Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Podsumowanie sporządzone przez @harti

bilet 2 godzinny (kupowany u kierowcy) - pozwala na nieograniczoną liczbę przesiadek, jest ważny przez godziny i ma formę paragonu z datą i godziną ważności - kosztuje teraz 2 euro na sezon zimowy, w lecie wrócą do ceny 2,50.. w liniach nocnych i liniach przyspieszonych TD - cena 3 euro. przypominam, że najlepiej mieć drobne wyliczone pieniądze, lub banknot 5, 10 euro, 20 i 50-tek nie chcą przyjmować, zazwyczaj można też płacić zbliżeniową kartą.

karta Explore Flex na 4 dni - nieograniczone przejazdy wszystkimi autobusami (też nocne i też linie TD), kosztowała 21, teraz 19 euro, nie ma zniżek dla dzieci, dla nich bardziej opłaca się Explore Kid

karta Explore Adult/Kid na 7 dni - tu się nie zmieniło, karta dla dorosłych kosztuje 25 euro, dla dziecka - 7 (do 10-ego roku życia)

karta na 12 przejazdów - 19 euro, 12 dwugodzinnych przejazdów (można się w ciągu tego czasu przesiadać), kosztowała dotychczas 21euro. ważna w zwykłych liniach, TD i nocnych.. zmienili też to że ponownie może być używana przez więcej niż 1 osobę, jedyny minus to że ma termin ważności, chyba rok, ale lepiej dopytać przy zakupie.

przypominam też, że cały czas można sobie wyrobić kartę personalizowaną, ze zdjęciem, za 25 euro (+ 8 euro przesyłka polecona do Polski) i wtedy dożywotnio mamy komunikację publiczną na Malcie gratis, wszystkie autobusy na Malcie i Gozo (z wyjątkiem 3 linii TD) i miejskie promy, te między Sliemą a Valletta i Valletta - Trójmiasto. to dobra opcja dla kogoś kto planuje pobyt dłuższy niż tydzień, lub gdy zamierza wrócić kiedyś na Maltę.

więcej szczegółów na stronie https://www.publictransport.com.mt/en/bus-card-and-ticketing

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 719 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 36  Następna
Autor Wiadomość
#341 PostWysłany: 01 Gru 2015 17:20 

srebrny
Strona internetowa MPT też odżyła. Choć wciąż są na niej nieaktualne rozkłady i nieaktualna wyszukiwarka połączeń, pojawiła się mapa dworca po rozbudowie i szkielety rozkładów zmienionych linii. Niestety są w nich braki, niepozwalające na odtworzenie kompletnych rozkładów. Brakuje też linii X4, która siłą rzeczy musiała się zmienić po likwidacji X5 i X7.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#342 PostWysłany: 02 Gru 2015 12:23 

obibok napisał(a):
... Brakuje też linii X4, która siłą rzeczy musiała się zmienić po likwidacji X5 i X7.

X4 jeździ z Birżebuggi do Valletty przez Ajruport.

pzdr
http://AndrzejWichrowski.pl
 Profil Relacje PM off  

#343 PostWysłany: 02 Gru 2015 13:52 

srebrny
Tak, ale dotychczas było tak, że co 30 minut X4, co 60 X5 i co 60 X7, dzięki czemu na wspólnym odcinku co 15. W niedzielę podobnie, ale X4 co 60, więc żeby na wspólnym odcinku zostało co 15, dawali dodatkowe skrócone kursy tylko z Valletty do lotniska i oznaczali je jako X4A. Teraz zostało tylko X4 i tak naprawdę nie wiadomo, jak będzie jeździć. Bo z materiałów na stronie ministerstwa wynika, że co 20 minut, ale czy wszystkie do Birżebbuġy? Może część skrócona do lotniska. A jednocześnie zauważyłem, że nic nie ma o linii X86. A w kontekście Marsaxlokk rozkłady 81 i 85 pozostają prawie niezmienione, więc i X86 powinno zostać.
 Profil Relacje PM off  

#344 PostWysłany: 16 Gru 2015 07:55 
Awatar użytkownika

Loty: 6
Kilometry: 7 056
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
http://news.transport.gov.mt/public-tra ... ld-routes/
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.
obibok uważa post za pomocny.

#345 PostWysłany: 16 Gru 2015 10:03 

srebrny
O, czyli mamy kolejny etap. Wykazałeś czujność; ja chyba wczoraj sprawdzałem. Ciekawe, czy tym razem uda im się od razu wprowadzić, czy znów związki zablokują na dwa miesiące.

Inna rzecz, że burdel jest jak zawsze. Póki co im się nie "udało" opublikować pełnych zmian z poprzedniego etapu. Niby zaktualizowali wyszukiwarkę, ale póki co dla każdego dnia wyświetla rozkłady robocze, więc w niedzielę wychodzą bzdury. Dla X4 pokazuje stare rozkłady, w co niby trudno uwierzyć, ale u nich wszystko jest możliwe. Nie wiadomo, co z X86, a dla 64 pokazuje zupełnie inny rozkład niż publikują na stronie MPT, jeszcze inny był w propozycjach ministerstwa i jeszcze inny wisiał na przystankach.

Swoją drogą, jak ten TM robi te komunikaty, że zawsze mi zamulają komputer, a niby tylko pdfy...

Tutaj jest pełna informacja:
http://news.transport.gov.mt/public-tra ... -routes-2/ ,
natomiast podoba mi się to, że niby chwalą się otrzymaniem milionów maili w konsultacjach społecznych, ale zmiany są identyczne z prezentowanymi dwa lata temu na stronie ministerstwa. I po raz kolejny informują o likwidacji 55, X5 i X7, które przeprowadzili w poprzedniej fazie.
 Profil Relacje PM off
ahdar lubi ten post.
ahdar uważa post za pomocny.

#346 PostWysłany: 17 Gru 2015 16:35 
Awatar użytkownika

Loty: 6
Kilometry: 7 056
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
Też właśnie to znalazłem, poza tym zmienia się terminal w Valletcie, będzie więcej stanowisk https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/ ... 4e7fe841c6
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#347 PostWysłany: 17 Gru 2015 20:50 

srebrny
Już przy listopadowym etapie uruchomili część nowych stanowisk. Teraz definitywnie podają dla 133 pętlę na dworcu (a nie przy kastylii), ale wciąż zagadką pozostaje, dlaczego ja na tej linii jechałem wielkim autobusem, który nie pojechał przez starówkę, lecz wałami.
No i wciąż nie wiadomo, co z liniami X4 i X86. Naiwnie liczę, że może tym razem wgrają do wyszukiwarki wszystkie rozkłady, a nie tylko robocze.
 Profil Relacje PM off  

#348 PostWysłany: 20 Gru 2015 04:32 

srebrny
legniczanin napisał(a):

Jak wykupi sie bilet wielorazowego przejazdu np 7-dniowy to ten bilet obowiazuje rowniez na Gozo

Teraz już nie ma podziału.
 Profil Relacje PM off  

#349 PostWysłany: 13 Sty 2016 12:11 
Awatar użytkownika

Loty: 462
Kilometry: 526 322
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
ciacho_majonez napisał(a):
Rozumiem, że nie ma problemu żeby korzystać z 12-journey card w 2 osoby? Można kupić ją na lotnisku?

Nie widze odpowiedzi, a moze obecnie ktos moze to potwierdzic?

#350 PostWysłany: 13 Sty 2016 12:17 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
@Djorkaeff
Można korzystać we dwoje i można kupić na lotnisku.
 Profil Relacje PM off
Djorkaeff lubi ten post.

#351 PostWysłany: 10 Lut 2016 10:02 

Komunikacja miejska i podmiejska na Malcie jest dosyć dobrze rozwinięta. Wprawdzie praktycznie nikt nie przejmuje się rozkładem godzinowym, a autobus czasami może po prostu się nie zatrzymać (z powodu przepełnienia), ale po pierwszym dniu pobytu zrezygnowaliśmy z wynajmu samochodu. No i cena - bilet całodniowy kosztuje 1,5 Euro.

Co do bezpieczeństwa Malta to obecnie jedno z takich miejsc w Europie, w którym czujesz się naprawdę bezpiecznie o każdej porze dnia i nocy.

Proponuję jechać zaraz przed sezonem. Nie ma takiego tłoku, a ceny jeszcze niewywindowane.
 Profil Relacje PM off  

#352 PostWysłany: 10 Lut 2016 10:55 

srebrny
Nie jest tak, jak na świecie, bo korki korkami, ale oni tu potrafią ruszyć 10 minut przed czasem i to nawet z pętli, a w ogóle zacząć by trzeba od tego, że odkąd firmę przejęli Hiszpanie, to po rozkłady jazdy należy udawać się do wróżki, bo nigdzie nie ma wiarygodnej wersji. No i biletów całodziennych już nie ma. Są 7-dniowe, 12-przejazdowe, albo € 1,50 u kierowcy (chyba że ktoś sobie wyrobi kartę). Ale mimo to ja chętnie z tej komunikacji korzystam i jak się z góry nastawi, że może być różnie, to potem jest tylko lepiej.
Trasa podana przez Misiatka ma sens - ja robiłem tak już dwa razy. Trzeba tylko pamiętać, że 201 jeździ raz na godzinę. Jak coś, to rozkłady mogę podesłać. Zresztą tam w ogóle warto korzystać z linii uzupełniających i się przesiadać, a nie cisnąć do tych zatłoczonych głównych połączeń.
 Profil Relacje PM off
ahdar lubi ten post.

#353 PostWysłany: 10 Lut 2016 11:26 

Loty: 386
Kilometry: 569 051
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
To ile ten bilet kosztuje ?
1,5€ całodniowy czy on jest ważny 2h ?

Wysłane z mojego SM-T535 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#354 PostWysłany: 10 Lut 2016 11:40 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 393 338
Krajów: 35 / 16.4%
Dobrą opcją jest bilet za 15€ masz 12 przejazdów ,każdy przejazd ważny 2h korzystaliśmy w dwie osoby i na
tydzień starczyło w zupełności,ale z góry nie nastawiałem się na ciągłe jeżdżenie busami,więcej łażenie na nogach.

#355 PostWysłany: 10 Lut 2016 12:07 

A ja mam pytanko czy na tym 12 przejazdowym karnecie ( dwie godziny na podróż ) można jeździć różnymi autobusami ? Czy na przykład mogę z Bugibby jechać do wioski Popeya machnąć kilka fotek i wrócić na jednym bilecie np do Mellieħa czy portu Ċirkewwa ? Wydaje mi się logiczne, że tak , ale wolę się upewnić :)
Z góry dzięki za odpowiedź.
 Profil Relacje PM off  

#356 PostWysłany: 10 Lut 2016 12:14 

srebrny
Chyba przejazd musi być w jednym kierunku, więc nie da się wysiąść na końcowym i wrócić kolejnym kursem tej samej linii na jednym bilecie.
I weź poprawkę na to, ze kolejny kurs może być za pół godziny lub godzinę. Nie da się na ogół wyskoczyć tylko na zrobienie zdjęć, to nie hop-on. ;) Gruntowne przestudiowanie rozkładów przed wyjazdem i już na miejscu to podstawa.
 Profil Relacje PM off  

#357 PostWysłany: 10 Lut 2016 13:33 

srebrny
Teoretycznie w ramach jednego przejazdu (czyli 2 godziny) nie można drugi raz jechać tą samą linią (czyli z powrotem). W praktyce jechałem tak (właśnie do Popey'i) i nie zżarło mi kolejnego przejazdu z karty.
 Profil Relacje PM off  

#358 PostWysłany: 10 Lut 2016 13:57 

No bo tak się zastanawiam czy na 5 dni styknie 12 przejazdów na osobę czy lepiej kupić tygodniówkę i się tym nie martwić. W sumie to 12 euro oszczędności ale nie wiem czy warto potem kombinować w razie wyczerpania przejazdów.
 Profil Relacje PM off  

#359 PostWysłany: 10 Lut 2016 14:06 

srebrny
Jeśli chodzi o oszczędności, to chyba najbardziej się opłaci zamówić kartę. Najwygodniej jest z kolei z tygodniówką. A jak wyczerpie się 12-przejazdowy, to masz potem u kierowcy € 1,50 (latem € 2,00) gotówką.
 Profil Relacje PM off  

#360 PostWysłany: 10 Lut 2016 14:52 

Jadę za 10 dni więc karta odpada, chyba kupie tygodniówkę dla świętego spokoju. Dzięki za porady.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 719 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 36  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości