Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 782 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 40  Następna
Autor Wiadomość
#361 PostWysłany: 20 Sty 2016 20:24 
Awatar użytkownika

Loty: 220
Kilometry: 137 951
Krajów: 22 / 10.3%
niebieski
Jak już wspominałem kilka postów temu, spożywanie wódki uratowało moją kartę przed obciążeniami w Paryżu. Ale to nie koniec historii - bank kartę zablokował, transakcję odrzucił, nawet (jeszcze, i mam nadzieję, że wcale) nie kazali mi ganiać na policję.
Dziś, po tygodniu, zalogowałem się na stronie, a tam ilość odrzuconych transakcji rośnie w oczach.
Prawie wszystkie z czegoś o nazwie gog.com (jakieś gierki na telefony i tablety) oraz płatności na "RASP NEWSWEEK". I są to płatności na kwotę od 1 do 30 zł.

Zaczyna być coraz mniej zabawnie.
I nie, nikt nie miał dostępu do fizycznej wersji mojej karty ani do CVV2 - oprócz kilku pośredników hotelowych, linii lotniczych oraz przewoźników w stylu Ubera.

Sprawdzajcie swoje transakcje. Najlepiej każdego dnia. Takiej drobnicy raczej bank nie wyłapie sam z siebie a i człowiek na wyciągu płatności po kilkanaście złotych jest gotów przeoczyć.

Czego Wam nie życzę.
mPablo lubi ten post.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#362 PostWysłany: 20 Sty 2016 21:21 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
Wszystko to cały czas mowa o karcie Wizzair u Ciebie? @ciamek
 Profil Relacje PM off  

#363 PostWysłany: 20 Sty 2016 21:24 
Awatar użytkownika

niebieski
@michzak - ma się rozumieć... Karta Wizzair w całej swej krasie i okazałości.

Bawi mnie nieustannie, że od lat nazwę "POLBANK" tłumaczono jako "PÓŁBANK, tylko bez polskich fontów". ;-)
3 ludzi lubi ten post.

#364 PostWysłany: 20 Sty 2016 22:41 

Ciąg dalszy sprawy u mnie wygląda następująco. Dziś dostałem list zwykły priorytetowy. Z Rudy Śląskiej. Z zespołu Obsługi Kredytów Niezabezpieczonych i Micro - cokolwiek by to znaczyło. Piszą, że warunkowo uznali moją reklamację, ale jeżeli się okaże, że jest niesłuszna, mają prawo ponownie obciążyć konto mojej karty. Dalej jest o tym, że potrzebują uzyskać szczegółowe informacje od organizacji płatniczej na temat transakcji i dlatego przedłużają termin odpowiedzi na reklamację do 60 dni. I że dołożą staranności, aby zakończyć wyjaśnianie sprawy jak najszybciej.

Od złożenia reklamacji do uzyskania warunkowego uznania reklamacji minęło u mnie 14 dni. Jakby ktoś dłużej czekał na warunkowy zwrot, chętnie pomogę sformułować odpowiednie uzupełnienie reklamacji do banku :-)

Tak na koniec - zaczyna mnie bawić ta historia. Ewidentnie mają problem z bezpieczeństwem wydanych przez siebie kart, ale odpowiedzi do klientów ciągle ślą wg szablonu. U mnie się tak spieszyli, że nawet nie wyjustowali tekstu i nie pozbyli się sierot w tekście. No ale przecież ważna treść a nie forma :lol:
 Profil Relacje PM off
ciamek lubi ten post.

#365 PostWysłany: 21 Sty 2016 00:23 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Dla mnie ten bank jest na maksa niewiarygodny, karta do mnie przyszła jeszcze zanim dostałam swój egzemplarz umowy - dopiero po wielokrotnym upominaniu się raczyli go przysłać. Na reklamację złożoną w banku z powodu braku umowy nawet nie odpowiedzieli, przy rozwiązywaniu umowy, sam doradca twierdził, że bank prowadzi niezrozumiałe praktyki i nie dziwi się, że wypowiadam umowę. Rozwiązałam ją jak tylko dotarły do mnie dokumenty, jakieś 1,5 miesiąca po ich podpisaniu i odesłaniu. Wolałam nie ryzykować z trzymaniem u nich jakiejkolwiek kasy.
 Profil Relacje PM off  

#366 PostWysłany: 21 Sty 2016 00:28 

ara napisał(a):
Dla mnie ten bank jest na maksa niewiarygodny,
Wolałam nie ryzykować z trzymaniem u nich jakiejkolwiek kasy.

Kod:
Temat postu: Re: [Uwaga !] Przechwycono numery kart kredytowych

a i karta kredytowa może służyć do wszystkiego poza..."trzymaniem kasy"
 PM off
maczala1 lubi ten post.

#367 PostWysłany: 23 Sty 2016 13:18 

ara napisał(a):
ot: próbuję zmienić limity transakcyjne na kredytówce citi banku, czy ktoś wie gdzie się to ustawia? szukam ale albo ślepa jestem albo ni ma takiej opcji :? w pomocy dokopałam się tylko do debetówek...

Dostałem odpowiedź z citi.

Citibank napisał(a):
informuję, że nie ma możliwości zmiany dziennych limitów transakcji gotówkowych i bezgotówkowych

Taką niektóre banki dają nam swobodę w zarządzaniu ryzykiem wynikającym z kradzieży danych naszych kart.
 Profil Relacje PM off
ara lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#368 PostWysłany: 24 Sty 2016 10:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Jest natomiast jeden plus zaistniałej sytuacji - WDC
Miałem klub do połowy kwietnia a przedłużyli mi do stycznia 2017, zgodnie z datą wystawienia nowej karty, w miejsce tej zablokowanej. :-)
I to mnie się podoba :-)

#369 PostWysłany: 25 Sty 2016 20:25 

Loty: 302
Kilometry: 645 232
Krajów: 46 / 21.5%
złoty
Nie wiem jak jest u Was ale wydaje mi się że Bank Raiffeisen wydaje karty kredytowe o kolejnych numerach (oczywiście poza początkowym numerem banku) - może ktoś mniej więcej wszczela się w daty wydania i stąd tylko wiemy o kartach Raiff? Pytanie czy w transakcjach wykorzystano CVV bo to już by było bardzo dziwne i wtedy tylko wyciek tylko byłby wytłumaczalny ale z drugiej strony jeśli dobrze Pamiętam to przepisy oragnizacji płatniczych zabraniają zapisywania CVV w systemach - dlatego np nie działają karty PeKaO w Google Play czy PayPal...
 Profil Relacje PM off  

#370 PostWysłany: 25 Sty 2016 21:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Na podstawie czego tak sądzisz? ;)

Nie no wątpię żeby wydawali numery kart "jeden po drugim". Przykładowo 8 cyfr które w ramach Mastercarda by ustalali daje 100 milionów kombinacji numerów dla tylko tego jednego banku, a tych kart ile tam mogli wydać? Milion-dwa miliony?
A nawet jeśli losowo trafiłbyś numer karty który istnieje to jeszcze jest data ważności i ewentualnie CVV, nie mówiąc o nazwisku posiadacza karty i "billing address" co ma znaczenie przy reklamowaniu transakcji.
 Profil Relacje PM off  

#371 PostWysłany: 25 Sty 2016 21:46 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
Banki same sobie nie klepią kart gdyż im się to nie opłaca = trzeba mieć całą infrastrukturę. Zlecają to firmą które robią dla nich takie karty. Sam bank w swoim centrum autoryzacji dorzuca certyfikaty (lub/i coś dodatkowego) w swoim centrum autoryzacji i karta gotowa
 Profil Relacje PM off  

#372 PostWysłany: 25 Sty 2016 22:56 

złoty
kittycate: Dlaczego tak myślę? Bo numer karty Wizz to pierwsze 8 cyfr to identyfikator banku i produktu potem następują zera i dopiero jest numer kolejny (poprzedzony zerami u mnie) i ostatnia cyfra kontrolna. Pytanie czy ktoś w trzecim bloku ma na początku zera w swojej karcie?
Numerami kolejnymi na przykład posługuje się AliorSync w swoich kartach - do konta wspólnego z partnerką zamówiliśmy dwie karty Mastrercard w tym samym czasie moja od niej różniła się dwiema ostatnimi cyframi (przedostatnią o 1 większą i ostatnią cyfrą kontrolną)

zulu: plastiku nie klepią to jest zamawiane w austriacard gemalto albo tym podobnych firmach, sami czasem robią personalizację albo to też zlecają - np w Polsce dużo tego robi FirstData dla Banków.
 Profil Relacje PM off  

#373 PostWysłany: 25 Sty 2016 23:00 

Ja w swojej reklamacji poprosiłem bank o wyjaśnienie przyczyn tego, że ktoś z danych mojej karty skorzystał. Jeśli bank mi tego nie wyjaśni, poproszę KNF, żeby to on bank o to poprosił :lol:
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

#374 PostWysłany: 25 Sty 2016 23:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja w trzecim bloku nie mam samych zer, mam 000X
 Profil Relacje PM off  

#375 PostWysłany: 25 Sty 2016 23:40 

złoty
kittycate: bingo! ja mam 00XY czyli mam kartę nowszą - wydaną w drugiej połowie 2015, a Ty pewnie wcześniej prawda?
 Profil Relacje PM off  

#376 PostWysłany: 26 Sty 2016 12:18 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak, mam wydaną wcześniej. Co nadal nie świadczy o tym że numery kart są przydzielane "dokładnie co jeden w górę".

Ostatnio edytowany przez kittycate, 26 Sty 2016 12:21, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#377 PostWysłany: 26 Sty 2016 12:19 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Ale to znacznie minimalizuje liczbe kombinacji i latwiej jest wygenerowac numery kart.

#378 PostWysłany: 26 Sty 2016 12:22 
Awatar użytkownika

niebieski
A inne zmienne jak data ważności, nazwisko posiadacza, CVV, typ karty (debetowa/kredytowa) ?
Raczej bym się spodziewał wycieku po stronie któregoś "merchanta" niż tego że ktoś wygenerował numery i trafiał daty ważności.
 Profil Relacje PM off  

#379 PostWysłany: 26 Sty 2016 13:33 

seal napisał(a):
Nie wiem jak jest u Was ale wydaje mi się że Bank Raiffeisen wydaje karty kredytowe o kolejnych numerach (oczywiście poza początkowym numerem banku) - może ktoś mniej więcej wszczela się w daty wydania i stąd tylko wiemy o kartach Raiff? Pytanie czy w transakcjach wykorzystano CVV bo to już by było bardzo dziwne i wtedy tylko wyciek tylko byłby wytłumaczalny ale z drugiej strony jeśli dobrze Pamiętam to przepisy oragnizacji płatniczych zabraniają zapisywania CVV w systemach - dlatego np nie działają karty PeKaO w Google Play czy PayPal...

całkiem logiczna teoria, jak transakcje bez cvv (mam dwie, jedynie co je różni to nr, wynikający z ilości przyznanych miejsc i wynikający z tego inny o miesiąc okres ważności)

Choć BPH ma podobnie ostatnie nr. karty Raiffeisen 5000-21000 przy miesięcznym okresie opóźnienia, w BPH 183000-207000 na przełomie 2 lat
 PM off  

#380 PostWysłany: 26 Sty 2016 13:57 

Przed chwilą wysłuchałem wystąpienia prezesa Związku Banków Polskich. Mówiąc generalnie o prywatności danych klientów banków, wspomniał on, że podstawową cechą relacji łączącej klienta z bankiem jest zaufanie. Moje zaufanie do banku Raiffeisen, po kradzieży środków z mojej karty kredytowej wydanej przez bank, drastycznie zmalało. Żeby zacząć je odbudowywać, muszę się dowiedzieć jaka była przyczyna tego, że ktoś posłużył się danymi mojej karty kredytowej. I będę się tej informacji od banku domagał. Tak jak już wcześniej wspominałem, jeśli bank nie zaspokoi mojej potrzeby informacyjnej w tym zakresie, nie będę się wahał prosić o pomoc prokuratury, KNFu czy ZBP.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 782 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 40  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości