Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 84 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 11 Gru 2015 13:31 

Loty: 87
Kilometry: 133 780
Krajów: 11 / 5.1%
Mimo ze zboczylismy troche z temu ja tez sie wypowiem. Mieszkam w Anglii okolo 8 lat. Przyjechalam tuatj jako nastolatka. Rozumiem ludzi ktorzy mowia ze nie chca jechac do Polski bo drogo. I moim zdaniem nie chodzi tu tylko o bilet ale i o cala reszte.

Niech ten bilet kosztuje te £200 jak dobrze pojdzie. Czesto jest wiecej niz jedna osoba. Jak pelna rodzina to juz mamy £800-£1000. Do tego dojazd z i na lotnisko. Dla rodziny kolejne minimum £150. Do tego czesto potrzebujemy auto w Polsce. I czesto jesli juz dlugo nie mieszkamy w Polsce nie mamy tam domu, czy mieszkania wiec dochodzi nocleg, albo rodzina ktorej conajmniej wypada sie odwdzieczyc. Do tego masa prezentow bo przyjezdzasz z Anglii wiec inni oczekuja.

To wszystko sa ogromne koszty, a teraz wezmy pod uwage co innego. Mianowicie to ze duza czesc z nas mimo wszystko ma swoja dzialnosc gospodarcza. Czyli nie pracujac tracimi. Niech taka osoba srednio zarabia £400-500 tygodniowo. Jadac gdzies tracimy to, plus wydajemy na wyjazd.

A teraz inna kwestia- urlop. W Polsce niewielu z nas odpoczywa. Bo to sie chce isc do lekarza, to do fryzjera, to do specjalisty, to zrobic badania, czy naj normalniej w swiecie wszystkich odwiedzic. Urlop jest ograniczony chcemy wiec w czasie niego odpoczac czy nie? Ile z nas woli wakacje w super miejscu z najblizszymi wiedzac ze stracimy tyle samo kasy.

Kolejna kwiestia to kupowanie biletu w ostaniej chwili. Ja dalej nie mam powrotu z Polski, nie dlatego ze jestem leniwa czy cos. Poprostu w pracy nie bylo wiadomo ile dokladnie moge wziasc wolnego. I czesto tak jest.

Dlatego ja juz drugi rok z koleji mam inna recepte na swieta. Jedziemy kilka dni przed (najblizsza rodzina) i odwiedzamy dalsza rodzine, zalatwiamy wszystkie sprawy. A pozniej ja, rodzice, brat i jego dziewczyna jezdziemy w gory. Zwiedzamy, odpoczywamy i mamy siebie. Zaraz po swietach ja wracam, a kto ma wiecej urlopu zostaje na dluzej, i znowu wraca do odwiedzania reszty rodziny.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#42 PostWysłany: 11 Gru 2015 13:46 
Awatar użytkownika

Loty: 122
Kilometry: 195 575
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Nie no chyba jednak troche przesadziłas, nie robmy z rodzinnego wyjazdu do Polski z Anglii wyprawy wartej 8 - 10 tys zł.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#43 PostWysłany: 11 Gru 2015 13:49 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@maarcin1938
a dlaczego nie? bo Ty byś tak nie zrobił?
wszystko masz rozpisane i ciężko znaleźć tam jakieś fanaberie.

#44 PostWysłany: 11 Gru 2015 13:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Ale czego bym nie zrobił ?
Idąc tym tropem każdy moze podawać max kwoty i za wyjazd do cioci z Warszawy do Wrocławia zapłaci 5 tysiecy. wiec się nie opłaca cokolwiek w tym kierunku robić.

Poza tym nie wiem czy tak ludzie w Polsce oczekuja wielkich prezent od emigrantów.

Ile z nas woli wakacje w super miejscu z najblizszymi wiedzac ze stracimy tyle samo kasy.

Ja osobiście nie lubie słowa stracimy jeśli mowa o wakacjach.
Na wakacje się wydaję bo jak się na nich traci kase to szkoda w ogole się ruszać z domu.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 11 Gru 2015 13:54 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Cytuj:
Idąc tym tropem każdy moze podawać max kwoty i za wyjazd do cioci z Warszawy do Wrocławia zapłaci 5 tysiecy.

jak to jakoś po ludzku uzasadnisz to czemu nie...

wyjazd w miejsce które się zna i nie jedzie się do niego z powodów turystycznych w porównaniu z typowo wakacyjnym wyjazdem jest pewnego rodzaju strata czasu itp.

#46 PostWysłany: 11 Gru 2015 14:03 

maarcin1938 napisał(a):
Ale czego bym nie zrobił ?
Idąc tym tropem każdy moze podawać max kwoty i za wyjazd do cioci z Warszawy do Wrocławia zapłaci 5 tysiecy. wiec się nie opłaca cokolwiek w tym kierunku robić.

Nie sa to wcale max kwoty. Moim zdaniem sa to kwoty srednie albo minimalne.
maarcin1938 napisał(a):
Poza tym nie wiem czy tak ludzie w Polsce oczekuja wielkich prezent od emigrantów.

Nawet jesli nie wielkich prezentow to normalnie byly by one dwa razy mniejsze. bo byc kupil tylko z okazji przyjazdu a tak masz jeszcze swieta. Nie mowiac ze jak siedzisz w domu to wogole nikomu ich nie kupujesz.
maarcin1938 napisał(a):

Ja osobiście nie lubie słowa stracimy jeśli mowa o wakacjach.
Na wakacje się wydaję bo jak się na nich traci kase to szkoda w ogole się ruszać z domu.

Tak jak napisalam wyjazd do Polski czesto nie jest wakacjami, czy urlopem. Nie odpoczywamy bo jest duzo osob do odwiedzenia i spraw do zalatwienia. Napewno bardzo sie rozni od moich wakacji podczas ktorych ciagle zwiedzam.
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 11 Gru 2015 14:23 

@moniaklb wow ależ elaborat i lista żali jaka ta Polska jest droga :D .

Po pierwsze nie ma przymusu odwiedzania rodziny, znajomych w PL.
Po drugie zawsze możesz ich zaprosić do siebie-może będzie taniej?
Po trzecie skoro jak wyliczyłaś w UK jest tak drogo, to co mamy powiedzieć my zarabiający w ZŁ ale na wyjazdach wydający € lub GBP? Kto ma drożej?
Po czwarte: czyja to "wina", że wyjazd do Polski nie jest urlopem? Rodziny? Czy może przyjeżdżającego, który z ...oszczędności idzie tu do lekarza, fryzjera, kosmetyczki itd.
Po piąte: naprawdę uważasz, że 72GBP to drogo za bilet na Lanzarote? Vide Twoje poszukiwanie tańszego.
urlop-w-lutym-w-miare-cieplo,8,84861
To jaka cena by Cię satysfakcjonowała? 10GBP?

Powiem tak: chyba w tej Polsce faktycznie jest super, skoro choćby tutejsi forumowicze tak dużo jeżdżą i zwiedzają naprawdę odległe zakątki świata :P .
Na swoim przykładzie powiem tylko tyle: pracując na zwykłym, etacie (nie żadna korporacja i nie mając pensji 5 cyfrowej) w PL zwiedziłam więcej państw niż moja kuzynka zarabiająca od 15lat w € w De, która nie ma kredytu w CHF i koszty życia ma relatywnie niższe.
 PM off
maarcin1938 lubi ten post.

#48 PostWysłany: 11 Gru 2015 14:41 

singielka_1976 - Nie tyle ze Polska droga, co drogi wyjazd w okresie swiatecznym, w kazdym innym czasie jest duzo taniej. Zreszta jak napisalam ja rozumiem innych, nie mowie ze ten post dotyczy mnie czy mojej sytuacji. Ja mimo wszystko jezdze, choc na coraz krocej i tak jak napisalam od dwuch lat tylko kilka dni spedzam w rodzinnym miescie, reszta gory.
A teraz twoje stwierdzenia.
singielka_1976 napisał(a):

Nikt nie powiedzial ze jest ale rodzinie i osobom starszym milej jak sie ich odwiedzi w tym czasie.

Zawsze zapraszam wszystkich do siebie ale jak ktos juz pisal nikt nie chce nigdy przyjezdzac, albo sa to osoby starsze ktore maja za duzo problemow zdrowotnych.
Po trzecie skoro jak wyliczyłaś w UK jest tak drogo, to co mamy powiedzieć my zarabiający w ZŁ ale na wyjazdach wydający € lub GBP? Kto ma drożej?

Ja poprostu probowalalm wytlumaczyc zalozycielowi watku ze jest drogo, bo napisal ze nie jest. Mimo wszystko wiele osob na to stac, a nawet jak nie uwazaja ze jest to warte ceny wiec jezdza. Jednak powtorze jeszcze raz rozumiem tych co nie jezdza bo mowia ze drogo.
Po czwarte: czyja to "wina", że wyjazd do Polski nie jest urlopem? Rodziny? Czy może przyjeżdżającego, który z ...oszczędności idzie tu do lekarza, fryzjera, kosmetyczki itd.

Wiadomo ze wyjezdzajacego, skoro masz uzbierac pieniadze na wyjazd to chcesz zaoszczedzic na innych rzeczach. a co do lekarza to inny temat.
Po piąte: naprawdę uważasz, że 72GBP to drogo za bilet na Lanzarote? Vide Twoje poszukiwanie tańszego.

Nie napisalam ze Lanzarote za £72 to drogo. Moglabym zaplacic i £200. Szukalam w tym temacie inspiracji, gdzie polecacie w tym czasie wyjazd. Nawet napisalam ze nie musi byc tanio, tylko normalnie. I ze interesuje mnie miejsce gdzie mozna wieczorem isc I gdzies cos zjesc, czy wypic piwo. To chyba swiadczy o tym ze wyjazd nie ma byc super budzetowy
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#49 PostWysłany: 11 Gru 2015 14:48 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@moniaklb wow ależ elaborat i lista żali jaka ta Polska jest droga :D .
a gdzie tam pisze że Polska akurat? jak by miała rodzinę np w Niemczech to tak samo by było.

tak samo jak pisania na forum, szczególnie nic niewnoszących uwag
ale temat jest o jechaniu z Wysp do Polski,tak? takie założenie zostało przyjęte.
Po trzecie skoro jak wyliczyłaś w UK jest tak drogo(tzn co w UK jest tak drogie? kolejny raz nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. to że podała ceny w funtach nie oznacza, że chodzi o ceny w UK...), to co mamy powiedzieć my zarabiający w ZŁ ale na wyjazdach wydający € lub GBP? Kto ma drożej? no chyba ceny nie zalezą od tego ile i w jakiej walucie ktoś zarabia ale mogę się mylić...
a kto mówi, że jest to czyjaś wina?! jest to fakt, m.in. ja 2 razy w tym temacie o tym pisałem.
wiesz, niektórzy muszą mnożyć wydatki...

...w PL zwiedziłam więcej państw niż moja kuzynka zarabiająca od 15lat w € w De, która nie ma kredytu w CHF i koszty życia ma relatywnie niższe.
zapytaj się Jej na którym lotnisku najlepiej się śpi

#50 PostWysłany: 11 Gru 2015 14:51 

@moniaklb skoro jak teraz twierdzisz £72 jest ok, to po co zawracasz innym głowę?
Od inspiracji jest multum takich wątków jak Twój, po co kolejny? Żeby statystyki były większe?

I nadal twierdzę, że 200€/os. za bilet na święta z Wysp do PL to nie jest drogo dla kogoś kto zarabia w €, co najwyżej jest to wymówka żeby nie przylecieć, można i tak.

Po edycji: Jak dobrze nie widzieć wypocin niektórych userów, szkoda, że tak trudno uszanować czyjąś prośbę o nie cytowanie, to taka nowa kultura teraz [to nie do Ciebie moniaklb :) .]

Ostatnio edytowany przez singielka_1976, 11 Gru 2015 15:41, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#51 PostWysłany: 11 Gru 2015 14:53 
Awatar użytkownika

niebieski
...w PL zwiedziłam więcej państw niż moja kuzynka zarabiająca od 15lat w € w De, która nie ma kredytu w CHF i koszty życia ma relatywnie niższe.
zapytaj się Jej na którym lotnisku najlepiej się śpi[/quote][/quote]

jesteś bezczelny.
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#52 PostWysłany: 11 Gru 2015 14:56 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@moniaklb skoro jak teraz twierdzisz £72 jest ok, to po co zawracasz innym głowę?
...

przecież dostałaś odpowiedz i znów nie zrozumiałaś. i dalej głowę zawracasz

I nadal twierdzę, że 200€/os. za bilet na święta z Wysp do PL to nie jest drogo dla kogoś kto zarabia w €, co najwyżej jest to wymówka żeby nie przylecieć, można i tak.

a ważne ile zarabia? wiesz ile wszyscy zarabiają? takie banały piszesz, że szkoda prądu i klawiszy

-- 11 Gru 2015 13:57 --

maarcin1938 napisał(a):
zapytaj się Jej na którym lotnisku najlepiej się śpi
[/quote]
jesteś bezczelny.[/quote]
a coś więcej?

#53 PostWysłany: 11 Gru 2015 15:10 

srebrny
maarcin1938 napisał(a):
.

ja za to wiem - nie oczekuja :)

-- 11 Gru 2015 14:12 --

moniaklb napisał(a):
Tak jak napisalam wyjazd do Polski czesto nie jest wakacjami, czy urlopem. Nie odpoczywamy bo jest duzo osob do odwiedzenia i spraw do zalatwienia. Napewno bardzo sie rozni od moich wakacji podczas ktorych ciagle zwiedzam.

no oczywiscie ze podczas urlopu w Polsce odwiedza sie mase osob, zalatwia duzo rzeczy, lata po lekarzach, dentystach itd... ale
o tym sie wie duzo wczesniej. pozatym wizyty u lekarza, jakies zakupy itd... potrafia z nawiazka odrobic bilet lotniczy, wiec o co chodzi ?

-- 11 Gru 2015 14:17 --

namteH napisał(a):

a ważne ile zarabia? wiesz ile wszyscy zarabiają? takie banały piszesz, że szkoda prądu i klawiszy

sam banaly piszesz. singielka ma racje (odziwo :-) 200 euro to grosze moze 2 dni pracy, czesto nawet mniej,
mowie to z doswiadczenia. jesli ktos pracujacy zagranica np. w irlandii czy uk nie jest wstanie ogarnac
200 euro na bilet na swieta do Polski to mu wspolczuje. glupoty. :)
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 11 Gru 2015 15:23 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
michcioj napisał(a):
...
namteH napisał(a):

sam banaly piszesz. singielka ma racje (odziwo :-) 200 euro to grosze moze 2 dni pracy, czesto nawet mniej,
mowie to z doswiadczenia. jesli ktos pracujacy zagranica np. w irlandii czy uk nie jest wstanie ogarnac
200 euro na bilet na swieta do Polski to mu wspolczuje. glupoty. :)

jeżeli ktoś bardzo chce jechać to nawet i za 500 poleci.
jak ktoś nie ma innych planów podróżniczych jak 1 czy 2 razy do roku polecieć do PL (a są tacy ludzie) to pewnie i te 200 od czerwca będzie chował.
ale jest jeszcze multum innych ludzi (no wy tego grona, rzecz jasna, nie tworzycie), którzy mają inne wydatki, pomysły itp itd. podsumowując: to nie o was!

#55 PostWysłany: 11 Gru 2015 15:27 

srebrny
namteH napisał(a):
ale jest jeszcze multum innych ludzi (no wy tego grona, rzecz jasna, nie tworzycie), którzy mają inne wydatki, pomysły itp itd. podsumowując: to nie o was!

stary napisz jeszcze jak sie ciezko zyje na emigracji i ze nie mamy o tym pojecia :-) :-)
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 11 Gru 2015 15:28 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
i po co robisz OT w OT...?

#57 PostWysłany: 11 Gru 2015 15:44 

srebrny
namteH napisał(a):
i po co robisz OT w OT...?

aj stary poprostu rozsmieszaja mnie takie teksty o kolesi zarabiajacych w euro jaki to drogie ten bilet lotniczy
bo az 200 euro... ludzie, nauczcie sie zyc.
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 11 Gru 2015 15:55 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
ej, może przestaną cie śmieszyć jak przeczytasz uważnie ile może wynieść taka podroż. to nie jest 200 fontów. nie każdy jest singlem i jedzie zobaczyć 2-3 osoby. no nie mów nam jak mamy żyć!

#59 PostWysłany: 11 Gru 2015 15:56 

srebrny
spoko stary, az zaplacze na tymi biednymi emigrantami jak to ciezko sie zyje zagranica.

pozdro :)
 Profil Relacje PM off
maarcin1938 lubi ten post.

#60 PostWysłany: 11 Gru 2015 16:02 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
chyba wpisze do CV umiejętność czytania ze zrozumienie

pzdr :mrgreen:

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 84 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości