Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Post #2340 - ile kosztuje zdarzenie medyczne - poradnik

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2963 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 149  Następna
Autor Wiadomość
#581 PostWysłany: 17 Lut 2016 11:51 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 525 302
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
Oczywiście że te podstawowe mam, ale jak zachoruję na dengę albo japońskie zapalenie mózgu? To nie otrzymam zwrotu? Nie ma w OWU wyraźnego wyłączenia więc rozumiem że coś takiego obejmie. Dlatego płacę 200 PLN za 3 tygodnie a nie 100 PLN za rok. Czy bardzo się mylę i tak naprawdę to ubezpieczalnie prawie za nic nie chcą zwrócić pieniędzy?

Ostatnio edytowany przez MaciekM, 17 Lut 2016 11:57, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#582 PostWysłany: 17 Lut 2016 11:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Na Dengę szczepionki w Polsce nie dostaniesz (na razie dopuszczono do obrotu w Meksyku), więc jak ma być chociaż zalecana? :) Na JZM - oczywiście szczepienie mieć musisz, jeżeli jest zalecane, a tym bardziej obowiązkowe i skoro masz jasno napisane w OWU, że w tym przypadku nie otrzymasz zwrotu poniesionych kosztów.

Ostatnio edytowany przez Krzysztof. 17 Lut 2016 12:03, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#583 PostWysłany: 17 Lut 2016 12:00 
Awatar użytkownika

Loty: 705
Kilometry: 947 291
Krajów: 77 / 36.0%
niebieski
@MaciekM
Przy podróży do jakiego kraju szczepienie przeciwko dendze jest obowiązkowe/zalecane? :shock:

#584 PostWysłany: 17 Lut 2016 12:14 
Awatar użytkownika

niebieski
@MaciekM
Nie chcę decydować za ciebie, ale na pewno lepiej będzie jeśli skorzystasz z np. Allianz lub AIG. Tylko nie miej pretensji do nikogo jak będziesz miał jakiś problem, bo każdy może zapoznać się z OWU i zastanowić co wybrać.

#585 PostWysłany: 17 Lut 2016 12:20 
Awatar użytkownika

Kilometry: 525 302
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
@scomin Oj, teraz wszyscy mnie za słowa będą łapać :) To nie jest istotne czy są szczepienia przeciwko dendze tylko czy jak zachoruję to ubezpieczalnia zwróci. :)
@Krzysztof. Wybrałem AIG z powodów które opisałem Ci w PW
W mojej wiadomości chodziło tylko o to żeby zaznaczyć że w Planecie Młodych jest takie wyłączeni. Tak jakby ktoś się zachłysnął niską ceną, to niech wie, że są takie drobne szczegóły. Trzeba przede wszystkim czytać OWU

#586 PostWysłany: 17 Lut 2016 13:15 
Awatar użytkownika

Loty: 705
Kilometry: 947 291
Krajów: 77 / 36.0%
niebieski
MaciekM napisał(a):
To nie jest istotne czy są szczepienia przeciwko dendze tylko czy jak zachoruję to ubezpieczalnia zwróci. :)
Tak, jak zachorujesz to ubezpieczalnia zwróci, bo nie ma kraju, w którym szczepienie przeciwko dendze byłoby obowiązkowe/zalecane. Mnie wykonanie szczepień zalecanych przed podróżą do Malezji kosztowało 795 zł (w tym WZW A+B) i zrobiłem to w trosce o swoje zdrowie, a nie bo ubezpieczalnia wymaga.
Krzysztof. lubi ten post.

#587 PostWysłany: 17 Lut 2016 13:30 

Loty: 115
Kilometry: 149 522
Krajów: 17 / 7.9%
platynowy
livien napisał(a):
Udało mi się znaleźć informację, że kilka osób korzystało z ubezpieczenia podróżnego Citi (Ubezpieczenie na jedną podróż Świat bez granic)
https://standalone-plugandsell.europ-as ... /offer.htm

Cena wydaje się nawet atrakcyjna

Szukając ubezpieczenia na 3tygodnie w USA powiedziałabym, że cena jest BARDZO atrakcyjna. Myślę, że śmiało mogę powiedzieć, że 50% niższa od porównywalnych ofert u konkurencji. Ubezpieczyciel: Europ Assistance

Przemaglowałam OWU, wszystko wydaje się w porządku. @Shcott, posiałeś wcześniej o tragicznych opiniach o Europ, kiedy współpracowali z mBankiem. Jakieś doświadczenia, jesteś w stanie powiedzieć coś więcej?
 Profil Relacje PM off  

#588 PostWysłany: 17 Lut 2016 20:54 

Po przeczytaniu OWU od kilku ubezpieczycieli, dotyczących kilku wariantów ubezpieczeń, w rożnych zakresach i w różnych wariantach cenowych stwierdzam, że ciężko jest znaleźć coś na prawdę zadowalającego w rozsądnej cenie.
I jednak każdy musi trochę czasu poświęcić i kilka OWU przeczytać zanim wybierze to co mu najbardziej pasuje.
Do każdego jednego miałam jakieś "ale" (5 tygodni pobytu za granicą, połączone z pracą(1/2 wyjazdu), jet ski czy rower aż kusi /więc normalne postrzeganie sportu to ważny punkt/ i wydanie na ubezpieczenie ok 400 zł wydawało mi się odpowiednie)
Część odpadała choćby ze względu na wyjazd połączony z pracą (choć w pracy będę ubezpieczona dodatkowo, a nawet podwójnie), część dziwnie operowała sportami, część miała inne obostrzenia, niskie progi itd. itp. modyfikacje nie przynosiły niczego ciekawego a ceny potrafiły wzrastać ogromnie.
Żadne nie odpowiadało mi w 100 % :/
oczywiście gdybym mogła wydać na ubezpieczenie drugie tyle co na bilety to na pewno nie musiałabym się o nic martwić.
Póki co postanowiłam wypróbować planetę młodych z ubezpieczeniem bagażu.
Przy wszystkich swoich wyjazdach zakupy w aptece zrobiłam raz i mam nadzieję, że najbliższe 5 tygodni upłynie równie bezproblemowo :)
a że w tym roku jeszcze kilka wyjazdów się szykuje na pewno posiadanie PM nie zaszkodzi.
Najwyżej dokupię coś jeszcze :)

A forum i forumowicze pomogli :)
Choć z przyjemnością poczytałabym więcej o tym jak poszczególni ubezpieczyciele zachowywali się w przypadkach gdy klient faktycznie musiał wykorzystać ubezpieczenie :)

Dodam tylko, że dopytywałam się o jedną kwestię - jak wygląda opcja zmiany PM podczas jej ważności na np. taką która obowiązuje w USA + KANADA.
Niestety upgeardu karty nawet za dopłatą nie robią - trzeba kupić nową ;) - to tak jakby ktoś też się zastanawiał ;)
 Profil Relacje PM off  

#589 PostWysłany: 18 Lut 2016 10:50 
Awatar użytkownika

karpik napisał(a):
livien napisał(a):
Udało mi się znaleźć informację, że kilka osób korzystało z ubezpieczenia podróżnego Citi (Ubezpieczenie na jedną podróż Świat bez granic)
https://standalone-plugandsell.europ-as ... /offer.htm

Cena wydaje się nawet atrakcyjna

Szukając ubezpieczenia na 3tygodnie w USA powiedziałabym, że cena jest BARDZO atrakcyjna. Myślę, że śmiało mogę powiedzieć, że 50% niższa od porównywalnych ofert u konkurencji. Ubezpieczyciel: Europ Assistance

Przemaglowałam OWU, wszystko wydaje się w porządku. @Shcott, posiałeś wcześniej o tragicznych opiniach o Europ, kiedy współpracowali z mBankiem. Jakieś doświadczenia, jesteś w stanie powiedzieć coś więcej?

Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem ale jak ja korzystałem kiedyś z ubezpieczenia europy to tylko jak musiałem zdobyć wizę wyjazdową na białoruś bo jak patrzyłem w ich OWU to jakoś nie specjalnie mi odpowiadały ich warunki ale nie mam 100% pewności czy to jest ten sam ubezpieczyciel bo nigdy nie wchodziłem na ich stronę tylko wszedłem do takiej budy zaraz obok ich ambasady w wawie...
 Profil Relacje PM off  

#590 PostWysłany: 18 Lut 2016 18:16 

Witam

Rozglądam się za ubezpieczeniem na miesięczny wylot do Japonii (od 21.03)
Jestem w tym zielony całkowicie

Wstępnie planowałem zakupić ubezpieczenie z Warty 311zł (KL - 800k, NWW - 50k, Bagaż 0,5k)
Chciałbym zapytać o kilka rzeczy :)

1. KL/NWW nie zmieniają zbyt ceny dlatego ustawiłem takie - przesadziłem ?
2. OC - nie zawyża ceny, ale ciężko mi sobie wyobrazić do czego bym potrzebował tego

Bagaż będzie skromny, więc w 500zł zmieści się spokojnie, ale zastanawiam się czy rozsądnym byłoby ubezpieczyć koszty odwołania/opóźnienia - wyjazdu/bagażu ? W Warcie wydaje mi się to drogie, kiedyś jak ubezpieczałem się w PZU wychodziło taniej - powinienem odpuścić Warte ?

I na koniec - od początku planowałem ubezpieczać bagaż na niską sumę, bo nic tam cennego nie ma, ale na czas wyjazdu kupiłem sobie aparat - powinienem go ubezpieczać ?
 Profil Relacje PM off  

#591 PostWysłany: 18 Lut 2016 20:00 
Awatar użytkownika

Kilometry: 629 490
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
Najważniejsze są KL i tu nie ma co się ograniczać, im wyższa kwota tym lepiej. W Japonii koszty opieki zdrowotnej są na pewno bardzo wysokie, więc tu bym nie oszczędzała. OC wbrew pozorom czasem może się też przydać. Natomiast wszystkie inne ubezpieczenia to już zależy od własnego widzimisię. Jasne, że takie ubezpieczenie bagażu czy opóźnienia lotu może być przydatne, ale jeśli go nie masz i coś się stanie to straty z tego tytułu mogą wynieść kilkaset do może kilku tysięcy złotych. A gdy będziesz mieć zbyt niską sumę KL to może się okazać, że masz do dopłacenia nawet setki tysięcy złotych.

#592 PostWysłany: 19 Lut 2016 12:45 
Awatar użytkownika

olus to co piszesz ma się do wszystkich miejsc gdzie się chce wyjechać czy tylko tyczy się to japonii? W sumie myślę że OC i KL to chyba rzeczywiście wszędzie... A jak to jest jakby (tak jak w moim przypadku) np fala zmyła gdzieś na pełne morze i trzeba by było szukać to się wlicza do któregoś czy to oddzielna opcja jest ?
 Profil Relacje PM off  

#593 PostWysłany: 19 Lut 2016 12:50 
Awatar użytkownika

Loty: 406
Kilometry: 714 375
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
@Teso1 rzuc okiem najpierw kto co proponuje i za ile
https://ubezpieczenia-aliorbank.pl/
 Profil Relacje PM off  

#594 PostWysłany: 19 Lut 2016 15:13 
Awatar użytkownika

Kilometry: 629 490
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
drug napisał(a):
olus to co piszesz ma się do wszystkich miejsc gdzie się chce wyjechać czy tylko tyczy się to japonii? W sumie myślę że OC i KL to chyba rzeczywiście wszędzie... A jak to jest jakby (tak jak w moim przypadku) np fala zmyła gdzieś na pełne morze i trzeba by było szukać to się wlicza do któregoś czy to oddzielna opcja jest ?

Raczej dotyczy to wszystkich krajów, ale zwłaszcza tych gdzie opieka zdrowotna jest droga. Sytuacja o której piszesz podchodzi chyba pod koszty ratownictwa, zwykle jest to odzielny punkt w OWU.

#595 PostWysłany: 19 Lut 2016 16:10 

Zbanowany
Wybieramy się na narty do Austrii na tydzień czasu. Jakie ubezpieczenie polecacie? Narty to chyba podchodzą pod ubezpieczenie dla sportów ekstremalnych?
 Profil Relacje PM off  

#596 PostWysłany: 19 Lut 2016 16:23 

Loty: 44
Kilometry: 65 890
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
Nie zawsze. Wszystko zależy od warunków ubezpieczyciela. Ja ostatnio kupowałem cos w Axa travel bo idealnie mi podpasowalo i tam narty były jako sport amatorski.
 Profil Relacje PM off  

#597 PostWysłany: 19 Lut 2016 17:14 

Zbanowany
Wszystko zalezy od konkretnego towarzystwa ubezpieczeniowego. W tym roku również spędzaliśmy ferie na nartach za granicą. Byliśmy w Slowacji. Ubezpieczenie na nartach to obowiązek bo koszta wypadku mogą być bardzo wysokie. Nawet jeśli bierzesz ze sobą kartę europejskiego ubezpieczenia. Szczególnie kiedy w grę wchodzi transport do Polski. Warto jest porównac sobie nie tylko ceny ubezpieczeń ale przede wszystkim to co ubezpieczenie obejmuje.Zwracaj uwagę na to jakie opinie ma firma ubezpieczeniowa oraz jakie są wykluczenia w ubezpieczeniu. Ja od kilku dobrych lat kupuję ubezpieczenie w Proama. Mają najlepsze zakresy ubezpieczeń w stosunku do ceny.
 Profil Relacje PM off  

#598 PostWysłany: 22 Lut 2016 13:10 

Zbanowany
A ile to Cię kosztowało?
 Profil Relacje PM off  

#599 PostWysłany: 22 Lut 2016 13:22 

Loty: 44
Kilometry: 65 890
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
Moje ubezpieczeni w Axa kosztowało 68,52 za dwie osoby na 5 dni KL 30tys euro NW 4 tys euro i OC 50 tys euro pakiet Travel Large.
 Profil Relacje PM off  

#600 PostWysłany: 22 Lut 2016 16:48 
Awatar użytkownika

Ej... znalazłem taką porównywarkę rankomat na necie i tam mi pokazuje różne oferty różnych ubezpieczycieli... wydaje się całkiem pomocnym narzędziem tylko zastanawiam się jeszcze właśnie którym firmom można zaufać... możecie mi coś podrzucić jakieś pomysły? :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2963 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 149  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości