Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 113 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 25 Lut 2016 13:08 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 721 797
Krajów: 48 / 22.3%
platynowy
Neapol ostatnio modny w mediach zwlaszcza dzielnica La Sanita i to nakreca spirale obaw
http://wiadomosci.onet.pl/prasa/zobaczy ... ezyc/hegvz
dla mnie to doskonala baza wypadkowa na Capri, Pompeje, Wezuwiusza czy tez Amalfi

szukamy daleko Jaca oboje wiemy jak romantyczne potrafia byc nocne spacery na Załężu ;)
 Profil Relacje PM off  

#62 PostWysłany: 25 Lut 2016 13:14 

Albo Lipiny w Swiętochłowicach.
A tu jakimś Neapolem straszą. :mrgreen:
 PM off
correos lubi ten post.

#63 PostWysłany: 25 Lut 2016 14:18 

niebieski
Polecam Lipiny (piękne śląskie familoki), mieszkam dzielnicę obok, przejeżdżam tylko czasami i tylko autem:)
Polecam także przy okazji zobaczyć sobie na youtube: Kiedyś będziemy szczęśliwi
Daje do myślenia i chwyta za serce.
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 25 Lut 2016 14:29 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 423
Kilometry: 607 869
Krajów: 60 / 27.9%
Fajnie jest w Łodzi w okolicach Włokienniczej i Wschodniej. To pod wpływem przebywania w tej okolicy pan Linda nazwał Łódź "miastem meneli". Ale ogólnie mówiąc - przesadził. W Warszawie też można znaleźć podobnie interesujace okolice, np na Pradze. Więc na Włokienniczej i Wschodniej w dzień może i jest klimatycznie, ale zdecydowana większość odwiedzających wychodzi cało :mrgreen: W nocy nie wiem, nie ryzykuję.
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 25 Lut 2016 16:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Byłem w Detroit i szczerze powiem, że nocą nie polecam chodzić.
Wracałem z kasyna to widziałem parę grupek czarnoskórych osób. Jedna miała giwerę schowaną za majtkami :D
Taki urok Detroit...pilnują swojego terytorium, jak strażnik Teksasu :P
 Profil Relacje PM off
LatającaEuropa lubi ten post.

#66 PostWysłany: 25 Lut 2016 16:28 

Łódź, jedyne miasto w Polsce gdzie widziałem czteroosobowe patrole policji. Piękna akcja z Piotrkowskiej, piątek. Idzie czterech niebieskich z interwencji, przechodzą obok dwójki karków. Jeden dres do drugiego na głos, tak żeby gliniarze usłyszeli: Ty! A może byśmy tak wzięli kostkę chodnikową i j*****i w tamtego psa?! Reakcji policjantów nie było :twisted:

Kijów, jedyny przypadek, kiedy ktoś mi coś ukradł w podróży (w metrze). Najlepszy był major milicji, który spisywał raport:
"Pokaż jak nosisz portfel? A portfel masz jeszcze? Źle nosisz (wewnętrzna strona marynarki, na to płaszcz). Kup sobie 'nerkę' i pod koszulę noś. A gdzie teraz idziecie? Po co na Majdan? Rozsądni turyści nie chodzą na Majdan jeść! Dlaczego? A bo wiecie, kręcą się tam tacy różni... Z tych tam, BATALIONÓW... Tu niedaleko dobrze zjecie! Do pobáczennia!''

I moje 'ukochane' Birmingham. Mnóstwo grupek dresów szwendających się po mieście w dzień. W nocy bez gazu człowiek czuję się mało komfortowo.
 PM off
Arekkk lubi ten post.

#67 PostWysłany: 25 Lut 2016 17:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Anonymous napisał(a):
Najlepiej ,to nie czytać tego wątku, żeby nie nabrać uprzedzeń. :D

Prawie całą noc spędziłem szwendając się po Barcelonie. {przesiadka]. Cisza , spokój.
To samo w Neapolu. Nocleg praktycznie na placu Garibaldi.
To jest po prostu tak. Jak nas okradną np w Wiedniu, to będziemy tu pisać, że tam same bandziory. A jak się nic nie przytrafi to super jest dane miasto.

Nie przesadzasz? To że akurat Tobie podczas tego JEDNEGO pobytu nic nie zginęło nie oznacza że "wszędzie jest tak samo bezpiecznie i lepiej w ogóle nie czytać". Co to za uogólnienia? Nikt nie napisał że jak pojedziesz do Barcelony to na 100% zostaniesz okradziony.

Prawdopodobieństwo że ukradną Ci portfel w Barcelonie i Tallinnie na pewno nie jest takie samo i można gdybać "co gdyby ktoś napisał że go okradli w Tallinnie" ale jakoś o takim przypadku nie słyszałem a o Barcelonie wiele razy.
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#68 PostWysłany: 25 Lut 2016 18:13 

Byłem z rodziną i znajomymi ładnych kilka razy w Barcelonie, teraz siedzimy w Sevillia i nigdy nie było problemów pomimo że szwędamy się po całym mieście w dzień czy w noc.
Kilka podstawowych zasad:
Portfele i papiery głęboko schowane (na pewno nie w plecakach).
Nie łazimy nabombani jak angole którzy są często nieprzytomni na wyjazdach.
Widząc grupki o innych kolorach zmieniamy azymut na bardziej jasny.

PS.
Jak w zeszłym roku obserwowałem z boku tłumy na Rambli to można było odnieść wrażenie że sporo turystów samych prosiło się o okradzenie. Niefrasobliwość na Max.
Natomiast to co wyczyniały grupki angielsko jezycznych dziewczyn muszę omówić.
Czytałem o piciu na umór w UK i chyba to samo robią na wakacjach.
Ktoś tam pisał wcześniej że panna dostała plaskacza przed klubem od ochrony - nie brałbym od razu strony dziewczyny.
Po pijaku wyczyniały BARDZO rożne rzeczy:(.
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 25 Lut 2016 20:22 
Awatar użytkownika

niebieski
kanapa napisał(a):
Natomiast to co wyczyniały grupki angielsko jezycznych dziewczyn muszę omówić.

No to omów - bo napisałeś że musisz omówić a w końcu nie omówiłeś... :lol:
Ochroniarz - przygłupi kark z wyglądu z rejonów Afryki północnej i pewnie nie podobało mu się że jakaś dziewczyna bez burki śmie mieć do niego o cokolwiek pretensje (nie wiem o co).

Wina dziewczyny ewidentna, prawda?
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 25 Lut 2016 21:00 

Jak chcesz - laska sie nachlała i chciała pobić rekord świata w obsłudze panów w wersji nieprofesjonalnej.
Natomiast schlane, drące sie na całe gardło i rzucające na wszystkich bluzgi dziewoje z UK widziałem i w Barcelonie i w Budapeszcie więc nie broń każdej białej dziewicy.
Może się okazać że dziewicą już nie jest.
;)
PS.
Największą ilość nurków/bezdomnych w europejskim mieście widziałem właśnie w zeszłym roku w Budapeszcie ale żadnych zaczepek czy innych takich nie odnotowałem.
Fakt że było to w okresie oblężenia dworca przez imigrantów i policji w centrum było sporo.
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 25 Lut 2016 21:12 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
Krajów: 40 / 18.6%
niebieski
To przez właśnie takie nagminne zachowania europejskich świnek ;) ci oliwkowi panowie z Afryki i z Bliskiego Wschodu mają takie opinie o wszystkich bez wyjątku europejskich dziewczynach, myślę, że jako europejczycy jesteśmy w stanie jeszcze stanąć w obronie praw kobiet, tych prawdziwych kobiet nie szlaufów ;)
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 25 Lut 2016 21:17 
Awatar użytkownika

srebrny
moim zdaniem najwiecej nurkow z europy mieszka w lizbonie, tam jest caly rok cieplo i mozna non stop mieszkac na ulicy

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 25 Lut 2016 21:35 

niebieski
W Warszawie znaleziono ostatnio 2 kobiety bez głowy myślę, że stolica może awansować w rankingu.
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 25 Lut 2016 21:41 
Awatar użytkownika

srebrny
jak patrze co ci ludzie w wawce wyrabiają to wychodzi ze co drugi jest bez głowy

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
MaSell lubi ten post.

#75 PostWysłany: 25 Lut 2016 21:47 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
Krajów: 40 / 18.6%
niebieski
A jeden z morderców, a i drugi pewnie też, stanie się celebrytą przy współudziale naszej wspaniałej prasy brukowej. Boże, co za czasy! Wracając do tematu niebezpiecznych miast w Europie to mój kandydat to Warszawa, bo 20 parę lat temu to lump w Warszawie Wschodniej włożył mi do piwa palca, aby móc je wypić, ;) Te pompowane rankingi to jedna wielka ściema i podprogowy przekaz gdzie jeździć, a gdzie nie, kto dał więcej kasy różnej maści pozarządowym agencjom żerujących na kasie, a kto mniej tego obsmarujemy.
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 25 Lut 2016 21:52 

W Nowym Jorku , specjalnie pojechałem do słynnego Bronxu, żeby trochę adrenaliny poczuć. :D
I co ? I nic. :( Wróciłem do "cywilizacji" zawiedziony. 8-)
 PM off  

#77 PostWysłany: 25 Lut 2016 21:53 
Awatar użytkownika

Ja w Barcelonie spędzam około miesiąca w ciągu roku. Nigdy mnie nie okradziono ale kilka razy próbowano i kilka razy widziałam jak okradziono inne osoby.

Typowe sposoby złodziei (często pochodzących z Pakistanu, Indii lub ... Wschodniej Europy) to

1.duże szajki zarówno kobiet jak i mężczyzn jeżdżące metrem i wypatrujące zwłaszcza turystów z bagażami (z rok temu gdy zgarnięto tylko jedną taką grupę kobiet ilość zgłaszanych przestępstw w metrze spadła chyba o 30%)

2. wyszarpywanie torebek przy wychodzeniu z metra (zarówno gdy jedzie się schodami jak i idzie pieszo)

3. zaczepianie na ulicy, w parku etc. by spytać niewinnie o godzinę czy inny pretekst po czym pozorowane odchodzenie a następnie próba wyszarpania torebki od tyłu - to przeżyłam sama, gdy z szarpaniny nic im się nie udało uzyskać (zaatakowało mnie dwóch Pakistańczyków, mimo że byłam z koleżanką) odeszli a za chwilę wezwali posiłki, które podjechały dwoma samochodami i sytuacja robiła się naprawdę mało przyjemna. Całość działa się za dnia, w parku Brossa na Montjuic i niby w zasięgu wzroku byli inni ludzie, tyle, że nie bezpośrednio przy nas.

4. kradzenie całych bagaży w momencie check-inu gdy stoi się przy recepcji (i z założenia nikt w 4 gwiazdkowym hotelu nie pilnuje w takim momencie walizek) - dosyć częste w dobrych hotelach w centrum zwłaszcza w Barcelo Raval, ale słyszałam też niedawno, o takiej samej akcji w hotelu przy Torre Agbar.

5. poranne grupy złodziei-obcokrajowców kręcące się po stacji Sants zaraz po porannym otwarciu, gdy mieliśmy jechać na lotnisko pierwszym pociągiem podeszła do nas nawet Policja by pokazać nam złodziei i powiedzieć, że nie powinniśmy wypuszczać walizek z ręki.

dodatkowo jeszcze chciałabym zwrócić uwagę na taksówkarzy na lotnisku El Prat, z którymi miasto nie potrafi sobie poradzić i którzy często podobnie jak na Okęciu są oszustami każącymi płacić kilkukrotnie większą stawkę od ustalonej przez miasto (w Barcelonie cena za km i wszelkie opłaty są narzucane przez miasto - nie istnieje dowolność stawek). Trasa z lotniska do centrum to wydatek około 35-40 euro, można użyć do wezwania taksówki aplikacji mytaxi.
 Profil Relacje PM off
kanapa lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#78 PostWysłany: 26 Lut 2016 09:25 

niebieski
kittycate napisał(a):
Prawdopodobieństwo że ukradną Ci portfel w Barcelonie i Tallinnie na pewno nie jest takie samo .

Jest dokładnie takie same. Kropka w kropkę.
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 26 Lut 2016 09:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Napiszę parę słów na temat Litwy... ;)

Jeśli ktoś ma zamiar wybrać się na Litwę, to proszę się nie zdziwić jeżeli Litwini będę na Was krzywo patrzeć ;)
A dlaczego?
Litwinie bardzo nie lubią Polaków. Może przy samej granicy z Polską nie jest tak odczuwalne, ale im dalej tym widać nienawiść do Polaków. Bywałem parę razy na Litwie, a w szczególności w Wilnie i podczas spacerów rozmawiałem ze znajomymi po polsku. Litwini słysząc nasz język często albo krzywo patrzyli, albo coś mówili pod nosem, albo perfidnie łamiącym j.polskim mówili "pierdolone Polaki" :)
Znajomi opowiadali, że jechali na początku do Kowna a potem do Druskiennik do aquaparku. Jadąc autem słyszeli jakiś huk przy samochodzie. Myśleli, że to wina kamieni, które stukały. Wysiedli z auta by odpocząć. Patrza...a w samochodzie siedzi śrut. Strzelali sobie ze śrutu w polskie auta ;)

Ostatnio edytowany przez Abcn, 26 Lut 2016 18:21, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 26 Lut 2016 10:17 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 721 797
Krajów: 48 / 22.3%
platynowy
czasem mam wrazenie ze sa ludzie ktorzy skupiaja na sobie niechec innych nie wiem sposobem bycia, mowienia etc
pojechalismy w ubieglym roku wlasnym autem koleczko po Litwie, Łotwie i Estonii nabite naprawde sporo kilometrow
zadnych wrazen zwiazanych z niechecia miejscowych do nas, jadalismy w tlumnie obleganych
pizzeriach czy polecanych tutaj knajpach z lokalnymi potrawami, wylegiwali na plazach, zwiedzali atrakcje turystyczne

z drugiej strony widuje mlodych ludzi podrozujacych grupkami ktorzy nagminnie uzywaja ku****
mocno wstawionych, manifestujacych alkohol w dloniach, ryczacych nawzajem do siebie - swoj swego przyciaga i bywaja klopoty z miejscowymi
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 113 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: bigosm, Trendiction [Bot] oraz 22 gości