Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Bangkok - Birma, Laos
#1 PostWysłany: 09 Maj 2016 13:29 
Awatar użytkownika

Loty: 275
Kilometry: 488 470
Krajów: 59 / 27.6%
srebrny

Dokąd
  • Laos, Birma

Data wylotu
  • 17.11.2016

Data powrotu
  • 27.11.2016

Długość pobytu
  • 2 tygodnie w drugiej połowie listopada

Bagaż
  • Bagaż podręczny

Ilość pasażerów
  • 2

Sam znalazłem
  • Luang Prabang 280zł, Raungun 180zł,

Dodatkowe informacje
  • Cześć! To mój pierwszy post na tym forum, ale nie pierwsza taka podróż.

Tym razem jednak będę potrzebował Waszej pomocy, za co z góry dziękuję!

Wybieramy się we dwójkę do Azji w listopadzie. Lądujemy w Bangkoku, gdzie chcemy spędzić max 2-3 dni (żeby nie tracić czasu, ale jeszcze raz poczuć atmosferę tego świetnego miasta) i w planach mamy ruszyć gdzieś dalej.

Najbardziej zależy nam na podróży do Laosu lub Birmy (a może do obu jednocześnie :))?, ale niezbyt zachęcają nas ceny lotów w Air Asia, które niestety stale rosną.

Około 3 tygodnie temu udało mi się znaleźć całkiem ciekawe loty do Rangun za 120zł w jedną stronę i do Luang Prabang za 170zł (również w jedną stronę), lecz nie zdecydowałem się na zakup, ponieważ liczyłem na jeszcze lepsze promocje. Niestety bilety z dnia na dzień drożeją i nie mam pojęcia, czy czekać dalej, czy brać coś już teraz? Z tego co widziałem, AirAsia wypuścić ma nowe promo w okolicach 15.05 i liczę, że może obejmie to któryś z tych kierunków, ale pewności nie mam. Co myślicie?

Brałem również pod uwagę podróż do północnych granic Tajlandii (Loei, Udon Thani) i dalszą podróż autokarem lub fast boat (swoją drogą próbował ktoś z Was?), ale i te loty na dzień dzisiejszy podrożały z 50zł w jedną stronę za osobę, do ponad 100zł, co z dalszą podróżą w inne miejsca i lotami powrotnymi generuje już spore koszty.

Może ktoś z Was ma jakieś inne, lepsze pomysły? Jesteśmy otwarci na propozycje!

Relacja Brunei, Singapur, Malezja
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 4* Shoni Bay Resort w Marsa Alam za 2550 PLN Wakacje all inclusive nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 4* Shoni Bay Resort w Marsa Alam za 2550 PLN
Riwiera Turecka z widokiem na morze 🌊☀️ 7 nocy all inclusive w 4* hotelu dla dorosłych od 2535 PLN Riwiera Turecka z widokiem na morze 🌊☀️ 7 nocy all inclusive w 4* hotelu dla dorosłych od 2535 PLN
#2 PostWysłany: 09 Maj 2016 17:44 
Awatar użytkownika

Loty: 1025
Kilometry: 2 240 439
Krajów: 144 / 67.3%
HON fly4free
Czy wy już tak jesteście rozpieszczeni tanimi lotami, że lot za 120zł do innego kraju to jest dużo?
W AirAsia generalnie ceny tylko rosną i bardzo rzadko spadają na 2-3 miesiące przed odlotem jak to ma miejsce np. w Ryanair czy Wizzair.

Ja sam kupiłem do Udon Thani i dalej jadę autobusami do Laosu. Nie leciałem do Luang Prabang, bo chciałem zobaczyć Vientiane.
Cena na Birmę jest doskonała. Brać i się cieszyć, że tak tanio.
3 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 09 Maj 2016 18:45 
Awatar użytkownika

srebrny
Po pierwsze dzięki za odpowiedź!

Po drugie chciałbym zaznaczyć, że skoro już znalazłem trzy tygodnie temu ceny w granicach 120 za Birmę, 170 za LP i 50-70 za północ Tajlandii, to ceny 2x droższe po 3 tygodniach, na pół roku przed wylotem wcale nam się aż tak nie uśmiechają i nie widzę w tym wspomnianego przez Ciebie rozpieszczenia.

Z tą tendencją drożenia biletów też nie do końca się zgodzę, ale uwaga na pewno się przyda. W marcu na tydzień przed naszymi lotami do SG i KK trafiliśmy na tańsze bilety niż kupowaliśmy na pół roku przed podróżą (chociaż i tak była to bardzo atrakcyjna oferta).

Czekam na ewentualne dalsze uwagi. Dzięki.

Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 09 Maj 2016 19:00 

srebrny
Z Rangunem zerkaj co jakiś czas na NokAir. Nawet jeżeli nie będzie istotnie taniej niż w AirAsia, to masz bagaż, catering i wi-fi w cenie.
 Profil Relacje PM off
wasil10 uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 09 Maj 2016 21:32 
Awatar użytkownika

Loty: 1025
Kilometry: 2 240 439
Krajów: 144 / 67.3%
HON fly4free
wasil10 napisał(a):
Po drugie chciałbym zaznaczyć, że skoro już znalazłem trzy tygodnie temu ceny w granicach 120 za Birmę, 170 za LP i 50-70 za północ Tajlandii, to ceny 2x droższe po 3 tygodniach, na pół roku przed wylotem wcale nam się aż tak nie uśmiechają i nie widzę w tym wspomnianego przez Ciebie rozpieszczenia.

Trzeba było brać i nie marudzić :)

Dużo Air Asia nie latałem, ale z tych biletów co kupowałem to zawsze potem wszystko szło tylko w górę.
Tanio na tydzień przed to mega loteria.
Zeus lubi ten post.

#6 PostWysłany: 10 Maj 2016 15:44 
Awatar użytkownika

Loty: 191
Kilometry: 627 645
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
do listopada bedzie jescze niejedno promo z AA.

dodaj sobie AA na FB i czekaj a doczekasz sie
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 18 Maj 2016 14:02 
Awatar użytkownika

srebrny
Po pierwsze dzięki wszystkim za rady! Po drugie małe przeprosiny za odświżenie starego tematu.

Nok Air w wybranym przez Nas terminie miał naprawdę ciekawą ofertę lotów do Rangun. Cenowo nawet lepszych niż AirAsia.

Zdecydowaliśmy się jednak z racji dosyć krótkiego czasu na miejscu odstawić Birmę i intensywniej zwiedzić Laos. Również jak kolega Cart wybieramy się wpierw do Udon Thani zwiedzając po drodze Wientian, VV i LP.

Bilety powrotne do Bangkoku z LP udało nam się dostać za 200zł. Mogło być lepiej, ale woleliśmy nie ryzykować :).

Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 18 Maj 2016 14:12 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Zawsze możesz pojechać pociągem do Nong Khai za 258 THB, i potem przesiadka na drugi pociąg do Thanaleng (20 THB) i zostają ci do pokonania 13 km do Vientiane
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 20 Maj 2016 13:42 

Wlasnie mialem to napisac, ze lepiej chyba byloby pokonac trase Bangkok-Vientiane nocnym pociagiem.
Samoloty sa zbyt nudne :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości