Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 09 Mar 2012 18:20 
Awatar użytkownika

Dokładnie. Strach tam lecieć. Aktualnie jedno z najbardziej niebezpiecznych miejsc na świecie. I ci słynni somalijscy piraci :) Oferta tylko dla super odważnych
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#22 PostWysłany: 09 Mar 2012 18:21 
Awatar użytkownika

niebieski
snooka napisał(a):
Karin napisał(a):
Snooka

A jak wyglądają koszty podróżowania/noclegu/wyżywienia w Omanie ? Ja o Omanie myślę już od dawna tylko nie wiem czy by mi się tam spodobało, bo jestem raczej osobą, która nie fascynuje się przez godzinę oglądając kolejny Meczet, muzeum czy miasto. Wolę miejsca gdzie nie ma wielkich tłumów a są piękne krajobrazy, dzika natura edc. i nie wiem czy przypadkiem się nie rozczaruje ?

A uważam, że w pustyni jest coś magicznego

Karin - Oman jest wolny od tabunów niemieckich i francuskich emerytów, wciąż odwiedza go bardzo niewielu turystów. Z kosztów utrzymania najdroższe są noclegi - pokój 2-osobowy w przeciętnym hotelu 2 lata temu kosztował średnio 20 riali, czyli ok 150 zł. Żarcie tanie, no i benzyna po 0,90 gr, więc musowo trzeba wypożyczyć terenówkę i ruszyć w góry.

A moglbys zdac w osobnym temacie jakas relacje, fotki, co zobaczyc? Bo Oman dla wiekszosc to ciemna plama na mapie (ew piaskowa). Dla mnie kojarzy sie z pobliskim Jemenem (i Sokortą bodajze która kiedys bym odwiedzil) i AMA z wykopu, gdzie koles ktory tam mieszka(ł?) opisywal troche zycie - glownie, ze raczej drogo. Chetnie przeczytam cos wiecej :)
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 09 Mar 2012 18:49 

Też jestem za :D
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 09 Mar 2012 19:45 
Awatar użytkownika

Loty: 530
Kilometry: 773 965
Krajów: 75 / 35.1%
HON fly4free
Jeszcze taniej jest na przykład lecąc Qatar Airways IST - MASKAT(RT)na majówkę np. 30.04- 07.05 712 zł na stronie przewoźnika lub u pośredników
Do tej pory m.in.: Algieria, Etiopia, Gambia, Ghana, Reunion, Rwanda, Senegal, Uganda, WKS | | Indie, Indonezja, Iran, Japonia, Kazachstan, Kirgistan, Liban, Malezja, Nepal, Oman, Tajlandia, Uzbekistan || Boliwia, Brazylia, Kanada, Kolumbia, Meksyk, Panama + Europa.
Image
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 09 Mar 2012 21:12 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Jestem właśnie w trakcie remontu mieszkania i trudno mi się zebrać, żeby napisać rzeczowa relację z wyprawy do Omanu :D

Dajcie mi parę dni a postaram się coś konkretnego sklecić.

Generalnie urok tego kraju polega na braku turystów - kraj wielkości Polski, w którym mieszka nieco ponad 3 mln ludzi :D Piękne plaże, góry do 3000m, rewelacyjne miejsce na poszalenie terenówką (jeżdżenie po pustyni i po wadi). Ponadto jaskinie zapierające dech w piersiach, stare forty portugalskie i angielskie, parę fajnych sajtów archeologicznych i jako bonus rodzinne miasto Sindbada żeglarza :)
Świetnie się tam odpoczywa, bez dwóch zdań.

A - i do tego mega bezpiecznie, więc skojarzenia z Jemenem (przynajmniej pod tym względem) zupełnie niezasadne. Ludzie przyjaźni, kuchnia arabska z silnymi wpływami hinduskimi.
Największym problemem dla niektórych może być duża trudność w nabyciu alkoholu - trzeba bezwzględnie przywieźć zapas z bezcłówki a na piwo chodzi się do barów w najlepszych hotelach (od 4 gwiazdek w górę) :D
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 09 Mar 2012 22:51 

snooka,

Jeszcze jedno: Wynajęcie samochodu załatwiałeś sobie tam na miejscu, czy może jeszcze tu w Polsce przed wylotem? I jaki to jest mniej więcej koszt ? (rozumiem, że bez kierowcy/przewodnika ??)

Dzięki
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 10 Mar 2012 01:33 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
wynajęcie samochodu na miejscu, na lotnisku w Maskacie. Koszt wynajęcia terenówki ok. 220-250 PLN na dzień. Bez kierowcy, drogi na poziomie niemieckim, ruch na poziomie afrykańskim. LandCruiserem jechaliśmy 170-180 km/h na autostradzie.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 11 Mar 2012 14:34 
Awatar użytkownika

Loty: 179
Kilometry: 458 354
Krajów: 44 / 20.6%
srebrny
wlasnie wrzucili na pierwsza strone artykul-relacje o Somalii i Somailandzie na onecie:

http://przewodnik.onet.pl/afryka/somali ... tykul.html

;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: dziq78, janusz, Legion1, lukasz354, mezo23 oraz 9 gości