Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Prawo jazdy
#21 PostWysłany: 05 Maj 2016 09:03 

HON fly4free
Cytuj:
W przypadku utraty dokumentu paszportowego za granicą pamiętaj, że obywatel polski może wjechać do swojego kraju bez paszportu (nie ponosząc żadnych konsekwencji), należy jednak o tym fakcie poinformować Straż Graniczną podczas przekraczania granicy państwowej.
https://mswia.gov.pl/pl/bezpieczenstwo/ ... 2,dok.html
mowa tu o paszporcie, ale z kontekstu wcześniejszych punktów należy to rozumieć, jako wjazd bez dokumentu uprawniającego do przekroczenia granicy państwowej
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#22 PostWysłany: 05 Maj 2016 09:16 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
scomin napisał(a):
zulu napisał(a):
Z postu powyżej wynika jedynie że jak na terenie RP będzie Cię legitymować SG to Wesoła Gromadka potwierdzi Twoje dane a nie to że na podstawie ich gatki możesz przekraczać granicę. Gdzie Rzym a gdzie Krym ?
Ale jak to sobie w praktyce wyobrażasz? SG potwierdzi tożsamość Wesołej Gromadki oraz ich polskie obywatelstwo, ale do Polski i tak nie zostaną wpuszczeni? I co się z nimi wówczas stanie? Zamieszkają pod budką strażnika na lotnisku?
Na lotnisku ? A jak wsiadłeś do samolotu ? Przeniknąłeś do niego bez dokumentu ? Tylko nie pisz mi że co będzie jak zgubiłeś w samolocie bo wtedy SG wymierza dodatkowo 20 batów na goły tyłek w hali przylotów i 30 w hali odlotów jako przestrogę dla innych.

Utraciłeś dokument (zagubienie lub kradzież) to kontaktujesz się z najbliższą ambasadą lub konsulatem a w wypadku utraty w wyniku czynu zabronionego (np.kradzież) dodatkowo z policją.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 05 Maj 2016 09:19 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
Krajów: 33 / 15.4%
srebrny
W przypadku braku dokumentu uprawniającego do przekroczenia granicy - mandat. W parzypadku braku możliwości ustalenia tożsamości - areszt.

#24 PostWysłany: 05 Maj 2016 09:20 
Awatar użytkownika

srebrny
Dz.U. 1974 Nr 14 poz. 85
USTAWA
z dnia 10 kwietnia 1974 r.
o ewidencji ludności i dowodach osobistych

Art. 42. 1. Osoba, która utraciła dowód osobisty, jest obowiązana niezwłocznie zawiadomić o tym najbliższy organ gminy lub właściwą ze względu na miejsce pobytu polską placówkę konsularną. Organy te wydają zaświadczenie o utracie dowodu osobistego, ważne do czasu wydania nowego dokumentu, oraz powiadamiają o tym przy użyciu dostępnych środków, w szczególności telefaksu lub poczty elektronicznej, organ, który wydał dowód osobisty, w celu unieważnienia dokumentu.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 05 Maj 2016 09:20 
Awatar użytkownika

Loty: 700
Kilometry: 942 651
Krajów: 77 / 36.0%
niebieski
@zulu
A to nie omawiamy cały czas tego kazusu, który został przedstawiony na poprzedniej stronie? Dla przypomnienia:
radzio666 napisał(a):
lot z UK do Polski, czyli non-Schengen, mamy ze soba polski paszport i angielskie prawo jazdy (ktore notabene jest w UK dowodem tozsamosci). na wylocie z UK poslugujemy sie paszportem, ktory w jakis dziwny i nieprzewidziany sposob podczas lotu ginie (ktos nam go podp..olil)
pytanie: czy zostaniemy wpuszczeni przez SG majac przy sobie tylko angielskie prawo jazdy ??

#26 PostWysłany: 05 Maj 2016 09:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Na podstawie angielskiego prawa jazdy można potwierdzić tożsamość (inny dokument ze zdjęciem) ale nie jest to dokument uprawniający do przekroczenia granicy RP. Z drugiej strony mamy tu do czynienia z 2 okolicznościami. Utrata paszportu w trakcie lotu w wyniku czynu zabronionego i obywatela RP.

Wpuścić w końcu pewnie wpuszczą (lub nie :lol: ) ale na pewno będzie się to wiązać ze zgłoszeniem na lotnisku zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa czy do tego dojdą kary administracyjne ? Cholera wie w końcu utrata w wyniku czynu zabronionego ale jak trafisz na upierdliwca to kto wie może nawet odesłać do UK jak się będziesz pieklił (chociaż w wypadku obywatela RP bardzo mało prawdopodobne)

Ostatnio edytowany przez zulu, 05 Maj 2016 09:37, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 05 Maj 2016 09:34 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Przypadek z kradzieżą wydaje się mało prawdopodobny, aczkolwiek paszporty są jednymi z częściej zostawianych rzeczy przez podróżnych w samolocie. Nawet był taki przypadek na forum:
kuriozalna-sytuacja-z-paszportem,15,82074&start=0
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 05 Maj 2016 09:39 
Awatar użytkownika

niebieski
zulu napisał(a):
Na podstawie angielskiego prawa jazdy można potwierdzić tożsamość (inny dokument ze zdjęciem) ale nie jest to dokument uprawniający do przekroczenia granicy RP.
Oczywiście, że nie jest. Cudzoziemcowi można odmówić wjazdu na terytorium RP jeżeli nie posiada ważnych dokumentów lub wizy (patrz: ustawa o cudzoziemcach), natomiast SG nie może odmówić wjazdu na terytorium RP Polakowi, którego tożsamość została zweryfikowana i potwierdzona.

#29 PostWysłany: 05 Maj 2016 09:46 
Awatar użytkownika

niebieski
scomin napisał(a):
zulu napisał(a):
Na podstawie angielskiego prawa jazdy można potwierdzić tożsamość (inny dokument ze zdjęciem) ale nie jest to dokument uprawniający do przekroczenia granicy RP.
Oczywiście, że nie jest. Cudzoziemcowi można odmówić wjazdu na terytorium RP jeżeli nie posiada ważnych dokumentów lub wizy (patrz: ustawa o cudzoziemcach), natomiast SG nie może odmówić wjazdu na terytorium RP Polakowi, którego tożsamość została zweryfikowana i potwierdzona.
W tym wypadku czyli utrata paszportu w samolocie po zgłoszeniu tego faktu na lotnisku, czynnościach prawnych, potwierdzeniu tożsamości itd. obywatela RP wpuszczą ale traktujemy to jako kazus a nie normę czyli co mi zrobisz jak mnie złapiesz. Przecież bez dokumentu nikt nie wsiadł by do samolotu.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 05 Maj 2016 09:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Dokładnie tak :)

#31 PostWysłany: 05 Maj 2016 09:55 

Loty: 68
Kilometry: 173 164
Krajów: 23 / 10.8%
zulu napisał(a):
Na podstawie angielskiego prawa jazdy można potwierdzić tożsamość (inny dokument ze zdjęciem) ale nie jest to dokument uprawniający do przekroczenia granicy
W tym wypadku czyli utrata paszportu w samolocie po zgłoszeniu tego faktu na lotnisku, czynnościach prawnych, potwierdzeniu tożsamości itd. obywatela RP wpuszczą ale traktujemy to jako kazus a nie normę czyli co mi zrobisz jak mnie złapiesz. Przecież bez dokumentu nikt nie wsiadł by do samolotu.[/quote]

Mnie na lotnisku w Stansted wpuścili do samolotu bez dowodu, a następnie nasza straż graniczna przepuściła (bez mandatu) na podstawie prawa jazdy. Ale od tamtej pory pilnuję dokumentów...

#32 PostWysłany: 05 Maj 2016 12:26 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 214 217
Krajów: 26 / 12.2%
srebrny
Podsumowując: polska SG ma takie możliwości oceny tożsamości. Czy w innych krajach jest tak samo? Może.

Najprawdopodobniej wyślą gromadkę do ambasady lub konsulatu. Wprawdzie zweryfikują dane osobowe ale rozłożą ręce i nie wpuszczą za bramkę.

Ale przepisy przepisami a życie może pokazać że na prawo jazdy da się wrócić bo życzliwy celnik był i wyrozumiała załoga (lepiej żeby fakt zagubienia/kradzieży paszportu/dow. osob. było potwierdzone przez lokalną policję).
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 05 Maj 2016 20:26 

niebieski
witus3626 napisał(a):
Witam!

Znajduję się w trochę innej sytuacji. Mam bilet z Niemiec do Polski Wizzair'em i zgubiłem dowód, nie mam paszportu, posiadam tylko prawo jazdy. Jest jakakolwiek szansa, że puszczą mnie do Polski?
Proszę o pomoc, dowód zgubiłem dwa dni temu i nie wiem co robić :(

Zgłoś się na najbliższy komisariat Policji i opisz sprawę. Dostaniesz potwierdzenie zagubienia dowodu i jego blokady. Z tym dokumentem zgłaszasz się do punku informacyjnego Wizzair na lotnisku i przedstawiasz sprawę. Na pewno pomoże fakt, iż masz prawo jazdy. Wrócisz do Polski, bo Niemcy są w Schengen - temat przećwiczony w Porto 1,5 miesiąca temu.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 06 Maj 2016 09:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Miałem dziś konsultacje z SG i oto garść informacji:
1. utrata paszportu w samolocie (czyli nasz kazus) - bez względu na to kto zgłasza na lotnisku do SG
2. obywatel UE po zgłoszeniu utraty i po identyfikacji na podstawie dokumentu takiego jak prawo jazdy (jest zdjęcie) zostanie wpuszczony do RP. Będzie mógł udac się do konsulatu lub ambasady.
 Profil Relacje PM off
radzio666 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości