Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Jak podzielić 4-5 dni?
Kuala Lumpur 0%  0%  [ 0 ]
Kuala Lumpur + Singapur (po 2 dni) 78%  78%  [ 7 ]
Kuala Lumpur + Hongkong (1 dzien KL - 3 HK) 11%  11%  [ 1 ]
Hongkong + Singapur :) (po 2 dni) 11%  11%  [ 1 ]
Razem głosów : 9
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Maj 2016 11:06 

Witajcie,

W czerwcu lecimy na 2 tygodnie do Tajlandii. Lądujemy w Bangkoku i pomyśleliśmy, że można odwiedzić na kilka dni Kuala Lumpur. W międzyczasie wpadł nam do głowy Hong Kong, bo czytamy, że KL to dwa dni, aby wszystko zobaczyc :)

Pytanie do ludzi, którzy byli już w tych miastach. Co byście wybrali: KL na cztery dni? KL na dwa i dwa na Hong Kong, czy Hong Kong na 4? No max myślę 5 dni moglibyśmy przeznaczyć na te miasta, albo jedno z nich...

Z góry dzięki za opinie :)

Ostatnio edytowany przez Epitaph, 09 Maj 2016 13:41, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#2 PostWysłany: 09 Maj 2016 11:12 

Loty: 119
Kilometry: 254 856
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
Singapur 2 dni i KL 2 dni. Wyjdzie cię taniej niż Hongkong.
Singapur rewelacyjny, nawet zrobiłbym KL 1 dzień i Singapur 3 dni.

#3 PostWysłany: 09 Maj 2016 11:27 

Kurde, może i to jest myśl. W zasadzie nie myśleliśmy o Singapurze, zaraz zobaczę jak połączenia. Mówisz taniej, a jak z życiem, bo podobno drogi, czy to takie mity? ;)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 09 Maj 2016 11:35 

niebieski
Singapur i Hongkong tak samo drogi, Loty będziecie mieli tańsze. Byłem w tych 3 miastach i wracam do Singapuru w następnym roku a zazwyczaj tego nie robię (nie zaliczyłem oceanarium - największego na świecie. Rodzinie chcę pokazać to magiczne miejsce).
Zostaw sobie Hongkong na inną wycieczkę, być może kiedyś polecisz na Filipiny właśnie przez Hongkong :)
Epitaph uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 09 Maj 2016 11:40 
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 227 790
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
@Epitaph , @michal24 dobrze mówi. Ja bym także polecał Singapur. Na krótką wycieczkę jak znalazł - większość obejdziesz pieszo. Dużo ciekawych dzielnic (małych), duże bezpieczeństwo i czystość. Ceny - jak w Hong Kongu, ale Hong Kong polecam na trochę dłużej. Chyba, że tylko fotka w Tsim Sha Tsui, bo ciekawe miejsca są mimo wszystko oddalone. Byłem w HKG kilka razy i za każdym razem odkrywam coś nowego albo płynę na nową wysepkę - to z reguły zajmuje cały dzień. Jak chcesz, możesz za jednym zamachem zobaczyć Singapur (2 pełnie dni wystarczą) i Kuala Lumpur - te miejsca są inne i w sumie niezbyt oddalone. W przypadku pytań - pisz, coś tam podpowiem.
 Profil Relacje PM off

#6 PostWysłany: 09 Maj 2016 11:49 
Awatar użytkownika

bylem w hongkongu, dobrze jest go zobaczyc przy okazji stopoveru, natomiast jezeli nie lecisz gdzies przez HKG to nie ma sensu. O Singapurze i Kuala slyszalem, ze super i na tym bym sie skupil na twoim miejscu.
 Profil Relacje PM off

#7 PostWysłany: 09 Maj 2016 11:54 
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 862 788
Krajów: 44 / 20.6%
niebieski
Najlepiej KUL 2dni + SIN 2dni , miasta sa blisko , fajny dojazd.

Jesli HKG to na 4 dni bez KUL , to wieksze miasto a warto wtedy zahaczyć o Macau.

Na pewno nie rob KUL 1 + SIN 3 , KUL jest rewelacyjne.

#8 PostWysłany: 09 Maj 2016 12:01 

Dziękuję Panowie. No to sprawa rozwiązana. Faktycznie HK mogę zrobić kiedyś, jako stepover, np. Filipiny, albo po prostu na kilka dni. Lot dłuższy, droższy, ect. W takim razie zostaje Singapur, który w ogóle nie brałem pod uwagę :D

I teraz tylko muszę się zastanowić jak to podzielić, chyba zrobię 2 dni tu i 2 dni tu. Myślicie, że tak będzie dobrze?

Plan wyglądałby więc następująco: Bangkok->Singapur->KL->No i już Tajlandia, tam zaczynamy od Samui

I chyba od razu z KL będzie najlepiej :)

Jak zwykle, jeśli macie jakieś must have do zobaczenia (szczególnie Singapur, bo KL już się orientowałem z grubsza co mnie ciekawi) to śmiało.

Aha, i jaka dzielnicę wybrać na nocleg? Za rozsądne pieniądze, i dobrze zlokalizowaną :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 09 Maj 2016 12:06 

niebieski
Proponuję tak: Bangkok - Koh Samui (weź może pod uwagę zamianę na Koh Phangan) - tą trasę zrobił bym nocnym pociągiem - SUPER i nocleg Ci odpadnie. Bezpiecznie i wygodnie, bo masz łóżko.
Następnie powrót przez Surat Thani - KL, potem KL - Singapur (też można pociągiem i nie jest to głupie rozwiązanie), choć loty są bardzo tanie na tym odcinku. Z SIN do Bangkok'u.

#10 PostWysłany: 09 Maj 2016 12:14 

A też może to być rozwiązanie, zaraz popatrzę na to wszystko, bo pociągu to już w ogóle nie brałem pod uwagę. Samui chcemy zrobić kilka dni, a następnie przenieść się na Phangan. W zasadzie Samui było pewniakiem, ale im wiecej czytamy tym bardziej skłaniamy się na Phangan. Tylko nie wiemy czy podzielić po kilka dni czy po prostu wybrać jedną. A jeśli można, możesz powiedzieć gdzie byłeś na Phangan (resort/plaża). Mamy mętlik jeśli chodzi o te plaże. Wymagania chyba standardowe: biały piasek, czysta woda, cisza, ale w razie potrzeby kilka kroków do bardziej rozrywkowej części wyspy :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 09 Maj 2016 12:23 

niebieski
Ja byłem w bliskiej odległości od imprezowni z której Koh Phangan jest znany. Tam jest wiele plaż do których możesz dotrzeć skuterkiem. Jazda po tej wyspie to przygoda sama w sobie. Mieszkałem w V-View Beach Resort -miejsce super.
Jeśli bym miał coś doradzić to wybrał bym jedną wyspę, może z 3 hotele na niej i skuter skuter skuter :)

#12 PostWysłany: 09 Maj 2016 13:12 
Awatar użytkownika

Loty: 557
Kilometry: 826 713
Krajów: 72 / 33.6%
niebieski
Byłem w obu miastach w ostatnich 6 m-cach, najpierw w promocji Swiss na Expedii w HK (5dni) a potem w KL w promocji TK (2dni). Moim skromnym zdaniem HK ma więcej do zaoferowania. Mi mimo iż byliśmy tam 5dni brakowało 1 dnia na rejs po okolicznych wysepkach. Dzięki doskonałej i taniej komunikacji łatwo zwiedzić HK.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 09 Maj 2016 13:42 

Dzięki wszystkim, cały czas czytam...

Dodałem ankietę :)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 09 Maj 2016 14:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Jesli chodzi o wyspy bo widze tez sie zastanawiasz to po stokroć Phangan , Tao >>> Samui , bylem na wszystkich trzech ;)

Oczywiscie Samui tez ladne ale najbardziej skomercjalizowane.

Ile planujesz poswiecic na wyspy ?

Jesli chodzi o ankiete ze sie powtorze , zdecydowanie odradzam specjalne tułanie sie do KL tylko po to zeby spedzic tam tylko 1 dzien , to miasto jest za fajne na tylko jeden dzien :)

#15 PostWysłany: 09 Maj 2016 14:41 

kb_poland - czyta coraz więcej głosów mówiących, abym Samui odpuścił i jechał od razu na Phangan. A powiedz mi, która plaża najlepsza i jak możesz w jakim resorcie się zatrzymałeś?

Na wyspy około 7 dni planujemy.

KL na dwa dni rozumiem obstawiasz? Jakie tam must-have wg Ciebie?
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 09 Maj 2016 14:57 

niebieski
A czemu nie rozwazysz po prostu zostania w Tajlandii przez caly czas? Z szybkiej analizy wychodzi na to, ze ten kraj ma sporo do zaoferowania. HK i SG to wedlug mnie zdecydowanie miejsca na dluzej niz 1-2 dni (w KL nie bylem to sie nie wypowiadam), nie widze wiekszego sensu w jechaniu tam na tak krotki czas. No, chyba, ze chcesz po prostu odhaczyc kolejny kraj.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off
kb_poland lubi ten post.

#17 PostWysłany: 09 Maj 2016 15:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Epitaph napisał(a):
kb_poland - czyta coraz więcej głosów mówiących, abym Samui odpuścił i jechał od razu na Phangan. A powiedz mi, która plaża najlepsza i jak możesz w jakim resorcie się zatrzymałeś?

Na wyspy około 7 dni planujemy.

KL na dwa dni rozumiem obstawiasz? Jakie tam must-have wg Ciebie?

Jak jedziesz na 7 dni to polecam polaczyc 2 wyspy Koh Phangan i Koh Tao. W sam raz zeby odpoczac , pojezdzic skuterkiem po rajskich plazach , uwielbiam obie wyspy i chetnie kiedys na nie wroce.

Na Phangan polecam plaze Haad Yao. Ja bylem w Long Bay resort , bardzo fajne miejsce. Inne miejscowki przy tej plazy tez wygladaly sympatycznie , jest to totalnie po drugiej stronie wyspy od czesci "imprezowej" , dluga plaza , wieczorem jest przyplyw , knajpki z muzyka live , pysznym jedzeniem ale bardzo klimatycznie bez jakis hucznych imprez.

Jesli rozwazasz w ogole Koh Tao , tez cos doradzic moge , rownie piekna wyspa , mialbym problem zeby wybrac jedną z tych dwóch.

KL 2 dni to jest totalne minimum - Petronas i okolice w dzien , w nocy , z dołu , z góry ( Menara , Traders ) , Little India , Batu Caves , Merdeka Sq , Meczet , Bird Park , Thean Hou Temple, Chinatown , itd itd jeszcze troche tego sie znajdzie... zakupy na central market , i jedzenie jedzenie jedzenie - to wszedzie ;)

#18 PostWysłany: 09 Maj 2016 15:50 

Dziękuję bardzo, już sprawdzam resorty. Faktycznie, sądzę, że w tym wypadku jeden dzień na KL będzie mało :)
 Profil Relacje PM off
kb_poland lubi ten post.

#19 PostWysłany: 15 Wrz 2016 22:21 

1 dzień na miasto mija się z celem, chyba że ktoś lubi podróże w biegu z wywalonym jęzorem ;P Hong Kong i Kuala Lumpur są dość drogie i chyba nie ma sensu tak fruwać, dlatego polecam KUL i SIN z własnego doświadczenia.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 17 gości