Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 87 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 15 Sty 2016 15:14 
Awatar użytkownika

Loty: 133
Kilometry: 233 296
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
@bugs Wg prawa, to pasażer powinien zdecydować, co chce zrobić. W praktyce linie zawsze na początek proponują tylko zwrot pieniędzy. Dopiero jak się trafi bardziej zmotywowany pasażer to może coś ugrać innego, ale i to nie zawsze.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#62 PostWysłany: 15 Sty 2016 15:32 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 457 365
Krajów: 46 / 21.5%
niebieski
Mocno liczę, iż LOTowi uda się z trasą do Tokio. Jeżeli jednak ta trasa upadnie, to LOT będzie musiał zweryfikować także siatkę połączeń tzw. „dolotowych”, które ostatnio otworzył próbując z WAW robić hub. Myślę, że dużo pomogłoby podpisanie umowy code-share z ANA, bo jednak ponad 100 mln populacji Japończyków mieszka poza Tokio, a code-share znacznie ułatwiłby podróżowanie, np. poprzez wspólny bilet.
Loty 3-razy w tygodniu to duży minus, jak LOT sam podkreśla – bardzo liczy na sprzedaż miejsc w klasach Business i Premium, na których zarabia najwięcej. Bilety w tych klasach najczęściej kupują osoby podróżujące służbowo, często potrzebujące sporej elastyczności, a w takiej sytuacji to jednak jakieś ograniczenia - chcąc być w firmie w określony dzień, czasami będzie trzeba jednak wybrać lot inną linią.

Miejmy nadzieję, że bilety cenowo będą na tyle atrakcyjne, że taki mieszkaniec Czech czy Litwy będzie realnie rozważał wybór WAW jako portu przesiadkowego, zamiast Stambułu czy Berlina, bo samych polskich podróżnych może zabraknąć na zapełnienie wszystkich samolotów, a Japończycy choć kochają Chopina, to jakoś znacznie więcej ich w Pradze, czy Budapeszcie.
 Profil Relacje PM off
jobi lubi ten post.

#63 PostWysłany: 15 Sty 2016 16:25 
Awatar użytkownika

niebieski
bugs napisał(a):
Z ciekawości - co się dzieje, kiedy linia "zamyka" połączenie z powodów słabego obłożenia? Oddają po prostu pieniądze za bilet czy przebukowują na lot liniami partnerskimi?

@bugs
ja miałem taką sytuację. anulowali mi lot i przypisali na kolejną inna linią(partnerską)
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 15 Sty 2016 16:33 

niebieski
Albo jedno albo drugie. Jak LOT zamknal polaczenie do Hanoi, nie chcialem pieniedzy ale udalo mi sie przebookowac lot na LH, wylot z Frankfurtu a nie z Warszawy i przylot do Sajgonu a nie do Hanoi.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 15 Sty 2016 23:46 

niebieski
billabong napisał(a):
kumkwat_kwiat napisał(a):
B787 już zostały kupione więc nawet jak będą stać na płycie to zapłacimy za to ze swoich podatków, już to robimy. Samolot nigdy nie zarobi jeśli będzie stał na płycie, jak zacznie latać to jest szansa, że zarobi lub choćby zminimalizuje straty.

LOT już w przeszłości użyczał samolotów zarówno w ramach wet lease jak i dry lease więc to nie jest tak, że samoloty stoją na płycie, tylko używa ich inna linia z czego LOT ma pieniądze - na pewno większe niż gdyby latał do Tokio z obłożeniem powiedzmy 40% (gdzie bilety sprzedawał po zbyt niskich cenach).

A czy jesteś pewien, że lot użyczając samoloty na tym zarabia czy tylko niweluje straty?
Jeśli firmę chce się sprzedać to lepiej niech lata po świecie pod swoja marka a nie będzie użyczać swoją flotę, zawsze buduje rozpoznawalność, zwiększa liczbę klientów, buduję ich bazę itp. Nawet nie generując przy tym zysków może mieć to wpływ na ew. wycenę firmy.

LF do Tokio na 1 kwartał jest obecnie 70% (a nie 40%) przeliczając na miesiące może to być choćby;
- styczeń 90%
- luty 70%
- marzec 50%
Tylko tego lutego i marca jeszcze można sporo sprzedać także 40% na razie nie grozi.

Co do cen biletów, klasycy mówią "aby coś wyjąć trzeba często wpierw włożyć", zatem to może przynieść wymierne korzyści o ile jest zrobione sensownie.
 Profil Relacje PM off
jobi lubi ten post.

#66 PostWysłany: 19 Sty 2016 00:05 
Awatar użytkownika

niebieski
Wydaje mi się, że LOT zbyt mocno skupił się na ściąganiu do WAW pasażerów z państw ościennych, zaniedbując rynek lokalny, na którym najbardziej powinien się skupić.
Z ciekawość sprawdziłem ceny na loty na przełomie maja/czerwca z innych portów niż WAW.
I tak z POZ, WRO, GDA polecimy o około 200-300 zł taniej SASem, a dobierając odpowiednio loty, czasy przelotów będą krótsze niż rodzimym LOTem.
Z KTW również o 200-300 zł mniej za bilet zapłacimy w niemieckiej Lufie, a z KRK linią KLM.

Chyba jeszcze muszą popracować nad strategią.
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 19 Sty 2016 00:13 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@Kalispell
Na portalu p......com podano takie coś:
"LOT oferuje najkrótszy czas podróży do Tokio m.in. z Gdańska (13:10 wobec 13:30 SAS-u), Rygi (12:35 wobec 12:40 Finnaira) i Wilna (13:05 wobec 13:30 SAS-u). Jest też konkurencyjny dla pasażerów z Budapesztu (13:00, tyle samo co Austrian), Pragi (13:05 wobec 13:00 Austriana), Krakowa (13:10 wobec 12:50 Finnaira) i Mińska (12:40 wobec 12:25 Aerofłotu). Słabszą ofertę LOT ma z Kiszyniowa, Sofii, Bukaresztu i Belgradu."

Rzeczywiście są to porównywalne czasy: od -20 do +25 minut różnicy, więc dla wielu osób pewnie dużą rolę będzie grała cena, jeśli będzie zauważalnie taniej, dla innych bardziej będzie się opłacać lecieć np. SASem bo wpadnie więcej mil M&M, itp. :)
 Profil Relacje PM off
Kalispell lubi ten post.

#68 PostWysłany: 19 Sty 2016 00:55 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
Krajów: 1 / 0.5%
HON fly4free
@skrzat Dokładnie; nie będzie taniej z KRK to nie latamy..
Poki co KLM.
Kalispell lubi ten post.

#69 PostWysłany: 19 Sty 2016 00:57 

srebrny
W przypadku Poznania LOT nie jest niestety zadną konkurencją , ceną przegrywa z każdym (LH, SK, SU), czasowo może konkurować co najwyżej z SU.

Przykładowe ceny dla wylotu za miesiąc (wylot piątek - powrót sobota po tygodniu pobytu)

linia-cena-czas do - czas powrot - czas razem
SK 3368 13:10 32:35 35:45
LH 3970 14:15 15:30 19:45
LO 4076 16:25 41:25 57:50
SU 2958 18:45 42:35 61:20

Ceny i czasy przeltou z Warszawy są konkurencyjne , ale regiony LOT ma gdzieś

#70 PostWysłany: 19 Sty 2016 09:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Fajnie że otworzyli połączenia do Połągi, czy Koszyc, ale że by się na tym nie przejechali - taki Litwin szybciej wybierze SAS niż LOT. W mojej opinii w pierwszej kolejności powinny skupić się na rynku polskim, a "wojowanie" po Europie robić z rozwagą.
Mimo wszystko mam nadzieję, że się uda, ale szkoda tracić polskich klientów, którzy wybierają SAS czy KLM.
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 29 Sty 2016 19:40 
Awatar użytkownika

Loty: 76
Kilometry: 169 441
Krajów: 21 / 9.8%
"W pierwszym kwartale średnie wypełnienie samolotów jednego z nowych połączeń LOT – do Tokio – zbliża się do 80 proc" tvpinfo
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 01 Lut 2016 18:46 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
Krajów: 44 / 20.6%
srebrny
w piątek 29.01 na trasie do Tokio - jedno wolne miejsce w eco, a premium i C pełne w 100%
w poniedziałek 01.02 z Tokio - z 1/4 wolnych w eco, w premium 17 wolnych a w C 14

Można zauważyć, że najbardziej popularne są wyloty z PL w piątki i powroty do PL w soboty. Nie jest zle :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
tom971 uważa post za pomocny.

#73 PostWysłany: 01 Lut 2016 19:14 

HON fly4free
Problem w tym, że można mając samolot wypchany po dach pasażerami na tym locie stracić kasę, a lecąc z LF na poziomie 40% zarobić. Samo wypełnienie o niczym nie świadczy. Jeszcze raz powtórzę: w tej branży nie jest ważne ile biletów się sprzedało, tylko czy się coś na tym zarobiło ;)
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#74 PostWysłany: 01 Lut 2016 19:50 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Oczywiscie w wielkim uproszczeniu, ale biorac pod uwage fakt ze na wspomnianych wyzej przez suszka lotach jakies 70-80% paxow stanowili Japonczycy, dla ktorych bilety sa drozsze to moze jednak zarabiaja:) A ogolnie to czas pokaze:)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#75 PostWysłany: 01 Lut 2016 20:49 
Awatar użytkownika

Loty: 314
Kilometry: 416 261
Krajów: 32 / 15.0%
srebrny
szymonpoznan1 napisał(a):
stanowili Japonczycy, dla ktorych bilety sa drozsze

W tym akurat przypadku jest na odwrot ;)

#76 PostWysłany: 01 Lut 2016 22:23 

niebieski
@marek2011
Można także zarabiać nie latając np. sprzedawać część nieruchomości lub leasingując czy czarterując maszyny. Można zarobić sprzedając 1 bilet, tylko czy łatwo znajdzie się osobę skłonną zapłacić te kilkaset tyś za takowy przelot?

Ceny biletów przy LF=40% byłyby raczej tak wysokie, że LOT nie znalazł by klientów na ich zakup, jeśli chciałby na tym zarobić Wedle mojej wiedzy przy obecnych marżach przy biletach większość linii zarobek generuje właśnie na wysokim LF, stąd wynik LOTu na razie jest niezły.

Dodatkowy zarobek może być także na cargo, bo 787 trochę tego jest w stanie zabrać. A szybkość transportu też robi swoje i pewnie chętni się znajdą.
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#77 PostWysłany: 02 Lut 2016 00:39 

Ze stratą 250.000.000 za 2015 teoretycznie długo nie powinien polatać, no chyba, że zostanie wpisany na listę zabytków czy dziedzictwa narodowego.

Wysłane z mojego V2 przy użyciu Tapatalka

#78 PostWysłany: 02 Lut 2016 00:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie jestem wielkim znawcą linii lotniczych ich zarobków itd, ale jeśli LOT będzie miał takie a nie inne podejście do pasażerów - to będą mieć ciężko. Nie wiem ile zarabiają, czy w ogóle zarabiają na biletach(ale chyba latają po to by zarabiać) to muszą zmienić podejście. Bo niestety, ale moje ostatnie wojaże LOTem nie wspominam miło. Dlatego lecąc gdzieś wybiorę innego przewoźnika. A takich jak ja jest na pewno sporo.

Latałem paroma liniami. Co prawda nie było ich dużo, ale ze wszystkich linii w mojej ocenie LOT wypada najgorzej. Rozmawiałem ze znajomymi to mówią to samo. Coś w tym jest.
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 02 Lut 2016 01:05 
Awatar użytkownika

kumkwat_kwiat napisał(a):
@marek2011
Można także zarabiać nie latając np. sprzedawać część nieruchomości lub leasingując czy czarterując maszyny. Można zarobić sprzedając 1 bilet, tylko czy łatwo znajdzie się osobę skłonną zapłacić te kilkaset tyś za takowy przelot?

Ceny biletów przy LF=40% byłyby raczej tak wysokie, że LOT nie znalazł by klientów na ich zakup, jeśli chciałby na tym zarobić Wedle mojej wiedzy przy obecnych marżach przy biletach większość linii zarobek generuje właśnie na wysokim LF, stąd wynik LOTu na razie jest niezły.

Dodatkowy zarobek może być także na cargo, bo 787 trochę tego jest w stanie zabrać. A szybkość transportu też robi swoje i pewnie chętni się znajdą.

Wait, to w takim razie naczym zarabia linia jak nie na cargo i BC i FC oczywiście poza działalnością pozalotniczą, skoro EC nie przynosi zysków, BC nie przynosi zysków cargo LO nie ma to po co trzymać takie cacko w rękach Ministerstwa Skarbu ? Od razu sprywatyzować i do przodu szybko stanie sie dochodowy podmiotem, czemu TK nie zaiwestowała w LO jak to miało miejsce w przypadku EY i AZ albo AB albo Serbii, no ale druga strona medalu to posadki w radzie nadzorczej dla kolesiów z partii, tyle darmowego siana to szkoda oddać :(

#80 PostWysłany: 02 Lut 2016 01:10 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
Krajów: 25 / 11.7%
złoty
Bardzo twórcza ta dyskusja tylko nie mająca wiele wspólnego z rzeczywistością :) Więc po co ją kontynuować?
@marek2011 słusznie zauważył, że z zapełnienia samolotu nie można wyciągać jednoznacznych wniosków czy połączenie jest rentowne a już na pewno nie z zajętości miejsc w Y.
Na rentowność połączenia składa się bardzo dużo zależnych. To co na pokładzie, pod pokładem na lotnisku itd. Samoloty mogą latać w 100% pełne a połączenia mogą być w 120% :) nie rentowne.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 87 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości