Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 25 Sty 2016 21:06 

Loty: 32
Kilometry: 47 002
Krajów: 13 / 6.1%

Dokąd
  • Lizbona

Data wylotu
  • 30.07.2016

Data powrotu
  • 15.08.2016

Długość pobytu
  • 9-12

Bagaż
  • Bagaż rejestrowany

Ilość pasażerów
  • 3

Sam znalazłem
  • 1-11.08 TAP Portugal SXF-LIS LIS-SXF 2885zł

Dodatkowe informacje
  • Mieszkam w Poznaniu więc oprócz polskich lotnisk dobrą opcją jest tez Berlin.
    Podróżować będę z żoną i 4-letnim dzieckiem, więc preferowałbym opcje bezpośrednią lub z jedną krótką przesiadką.
    Lot powrotny musiałby być najwcześniej ok. południa, bo w ten dzień muszę zdać mieszkanie.
    Mam bardzo małe doświadczenie z lotami więc bardzo prosze o poradę czy takie loty lepiej wykupić teraz czy lepiej czekać na jakieś promocje?
    Najwcześniejszy wylot to 30.07, wrócić muszę do 15.08.

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie sugestie i podpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 25 Sty 2016 21:12 

niebieski
Wysoki sezon, będzie drogo. Sprawdź EasyJeta z Berlina, za bookowanie jest wg mnie jeszcze zbyt wcześnie. Myślę że rozsądna cena za ten przelot w obie strony to 500zł RT w tym czasie BEZ bagażu rejestrowanego.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 28 Sty 2016 16:33 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 325 480
Krajów: 36 / 16.8%
niebieski
@Boja Myślę, że jak poczekasz jeszcze trochę z rezerwacją to znajdziesz coś w bardziej rozsądnej cenie. Z Polski jedyne bezpośrednie połączenia to Wizzair (w szczycie sezonu pewnie o supertanie bilety będzie trudno) i TAP (zwykle bardzo drogi). Z Berlina obserwuj Easy Jeta (SXF) .
Możesz też wykombinować połączenia z przesiadką tanimi liniami lotniczymi, ale napisz najpierw czy wystarczyłyby Wam bagaże podręczne, bo jednak bagaż rejestrowany znacznie podnosi cenę w przypadku 4 lotów...

Domyślam się, że cena 2885zł, którą znalazłeś to już za 3 osoby?
Kilka miesięcy temu lecieliśmy Portugalii (zahaczając o Azory) kombinując połaczenia przez Madryt za nieco ponad 500zł w dwie strony z bagażem podręcznym (tak, wiem że na tym forum ludzie latają tam dużo taniej ;-) ), ale jednak w październiku można liczyć na dużo bardziej przyjazne ceny...

#4 PostWysłany: 28 Sty 2016 17:00 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 174 131
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
kspr napisał(a):
Z Polski jedyne bezpośrednie połączenia to Wizzair (w szczycie sezonu pewnie o supertanie bilety będzie trudno) i TAP (zwykle bardzo drogi). Z Berlina obserwuj Easy Jeta (SXF) .

Jest jeszcze Ryanair
Wizza i Ryana z PL obserwuj tu: http://samolotemtaniej.pl/tanie-loty/z- ... ajtansze/3
 Profil Relacje PM off
kspr lubi ten post.

#5 PostWysłany: 29 Sty 2016 23:02 

Dziękuję Wam bardzo za wszelkie rady @myca007 @kspr @Tomek Zien

Raczej będę poszukiwał lotów bezpośrednich, bo nie chciałbym zamęczać dziecka kilkugodzinnym postojem na przesiadkę.
Niestety niektóre loty odpadają z pewnych względów.

Powrotny Easy Jet wylatuje z Lisbony o 6:15. Zamierzam wynająć tam jakieś mieszkanie przez Airbnb i raczej będzie problem ze zdaniem kluczy od mieszkania w nocy.
Jeżeli chodzi o loty z Warszawy to też jest kiepsko.
Wizzair z tego co widzę wylatuje z WAW o 21:30 i jest w LIS o 0:40. Problem jest w tym, że lecę z 4-letnim dzieckiem i nie chcielibyśmy koczować całą noc. Wylot z LIS o 1:15 więc też raczej odpada.
Ryanair wylatuje o 13:10 z WAW i to jest dobra opcja ale powrót z LIS 16:40 - 21:45. Czyli musiałbym pewnie załatwić nocleg w Warszawie.

Muszę przyznać, że wygodniej byłoby chyba lepiej lecieć z Berlina. Tymbardziej, że miałbym podwózkę na lotnisko.

No i tutaj godzinowo najbardziej odpowiadają mi linie TAP.
06:00 SXF  08:40 LIS
19:00 LIS  23:30 SXF

W tej chwili na Momondo.pl na termin 2-12.08 wyświetla mi się cena 3113zł za 3 osoby.
Nie wiem dlaczego na stronie TAP za tą samą podróż wyświetla mi cenę 7536zł.. Chyba, że to cena z trzema bagażami rejestrowanymi? Nie widziałem nigdzie opcji dodawania/odejmowania bagaży ale możliwe, że to przeoczyłem.

Jeśli chodzi o bagaż rejestrowany, to nie ukrywam, że jedna sztuka będzie niezbędna ponieważ lecimy na wakacje w 3 osoby (w tym dziecko). Czy taki bagaż to aż taki duży koszt?

Jak widzicie moje "wymagania" sporo zawężają poszukiwania. To zapewne spowoduje wzrost ceny.

Mam kilka pytań:
1. Może powinienem szukać lotów łączonych? Wylot jednym przewoźnikiem a powrót innym?
2. Co sądzicie o tym TAP?
3. Czy lepiej kupować bilety na stronach linii czy może te wyszukiwarki lotów mają jakieś niższe ceny? (chciałem to porównać ale z tym TAP mi się niestety nie udało.. 3113-7536..)
4. Czy cena na ten kokretny lot TAP (2-12.08) będzie jeszcze spadać/wzrastać czy to już jest sztywna cena na dany termin?

Wiem, że te pytania pewnie wydają Wam się błahe ale będę wdzięczny za każdą kolejną poradę.
Jak widać nie jestem w tym biegły.
Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 30 Sty 2016 10:57 

Loty: 167
Kilometry: 299 995
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
Z Airbnb nie powinieneś mieć problemów, wybierz w filtrach 24 godzinne meldowanie, większość hostów nie robi problemów a czasem nawet cie odbierze z lotniska, rano wrzucisz klucz do skrzynki, zreszta rozwiązań maja wiele :) ewentualnie na pierwsza i ostatnia noc bierzesz jakis tani hotelik przy lotnisku i nie musisz koczować :) tez podróżuje z dzieckiem i można sporo zaoszczędzić nie koniecznie męcząc dziecko ?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 31 Sty 2016 23:21 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 325 480
Krajów: 36 / 16.8%
niebieski
@Boja Z tymi lotami bezpośrednimi w ludzkich godzinach faktycznie jesteś zmuszony skorzystać z połączenia TAP z PL, a to już Twoja decyzja czy chcesz wydać 1000zł za osobę żeby zaoszczędzić na jednej przesiadce. (Ja sam wybrałbym tańszy lot z przesiadką, sporo latamy z córką (obecnie prawie 3 lata) i nawet długie loty i przesiadki do tej pory nie stwarzały nam problemu.) Nie wiem jakie macie doświadczenie w lataniu z dzieckiem, wiem natomiast że to indywidualna sprawa i kwestia preferencji, więc nie mnie oceniać czy namawiać do inaczej złożonych połączeń. Jeśli masz opcję wygodnego dojazdu do Berlina, to wydaje się to super opcją.

Odpowiadając na Twoje pytania:
Cytuj:
Jeśli chodzi o bagaż rejestrowany, to nie ukrywam, że jedna sztuka będzie niezbędna ponieważ lecimy na wakacje w 3 osoby (w tym dziecko). Czy taki bagaż to aż taki duży koszt?

Koszt bagażu rejestrowanego zależy od linii i liczby połączeń. W przypadku lowcostów, składająć na przykład 4 loty, musisz zapłacić 4x 60-80zł. Czy dużo - to znów dość indywidualna kwestia. W naszym przypadku wystarczają nam w zupełności 3 bagaże podręczne na 3 osoby (w tym dziecko). Pamiętaj, że limity bagażu podręcznego w tanich linach są naprawdę spore (oprócz wizzaira) i tak w Easy Jet możesz wziąć średniej wielkości plecak (powiedzmy 45 litrów) bez ograniczeń wagowych, w Ryanairze jeden taki plecak plus małą torbę/torebkę, np. na aparat (łączny limit wagowy 10kg). Szczegóły znajdziesz na stronach przewoźników.
W przypadku połączenia TAP o którym mówisz nie ma problemu - bagaż rejestrowany jest w cenie (nawet w najniższej taryfie Discount)

Cytuj:
1. Może powinienem szukać lotów łączonych? Wylot jednym przewoźnikiem a powrót innym?

W przypadku przewoźników tradycyjnych, bardzo często lot w jedną stronę wychodzi dużo więcej niż połowa ceny w dwie strony. Jeśli ograniczasz się wyłącznie do lotów bezpośrednich, obawiam się że TAP będzie najlepszym rozwiązaniem. Z Berlina lata również easyJet - np. 1-10 sierpnia lot wychodzi nieco ponad 931zł, jednak biorąc pod uwagę potrzebę bagażu rejestrowanego, a taki masz już uwzględniony w taryfie Basic w TAP, korzystniej cenowo może wyjść portugalska linia.

Cytuj:
2. Co sądzicie o tym TAP?

Myślę, że linie jak linie, na pewno nie ma powodów do obaw - połączenie z Berlina obsługiwane A320, na pewno z mniej ciasnym układem siedzeń niż w wizzairowskim A320.

Cytuj:
3. Czy lepiej kupować bilety na stronach linii czy może te wyszukiwarki lotów mają jakieś niższe ceny? (chciałem to porównać ale z tym TAP mi się niestety nie udało.. 3113-7536..)

Kupuj tam, gdzie taniej, ale jeśli nie znasz pośredników (OTA) albo nie jesteś pewien ich wiarygodności, sprawdź sobie odpowiednie wątki na tym forum. Na niektóre (np. fluege.de) trzeba uważać. To nie powód by rezygnować z pośredników, po prostu sprawdź zanim kupisz.

Cytuj:
4. Czy cena na ten kokretny lot TAP (2-12.08) będzie jeszcze spadać/wzrastać czy to już jest sztywna cena na dany termin?

Naprawdę ciężko tutaj coś wywróżyć, tym bardziej, że mowa o lotach w szczycie sezonu. Jeśli nie żal Ci tych 3tys. zł to kupuj i nie sprawdzaj cen później dla świętego spokoju ;-)

Mam nadzieję, że chociaż w części moje odpowiedzi Ci pomogą. Powodzenia!

#8 PostWysłany: 02 Lut 2016 20:55 

@eroberto1 - Dzięki za cynk z tym meldunkiem 24h! :) Sporo mi to ułatwi sprawę.
@kspr - Również wielkie dzięki za popowiedzi! Muszę Ci powiedzieć, że przekonałeś mnie zarówno do lotów z przesiadką jak i do niezabierania bagażu podręcznego :) Poczekam jeszcze trochę aż opadną ceny tego Easy Jeta, Tylko nie wiem jak długo mam czekać i czy one w ogóle opadną :)
Jeżeli mi wpadnie jakieś pytanie do głowy, to pozwolę sobie jeszcze odświeżyć temat.
Pozdrawiam i dziękuję.
 Profil Relacje PM off
kspr lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość