Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 84 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 10 Gru 2015 14:39 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 71 075
Krajów: 22 / 10.3%
Zbanowany
Nikt przymusu nie robi, ale wielu z nas nie wyobraża sobie spędzenia Świąt Bożego Narodzenia z dala od bliskich, rodziny.
Ja niestety raz podczas emigracji miałem taką sytuację, że nie udało mi się zjechać do PL.
To były najgorsze Święta w moim życiu, totalna porażka. I wtedy właśnie skumałem że czas wracać do Polski, znaleźć sobie robotę, może nie zarabiać tyle co na emigracji ale mieć bliskich, rodzine koło siebie. I tak już siedzę w Polsce ponad 7 lat :D

Wiadomo, że dla każdego co innego się liczy. Dla niektórych może wystarczy w wigilie włączyć skype.
Każdy z nas ma inny charakter. Ja jestem typem rodzinnym i po samotnych świętach obiecałem sobie, że nigdy więcej.
W moim przypadku nie chodziło o kasę bo 200 euro nie byłoby mi szkoda na wigilie w domu.

Zgadzam się z wypowiedzią @Don_Bartoss w 100%!
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#22 PostWysłany: 10 Gru 2015 14:44 

Kara napisał(a):
Widzę, że tworzy się nowa świecka tradycja przymusu spędzania świąt/ wakacji przy polskim stole wbrew zdrowemu rozsądkowi. :-D

Jeśli ktoś musi w ogóle rozważać czy opłaca mu się spędzić czas z rodziną w Polsce czy, dla przykładu, wziąć dodatkową zmianę na myjni to to jest chyba bardzo dobra miara jego sukcesu. I to nie jest @Kara w żadnym wypadku obraza, to jest diagnoza. Konstatacja pewnego faktu.
 PM off  

#23 PostWysłany: 10 Gru 2015 15:26 
Awatar użytkownika

niebieski
@Don_Bartoss ale nikt nie powiedział, że mu się nie opłaca spędzić czasu z rodziną w Polsce. Użytkownik, który założył wątek dt biletu do Polski, stwierdził, że jest drogi i mimo wszystko chyba chce polecieć. A drobne kłamstwo, które zakwestionował @maarcin1938 rozpoczynając OT, nie daje tak naprawdę podstaw do wnioskowania o sytuacji materialnej dziecka czy wplywie relacji rodzic-dziecko na wartościowanie.

Możesz więc diagnozować, co Ci się żywnie podoba, tylko nie zdziw się, że ktoś się będzie potem śmiał z każdej pseudoanalizy tworzonej - jak w tym przypadku - na bazie Twoich przekonań (np. o myjni czy innym "zmywaku"), a nie faktów.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 10 Gru 2015 15:33 
Awatar użytkownika

Loty: 122
Kilometry: 195 575
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Kara napisał(a):
@Don_Bartoss ale nikt nie powiedział, że mu się nie opłaca spędzić czasu z rodziną w Polsce. Użytkownik, który założył wątek dt biletu do Polski, stwierdził, że jest drogi i mimo wszystko chyba chce polecieć. A drobne kłamstwo, które zakwestionował @maarcin1938 rozpoczynając OT, nie daje tak naprawdę podstaw do wnioskowania o sytuacji materialnej dziecka czy wplywie relacji rodzic-dziecko na wartościowanie.

Możesz więc diagnozować, co Ci się żywnie podoba, tylko nie zdziw się, że ktoś się będzie potem śmiał z każdej pseudoanalizy tworzonej - jak w tym przypadku - na bazie Twoich przekonań (np. o myjni czy innym "zmywaku"), a nie faktów.

Akurat myjnia, czy zmywak, o któreych pisze Bartoss to fakt. Z kilkudziesiecu osób, które znam i zamieszkują wyspy tylko JEDNA pracuje w inny sposób niż fabryka, budowa, zmywak. Nie zaprzeczysz, że zawody i prace, które wykonują tam emigranci to mit - to fakt.

Zresztą kolezanka, która zna ang na wysokim poziomie, jest po studiach i z dość sporym doswiadczeniem w Polsce chciała znaleźć "normalna" prace na wyspach. Odzew od pracodawców z "korporacji" w ciagu kilku miesiecy ?
ZERO.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 10 Gru 2015 15:41 

srebrny
maarcin1938 napisał(a):
Zresztą kolezanka, która zna ang na wysokim poziomie, jest po studiach i z dość sporym doswiadczeniem w Polsce chciała znaleźć "normalna" prace na wyspach. Odzew od pracodawców z "korporacji" w ciagu kilku miesiecy ?
ZERO.

szczerze pitolisz jak potluczony - ofert jest cala masa.
moze poprostu probuje bedac w Polsce, a nie na miejscu
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 10 Gru 2015 15:42 

Loty: 700
Kilometry: 1 381 599
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
No akurat z tym to sie kompletnie nie zgodze. Mieszkam tu juz jakis czas i wsrod moich znajomych Polakow zdecydowana wiekszosc pracuje umyslowo, czesto na dosc wysokich stanowiskach. Wiec wrzucanie wszystkich na zmywak to kompletny absurd.

Kolejna sprawa jest tez to, co dana osoba robila(by) w Polsce - jezeli ktos jest budowlancem, no to chyba oczywiste, ze nie zostanie tu dyrektorem banku tylko bedzie pracowal na budowie, w czym zreszta, niczego ujmujacego nie widze.

Z moich obserwacji wynika, ze tak naprawde coraz mniej Polakow widuje sie w restauracjach, hotelach itp (coraz wiecej Hiszpanow za to) a coraz czesciej sie natykam na rodakow w miejscach, w ktorych emigranci to rzadkosc.

To bylo @maarcin1938
 Profil Relacje PM off
Kara lubi ten post.

#27 PostWysłany: 10 Gru 2015 15:43 

srebrny
maarcin1938 napisał(a):
Akurat myjnia, czy zmywak, o któreych pisze Bartoss to fakt. Z kilkudziesiecu osób, które znam i zamieszkują wyspy tylko JEDNA pracuje w inny sposób niż fabryka, budowa, zmywak.
.

a ja znam kilkadziesiat osob pracujacych w biurach itd...
chlopie - zmien towarzystwo :)

-- 10 Gru 2015 14:44 --

lataczuk napisał(a):
Mieszkam tu juz jakis czas

gdzie to jest tu.. ? ;-)
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 10 Gru 2015 15:45 
Awatar użytkownika

Loty: 122
Kilometry: 195 575
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
nie musze zmieniać, mam bardzo wysoko rozwinięte towarzystwo u siebie w kraju, gdzie zamieszkuje.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 10 Gru 2015 15:46 

niebieski
@michcioj - mozna dojsc droga dedukcji po nicku ;p
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.

#30 PostWysłany: 10 Gru 2015 15:46 

srebrny
singielka_1976 napisał(a):
Zaryzykuję stwierdzenie, że te 200€ dla niego to jest jak 200zł dla nas zarabiających średnią krajową, drogo? Nie sądzę.

jakie drogo, to raptem 2 dni pracy lub mniej.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 10 Gru 2015 15:47 
Awatar użytkownika

niebieski
@maarcin1938
Mamy inne kręgi znajomych. Ale w obu wątkach nie wchodziliśmy w takie szczegóły.

(Dobrej) Pracy w korporacji szuka się przez siatkę znajomych i dobrego headhuntera. Również w Polsce.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 10 Gru 2015 15:49 

@Kara, myjnia była pewnym symbolem tego banału. Nie wmówisz mi, że nie zrozumiałaś.
Dalsza część Twojej wypowiedzi jest dość protekcjonalna. Jeśli chodzi o uśmiech to na zdrowie; dla mnie śmieszne jest gdy próbujesz mnie przywoływać do porządku, podczas gdy sama tworzysz konstrukcje w stylu "gen empatii" :). Cały czas piszę o faktach.

Dobrze, ja na razie kończę, jak dyskusja się rozwinie to zapewne wrócę. Nie może być tak, że wszystkich wypłoszymy i będziemy sami pisać bo potem będą wrzucać obrazki jak okładamy się poduszkami.
 PM off  

#33 PostWysłany: 10 Gru 2015 15:50 

srebrny
JarekGdynia napisał(a):
I wtedy właśnie skumałem że czas wracać do Polski, znaleźć sobie robotę, może nie zarabiać tyle co na emigracji ale mieć bliskich, rodzine koło siebie. I tak już siedzę w Polsce ponad 7 lat :D

a ja jestem juz 3,5 roku ;) i bardzo sobie chwale :)
 Profil Relacje PM off
JarekGdynia lubi ten post.

#34 PostWysłany: 10 Gru 2015 15:52 

niebieski
@Kara

Czy "dobra praca w KORPORACJI" to nie jest przypadkiem oksymoron ;).

No i jeszcze parafrazujac: "(Dobrej) Pracy w NIE szuka się przez siatkę znajomych ANI przez dobrego headhuntera. Dobra praca znajduje Cie sama" /Chuck Norris/ ;)
 Profil Relacje PM off
Kara lubi ten post.

#35 PostWysłany: 10 Gru 2015 16:05 
Awatar użytkownika

niebieski
@Don_Bartoss a widziałeś taki znaczek po zdaniu z genem empatii => ;-) ? (Choć kto wie, może za x lat się dowiemy, że może jednak istnieje). A ze skarżeniem się na protekcjonalny ton nieco "pojechałeś", patrząc na historię naszych "wymian poglądów". Chyba, że znów próbujesz strategii DARVO (jak w paru pierwszych dyskusjach). ;-)

@lataczuk obawiam się, że nie. Ot, taki CSR czy "knowledge management".

A z tym Chuckiem Norrisem też nie "popłynąłeś". Swego czasu trafiłam na "headzia", który podkreślał (zbyt) często, że szukał dla zachodnich inwestorów menedżerów z półki "million dollar club" (w tym jednej osoby, którą wiem, że zrekrutował i nie kłamał). Morał z rozmowy był taki, że jak dać się podkupić, to najlepiej w Kalifornii. :-)

Edit: CSR, nie CRS. Zasadnicza różnica. :-D

Ostatnio edytowany przez Kara, 10 Gru 2015 16:21, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 10 Gru 2015 16:10 

srebrny
lataczuk napisał(a):
Czy "dobra praca w KORPORACJI" to nie jest przypadkiem oksymoron ;).

nie jest.
negatywnie o pracy w korpo wypowiadaja sie zazwyczaj ludzie ktorzy nie maja na temat zadnego pojecia.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 10 Gru 2015 16:19 

niebieski
@michcioj - chyba nie zauwazyles ";)" na koncu zdania :)
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 10 Gru 2015 16:23 

@Kara, ja Tobie często przytaczam cytaty, przykłady, podaje książki, źródła. W tym nie ma nic protekcjonalnego, zwłaszcza że to konkretne przypisy, a nie "Eurostat"...
A co do " ;) " to lubię o rzeczach poważnych pisać poważnie, a nie robić z tego "Kropkę nad i".
 PM off  

#39 PostWysłany: 10 Gru 2015 16:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Hmmm... Pamiętam, że cytat przytoczyłeś kiedyś, jak użyłam powiedzenia, stanowiącego jego część. Może dla kogoś, kto nie znał pochodzenia tej frazy. I - oczywiście - dziś. O książkach i przykładach pisaliśmy oboje. A "Eurostat lub Numbeo" to dwa znane mi źródła danych, na bazie których można by się pokusić o stworzenie skorygowanej miary siły nabywczej rzeczonego euro (i raczej per kraj). Myślę, że gdyby @michzak w ogóle potrzebował takich szczegółów ode mnie czy kogokolwiek innego, to nie miałby najmniejszego problemu z zapytaniem o nie.

A ja pewien poziom paradoksu uznaję za zabawny. I wtedy żartuję.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 10 Gru 2015 16:49 

srebrny
maarcin1938 napisał(a):
nie musze zmieniać, mam bardzo wysoko rozwinięte towarzystwo u siebie w kraju, gdzie zamieszkuje.

czyli mieszkasz w Polsce i o zyciu na emigracji nie masz zielonego pojecia :)
 Profil Relacje PM off
lataczuk lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 84 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: BooBooZB oraz 3 gości