Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
bilet-kupiony-przez-kiwi-com-a-karta-pokladowa-ryanair,225,160647

Mobilne karty pokładowe są akceptowane na większości lotnisk w sieci połączeń firmy Ryanair, jednak nie na wszystkich. Mobilne karty pokładowe nie są przyjmowane na następujących lotniskach:

Agadir
As-Sawira
Fez
Nador
Wadżda
Marrakesz
Rabat
Tanger
Kefalinia
Wolos
.....
Pasażerowie podróżujący z tych lotnisk muszą przeprowadzić odprawę online i wydrukować papierową kartę pokładową dla swojego lotu.

https://www.ryanair.com/pl/pl/Przydatne ... okladowych

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3158 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 158  Następna
Autor Wiadomość
#661 PostWysłany: 17 Gru 2015 22:17 

Loty: 8
Kilometry: 22 290
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
potwierdzam - sprawdzone dziś na Teneryfie można mieć mobline karty.
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#662 PostWysłany: 26 Gru 2015 19:45 

jakiś koszmar..

Kupiłem bilet w jedną stronę Ryanem jakiś czas temu, nie miałem konta na ich stronie bo nie wiedziałem że będę musiał zmienić lot. Lot jest dla dwóch osób. Więc tak, loguję się na stronę (podróż nie jest jeszcze odprawiona):

1. https://www.ryanair.com/pl/pl/

2. Nie widzą mojego nieodbytego lotu, ale jest link gdzie można kliknąć i sprecyzować: "Nie możesz znaleźć podróży?". Nie ma linków, wszystko na ajaxie, cholera ich wie...

3. Pojawia się formularz: "Nie masz konta? Zarezerwuj teraz" - no jak to nie mam konta jak jestem zalogowany i to na wszystkie te same dane i dowód mam ten sam podany... nie kojarzą...

4. Więc wybieram znajdowanie lotu po numerze rezerwacji... Kilka razy tak dodawałem swój lot i daje nie znalazł się w moim koncie.

5. Dobra, znajduje lot ( https://www.ryanair.com/pl/pl/booking/active ) i jest link "zarządzaj swoją podróżą", idę tam

6. Pojawia się taki "slider" z prawej strony gdzie są linki "zmień swój lot" (pod spodem: zmień daty i godziny... brzmi zachęcająco) , "zmień nazwisko" itd..., dobra, idziemy

7. Nagle zmienia domenę i wersję serwisu na angielski: https://www.bookryanair.com/SkySales/Bo ... veBooking.. gdzie od nowa muszę wpisać numer rezerwacji i email + tym razem jeszcze podać miejsce wylotu i lądowania. Przecież oni to wszystko już powinni mieć.

8. Więc wybieram to wszystko tym razem po angielsku i klikam. "Change Flights" ... dobra sesja wygasła... od nowa

9. Dobra powtórzyłem jeszcze raz aż do teraz, pojawia się kolejna strona, też po angielsku : https://www.bookryanair.com/SkySales/Bo ... ightChange z parametrami mojego lotu który trzeba "wyptaszkować" i kliknąć "continue"

10. Potwierdzenie i ok.... wszystko na razie dobrze...

11. Pojawia się kalendarzyk ( https://www.bookryanair.com/SkySales/Bo ... archChange ) i można zmienić lot, więc zmieniam datę (o dzień wstecz) nie zmieniając trasy i klikam "search for flights"....

12. Pojawia się lot w tych samych godzinach ( https://www.bookryanair.com/SkySales/Bo ... lectChange ), wszystko pięknie i przy locie istnieje kwota 12.74 EUR... no super, nie jest to wiele więc zgadzam się na taką dopłatę za zmianę rezerwacji. Na stronie nie ma żadnej innej kwoty, data już zaznaczona bo jeden lot tego dnia, wystarczy kliknąć "continue"...

13. ZASKOCZENIE. Zupełnie inne rozliczenie się pojawia ( https://www.bookryanair.com/SkySales/Bo ... mentChange - ja wiem że te linki nie są dostępne dla innych ale tylko orientacyjnie daję aby inni mogli się zorientować że są w tym samym miejscu formularza ) - w ogóle NIGDZIE nie ma tej kwoty 12.74... Jest automatyczne oddanie starego biletu i kupno nowego, i te kwoty ok. 25 EUR się znoszą, ale doliczone są kwoty 30 EUR od pasażera pt. "Flight change fee"... czyli razem chcą ode mnie 60 EUR... To czym była ta kwota z początku. Nigdzie nie pojawia się ona na ostatecznej stronie zapłaty...

Sprawa wygląda jakby nadawała się do rzecznika praw konsumenta albo do jakiegoś urzędu lotniczego (Urząd Lotnictwa Cywilnego). Pierwszy raz się z czymś takim spotykam że robi się klienta w takiego głupola. Przecież kupno biletów od nowa i zostawienie tamtych w spokoju mam 3x tańsze... Wydawała mi się sensowna opcja zapłacenia 13 eur zamiast 19.

( A.. na stronach co jakiś czas wyskakuje mi okienko czatu... teraz przestało ale w dzień było... prowadzi ono do pustej niedziałającej strony niedostępnej ani w firefoxie ani w chrome. )

Ja wiem że oni mają jakieś absurdalne kwoty za zmiany w lotach ale dlaczego nie ma tego od razu na wstępnie zaznaczonego i skąd ta kwota 12 eur....

Może spróbujcie wy posprawdzać jakie kwoty się pojawią wam... tam nie trzeba nic płacić, można się wycofać i te kwoty pozostaną takie same. To mówię bo na początku myślałem że po prostu jakaś wycieczka się zapisała przed chwilą i samolot się wyprzedał i stąd absurdalna cena... kilka razy powtarzałem procedurę i wszystko jest tak samo pomimo wycofywania się w różnych momentach procedury.
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

#663 PostWysłany: 26 Gru 2015 19:51 

Nie jesteś pierwszy i ostatni, który ma takie problemy korzystając z nowej strony Ryanair.
Rozwiązanie:
- korzystasz ze starej strony
http://legacy.ryanair.com/pl/zarzadzanie-rezerwacjami/
- zmień lot i dalej zgodnie z wytycznymi, zmiana kosztuje równowartość 30 euro/osoba + różnica w cenie biletu/ów

ryanair-zakup-biletow-odprawa,225,42195?start=640

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 26 Gru 2015 19:59, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#664 PostWysłany: 26 Gru 2015 19:55 
Awatar użytkownika

Loty: 442
Kilometry: 537 690
Krajów: 57 / 26.6%
srebrny
Nie oszukują, wszystko jest w tabeli opłat:

https://www.ryanair.com/pl/pl/Przydatne ... _588326416

#665 PostWysłany: 26 Gru 2015 20:16 

Oszukują - to miałem na myśli proces zmiany biletu. Bo o tych absurdalnych opłatach wiedziałem... tylko początkowo byłem pozytywnie zaskoczony jak jednak próbując zmienić bilet zobaczyłem kwotę 12 eur. Trochę to tak wygląda jakby kiedyś tam planowali sensowne opłaty za takie operacje i zostało to w systemie. Równie dobrze można by się było uprzeć że nie oszukują jakby na ostatecznej stronie była ta kwota 12 a potem w banku na rachunku pokazało się 60 eur... no też przecież powinienem znać tabelę opłat... to trochę absurdalna argumentacja.

Dodam jeszcze że przez kawałek dnia miałem nadzieję że jest jednak to możliwe taka zmiana bo na androidzie miałem masę błędów ale dotarłem do tych 12 eur i postanowiłem poczekać aż będę miał internet na pc. No i tak kwota nigdzie nie jest na końcowym rachunku, nie jest to też cena aktualnego biletu na ten lot który wychodzi ok 9 eur za osobę.

A czy sprzedawca który podaje inną kwotę na ulotce na wystawie towaru a w kasie jest zupełnie inna i przecież dostępna gdzieś tam w książce obok gdzie połowa osób nie ma szans zauważyć nie podlegałby jakiemuś mandatowi ze strony UOKiK ?
 Profil Relacje PM off  

#666 PostWysłany: 26 Gru 2015 20:21 

czas taki, że liczyłeś na prezent, a tu nikt, a zwłaszcza Ryanair prezentu Ci nie da, bo zasady i opłaty na ich stronie podano jasno i czytelnie co i za ile (nie ma co pisać oszukują, czy też w wersji nie wiadomo skąd "oszukujo")
 PM off  

#667 PostWysłany: 26 Gru 2015 20:35 

No właśnie nie jasno i czytelnie, jasno i czytelnie to jest "in your face" a nie gdzieś w tabelkach, a w twarz dostaję bzdury od nich, tej kwoty 12 eur nie wymyśliłem sobie. Właśnie nie liczyłem, zacząłem liczyć dopiero wtedy jak zobaczyłem tą kwotę... no ile jeszcze muszę tłumaczyć... jakbyś był w sklepie i zobaczył inną cenę na półce a przy kasie by policzyli 3x tyle a kasjerka mówi że jakaś "pani jola" się pomyliła a cennik jest w internecie czy gdzieś tam... Nie jest jasno i nie jest czytelnie. O to mam pretensje. Jest zawile i z błędami. Nie chcę prezentów ale uważam że za takie zagrania powinni po "łapach" dostać. Ja sądzę że to jest celowe... jakiś tam procent ludzi nie zauważy i jak mają szybki internet klikną odruchowo dwa razy i przepadło.. im na tym zależy... bo do kogo można mieć pretensje jak nie do samego siebie po takiej pomyłce.
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

#668 PostWysłany: 26 Gru 2015 20:40 

Ale cię chłopie trafiło, jakbyś co najmniej w totka 6 wygrał, a tu NIE pomyłka:
- próbuj do skutku, jak ponownie wyskoczy ta cena screen i reklamacja najlepiej do samego wł. Ryanair, uprzedzam pytanie nie będzie to łatwe, bo kontakt z nimi jest utrudniony
- możesz też karnie bojkotować tą linię lcc, zapewne jak ich uderzy po kieszeni, to się zreflektują ;)

A na poważnie wprowadzeniem nowej strony i tym co tam oferują strzelili sobie centralnie w stopę
 PM off  

#669 PostWysłany: 26 Gru 2015 20:54 

niebieski
@marvin1
Kwota 12.74 EUR, o której piszesz, to jest przecież cena lotu w dniu na który chcesz zamienić. Pokazuje się ona po to, abyś mógł wybrać tańszy lot (mniejszą dopłatę różnicy taryf), jeśli w danym dniu jest kilka rejsów. Nie jest to żadna opłata za zmianę rezerwacji, ani żadna obietnica, że to końcowa cena. Opłata za zmianę rezerwacji + różnica w taryfach lotów, które wybrałeś pojawia się dopiero w kolejnym kroku. To nie jest żadne oszustwo.

#670 PostWysłany: 26 Gru 2015 21:29 

Otóż nie, cena za lot jest tego dnia 9.79 EUR za pasażera... 19.58 za dwóch. Pisałem o tym w pierwszym poście. Więc to wyglądało dokładnie tak jak taka sensowna opłata ze zmianę rezerwacji.

Natomiast pod koniec mam dokładnie tak:

Original Total 25.48 EUR
Total Payment Amount Including Administration Fee 25.99 EUR
Outstanding Total (Ryanair) 60.00 EUR

- żadnej dwunastki nie widać
 Profil Relacje PM off  

#671 PostWysłany: 26 Gru 2015 21:35 
Awatar użytkownika

niebieski
Widać. x2
 Profil Relacje PM off  

#672 PostWysłany: 26 Gru 2015 21:41 

marvin1 napisał(a):
Otóż nie, cena za lot jest tego dnia 9.79 EUR za pasażera... 19.58 za dwóch. Pisałem o tym w pierwszym poście. Więc to wyglądało dokładnie tak jak taka sensowna opłata ze zmianę rezerwacji.

Original Total 25.48 EUR

podaj szczegóły co i jak:
cena łączna dla 2 osób lotu który chcesz zmienić
na co chcesz zmienić, data i trasa

bo ta twoja ciuciubabka zaczyna być lekko irytująca
 PM off  

#673 PostWysłany: 26 Gru 2015 21:56 
Awatar użytkownika

niebieski
marvin1 napisał(a):
(...)

Original Total 25.48 EUR

-Nowa cena za 2 bilety
+Stara cena za 2 bilety + opłata administracyjna = dotychczas otrzymane przez FR środki
=Pozostaje do zapłaty - opłata za zmianę (+ gdyby istniała: nadwyżka nowej ceny nad starą, ale nie mamy do czynienia z takim przypadkiem...)
 Profil Relacje PM off  

#674 PostWysłany: 26 Gru 2015 22:00 

mimo wszystko prosiłbym autora o podanie na co zmienia, bo np. 9.79 EUR jest, ale tylko dla 1 pasażera.
 PM off  

#675 PostWysłany: 26 Gru 2015 22:03 

niebieski
OK, mamy więc do czynienia z sytuacją kiedy bilet nowy jest tańszy niż bilet pierwotny.
Ryan pokazuje Ci pierwotną cenę, bo nie może pokazać ceny niższej niż zapłacona pierwotnie (Ryan nie zwraca nadwyżek, jeśli nowy bilet jest tańszy)!
Nie może Ci więc pokazać 9,79 (mimo iż taką widać w systemie) skoro pierwotnie zapłaciłeś 12,74.
marvin1 uważa post za pomocny.

#676 PostWysłany: 26 Gru 2015 22:18 

No teraz się zgadza 12.74 * 2 to się równa 25.48. Po prostu powinni podać tą kwotę i x2 żeby było jasno co jest w czym ukryte (spadek ceny im bliżej daty podróży to raczej niespodziewana praktyka) tak to wszystko enigmatycznie wygląda, po prostu z góry powinno być powiedziane 2x30 skoro taka opłata jest w tabeli.

Poza tym tu się otwiera kwestia legalności takiej polityki... czy opłata za zmianę rezerwacji może być wyższa (i to w takim stopniu) jak cena biletu... Bo przecież mogę od nowa kupić. Właściwie nie wiem co chcą taką polityką uzyskać... ludzie rzeczywiście tak przepłacają, jeżeli tak to tylko przez pomyłkę...
 Profil Relacje PM off  

#677 PostWysłany: 26 Gru 2015 23:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Myślę, że gdybyś był na miejscu MOL-a i prowadził zupełnie niecharytatywny biznes lotniczy pt Ryanair, to nie byłbyś przeszczęśliwy, gdyby Twoi klienci zmieniali sobie do woli rezerwacje za friko czy zwrot Twoich wydatków na IT, księgowość, IATA, podatki itp. itd.

Raz, że nie chciałbyś mieć zbyt dużo takich zmian ze względu na korekty faktur/ list pasażerów/ zeznań podatkowych etc., a dwa - że (będąc dobrym kapitalistą) nie odpuściłbyś sobie dodatkowego zarobku w sytuacji, gdy to klient-nasz-pan życzy sobie zmian w uprzednio własnoręcznie skonfigurowanym produkcie.

PS Jak Ryanair" zmienia zdanie", to wisi nad nim EC 261/2004. Coś mi mówi, że UOKiK nie dopatrzy się tu krzywdy zmiennego (w swych planach) konsumenta. ;-)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#678 PostWysłany: 26 Gru 2015 23:39 

Tak sobie ten temat czytam jeszcze raz na spokojnie i taka mnie naszła myśl: ludziom się we łbach poprzewracało, że mając lot samolotem w cenie 10 czy też 13 euro ma zamiar na coś się jeszcze skarżyć, że go "oszukujo"
Ale mało się znam na prawach konsumenta ;) choć zanim coś tam wystukam w klawiaturze staram się np. na stronie Ryanair trochę poczytać o zasadach np. zmiany daty lotu
 PM off
5 ludzi lubi ten post.

#679 PostWysłany: 27 Gru 2015 01:25 
Awatar użytkownika

Loty: 308
Kilometry: 640 826
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
Cytuj:
Poza tym tu się otwiera kwestia legalności takiej polityki... czy opłata za zmianę rezerwacji może być wyższa (i to w takim stopniu) jak cena biletu... Bo przecież mogę od nowa kupić. Właściwie nie wiem co chcą taką polityką uzyskać... ludzie rzeczywiście tak przepłacają, jeżeli tak to tylko przez pomyłkę...

Polityka wysokich cen za zmianę rezerwacji jest podobna we wszystkich liniach i jest to chyba dość sensowna praktyka. W przeciwnym wypadku wszyscy rzucaliby się na najtańsze terminy, żeby później za grosze zmienić na pasujący. Raczej nie wpłynęłoby to korzystnie na dostępność tanich biletów dla przeciętnego klienta. I tak, możesz kupić nowy bilet i zazwyczaj właśnie to się najbardziej opłaca.

#680 PostWysłany: 27 Gru 2015 02:03 
Awatar użytkownika

HON fly4free
marvin1 napisał(a):

Tu akurat masz tani bilet. Gdy bilet np. będzie kosztował 500€, opłata za zmianę nadal będzie 30€ :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3158 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 158  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości