Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Lut 2016 16:25 

Loty: 9
Kilometry: 23 941
Krajów: 5 / 2.3%
Pytanie do zorientowanych-co warto zobaczyć i jakie atrakcje sobie zafundować w ciągu 6 dni pobytu w Miami,oczywiście mając budżet przeciętnego Polaka.Na pewno 2 dni chcielibyśmy z dziewczyną poplażować w Miami Beach,co do pozostałych dni nie mamy sprecyzowanych planów bo wybór ogromny.
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#2 PostWysłany: 22 Lut 2016 16:55 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 171 925
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Podstawowe pytanie - czy będziecie wypożyczać samochód?

#3 PostWysłany: 22 Lut 2016 17:24 

Stawiam, ze tak. Bo USA bez auta to raz, że hardcorowo, dwa że drożej i dłuuuużej.

Miami i okolice powiadasz?
Fort Lauderdale
Key West & Dry Tortuga
Everglades
Nieco na polnoc:
Orlando i obowiazkowo jakis z parku rozrywki. Do wyboru do koloru w zaleznosci od grupy wiekowej
Cape Canaveral - historia podboju kosmosu jak na dloni.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 22 Lut 2016 18:39 
Awatar użytkownika

Loty: 132
Kilometry: 289 438
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
Proponuje wynająć samochód. W Miami z komunikacją miejska jest ciężko. Na przykład z Miami do Miami Beach jeżdżą tylko autobusy.

Oczywiście numer jeden to Everglades. strona: www.evergladessafaripark.com http://www.evergladessafaripark.com/directions.htm

Fajną sprawą jest American Airlines Arena i rozgrywające sie tam mecze NBA (bądż jakiekolwiek inne mecze baseball, futbol itp)
Kolejna "atrakcja" to Sawgrass Mills. Potężne centrum handlowe. Wyprawa na cały dzień. http://www.simon.com/mall/sawgrass-mills
Zoo w Miami - dużo chodzenia, bardzo rozległy teren. Odradzam w gorące dni ;)

Zamiast dwóch dni na plaży w Miami, polecam całe Florida Keys (nie tylko Key West). Każda większa wyspa czy miejscowość dysponuje piękną plażą, np. Bahia Honda State Park.
Najwygodniej samą drogę z Miami do Key West podzielić na dwa dni. Droga jest jednopasmowa, często są korki. Poza tym Amerykanie jeżdżą bardzo przepisowo ;)
po drodze warto zatrzymać się na plażowanie, nurkowanie, snorkling (ok. 50$ za dwie osoby, wyprawa łodzią na trzy - cztery godziny).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
JIK uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 23 Lut 2016 14:01 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 171 925
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Zakładając że wypożyczysz auto :

1. Wyprawa na Florida Keys z wisienką na torcie w postani Key West. Amerykańskie Karaiby, świetny klimat. Po drodze warto zahaczyć o Bahia Honda State Park, wjazd 9$.

2. Everglades NP - rozległy park, kilka fajnych tras do przejścia, dużo dzikich zwierząt. Do tego obowiązkowo dorzuciłbym przejażdzkę airboatem (podszukowiec?) z Everglades City.

3. Kennedy Space Center - nawet jeśli nie interesujesz się kosmosem, to warto tu się pojawić bo jest po prostu...kosmos :) Uwaga - potrzebny jest cały dzień, byłem 5h i było za mało na wszystkie atrakcje.

4. Jeśli masz kasę na wejściówki rzędu 100$ i więcej, to łatwo spożytkować je na któryś z parków rozrywki w pobliżu Orlando. Jeśli nie, to polecam wycieczkę wzdłuż zatoki Meksykańskiej (Naples, Sanibel, Siesta Key az do Clearwater jak starczy czasu).

P.S. Pisałeś, że dwa dni chcecie spędzić w Miami. Sprawdzałeś już ceny noclegów ? ;) Pytam, bo wróciłem z podobnego tripu 3 tyg temu i dla mnie noclegi w Miami były zdecydowanie za drogie.
2 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 23 Lut 2016 17:46 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 633 266
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
futro napisał(a):
Najwygodniej samą drogę z Miami do Key West podzielić na dwa dni. Droga jest jednopasmowa, często są korki. Poza tym Amerykanie jeżdżą bardzo przepisowo ;)

Jasne :lol: 8-) Wracając z Key West wieczorem i jadąc przepisowo, narwani Amerykanie (chyba że to byli imigranci?! ;) ) wyprzedzali mnie z prawej albo z lewej jak tylko można było... (w niektórych miejscach są dwa pasy lub awaryjny przez kilkaset metrów). No i to nie były jednostkowe przypadki...

Tak jak napisali przedmówcy - Miami Beach, jak zresztą samo Miami, może Cię trochę rozczarować. Ładniejsza plaża chociażby w Key Biscayne.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 23 Lut 2016 18:06 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Dla mnie to byl bardzo nuzacy przejazd. Zajelo tylko 3h, ale musialam zatrzymac sie na chwile, bo zasypialam. Niskie ograniczenie predkosci i duzo odcinkow jednopasmowych. O Florydzie jest duzo informacji w relacjach z podrozy.

#8 PostWysłany: 24 Lut 2016 10:59 

mikuś...hotele też są dla mnie za drogie dlatego szukam coś na Airbnb.Mam nadzieję ze coś znajdę w miarę nie rujnującego budżetu.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 24 Lut 2016 13:45 

Ale jaki to jest budżet, bo nie napisałeś.
tak całkiem budżetowo będzie ciężko. nie pisałeś też co z autem.
jeśli myślisz o transporcie publicznym na key west czy na pólnoc florydy to wyjdzie was drożej niż auto.
miami samo w sobie nie jest super ciekawe.
fort lauderdale pare km dalej, ciekawsze, spokojniejsze.
no i wypada coś ciekawego zobaczyć. jeśli ma być blisko to everglades masz najbliżej.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 24 Lut 2016 14:37 

Z własnych doświadczeń powiedziałabym, że atrakcyjność atrakcji uzależniona w dużym stopniu jest od tego, co już za Wami w podróżowaniu. Gdybym miała powtórzyć podróż po Florydzie z 2011, to poleciłabym Wam:

Miami max 2 dni - jeden pełny też wystarczy. Albo jeden na początek i jeden na koniec pobytu (z konieczności :)
Naples - dobra plaża i klimat romantyczny o zachodzie słońca na molo. Pooglądanie sobie domów krajoznawczo. 1 lub 2 dni na leniuchowanie.
Everglades - hmm - lubię przyrodę, ale inne cuda przyrodnicze widziane poza FL wpłynęły na brak absolutnego zachwytu. Po drodze pewnie się zatrzymacie na jakiejś 'farmie' krokodylej jako przerywnik w trasie.

Szlak Floryda Keys z finiszem na Key West i znowu poplażowanie z 2 dni.

Jestem wielbicielką astronomii od 6 roku życia i Cape Canaveral rozczarowało mnie najbardziej. Ogromne przestrzenie nad wodą z nienajnowocześniejszymi atrakcjami multimedialnymi. A hangar, gdzie kiedyś serwisowano pojazdy, zwiedzany za dodatkową opłatą - rozczarowanie do kwadratu.
Natomiast nieźle można się nacieszyć w parku rozrywki. Wariactwo pozytywne przeżyliśmy w Bush Gardens - w parku poświęconym roller coasterom i przyrodzie w głównej mierze - , a potem w Epcocie. Polecam z całego serca małym i dużym :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 24 Lut 2016 15:14 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 633 266
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
kobieta eM napisał(a):
Jestem wielbicielką astronomii od 6 roku życia i Cape Canaveral rozczarowało mnie najbardziej. Ogromne przestrzenie nad wodą z nienajnowocześniejszymi atrakcjami multimedialnymi. A hangar, gdzie kiedyś serwisowano pojazdy, zwiedzany za dodatkową opłatą - rozczarowanie do kwadratu.

Jak byłaś na Cape Canaveral w 2011 r. to oczywiście nie było jeszcze wystawionego wahadłowca Atlantis (bo w tym roku był jeszcze używany :) ). Chociażby dla tej atrakcji trzeba tam jechać. Wydaje mi się też, że od Twojego pobytu wiele się tam zmieniło a o wartości takiej wystawy wcale nie decydują "atrakcje multimedialne" - ja np. byłem pod wrażeniem wszystkich skafandrów, lądowników, rakiet etc. W końcu pokazany jest tam kawał historii eksploracji kosmosu przez NASA i ja akurat nastawiałem się dokładnie na to co otrzymałem.

Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#12 PostWysłany: 24 Lut 2016 16:29 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
kobieta eM napisał(a):
Z własnych doświadczeń powiedziałabym, że atrakcyjność atrakcji uzależniona w dużym stopniu jest od tego, co już za Wami w podróżowaniu. Gdybym miała powtórzyć podróż po Florydzie z 2011, to poleciłabym Wam:

Miami max 2 dni - jeden pełny też wystarczy. Albo jeden na początek i jeden na koniec pobytu (z konieczności :)
Naples - dobra plaża i klimat romantyczny o zachodzie słońca na molo. Pooglądanie sobie domów krajoznawczo. 1 lub 2 dni na leniuchowanie.
Everglades - hmm - lubię przyrodę, ale inne cuda przyrodnicze widziane poza FL wpłynęły na brak absolutnego zachwytu. Po drodze pewnie się zatrzymacie na jakiejś 'farmie' krokodylej jako przerywnik w trasie.

Szlak Floryda Keys z finiszem na Key West i znowu poplażowanie z 2 dni.

Ja duzo podrozowalam i nie rozczarowalam sie Floryda. Nie mialam zadnych oczekiwan, po prostu pojechalam. Everglades podobalo mi sie, ale zeszlam z glownej drogi i zobaczylam cos wiecej.

#13 PostWysłany: 25 Lut 2016 10:25 

Thanks za wszystkie wskazówki i podpowiedzi.Może ktoś jeszcze podpowie czy warto kupić wycieczki na miejscu typu Miami Bus Tour,Boat Tour,Everglades Tour itp.Albo może poleci ktoś jakieś biuro oferujące interesujące wycieczki.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 03 Wrz 2016 03:00 

witam serdecznie.
mam do Was forumowicze prosbe o podanie rad o Miami (mam miedzylądowanie i będę tam 24h)
-gdzie warto zjesc dobrze a tanio
-co zobaczyc

z góry bardzo dziękuję

Ostatnio edytowany przez Abcn, 23 Paź 2016 19:05, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 23 Paź 2016 12:26 

Loty: 129
Kilometry: 292 570
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
Jesli spedzasz 24 h to polecam Miami Beach i Ocean Drive, pojdziesz na plaze do klubu i wrocisz. Ceny sa wyzsze, a serwis gorszy niz w rozpadajacym sie barze w Alabamie, ale Miami zobaczysz.

#16 PostWysłany: 23 Paź 2016 18:19 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
Krajów: 48 / 22.4%
niebieski
Hamburgery w Five Guys mogą być. A ogólnie co i jak w Miami, było już w kilku wątkach.

#17 PostWysłany: 12 Sty 2018 18:28 
Awatar użytkownika

Loty: 97
Kilometry: 198 332
Krajów: 23 / 10.8%
niebieski
Znacie może jakiś taras widokowy, bar na dachu wieżowca etc. z którego można zobaczyć panoramę Miami??

#18 PostWysłany: 15 Sty 2018 19:58 

Może nie jest to downtown Miami, a Miami Beach, ale można wejść na ciekawy (projektu znanej pracowni Herzog&Meuron jakby kogoś to interesowało) parking naziemny przy Lincoln Mall Rd. z widokiem na miasto:

Image

Image

Widoki może nie są aż tak imponujące jakby były z jakiegoś baru na dachu w downtownie miami, no ale za free :D
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#19 PostWysłany: 17 Lut 2018 23:33 

A jakieś knajpy w downtown na dachu z akceptowalnymi (dla normalnych amerykanów) cenami? :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości