Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 57  Następna
Autor Wiadomość
#501 PostWysłany: 21 Mar 2016 17:49 
Awatar użytkownika

Loty: 191
Kilometry: 627 645
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
A co mieli zgłosić? Stracić pół dnia i pół dniow ?

Pojechał na myjke, wrzucił 12 zł i po sprawie.
 Profil Relacje PM off
d-t-x lubi ten post.

Relaks na Kanarach 😎🏖️ Wypoczynek na Fuerteventurze za 1669 PLN Relaks na Kanarach 😎🏖️ Wypoczynek na Fuerteventurze za 1669 PLN
Wietnam z Etihad Airways 🪷🌏 Hanoi z Warszawy za 2391 PLN 😍✈️🧳 Wietnam z Etihad Airways 🪷🌏 Hanoi z Warszawy za 2391 PLN 😍✈️🧳
#502 PostWysłany: 21 Mar 2016 19:00 
Awatar użytkownika

niebieski
@becek
d) zastanowili się, ile czasu spędza na posterunku i jakie jest prawdopodobieństwo wykrycia sprawcy czy ukarania go lub wywalczenia odszkodowania za utracony zarobek i... pojechali na myjnię po telefonie/ mailu/ czymkolwiek do biura Ubera? :-)
 Profil Relacje PM off  

#503 PostWysłany: 21 Mar 2016 19:14 

niebieski
+
odtłuszczanie szyb i koszt nowych piór do wycieraczek jeśli to faktycznie był olej
 Profil Relacje PM off  

#504 PostWysłany: 21 Mar 2016 19:25 
Awatar użytkownika

niebieski
A po co nowe pióra? Tłuszcz to nie kwas
 Profil Relacje PM off  

#505 PostWysłany: 21 Mar 2016 19:29 

niebieski
Ale środek którym byś potraktował pióra aby je odtłuścić jest mało dla nich przyjemny.
 Profil Relacje PM off  

#506 PostWysłany: 21 Mar 2016 19:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Zwykły płyn do mycia naczyń
 Profil Relacje PM off  

#507 PostWysłany: 21 Mar 2016 20:02 

niebieski
Nie sądzę, że taki zabieg osiągnie zakładany rezultat, ale może się nie znam ;)
 Profil Relacje PM off  

#508 PostWysłany: 21 Mar 2016 20:33 
Awatar użytkownika

Uber miał dzisiaj darmową reklamę w najdroższych reklamowo okolicach godziny 19:19, w stacji TVN (przy okazji podobno w ubiegły weekend dwukrotnie więcej zleceń niż przeciętnie). Marketingowo - bajka.
 Profil Relacje PM off
Trefl_bc lubi ten post.

#509 PostWysłany: 21 Mar 2016 20:51 

niebieski
Zapłacą za czyszczenie ponad 6 pojazdów. Jeden kierowca, który zgłosił dostanie 10 000 kary za nielegalny przejazd. Firma się zrzuci na karę, bo marketingowo nieźle zarobiła. Obstawiam,że był nacisk na kierowce, aby zgłosić. Dzięki temu mają dodatkowy dzień reklamy. News w Faktach jest warty więcej jak 10 tysięcy. W interesie Ubera jest taka zadyma jak w Paryżu. Każde zdarzenie to darmowa reklama, która im się zwraca.
 Profil Relacje PM off  

#510 PostWysłany: 21 Mar 2016 22:54 

niebieski
Dlaczego wybieram Uber ? Bo jak mnie po Porto kierowca wiózł 38 minut zamiast 8 i zapłaciłem 19,2 euro zamiast 4-5, to po reklamacji oddali na konto 16 euro ;)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#511 PostWysłany: 22 Mar 2016 01:25 
Awatar użytkownika

niebieski
Jestem kierowcą UBERa w Krakowie, jeśli ktoś ma jakieś pytania - chętnie odpowiem.

W skrócie: ktokolwiek, kto mówi, że UBER, jego kierowcy, bądź ktokolwiek z nim związany, "łamie" prawo, w związku z jego przejazdami - kłamie, bądź zwyczajnie nie zna się/nie interesuje go obecna sytuacja prawna w Naszym kraju.
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#512 PostWysłany: 22 Mar 2016 01:28 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
Krajów: 1 / 0.5%
HON fly4free
Cześć; masz dzialalnosc? (taką swoją, nie jakas tan konstrukcje prawną z korpo)

#513 PostWysłany: 22 Mar 2016 12:16 
Awatar użytkownika

akot napisał(a):
becek napisał(a):
no cóż, taxiarze to w dużej części zawsze był specyficzny element (aspołeczny)
nie nazywajmy szamba perfumeria :lol:

Ty nie korzystasz z taksówek, po tym wpisie widać, że nie znasz tego rynku.Nie masz pojęcia o aktualnej sytuacji na rynku taksówkowym.
W każdej branży jest trochę patologii i naciągaczy- sklepikarze, restauratorzy, prawnicy,fryzjerzy, lekarze i nic na to nie poradzicie. Pokaż mi branże w których jest 100% uczciwość i wysoka jakość. W Warszawie jest kilka korporacji taksówkowych gdzie jest bardzo wysoka jakość usług/ nawet te z najniższego pułapu cenowego/. I te korpracje polecam, 100 % satysfakcji. Nie polecam dziadków z postojów, oszustów spod rotundy i Kolumny Zygmunta działających pod przyzwoleniem Urząd Miasta.

Jeżdżę w Uber i na parę spraw mogę Wam odpowiedzieć. Tak, mam działalność, od stu lat i płacę podatki. Czekam na nowelizację ustawy o przewozie okazjonalnym, ale i w tej chwili nie mam obaw przed policją. Uber jest legalny. Wersatis gada głupoty (bez urazy) w temacie kary, co do reszty ma rację - ta reklama jest bezcenna :)

Jako kierowca jeżdżę od tygodnia, a wcześniej dużo korzystałem jako Klient. Uber w tej chwili jest całkowicie przejrzysty podatkowo, za każdy kurs generowana jest FV. Stąd ostatnie akcje w centrum Warszawy - Panowie taksówkarze stracili ostatnie argumenty i sięgnęli do siłowych - wpłynęło to bardzo pozytywnie na ogólny odbiór Ubera, przez ostatnie 2 dni wiozłem 5 osób, które mówiły, że w związku z tym więcej do normalnej taksówki nie wsiądą :)

Czas dojazdu bywa krótki bo jest dużo aut, a aplikacja Ubera ma naprawdę potężną logikę i technologię w zapleczu... Serioserio... Tzw. "ceny dynamiczne" faktycznie działają - jeśli gdzieś się pojawia mnożnik to po prostu zamówcie jeszcze jedno piwo i zaczekajcie 10 - 20 minut - znikną, a w tym rejonie zaroi się od kierowców z czasem dojazdu 2 min...

Są co najmniej 3 korporacje, które "obudziły się", albo od początku działały zgodnie z oczekiwaniami rynku, w każdym razie inwestują w technologię, jakość aut i kierowców i pracują nad cenami. Uber jako startup kusi ceną, to fakt, ale nie tylko w cenie tkwi siła - imo większa w jakości... Za chwilę będą nowe usługi premium, gdzie cena nie będzie konkurencyjna do Taxi, będą inne "parametry" - poczekajcie, zobaczycie. W tej chwili model biznesowy jest tak ustawiony, że świadcząc usługi na wysokim poziomie obie strony są zadowolone. I tak ma być.

Mówiąc zupełnie obiektywnie - jako wieloletni Klient różnych taxi i kilkudniowy kierowca Uber - "stara" gwardia taksówkowa ciężko zapracowała na swoją złą opinię i z wielu powodów nikt nie będzie żałował, że Mietek z postoju nie będzie miał kursów... Sorry, taki mamy klimat... Świat się zmienia i albo się trzeba dostosować, albo emerytura / bezrobocie. Może to zbyt bezpośrednie, a może i chamskie, ale taka jest niestety prawda.

Osobiście znam jednego taksówkarza, który na postoju trzyma odpaloną aplikację Uber ;) i w warszawskim biurze spotkałem drugiego, który przyszedł się awanturować, że mu konto zawiesili, za złe oceny Pasażerów. "Z jakiej racji"... Przyszedł narąbany jak stodoła i wionęło od Niego kilkudniową gorzelnią... Wątpię, czy załatwił sprawę pozytywnie.

Jeśli macie inne pytania to też poproszę, ja ze swojej strony będę na forum zaglądał i postaram się odpowiedzieć. Zarejestrowałem się szukając zleceń na kursy do Modlina (w razie czego poproszę PW - będę elastyczny), ale temat mnie zainteresował.

Pozdrawiam.

-- 22 Mar 2016 12:23 --

Przepraszam, za posta pod postem, mam nadzieję, że moderacja mnie nie spacyfikuje - tak, chcę "dobić" do 5 postów dla uruchomienia PW...

Bardzo się dziwię, że tylko jeden Kolega z Uber zgłosił warszawskie zdarzenie na policję - przy tej akcji nie powinno być problemów z ustaleniem sprawcy, a odszkodowanie (na więcej niż potencjalne 10 tys) w zasadzie pewne...
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
digger uważa post za pomocny.

#514 PostWysłany: 22 Mar 2016 15:24 
Awatar użytkownika

niebieski
tom971 napisał(a):
Cześć; masz dzialalnosc? (taką swoją, nie jakas tan konstrukcje prawną z korpo)

Mam działalność, ogólnie chciałem opisać wszystko podobnie do kolegi @dato ;)

Dodatkowo wspomnę o tym, że nie każda osoba jeżdżąca w Uberze musi mieć działalność - jeżdżąc Uberem można mieć konto "partnera" (konieczność posiadania działalność gospodarczej) lub konto "kierowcy", który jest "podpięty" do konta partnera - taki kierowca jest zatrudniony u partnera na umowie zlecenie/o prace itp.
Podobno w Krakowie jest koleś, który wziął w leasing 40 samochodów i zatrudnił na nie Ukraińców za najniższą krajową :)

Jeśli chodzi o zarzut niepłacenia podatków - niestety tutaj taksówkarze częściowo mają rację.
Do połowy lutego 2016 jeżdżąc w Uberze nie było obowiązku prowadzenia działalności gospodarczej. Nie zmienia to faktu, że Uber zaznaczał, że w obowiązku każdego kierowcy jest odprowadzanie stosownych podatków, np. w PIT "dochód z innych źródeł"... jednak część osób (podobno spora część ;) ) tego nie robiła. Słyszałem też, że niektórzy definiowali przychód jako "testowanie aplikacji mobilnych" za co podobno jest zerowy podatek.

Jedyną realną konkurencją dla Ubera wydaje się być myTaxi i iTaxi.
Jechałem już z nimi kilka razy... i dalej są to te same taksówki co wcześniej: 10-20 letnie samochody, "złotówy" za kierownicą, różnią się jedynie dostępem do aplikacji, która wydaje się być kopią tej uberowskiej - choć nie powiem, działa bardzo fajnie ;)

Jeśli ktoś chciałby jeździć w Uberze, mogę dokładniej wytłumaczyć na PW jak wszystko działa ;)

Ostatnio edytowany przez mashacra, 22 Mar 2016 15:54, edytowano w sumie 1 raz
referal
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#515 PostWysłany: 22 Mar 2016 15:33 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
Krajów: 1 / 0.5%
HON fly4free
iwcok napisał(a):
Podobno w Krakowie jest koleś, który wziął w leasing 40 samochodów i zatrudnił na nie Ukraińców za najniższą krajową :)

To mnie ostatnio w Krakowie wiózł kierowca o arabskim imieniu - po polsku całkiem spoko, 5*
http://www.behindthename.com/name/tarek
wersatis uważa post za pomocny.

#516 PostWysłany: 22 Mar 2016 16:50 

Zbanowany
mytaxi - jest aplikacja od mercedesa, a nie kopia Ubera.

Konkretnie jaka dzialalnosc macie rejestrowana, bo w niemczech polacy rejestruja firmy wykonujace zabudowy suche (czyli plyty gipsowe) bo to nie wymaga papierow mistrzowskich a wykonuja zupelnie inne prace czyli np. murowanie, ukladanie plytek etc. Dodatkowo urzedy niemieckie czesto podwazaja funkcjonowanie takich firm jako ukryte zatrudnienie celem ominiecia podatkow czy innych oplat. Wielu Kaziom czy Frankom wydaje sie ze prowadza dzialalnosc zgodnie z prawem bo taki im szef wytlumaczyl, ale do czasu az zainteresuje sie urzad skarbowy lub kontrola pracy.

Uber i inne pochodne jest nielegalny w niemczech zapadl wyrok, na granicy prawa znajduje sie BlackLane ale funkcjonuje.
 Profil Relacje PM off  

#517 PostWysłany: 22 Mar 2016 16:55 

niebieski
akot napisał(a):
Oszczerstwa, piszesz to co ludzie mówią, nie znasz realiów. 5 min oczekiwania to według stanu na dzień dzisiejszy to standard.Zadzwoń np. do Glob Taxi i poproś o Taxi na express. Za 5 minut będzie. Jak przyjedzie możesz zrezygnować. 10 zł nie naliczy a ty będziesz wiedziała, że jednak jest to możliwe.

Bardzo często na globa muszę czekać 15-20 minut. I dlatego coraz częściej (zwłaszcza w nocy i w niedziele) wybieram ubera.
 Profil Relacje PM off  

#518 PostWysłany: 22 Mar 2016 17:50 
Awatar użytkownika

Loty: 194
Kilometry: 368 637
Krajów: 44 / 20.6%
niebieski
Cytuj:
Na początek podkreślę, że nie korzystam z taksówek ani z ubera,alkoholu nie piję więc wszędzie jeżdżę swoim samochodem.Na lotniska jeżdżę swoim samochodem i korzystam z parkingów. Mam darmową komunikację miejską w większości miast w Polsce ponieważ jestem zasłużonym honorowym krwiodawcą.

@akot

Nie korzystasz bo jesteś taksówkarzem ? Daj sobie spokój. Uber jest tańszy i na lepszym poziomie niż taxi. Koniec tematu.

@dato , @iwcok

1. Są jakieś bonusy dla kierowców gdy uber wchodzi do nowego miasta ? Słyszałem, że w W-wie był bonus 4000zł za wykonanie 50 kursów w ciągu miesiąca.

2. Wiadomo, że jeden kierowca zarobi więcej drugi mniej. Orientacyjnie - Są to pieniądze oscylujące w granicach średniej krajowej ?
 Profil Relacje PM off  

#519 PostWysłany: 22 Mar 2016 18:29 
Awatar użytkownika

niebieski
Są bonusy i to spore, ale w każdym kolejnym (nowym) mieście przez coraz krótszy czas. Jeśli ktoś zastanawia się nad jazdą u nich, to polecam zacząć jak najszybciej ;) Na portalach ogłoszeniowych szukają kierowców do Łodzi już od jakiegoś tygodnia.

Z tego co kojarzę, to w Krakowie były bonusy za przejazdy - w stylu X zł za X przejazdów - i minimalne stawki godzinowe - np. jeśli nie zarobisz więcej niż 20-30zł na godzinę, to UBER Ci do nich "dopłaca" z własnej kieszeni.

Jeśli mówimy o "typowym" etacie (160h pracy), to raczej jest to trochę mniej niż średnia krajowa.
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#520 PostWysłany: 22 Mar 2016 18:53 

niebieski
Gadu-777 napisał(a):
mytaxi - jest aplikacja od mercedesa, a nie kopia Ubera.

Konkretnie jaka dzialalnosc macie rejestrowana, bo w niemczech polacy rejestruja firmy wykonujace zabudowy suche (czyli plyty gipsowe) bo to nie wymaga papierow mistrzowskich a wykonuja zupelnie inne prace czyli np. murowanie, ukladanie plytek etc. Dodatkowo urzedy niemieckie czesto podwazaja funkcjonowanie takich firm jako ukryte zatrudnienie celem ominiecia podatkow czy innych oplat. Wielu Kaziom czy Frankom wydaje sie ze prowadza dzialalnosc zgodnie z prawem bo taki im szef wytlumaczyl, ale do czasu az zainteresuje sie urzad skarbowy lub kontrola pracy.

Uber i inne pochodne jest nielegalny w niemczech zapadl wyrok, na granicy prawa znajduje sie BlackLane ale funkcjonuje.

W Polsce nie ma takiego PKD aby mozna bylo założyć zgodnie z prawem działalność gospodarczą w celu współpracy z uberem.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 57  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości