Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Laos - czy warto?
#1 PostWysłany: 07 Mar 2014 14:22 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
Krajów: 31 / 15.0%
niebieski
stock napisał(a):
my w tym roku zobaczymy gdzie będzie jakas dobra oferta - ale może Laos lub Malezja. kto wie. A na Filipiny kiedyś wróce - za kilka lat.

Biorąc pod uwagę ilość ciekawych ofert do Bangkoku powinno być dobrze :) Stamtąd do Laosu rzut suchą bułką, a Laos jest MEGA. Chyba każdy po wizycie w Laosie opowiadając o tym wyraża to mniej wiecej: Laos, Laos (uśmiech), Laos... (jeszcze większy, ale taki "luźny" uśmiech). Moje wrażenia i wspomnienia są mniej więcej tego typu właśnie :)

Ostatnio edytowany przez Kamil, 15 Kwi 2014 14:38, edytowano w sumie 1 raz
porządki
 Profil Relacje PM off
jobi lubi ten post.

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
 Temat postu: Re: Filipiny
#2 PostWysłany: 07 Mar 2014 14:33 

Loty: 43
Kilometry: 103 267
Krajów: 17 / 8.2%
no to wrzucaj mi tu zaraz jakies foty lub relacyjkę z laosu - aby atmosfera wyjazdu już się nakręcała :)

Image
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 07 Mar 2014 15:04 
Awatar użytkownika

niebieski
stock napisał(a):
no to wrzucaj mi tu zaraz jakies foty lub relacyjkę z laosu - aby atmosfera wyjazdu już się nakręcała :)

Laos odwiedziliśmy w 2011 roku przy okazji dłuższej podróży po Azji, prowadziliśmy wtedy bloga, który nie jest zbyt okazały i "wypasiony" ale jest sporo zdjęć.
http://openworld.blog.onet.pl/galeria/z ... 11/page-5/
Blog od dawna jest nieaktualizowany, służył głównie do zdawania relacji rodzinie i przyjaciołom podczas naszej dość długiej nieobecności.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 07 Mar 2014 15:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Gdybym miał "opisać" Laos jednym zdjęciem do wyglądało to mniej więcej tak (w drugiej ręce zapewne miałem Beer Lao)

Załączniki:
laos.jpg
laos.jpg [ 250 KiB | Obejrzany 7236 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Temat postu: Re: Laos - czy warto?
#5 PostWysłany: 18 Maj 2014 18:48 

Jak wygląda sprawa z cenami? Równie tanio, co w Tajlandii?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 18 Maj 2014 20:36 
Awatar użytkownika

niebieski
W moim odczuciu jest trochę drożej, ale to jednak podobna liga cenowa. Jedzenie jest trochę droższe w Laosie, piwko podobnie (w obu krajach nie jest zbyt tanie), za to miejscowa "whisky" po 1$ za litr... Noclegi chyba trochę droższe w Laosie, ale to też inna liga noclegów, w naszym wypadku zazwyczaj były to drewniane chatki nad rzeką z hamakiem na tarasie :) Laos to kraj zdecydowanie mniej ucywilizowany niż Tajlandia, nie znajdziemy tam 7Eleven na każdym rogu, zwłaszcza poza miastami, a dużych miast to właściwie nie ma... Na północy kraju jest też niezbyt wiele bankomatów, a w wielu miejscach nie ma ich wcale ;) Drogi zdecydowanie gorsze niż Tajlanadii, ale ceny transportu dość zbliżone, ale w Laosie zajmuje to o wiele więcej czasu. I to właśnie czas jest zdecydowanie tym co należy mieć, aby w pełni docenić Laos moim zdaniem. Taka sytuacja: targujemy łódź z Muang Khua do Nong Khiaw, cena staje na kwocie ile boatman zarobiłby za cały komplet pasażerów, a nas była 4-ka (my plus 2ka poznana po drodze). Wszystko ustalone, ale boatman stwierdza, że dziś jednak nie płynie, bo mu się nie chce, flaszkę już ma, więcej mu na dziś nie trzeba. I to jest zasadnicza różnica - w Tajlandii słyszysz "tuk-tuk?!" na każdym kroku, a w Laosie musisz wpierw drivera znaleźć i go obudzić :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 02 Sty 2015 13:01 

Laos WARTO! - nie przyciąga tylu turystów co dominujące w tym rejonie Tajlandia i Wietnam. Kilka miejsc to prawdziwe perełki - zwłaszcza Luang Prabang. Vientiane to chyba najpokojniejsza stolica świata, która mozna objechac rowerem w niecałą godzinę. Trochę inne jest Vang Vieng - opanowane przez różnego rodzaju backpackersów spragnionych taniej i głosnej zabawy, tu najczęsciej pizza jest happy, a tanie lao whisky leje sie potokami, a główna atrakcją spływ pontonem i skoki na linie do rzeki. Na południu rozleniwiające Si Phan Don na Mekongu, a na północy Luang nham Tha i słynny złoty trójkąt. Polecam Laos i juz zadroszczę tym, którzy tam pojadą po raz pierwszy, uczuc zwiaznych z odkrywaniem tego pieknego kraju.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 04 Sty 2016 15:39 

Ja byłam w 2014 roku w Luang Prabang i okolicach. Laos jest super, zupełnie inny klimat niż w Tajlandii czy Kambodży. Ceny różniły się od tych w Tajlandii (były wyższe). Na nocnym targu nie dało się targować tak jak w Kambodży, niechętnie schodzili z cen. Tam turyści to głównie Francuzi, którzy nie mają problemu z wydawaniem kasy (albo nie wiedzą, że na targu się targuje :P). W Luang Prabang szczególnie polecam szlak świątyń, który jest po drugiej stronie Mekongu. Jak tam byłam to przez pół dnia nie spotkałam żadnego turysty (szok!), a trasa biegła przez plantacje bananów i wioski z pięknym widokiem na Mekong i Luang Prabang. Okolice (m.in. wodospady Kouang Si i świątynia w jaskini z tysiącami posągów buddy) zwiedzaliśmy na wypożyczonym skuterze.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 25 Lut 2016 15:30 

własnie wrocilem z Laosu. Polecam wszystkim serdecznie ten kraj, bo jeszcze nie do konca odkryty i zajeżdżony przez turystow ;-)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 28 Mar 2016 19:55 

Jestem w trakcie planowania wakacji i tym razem chciałabym odwiedzić Laos, potrzebuję kilku porad od osób które już tam były :)
Chciałabym lecieć na początku lipca (jedyny miesiąc który mi pasuje) przewiduję około 14 noclegów w Laosie. Pierwszy pomysł na trasę jest następujący: Przylot-> Bangkok samolot -> Ubon Ratchathani - Pakse - Tadlo - Pakse -Si Phan Don-Pakse samolot-> Vientiane-Vang Vieng - Luang Prabang samolot -> Bangkok. Chciałabym dowiedzieć się jak warto rozłożyć noclegi i co myślicie o tej trasie, czy jest do zrobienia w 15 dni? Wcześniej podróżowaliśmy po Azji - zazwyczaj 3 noclegi w jednym miejscu, ale wiem że w Laosie podróże autobusem trwają dość długo...
Wszystkie uwagi i pomysły mile widziane :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 03 Kwi 2016 03:35 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 121 425
Krajów: 22 / 10.6%
Cześć Peterka,
pomogę tylko częściowo, bo nie byłam na południu Laosu, tylko na trasie Luang Prabang - Vang Vieng - Vientiane.
Transport istotnie trwa tam dłuuuugo i jest nawet powolniejszy niż udało mi się doświadczyć w innych krajach azjatyckich. Luang Prabang - Vang Vieng to bite 6h w minibusie, Vang Vieng - Vientiane już krócej. Przelot z Pakse to świetny pomysł, z tego co słyszałam od innych podróżników na trasie, jako że autobus z Pakse do Vientiane umie jechać i dobę ( :shock: )
Na trasie, którą ja zrobiłam, zależnie od zainteresowań oczywiście, ale przeznaczyłabym 3 dni na Luang Prabang (samo miasteczko 1 dzień, 2gi - atrakcje wokół to niezbędne minimum, a jeśli możecie przeznaczyć dodatkowy dzień-dwa, raczej nie pożałujecie), 2-3 na Vang Vieng (jeśli jesteście aktywni i lubicie wycieczki rowerowe, wspinaczkę, włóczęgę, naturę... Jeśli nie, Vang Vieng Was raczej nie porwie) i 1-2 na Vientiane.
Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 03 Kwi 2016 21:16 

Dzięki za odpowiedź, walczymy na razie z ceną za bilet do Pakse, więc trasa może ulec zmianie :) bo ceny Lao Airlines zabójcze, a dwa razy przekraczać granicę i lecieć w Tajlandii też kosztuje. Właśnie mnie te przejazdy martwią bo z moją chorobą lokomocyjną trasę ponad 5 godzin busem na Palawanie ledwo przeżyłam :( Czy w Laosie też tyle zakrętów na trasie?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 07 Kwi 2016 01:56 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 121 425
Krajów: 22 / 10.6%
peterka napisał(a):
DWłaśnie mnie te przejazdy martwią bo z moją chorobą lokomocyjną trasę ponad 5 godzin busem na Palawanie ledwo przeżyłam :( Czy w Laosie też tyle zakrętów na trasie?

Powiem tak: na trasie Vang Vieng - Vientiane luz i droga jak stół.
Na kawałku Luang Prabang - Vang Vieng, lub nie daj boże Huay Xai (przejscie graniczne z Tajlandią) - Luang Prabang.... dyplomatycznie mówiąc, odświeżyłam znajomość zdrowasiek. Bywa troszkę hardkorowo, nie będę ściemniać, ale do przeżycia. Niezapomnianego :)

Ale dla widoków - warto. Zdecydowanie warto.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 13 Kwi 2016 23:53 

Loty: 147
Kilometry: 107 575
Krajów: 10 / 4.8%
Z Huay Xai do Luang Prabang to zdecydowanie należy płynąć 2 dni Mekongiem. Z przystankiem w Pak Beng, w środku dżungli. Widoki wspaniałe i można pochillować trochę, szczególnie że w Laosie bardzo łatwo o dobre wspomagacze.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 07 Lip 2016 20:11 

xladystarrrdustx napisał(a):
Cześć Peterka,
pomogę tylko częściowo, bo nie byłam na południu Laosu, tylko na trasie Luang Prabang - Vang Vieng - Vientiane.
Transport istotnie trwa tam dłuuuugo i jest nawet powolniejszy niż udało mi się doświadczyć w innych krajach azjatyckich. Luang Prabang - Vang Vieng to bite 6h w minibusie, Vang Vieng - Vientiane już krócej. Przelot z Pakse to świetny pomysł, z tego co słyszałam od innych podróżników na trasie, jako że autobus z Pakse do Vientiane umie jechać i dobę

No to dopełniając Twoją wypowiedź, wypowiem się o południu, które przejechałem busami (2015 rok). Podróż z Vientiane do Pakse trwa około 8 godzin. Droga jest w chwili obecnej dobra, jak na tamten rejon świata to nawet bardzo dobra, tylko raz, przez jakieś 30 minut bardzo rzucało, a droga była niewyremontowana i cała dziurawa. W nocnym busie w tych rejonach można spać bez problemu :)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 10 Lip 2016 15:16 

Zostaliśmy przy samolocie. Na trasie Vang Vieng Vientiane godzina samych zakrętów polecam duży autobus tzw VIP bus osobom z chorobą lokomocyjną.
Pozdrawiam z Si Phan Don ?
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 20 Lip 2016 15:21 
Awatar użytkownika

Loty: 45
Kilometry: 100 697
Krajów: 19 / 9.2%
Nie chce wyjść na jedyną marude na tym forum, ale mnie z kolei Laos bardzo rozczarowal (i spotkalam na trasie wiele osob z podobnymi wrażeniami). Zrobilam trase Huay Xai - Luang Prabang (łodzią) - Vientiane - wzdluz Mekongu i przez Nahin do Wietnamu. Moze to kwestia tego, ze jechalam rowerem i czesto zatrzymywalam sie w nieturystycznych miejscowosciach, ktore byly po prostu brzydkie, moze kwestia zbyt wygorowanych oczekiwan... Jedzenie dość słabe, zwlaszcza poza miejscowosciami turystycznymi i jak na Azje drogie (zupa z nudlami za 15 zlotych to standard, w Wietnamie za taka płace 4-5), ludzie czesto sie wstydzili i od razu pokazywali, ze nie (na przyklad kiedy chcialam cos zjesc w knajpie albo kupib w sklepie, nawet jeszcze nie wyjasnilam, o co mi chodzi). Ja rozumiem, ze nie sa obyci z turystami, ale np. w jeszcze mniej turystycznej poludniiwej Birmie traktowano mnie duzo przyjazniej i sympatyczniej. Owszem, jest kilka bardzo ladnych miejsc,ale zdecydowanie jest to moj najmniej ulubiony kraj w Azji pd.-wsch.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 03 Lis 2016 23:29 

a był ktoś bardziej na północ od Luang Prabang? Za tydzień lecę i jeszcze rozważam kilka opcji na podróż (3 tyg), chociaż te północne rejony jakoś niezbyt mnie kuszą, może niesłusznie...
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 28 Sty 2017 18:36 
Awatar użytkownika

Loty: 212
Kilometry: 447 336
Krajów: 38 / 18.4%
Jeżeli ktokolwiek zastanawia się, czy warto udać się do Laosu, zapraszam do obejrzenia mojej relacji. Osobiście byłem zachwycony :)

Profil Relacje PM off
bartekjamajka lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości