Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 320 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 11 Kwi 2016 13:54 

Stronę czy dwie wcześniej @ sofizmat poleca Oman jako super miejsce do życia. :D
Prawo szariatu jej pasuje. :mrgreen:
12 lat na emigracji i taki odjazd ? :roll:
 PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#122 PostWysłany: 11 Kwi 2016 13:55 

niebieski
michcioj napisał(a):
obstawiam ze o Polsce i zyciu tam nie masz zielonego pojecia, a swoje widzimisie masz na podstawie sytuacji z koziej wolce w
ktorej byles wiecznie splukany 12 lat temu przed wyjazdem :)

Oczywiscie :) Jesli Wawa to dla Ciebie kozia wolka. I nie - o zyciu w PL nie mam zielonego pojecia - i nie chce miec.

-- 11 Kwi 2016 13:57 --

Anonymous napisał(a):
Stronę czy dwie wcześniej @ sofizmat poleca Oman jako super miejsce do życia. :D

Tylko ze w Omanie nie ma prawa szariatu ;) Ibadi cos Ci mowi? Czy generalnie wiedze o swiecie czerpiesz z polskiej propagandy?
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 11 Kwi 2016 14:00 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Anonymous napisał(a):

Spędziłem miesiąc na Pulau Weh w Indonezji. Prowincja Aceh ma właśnie prawo szarjatu (w pewnym sensie, to nieco skomplikowana sytuacja, jak to w Indonezji), nawet piwa legalnie nie kupisz. Ja czułem się tam świetnie i niemalże płakałem wyjeżdżając. Moja żona miała już odmienne zdanie. Mam jednak znajomą z Anglii, która mieszka tam na stałe i bardzo sobie chwali. Nie osądzajmy innych, bo niektóre wypowiedzi w tym wątku robią się moim zdaniem nieco niesmaczne.
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 11 Kwi 2016 14:05 

Też tak sądzę.
Zwłaszcza bluzganie na własny kraj, powinno być tu na forum surowo karane.
A ostatnio jest to nagminne. Zwłaszcza przez jakichś niewydarzonych emigrantów/ nieudaczników życiowych.
 PM off
4 ludzi lubi ten post.

#125 PostWysłany: 11 Kwi 2016 14:07 

niebieski
Anonymous napisał(a):
Zwłaszcza przez jakichś niewydarzonych emigrantów/ nieudaczników życiowych.

Jesli oddlelegowanie z kraju do pracy w UN nazywasz nieudacznictwem, to co jest zatem "udacznictwem"? Tylko Nobel? Wysokie progi sobie stawiasz :) Ale gratuluje ...
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#126 PostWysłany: 11 Kwi 2016 14:10 
Awatar użytkownika

niebieski
O ile ktoś nie chce zaszyć się w głuszy (w tym wypadku chyba najlepsza byłaby Kanada), raczej nie znajdzie "Wysp Szczęśliwych". Wszędzie znajdzie się jakiś problem, ale zauważa się go pewnie po kilku miesiącach mieszkania w danym kraju i zżyciu się z lokalną społecznością. I wtedy zaczyna się narzekanie na słońce na Bahamach czy przedszkolaki wtracające mandaryńske słowa do innych języków w Singapurze. ;-)

Ostatnio edytowany przez Roku, 11 Kwi 2016 14:56, edytowano w sumie 1 raz
usunięto cytat
 Profil Relacje PM off
bonieq2 lubi ten post.

#127 PostWysłany: 11 Kwi 2016 14:12 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Wątek ten dotyczy miejsca do życia, w dodatku na forum podróżniczym. Jest oczywiste, że wypowiadają się również osoby, które z takich czy innych powodów z Polski się wyprowadziły. Sam nie mieszkam w Polsce i nie planuję powrotu, ale też nie lubię negatywnych-ogólnikowych wypowiedzi na temat mojego kraju. Dla jednego najlepszym miejscem będzie Zamość, dla innego USA, a dla innego Oman. Ważne by przedstawił taki ktoś chociaż w zarysie dlaczego tak uważa. Ocenianie takich wyborów w dość niewybredny sposób niech każdy zachowa dla siebie.
 Profil Relacje PM off
nick lubi ten post.

#128 PostWysłany: 11 Kwi 2016 14:13 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Anonymous napisał(a):
Też tak sądzę.
Zwłaszcza bluzganie na własny kraj, powinno być tu na forum surowo karane.
A ostatnio jest to nagminne. Zwłaszcza przez jakichś niewydarzonych emigrantów/ nieudaczników życiowych.

Jacku, tu nie chodzi o bluzganie, kazdy z nas ma Polske w sercu.
Tu chodzi o krytyke, bo Polska idealna nie jest i Polacy rowniez.

Wiele osob czerpie swoja wiedze z portali jak wykop, gdzie gowniazeria buduje paranoidalny obraz wojny domowej na Zachodzie Europy i my - Polacy mieszkajacy wlasnie za granica w tych krajach, staramy sie ten obraz przedstawic bardziej obiektywnie.

Prosilbym was, kochani, mniej negatywnych emocji, wrocmy do dyskusji. Po co sobie psuc humor, skoro to jest nasza rozrywka.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#129 PostWysłany: 11 Kwi 2016 14:19 

jakwilk napisał(a):
Tu chodzi o krytyke, bo Polska idealna nie jest i Polacy rowniez.

Prosilbym was, kochani, mniej negatywnych emocji, wrocmy do dyskusji. Po co sobie psuc humor, skoro to jest nasza rozrywka.

Przecież sam założyłeś ten temat. I w poście założycielskim napisałeś, że chodzi Ci o kraj, dla którego mógłbyś opuścić Polskę. Co zatem robi krytyka Polski, tutaj, w tym temacie? Ja Ci powiem co robi: są tutaj osoby, które celem swojego życia uczyniły jątrzenie i prowokowanie. Pisałem, charakteryzowałem te osoby wielokrotnie. To ci ludzie, którzy szukają komfortu w opluwaniu własnego kraju, zamiast znaleźć komfort w człowieczeństwie. Manipulacja, przeinaczanie, jak te słowa o sorcie (tak ostatnio popularne) to ich oręż. Wiedzą i prawdą te środowiska się brzydzą.
 PM off  

#130 PostWysłany: 11 Kwi 2016 14:21 
Awatar użytkownika

niebieski
[...]
podziwiam ludzi (bez zadnej ironii) ktorzy sie bardzo dobrze czuja w Polskich miastach i nie mysla o zmianie.

Co do Filipin to prawda, warto je rozwazyc jako miejsce do zamieszkania.

Ostatnio edytowany przez Roku, 11 Kwi 2016 14:56, edytowano w sumie 1 raz
Wypowiedź niekulturalna/obrażająca innych/używanie słów wulgarnych, obraźliwych.
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 11 Kwi 2016 14:22 

srebrny
sofizmat napisał(a):
Oczywiscie :) Jesli Wawa to dla Ciebie kozia wolka.

warszawa to akurat miasto z mozliwosciami :)
sofizmat napisał(a):
I nie - o zyciu w PL nie mam zielonego pojecia - i nie chce miec.

co tam, nie udalo sie ? ;-)
jezeli nie masz pojecia, to czemu sie na temat Polski wypowiadasz ?
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 11 Kwi 2016 14:27 

niebieski
michcioj napisał(a):
co tam, nie udalo sie ? ;-)
jezeli nie masz pojecia, to czemu sie na temat Polski wypowiadasz ?

No wlasnie udalo sie az za bardzo :)

Z mojej strony EOT, bo dyskusja z Toba jest mocno bezprzedmiotowa, skoro nawet czytanie ze zrozumieniem nie wychodzi.
 Profil Relacje PM off
ewaolivka lubi ten post.

#133 PostWysłany: 11 Kwi 2016 14:27 

srebrny
fortuna napisał(a):
Co do Filipin to prawda, warto je rozwazyc jako miejsce do zamieszkania.

powaznie ? no widzisz zgadzamy sie jednak czasem :)

Ostatnio edytowany przez Roku, 11 Kwi 2016 14:58, edytowano w sumie 1 raz
„Off topic” odbieganie w wypowiedzi od istoty sprawy w danym temacie.
 Profil Relacje PM off  

#134 PostWysłany: 11 Kwi 2016 14:41 
Awatar użytkownika

Loty: 46
Kilometry: 73 479
Krajów: 13 / 6.1%
Musicie robić ten offtop? ja sam od paru dobrych lat zastanawiam się nad wyjazdem..ale cały czas coś mnie trzyma :) czy to studia, czy teraz praca. Ale nie przekreślam nic, najbliżej mi do Niemiec ale ostatnie lata trochę odwodzą mnie od tego pomysłu.

Także, proszę nie kłócić się tu bo chciałbym poczytać opinie innych ludzi odnośnie innych miejsc a co tu wchodzę to spam, bluzgi itp

Czasowo zamknięte. //Roku
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 29 Kwi 2016 17:48 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nasz przyjaciel @Roku pozwolil nam tu jeszcze troche pogadac - mam nadzieje, ze emocje opadly i mozemy sie powymieniac swoimi opiniami odnosnie miejsc, do ktorych byscie sie wyprowadzili, gdyby zaistniala ku temu KONIECZNOSC.
 Profil Relacje PM off
Kara lubi ten post.

#136 PostWysłany: 29 Kwi 2016 17:55 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 671 009
Krajów: 64 / 29.9%
Konieczność? Sądziłam, że to raczej wybór bez przymusu ma być.

Ja chciałabym przeprowadzić się na emeryturę do kraju, gdzie są niskie koszty utrzymania, ładna pogoda, opieka lekarska na wysokim poziomie i dobre jedzenie.
Chciałabym mieszkać w domu przy plaży, z ogrodem, małym basenem, otoczona zwierzętami (psy, koty, króliki, ptactwo domowe, itp) i bujną roślinnością. Nie miałabym nic przeciw, aby mieć jakąś małą farmę czy gospodarstwo. Chciałabym hodować kozy oraz uprawiać warzywa i zioła.

A teraz - wszystko mogłoby być dokładnie tak samo, ale potrzebowałabym jeszcze szybkie łącze internetowe. :D I jakiegoś sponsora :)
2 ludzi lubi ten post.

#137 PostWysłany: 29 Kwi 2016 18:13 

'niskie koszty utrzymania (...) opieka lekarska na wysokim poziomie'
Niemożliwe niestety, chyba że chodzi o prywatną opiekę lekarską, która będzie droga :(
 PM off  

#138 PostWysłany: 29 Kwi 2016 18:25 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Ja napisze cos o Norwegii. Jest to panstwo, ktore tuli swoich mieszkancow ale czasami potrafi zdenerwowac. Gdy w sobote stalem o 17:50 przy kasie z 3 piwkami (w spozywczaku mozna kupowac alkohol do 4,7%vol) mialem duzy stres, bo byla spora kolejka. Gdy przyszla na mnie kolej, pani popatrzyla na mnie z przepraszajacym spojrzeniem, ze mi wlasnie chce oswiadczyc, ze sobota bedzie o herbacie. 18:02 - alkoholu nie sprzedadza. Kropka. Gdybym zamarzyl o winku czy tequili - mialbym tylko czas do 15:00 w jednym sklepie w moim 60.000 miescie :D

Pomimo tego typu rozwiazan, ktore mnie denerwuja do tej pory, musze wrocic do kwestii od ktorej zaczalem soj post. Panstwo tuli. Benefity socjalne sa tutaj bardzo rozpasane, warto chocby wspomniec o "dwuletnim bezrobociu" z zasilkiem rzedu 60% pensji z ostatniego roku (jeszcze nie mialem szansy zakosztowac tego typu "przyjemnosci" ;) Absurdem jest tu to, ze w ciagu tych dwoch lat mozna 3 miesiace oficjalnie przebywac poza Norwegia "szukajac pracy na obszarze UE" - czytaj: "Pojedz sobie na wycieczke gdzie chcesz i przez 3 miechy inkasuj kwoty rzedu 6-8tys zl netto...
Urlop macierzynski trwa rok dla kobiety i oplacany jest w wysokosci 100% miesiecznych zarobkow z ostatniego roku. Dziecko otrzymuje stosunkowo niewiele, bo okolo 500zl miesiecznie do 18 roku zycia z mozliwoscia przedluzenia na lata nauki. Mozna sie dodatkowo ubiegac na czas 23 miesiecy na dodatek opiekunczy na male dziecko (do 3 roku zycia) - wynosi on okolo 1500zl miesiecznie (gdy dziecko nie jest w przedszkolu)

Poczucie bezpieczenstwa finansowego, bezpieczenstwa fizycznego, spokoj i cisza sa waznym elementem wsrod wielu obcokrajowcow o decyzji osiedlenia sie na stale. Wazna jest jeszcze emerytura, sluzba zdrowia (nie calkowicie bezplatna - wizyty u lekarza pierwszego kontaktu i u specjalisty w szpitalu kosztuja symboliczna oplate 70-150zl. Gdy jednak przekroczymy nasze wydatki powyzej 1000zl, wizyty staja sie darmowe. Leki rowniez) i wiara, ze system o nas dba.

Nie jest to jednak miejsce dla kazdego, jest strasznie drogo, nudno i sterylnie. Stad nie moge powiedziec, ze jest to miejsce NAJLEPSZE.
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 29 Kwi 2016 18:27 
Awatar użytkownika

niebieski
@jakwilk [CzarnyHumor]Jeśli KONIECZNOŚĆ, to Albania, Benelux albo Japonia.[/CzarnyHumor] ;-)
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 29 Kwi 2016 18:32 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Napisalem o koniecznosci po to, aby nie robic OT w stylu: "a po co wogole wyjezdzac" "najlepiej jest w Polsce, wszedzie bedziesz obywatelem drugiej kategorii..." Slusznie, ale temat ten nie jest o tym CZY wyjechac, ale waszym zdaniem GDZIE :D
 Profil Relacje PM off
Kara lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 320 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości