebieski
Uber dopuszcza od 12 czerwca nawet 15 letnie pojazdy w usłudze Uber POP. Chyba zaczyna brakować im ludzi do pracy, jeżęli takie trupy dopuszczają w aplikacji.
 Profil Relacje PM off  

#693 PostWysłany: 15 Cze 2016 22:58 
Awatar użytkownika

wersatis napisał(a):
Chyba zaczyna brakować im ludzi do pracy, jeżęli takie trupy dopuszczają w aplikacji.

Co ma rok produkcji do kondycji pojazdu?
Kański lubi ten post.

#694 PostWysłany: 15 Cze 2016 23:18 

Zbanowany
Twoje pytanie podchwytliwe bo wiadomo ze kolekcjonerskie samochody beda w perfekcyjnym stanie, ale polska nie stoi kolekcjonerskimi pojazdami (spalinowymi) wiekszosc 15 letnich samochodow nie jest w dobrym stanie to ze posiadaja badania techniczne nie znaczy ze sa aktualnie w dobrym stanie. Dzisiaj byl wlasnie jakis artykul na necie jak pracuje kierowca w 'fillii' Ubera po 12-15 godzin bo wlasciciel 'filli' placi mu na godzine 12 czy 15PLN. STan takich pojazdow i kondycja kierowcow pozostawia wiele do zyczenia i o to chyby chodzilo wersatis.
 Profil Relacje PM off  

#695 PostWysłany: 15 Cze 2016 23:48 
Awatar użytkownika

Loty: 118
Kilometry: 155 471
srebrny
Gadu-777 napisał(a):
@luziczek: poniewaz masz takie podejscie do dzialalnosci gospodarczej jak tutaj wypisujesz to widocznie dlatego generujesz tutaj takie Swoje prawo i jego interpretacje.
Ksiegowy/wa jest osoba posiadajaca wyksztalcenie w dziedzinie rachunkowosci i finansow a nie prawa gospodarczego moze choc troche rozumiesz roznice pomiedzy tymi przedmiotami.
Jesli udawalbym sie z pytaniami jak prowadzic firme (np. jak ja rejestrowac) do ksiegowej to nie wrozyl bym swojej dzialalnosci przeskoczenia prowadzenia szaletu publicznego.
Nie umniejszajac osobom zawodowo zajmujacym sie prowadzeniem ksiegowosci to nie sa one kompetentnymi osobami w dziedzinie zakladania firm, sporzadzania umow czy nawet doradztwa podatkowego (to juz nawet w polsce egzamin w tym kierunku trzeba zdawac).
Od czego sa adwokaci z specjalizacja prawa gospodarczego ? Tak ale to kosztuje i wiekszosc sobie woli gebe wytrzec tansza opcja 'ksiegowa to zrobi bo jej place' pewnie zrobi bo szanuje klienta ale czy dobrze ? Prostytutka tez bieze pieniadze a jakos sie zazwyczaj nie przyklada do swojego zawodu.

PKD mozesz sobie wpisac jaki chcesz nikt na tym etapie tego nie sprawdza, kod taryfy celnej PCN tez sobie moge wpisac w deklaracji jaki chce nawet celnik moze to przepuscic ale ew. powtorna kontrola po 3 latach moze to odrzucic co bedzie dosc bolesne w skutkach.
Kod PKD masz sam okreslic w ramach obowiazujacych przepisow jako wiodaca dzialalnosc twojej firmy, ale inny przepis mowi ze To nie moze byc w Twoim przypadku dzialalnosc Twojej firmy bo nie masz koncesji/licencji/zezwolenia - na Tpbie spoczywa odpowiedzialnosc ze masz znac wszystkie przepisy a nie tylko te co Ci pasuja.
Nie przyszlo Ci do glowy ze w Warszawie nie wydaja na ten cel zezwolen bo poprostu nie widza sensu wydawac zezwolenia na cos co jest nielegalne ??

Ostatnie zdanie Twierdzisz ze ta sprawa jest nie unormowana, post wyzej napisalem z odnosnikiem do urzedu miasta Krakow gdzie jest to unormowane sa nawet dzienniki ustaw podane. Nowelizacja w 2012 unormowala ta furtke dla okazjonalnych przewoznikow i sprcyzowala kto i jak moze wykonywac dzialalnosc podobna jaka promuje Uber.
Niestety wg. tej nowelizacji taka dzialalnosc jest nielegalna na terenie Polski, tylko podobni jak Ty maci wode i wmawia ze jest inaczej.
Przykro mi czytać o Twoich bolesnych przeżyciach z księgowymi. Nie o tym jednak jest ten wątek, tak samo jak nie o PKD.

Ważne jest, byś nie wprowadzał współforumowiczów w błąd, co uczyniłeś swoim poprzednim postem. Jednocześnie proszę o niestosowanie w Twoich postach personalnych wycieczek potencjalnie obrażających innych użytkowników oraz nieocenianie ich, gdyż jest to niezgodne z regulaminem forum. To Twój kolejny występek w tej materii – mam jednak nadzieję, że ostatni.

I jeszcze kolejne kłamsetwko do wytknięcia – fakt jest taki: nie ma w żadnym akcie prawnym w obowiązującym porządku prawnym w Polsce wzmianki o nielegalności przewozów osób w formie, w jakiej wykonywane są przewozy dla firmy Uber.

Spójrzmy na kolejne fakty wynikające wprost z obowiązującego porządku prawnego. Istnieją 3 rodzaje licencji na przewóz osób:
Cytuj:
1) licencję na wykonywanie krajowego transportu drogowego w zakresie przewozu osób samochodem osobowym;
2) licencję na wykonywanie krajowego transportu drogowego w zakresie przewozu osób pojazdem samochodowym przeznaczonym konstrukcyjnie do przewozu powyżej 7 i nie więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą;
3) licencję na wykonywanie krajowego transportu drogowego w zakresie przewozu osób taksówką.
W przypadku Ubera konieczną licencją byłaby licencja nr 1. Czyli sprawdzamy, kto może wydać taką licencję:
Cytuj:
- licencji na wykonywanie krajowego transportu drogowego w zakresie przewozu osób samochodem osobowym, pojazdem samochodowym przeznaczonym konstrukcyjnie do przewozu powyżej 7 i nie więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą jest starosta właściwy dla siedziby albo miejsca zamieszkania przedsiębiorcy
Zgodnie zatem z obowiązującym porządkiem prawnym, jeżeli starosta właściwy dla siedziby albo miejsca zamieszkania przedsiębiorcy w formie wymaganej ustawą decyzji administracyjnej odstępuje od konieczności udzielenia licencji mamy do czynienia ze 100% legalnością przedmiotowej działalności gospodarczej. Proste.

Mam nadzieję, że teraz udowodniłem Tobie, jak bardzo się mylisz.
 Profil Relacje PM off
mrruby lubi ten post.

#696 PostWysłany: 16 Cze 2016 00:43 

Zbanowany
@luziczek: wypociny kogos kto nagina prawo pod siebie.

Masz materialy policyjne w PDF, masz ustawy a Ty dalej czytasz to co chcesz, regulamin forum juz na wierzch bo innych argumetow nie masz ? Glupote nalezy tepic a nie poklepywac po ramieniu.
Dobrze ze mieszkam w kraju gdzie nie ma takich jednostek oszukujacych prawo jak Twoje wypowiedzi, bo przynajmniej taksowkarze maja swoja prace a ja jestem bezpiecznie dowieziony przez nich do mojego miejsca docelowego.

Jakos nikt dalej nie powolal sie na ustawe czy przepisy ale znakomicie bredzi ze to co obecnie robia kierowcy Ubera jest legalne, widziales jakiegos Ubera w samochodzie powyzej 7 osob ?

Jeszcze raz dla tych co nie muieja czytac ustaw, transport jaki proponuje Uber moze byc wykonywany obecnie samochodami przeznaczonym konstrukcyjnie do przewozu powyżej 7 i nie więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą nie posiadajacego reklam czy 'koguta' na samochodzie, zabytkowymi oraz po podpisaniu pisemnej umowy w lokalu przedsiebiorcy na konkretny transport (nowelizacja z 2012 zablokowala by np. przewozy par do slubow). Transport okazjonalny to np. transport wachadlowy pomiedzy np. stacjami kolejowymi na czas remont koleji nie wazne ze jest powtarzany klika razy dziennie, przewozy do slubow, a czy wiszenie na aplikacji UBRA codziennie po x-godzin i traktowanie tego jako glownego zarobku to juz pewnie orzeknie jakis sad.
 Profil Relacje PM off
akot lubi ten post.

#697 PostWysłany: 16 Cze 2016 02:40 

Zbanowany
luziczek napisał(a):

Cytuj:
- licencji na wykonywanie krajowego transportu drogowego w zakresie przewozu osób samochodem osobowym, pojazdem samochodowym przeznaczonym konstrukcyjnie do przewozu powyżej 7 i nie więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą jest starosta właściwy dla siedziby albo miejsca zamieszkania przedsiębiorcy

Zgodnie zatem z obowiązującym porządkiem prawnym, jeżeli starosta właściwy dla siedziby albo miejsca zamieszkania przedsiębiorcy w formie wymaganej ustawą decyzji administracyjnej odstępuje od konieczności udzielenia licencji mamy do czynienia ze 100% legalnością przedmiotowej działalności gospodarczej. Proste. Mam nadzieję, że teraz udowodniłem Tobie, jak bardzo się mylisz.

Rozumiem ze starosta stawia sie nad ustawe i moze sobie ja interpretowac po swojemu, nic dziwnego bo ostatnio kazdy prawo interpretuje po swojemu w Polsce i wmawia ze on ma racje.
Jakos nie doczytalem w Dzienniku Ustaw z dnia 2 grudnia 2013 r. Poz. 1414 o dowolnosci stosowania wymogu posiadania licencji. Na produkcje alkoholu tez moze odstapic (chyba wroce do Polski)??

Poniewaz chcesz wykonywac dzialalnosc '1) licencję na wykonywanie krajowego transportu drogowego w zakresie przewozu osób samochodem osobowym;' to wzor jak ja uzyskac masz tutaj :
https://www.biznes.gov.pl/opisy-procedur/-/proc/1602-licencja-na-przewoz-osob-samochodem-osobowym

1.Uber nie zapewnia wlasnych samochodow wiec odpada jako pracodawca.
2.Jesli ktos spelni te warunki i uzyska licencje na wykonywanie krajowego transportu drogowego w zakresie przewozu osób samochodem osobowym i stworzy miejsca pracy to musi zatrudnic zawodowowych kierowcow a nie ludzi z lapanki internetowej oraz musza sie oni poruszac samochodami pracodawcy.
Czyli wzasadzie powstanie minikorporacja a skad zlecenia to juz drugoplanowa sprawa.
3.Kazik chce stworzyc jednosobowa firme krajowego transportu drogowego w zakresie przewozu osób samochodem osobowym to musi przynajmniej posiadac certyfikat kompetencji zawodowych :
https://www.biznes.gov.pl/opisy-procedur/-/proc/1599-certyfikat-kompetencji-zawodowych-kierowcy
nie wspominajac o pozostalych wymaganiach finasowych, nie prosciej uzyskac licencje na taksowke ??

luziczek i Ty chcesz mi wmowic ze wspolpracujacy kierowcy dla Ubera to wszysko zrobili ???
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#698 PostWysłany: 22 Cze 2016 15:42 

HON fly4free
Kraków ostro bierze się za kierowców Ubera
 Profil Relacje PM off  

#699 PostWysłany: 22 Cze 2016 15:52 

Zbanowany
Na krakowskiej jest to troche lepiej zredagowane:

Kraków. "Uberowcy" zostali mocno ukarani

W czerwcu kontynuowano w Krakowie działania przeciw ''szarej strefie taxi''. W miniony piątek inspektorzy Małopolskiego Inspektoratu Transportu Drogowego przy udziale pracowników magistratu i policjantów ruchu drogowego przeprowadzili kontrole wobec kierowców firmy Uber. Wszczęto postępowania administracyjne w sprawie nałożenia kar pieniężnych na łączną sumę 80 tysięcy złotych.

17 czerwca w godzinach popołudniowych sześć zespołów kontrolnych, złożonych z pracowników Urzędu Miasta Krakowa i nieumundurowanych funkcjonariuszy Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Miejskiej Policji, zamówiło za pomocą mobilnej aplikacji smartfonowej Uber sześć przewozów w organizacji zrzeszającej nielegalnych przewoźników osób.

W wszystkich przypadkach stwierdzono wykonywanie usług przewozowych bez posiadania jakiejkolwiek wymaganej licencji na wykonywanie transportu drogowego osób oraz wykonywanie przewozu okazjonalnego samochodem niespełniającym kryterium konstrukcyjnego określonego w art. 18 ust. 4a ustawy o transporcie drogowym. Inspektorzy ITD wszczęli wobec pięciu przewoźników postępowania administracyjne w sprawie nałożenia kar pieniężnych na łączną sumę 80 tysięcy złotych (po 8 tys. zł za każde naruszenie). Ponadto, inspektorzy ITD zatrzymali dowód rejestracyjny za brak nalepki kontrolnej i niewłaściwego mocowania akumulatora oraz prawo jazdy z powodu znaczącego uszkodzenia dokumentu uniemożliwiającego jego odczytanie. Natomiast w jednym przypadku zostało wszczęte przez pracownika Urzędu Miasta Krakowa postępowanie wyjaśniające zmierzające do skierowania do sądu wniosku o ukaranie kierowcy za wykroczenie przeciwko porządkowi publicznemu z art. 601 § 1 Kodeksu wykroczeń, za który to czyn kierowcy grozi kara ograniczenia wolności albo kara grzywny do 5 tys. zł.

Ponadto, wszyscy przewoźnicy popełnili nieprawidłowości skarbowe, polegające na niezaewidencjonowaniu sprzedaży usługi za pomocą kasy fiskalnej. Nieprawidłowości te zostaną zgłoszone do właściwych urzędów skarbowych, które orzekając na podstawie Kodeksu karnego skarbowego – nakładają na kierowców mandaty karne.

Dodatkowo stwierdzono, że żaden pojazd UBER nie posiadał wewnątrz cennika usług, a przepisy ustawy o informowaniu o cenach towarów i usług stanowią, że w miejscu świadczenia usług uwidacznia się ceny jednostkowe usługi w sposób jednoznaczny, niebudzący wątpliwości. Jeżeli sprzedawca usługi nie wykonuje tych obowiązków, wojewódzki inspektor Inspekcji Handlowej nakłada na niego, w drodze decyzji, karę pieniężną do wysokości 20 tys. zł. Dokumentacja ze wszystkich przejazdów UBER zostanie przekazana do Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Krakowie.

W związku z powtarzającymi się nieprawidłowościami w zakresie przewozów osób, Wydział Ewidencji Pojazdów i Kierowców zapowiada, że w dalszym ciągu będzie regularnie prowadził czynności służbowe na terenie miasta Krakowa w celu zwalczania nieuczciwej konkurencji.

Przypomnijmy, że każdy odpłatny przewóz osób, bez względu na sposób zamówienia i realizacji tej usługi, a także metodę płatności za nią (np. bezgotówkową) – podlega ustawie o transporcie drogowym. W szczególności przestrzega się potencjalnych kierowców zamierzających wykonywać przewozy osób pod szyldem „UBER” przed zrzeszaniem się w tej firmie, bowiem organizacja ta nie jest przewoźnikiem, a jedynie oferuje odpłatny dostęp do swojej aplikacji informatycznej pośredniczącej w zlecaniu przewozów. Zatem wszelkie konsekwencje karne za nielegalne świadczenie usług przewozowych spadną na kierowców osobiście wykonujących transport drogowy osób.

Źródło: Gazeta Krakowska
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#700 PostWysłany: 22 Cze 2016 21:09 
Awatar użytkownika

Loty: 118
Kilometry: 155 471
srebrny
Gadu-777 napisał(a):
[...]
luziczek i Ty chcesz mi wmowic ze wspolpracujacy kierowcy dla Ubera to wszysko zrobili ???

Widzisz, i tu jest właśnie problem.

Ja Ci nic nie chcę wmówić, albowiem:
- art. 42 ust. 3 Konstytucji RP,
- art. 5 par. 1 Kodeksu postępowania karnego,
- art. 11 ust. 1 Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka,
- art. 14 ust. 2 Międzynarodowego Paktu Praw Obywatelskich i Politycznych,
- art. 6 ust. 2 Europejskiej Konwencji Praw Człowieka
stanowią jasno.

Ale to właśnie Ty wolisz stawiać się ponad te akty prawne oraz to właśnie Ty chcesz mi oraz współforumowiczom wmówić, że kierowcy Ubera są źli i niedobrzy, bo masz takie widzimisię.

I oczywiście nie będę podkreślał po raz kolejny jak bardzo nie masz racji, bo już mi się znudziło pożywianie trolla ;-)

I fajnie że wklejacie te artykuły o nalotach na Ubera, ale dla równowagi wklejmy też o taksówkach (wyrywkowo, kilka artykułów):
- Warszawa, 2014, 405 na 1595 skontrolowanych taksówek z nieprawidłowościami: http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje, ... 29723.html
- Warszawa, 2015, 126 na 210 skontrolowanych taksówek z nieprawidłowościami: http://www.strazmiejska.waw.pl/dzialani ... -maju.html
- Warszawa, 2015, 132 na 291 skontrolowanych taksówek z nieprawidłowościami: http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/1, ... datow.html
itp. itd., niekończąca się opowieść. Podsumowując: tak źle i tak niedobrze :P
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 57  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości