Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 782 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 40  Następna
Autor Wiadomość
#321 PostWysłany: 16 Sty 2016 00:17 

Ja chętnie taką ankietę wypełnię, ale od znalezienia źródła danych o naszych kartach powinna być policja i bank.

Przeczytałem artykuł sprzed prawie dwóch lat i zupełnia jakbym czytał o moim przypadku: http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103090,1580 ... konta.html

"Okazało się, że transakcje, których dokonano na koncie, miały miejsce we Francji - ktoś kupił bilety, m.in. do Tunisu. Zadziałali oszuści, którzy musieli mieć numer karty naszego słuchacza, datę jej ważności i prawdopodobnie jeszcze dodatkowe dane. Do końca nie wiadomo, jak weszli w ich posiadanie."

"Słuchacz od razu zgłosił w swoim banku kradzież pieniędzy. - Byłem przekonany, że sprawa na tym się zakończyła - opowiada. Po zgłoszeniu wyjechał na dwa tygodnie za granicę, po powrocie dostał nową kartę kredytową i list z banku. Na maila przychodzi mu też zestawienie operacji na sumę 1490,12 zł z marcowym terminem spłaty. - Mocno się zdziwiłem - opowiada."

Jak sobie myślę o mojej sprawie, to mnie mega wkurza, że bank potrafił transakcji na czterdzieści kilka euro nie rozliczyć, ale transakcję na 842 euro rozliczył. Cieszę się, że termin na rozpatrzenie mojej reklamacji przypada przed datą spłaty karty.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#322 PostWysłany: 16 Sty 2016 01:33 
Awatar użytkownika

niebieski
maczala1 napisał(a):
Przecież PIN jeszcze trudniejszy do zapamiętania, bo jest dłuższy niż CVV, więc tym bardziej trzeba go zapisać, jak nie jesteś w stanie zapamiętać CVV ...

Ale pin sam ustawiałem jako rok bitwy pod Grunwaldem a CVV np. 347 z niczym mi się nie kojarzy :)
 Profil Relacje PM off  

#323 PostWysłany: 16 Sty 2016 10:23 

Bardzo często da się jednak z czymś skojarzyć: https://pl.m.wikipedia.org/wiki/1347
Ja postanowiłem CVV wydrapać, zapamiętawszy je wcześniej. Jak się ma 2-3 karty, to jest to do zrobienia.
 Profil Relacje PM off  

#324 PostWysłany: 16 Sty 2016 11:17 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Uzywam karty kredytowej na booking.com od wielu lat i jeszcze nigdy nic nie przytrafilo sie jej. Moze moj bank ma dobry system antyfraudowy i nic nie przecieka na moje konto, a moze nikt nie ukradl danych. Wziawszy pod uwage, ze ostatni problem dotyczy tego samego typu karty, to szukalabym winy w banku, Wizzair lub innym miejscu, ktore maja wspolmy mianownik dla tych konkretnych kart.
Zeus lubi ten post.

#325 PostWysłany: 16 Sty 2016 12:18 

Święte słowa! Bank jednak do niczego się nie przyzna i Wizz Air też nie. Tracę powoli zaufanie do karty Mastercard Wizz Air i do banku Raiffeisen. Miałem w życiu kilka kart kredytowych, o debetowych już nie wspominam, używałem wszystkich chyba w podobny sposób i nigdy wcześniej nie spotkała mnie podobna historia. A jak widzę, że mój przypadek nie jest odosobniony, to robi się jeszcze mniej wesoło.
 Profil Relacje PM off  

#326 PostWysłany: 16 Sty 2016 12:25 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 174 131
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Nie zauważacie tylko jednej kwestii, na tym forum jest ogromna występowalność karty Raiff-Wizz. Zdecydowana większość z nas ma tę kartę i jest ona podstawową kartą do płatności, szczególnie walutowych. Stąd zdecydowanie większe prawdopodobieństwo fraudów na tej karcie, o których dowiemy się z forum fly4free.
 Profil Relacje PM off
maczala1 lubi ten post.

#327 PostWysłany: 16 Sty 2016 12:40 
Awatar użytkownika

srebrny
jednak trzeba zauwazyc ze tych fraudow nie jset za duzo a i tak wiekszasc jest uwzgedniona przez bank pozytywnie

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#328 PostWysłany: 16 Sty 2016 15:52 

Dopóki kogoś to nie dotknie, to się człowiek nie przejmuje. Może i większość reklamacji jest przez bank rozpatrywana pozytywnie, ale jak jest sytuacja, że bank sam podejrzewa fraud, bank sam dzwoni do klienta, który z kolei transakcji nie potwierdza, to bank chyba ma jakiś mechanizm, żeby takiej transakcji nie rozliczyć, co? U mnie jedną taką transakcję (tę dwudziestokrotnie większą ;) ) rozliczył, a drugiej nie rozliczył. Ja się zastanawiam jak te mechanizmy funkcjonują. Skoro skala fraudów jest niewielka, to ja bym oczekiwał, że ktoś się odezwie z banku i mnie uspokoi, że prawdopodobnie wszystko będzie dobrze. A ja czuję się olany. Oczywiście o wysyłce nowej karty to mnie poinformowali i SMSem i komunikatem w systemie bankowości elektronicznej, a jak.

Co do popularności tu karty Wizz Air Raiffeisen - pełna zgoda, ale nigdzie w internecie nie znalazłem świeżych wątków, w których byłyby opisywane kradzieże z kart wydanych przez inne banki i to mnie po prostu zastanawia.
 Profil Relacje PM off  

#329 PostWysłany: 16 Sty 2016 16:00 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 174 131
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
mPablo napisał(a):
nigdzie w internecie nie znalazłem świeżych wątków, w których byłyby opisywane kradzieże z kart wydanych przez inne banki i to mnie po prostu zastanawia.

To może potwierdzać, że fraud jest związany z przemysłem turystycznym.
 Profil Relacje PM off  

#330 PostWysłany: 17 Sty 2016 12:48 
Awatar użytkownika

Loty: 250
Kilometry: 590 205
Krajów: 38 / 17.8%
niebieski
Właśnie zauważyłem, ze ktoś wykorzystał sobie numerki z mojej karty Wizzair (zakupy w Chinach). Poinformowałem bank, moja karta została zastrzeżona. Okazuje sie jednak, ze do uruchomienia procedury reklamacyjnej, której celem jest zwrot skradzionych pieniędzy niezbędne jest dostarczenie zaświadczenia zgłoszenia kradzieży z komisariatu policji. Zastanawiam sie czy warto tracić czas. Czy może ktoś to przerabiał ? Wartość transakcji to zaledwie 80 zł, nie wiem wiec czy warto zgłaszać i narażać sie na jakieś przyszłe wezwania itp...Karta fizycznie nie została utracona.
W ubiegłym roku taka sama sytuacje miałem z karta mBanku. MBank przyjął reklamacje i zwrócił pieniądze bez konieczności zaświadczenia z policji.

#331 PostWysłany: 17 Sty 2016 12:59 
Awatar użytkownika

Loty: 654
Kilometry: 1 486 299
Krajów: 95 / 44.4%
srebrny
Sprawa wygląda tak idziesz na najbliższy komisariat/kpp/pp i zgłaszasz, dajesz się przesłuchać w charakterze świadka/zawiadamiającego - najlepiej mieć już jakieś wydruki z konta ewentualnie print screeny, dostajesz kwit że zawiadomiłeś - trzeba poprosić i się upomnieć sami z siebie nie dadzą, wysyłasz do banku i teraz kwestia czy będą chcieli czekać aż przyjdzie umorzenie czy od razu rozpoczną procedurę reklamacyjną. Po kilku tygodniach pocztą przychodzi z Policji postanowienie o umorzeniu dochodzenia - 99% szansy i dosyłasz to bankowi jakby chcieli.
 Profil Relacje PM off
ZFR uważa post za pomocny.

#332 PostWysłany: 17 Sty 2016 13:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Ok dzięki

#333 PostWysłany: 17 Sty 2016 18:44 
Awatar użytkownika

niebieski
ZFR napisał(a):
Właśnie zauważyłem, ze ktoś wykorzystał sobie numerki z mojej karty Wizzair (zakupy w Chinach). Poinformowałem bank, moja karta została zastrzeżona. Okazuje sie jednak, ze do uruchomienia procedury reklamacyjnej, której celem jest zwrot skradzionych pieniędzy niezbędne jest dostarczenie zaświadczenia zgłoszenia kradzieży z komisariatu policji. Zastanawiam sie czy warto tracić czas. Czy może ktoś to przerabiał ? Wartość transakcji to zaledwie 80 zł, nie wiem wiec czy warto zgłaszać i narażać sie na jakieś przyszłe wezwania itp...Karta fizycznie nie została utracona.
W ubiegłym roku taka sama sytuacje miałem z karta mBanku. MBank przyjął reklamacje i zwrócił pieniądze bez konieczności zaświadczenia z policji.

Masz jakieś wiarygodne podejrzenia w którym miejscu mogło dojść do kradzieży danych karty?
 Profil Relacje PM off  

#334 PostWysłany: 17 Sty 2016 21:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Kartę Wizzair używam caly czas, zarówno w tradycyjnych sklepach jak i w necie (znane i popularne strony) W ostatnim czasie poza Polską płaciłem w Hiszpanii, UK, US i Chile. Nie mam więc pojęcia gdzie mogło dojść do kradzieży.
W przypadku karty M&M to były to tylko transakcje krajowe.
Kilka razy płaciłem używając laptopa, do którego nie miałem pełnego zaufania, może to wiec kwestia zabezpieczenia komputera.

#335 PostWysłany: 18 Sty 2016 10:30 

niebieski
Mam szczęście, moja blokada na 43,90 EUR nie rozliczyła się i środki wróciły na konto. Duża transakcja na ponad 1000 EUR szczęśliwie odrzucona od razu z powodu braku środków. Jestem więc poszkodowany tylko kradzieżą danych a nie środków. Nie wierzę w przypadki - nadal zawężam do problemu w Raiffeisen lub Booking.com.

EDIT: Patrzę i oczom nie wierzę - czy system Raiffeisen dopuszcza w ogóle ustawienie osobnych limitów na transakcje internetowe i transakcje bezgotówkowe w terminalach???? Nie mogę tego znaleźć.

#336 PostWysłany: 18 Sty 2016 10:44 
Awatar użytkownika

Loty: 116
Kilometry: 175 682
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
Zakładka KARTY
Wejdź w swoją kartę.
Na dole pod listą różnych parametrów jest przycisk "Zmień Limity"..
Są limity na transakcje bezgotówkowe (kwota i ilość).
I gotówkowe - j.w.

Drugie miejsce gdzie są limity - prawy górny róg ekranu "Ustawienia" - zębatki.
Tam po lewej Limity Dzienne. Te są edytowalne chyba przez infolinię lub w oddziale.

I tyle. Więcej opcji limitowania też nie widziałem.
 Profil Relacje PM off  

#337 PostWysłany: 18 Sty 2016 10:46 

niebieski
hey, masz do wyboru limity bezgotówkowe i gotówkowe, oraz liczbę transakcji, w przypadku karty kredytowej nie ma za wiele możliwości, inaczej jest przy debetowych, pzdr
edit: @Zielony^ już odpisał - nieaktualne
 Profil Relacje PM off  

#338 PostWysłany: 18 Sty 2016 11:20 

niebieski
W sumie dobrze, że umowa W6 / Raiff już za pół roku się kończy bo te korzyści są okupione kosmicznymi problemami ze wszystkim.

#339 PostWysłany: 18 Sty 2016 20:00 

niebieski
@shiver co dobrze? to chyba taki skrót myśli, umowa kończy się chyba w połowie roku, z przerażeniem i coraz większą obawą czytam ten wątek, a podobny wpis znalazł się także w innym wątku dot. karty Rafiego, czy przez te kolejne pół roku będziemy się martwić czy nas skroją czy nie, jak tylko przeczytałem pierwsze wzmianki o tym co się dzieje od razu zmniejszyłem limity na karcie, ale co z tego, lada moment wyjazd, i co nie brać jej ze sobą? zwykle podczas wyjazdów wyłączam telefon, żeby mieć spokój, a jak akurat zadzownią, dziwne rzeczy się dzieją, gdyby to był jeden wpis to można by rzec zdarza się, ale coraz większa skala daje dużo do myślenia, pzdr
 Profil Relacje PM off  

#340 PostWysłany: 18 Sty 2016 20:33 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Jak na razie wiekszosc tych raportow dotyczy tej samej karty, wiec dane musialy gdzies wyciec od Wizzaira lub z banku.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 782 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 40  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: mucha oraz 5 gości