Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 135 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 02 Kwi 2014 21:23 

niebieski
Overstay YLV Hostel

Tygodnia bym tam nie polecał z kobietami :(
Choć zależy na jaki pokój się trafi, dwójka z nr 1 jest kiepska.
Poza tym gdzieś czytałem, że przyjmują niby osoby do 40 lat, ale na pewno były tam starsze.

Łazienki, wc - czyste, choć wieczorem kończyła się ciepła woda.

Dojazdy do Jerozolimy - nie warto, szukać czegoś na miejscu, w centrum. Spałem w ho(s)telu New Palm - w sumie mogę polecić, ale lepiej dopłacić do pokoju z oknem (tzn ten droższy, delux czy tam inaczej). Raczej czysto, wszędzie blisko no i tanio (płaciłem chyba z 17 euro za osobę, lepszy pokój był kilka euro droższy - marzec 2014). I ze śniadaniem (dobre).

Z Tel Avivu polecam jazdę pociągiem, choć potem długo się jedzie autobusem miejskim do centrum.

Betlejem na bazę wypadową bym nie brał, jednak dojazd trochę trwa, autobus nie odjeżdża z centrum no i swoje kosztuje. Choć na miejscu zdecydowanie taniej.

Jechałem też kilka razy samochodem na izraelskich numerach przez teren Autonomii - jest trochę dróg "bezpiecznych", choć za tablice z zakazem wjazdu dla Żydów bym się nie zapuścił.

Nad Morze Martwe zdecydowanie brać samochód. Odradzam tylko Budgeta. No i pewno i tak się dostanie automat. A po drodze koniecznie wjechać do klasztoru św. Jerzego (i dojść).

Aha i uważać na arabskich naciągaczy = złodziejów na Górze Oliwnej. To jedyny raz, jak było nieprzyjemnie :evil:

pozdr :D
 Profil Relacje PM off  

7 dni z wyżywieniem na Malcie z 8 miast 🌊✈️ Hotel w Melliesze za 2548 PLN 7 dni z wyżywieniem na Malcie z 8 miast 🌊✈️ Hotel w Melliesze za 2548 PLN
🔥Sztos!🔥 Wycieczka na Sycylię w superniskiej cenie 343 PLN 😯👏 Loty do Palermo + noclegi ☀️🌊 🔥Sztos!🔥 Wycieczka na Sycylię w superniskiej cenie 343 PLN 😯👏 Loty do Palermo + noclegi ☀️🌊
#42 PostWysłany: 02 Kwi 2014 22:44 

Loty: 1125
Kilometry: 1 117 119
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
perednica napisał(a):
Nad Morze Martwe zdecydowanie brać samochód. Odradzam tylko Budgeta. No i pewno i tak się dostanie automat.

A dlaczego nie polecasz Budgeta? Ja akurat miałem samochód od nich i owszem, był dość mocno odrapany i obstukany, ale oprócz tego wszytko było jak najbardziej w porządku.

#43 PostWysłany: 04 Kwi 2014 11:52 

niebieski
smok1 napisał(a):
Nie wiem jakie masz różnice w cenie i jak tanie znalazłeś spanie w Tel Avivie, ale moim zdaniem średnio się takie ciągłe dojeżdzanie opłaca. Zupełnie pomijam fakt, że w Jerusalem możesz spokojnie siedzieć i tydzień korzystając w wycieczek (albo organizując je sobie samemu za dużo mniejszą kasę), czy po prostu poznając różne aspekty miasta.

Zgadzam się z Twoim zdaniem i taka była moja pierwsza koncepcja, właśnie po to, zeby poczuć klimat miasta ale nic z tego nie wyjdzie.
W Tel Avivie mam w końcu noclegi za ok 63 pln od osoby - 2 opcje albo apartament z oferty Tel Aviving na booking.com lub hostel Mugraby w tej samej okolicy blisko Bazaru Carmel i ok 300-500 m do morza.

W Jerozolimie jest taki problem, że albo nie chcą przyjąć rezerwacji dla całej grupy, albo nie przyjmują dzieci, albo nie rpzyjmują osób powyżej 45 roku życia :-) Sprawdziłem wszystkie lokalizacje polecane na F4F i takie dostawałem odpowiedzi, lub nie dostawałem wcale. Np.Abraham Hostel nie przyjmuje dzieci a dla 4-6 osób poleca pokój rodzinny (drogi) i nie zgadza się na buking 6 łóżek w 10osobowym pokoju.

Głowny problem to fakt, ze lecimy w sezonie. Wysokie ceny i obłożenie więc noclegownie wybrzydzają.

#44 PostWysłany: 08 Kwi 2014 12:11 

Loty: 77
Kilometry: 194 843
Krajów: 26 / 12.2%
Sudoku napisał(a):
perednica napisał(a):
Nad Morze Martwe zdecydowanie brać samochód. Odradzam tylko Budgeta. No i pewno i tak się dostanie automat.

A dlaczego nie polecasz Budgeta? Ja akurat miałem samochód od nich i owszem, był dość mocno odrapany i obstukany, ale oprócz tego wszytko było jak najbardziej w porządku.

Przyłączam się do pytania. Użytkowaliśmy samochód z Budget przez tydzień i wszystko na plus. Dostaliśmy w ogóle samochód klasę wyżej niż zakupiliśmy (całe szczęście). Osobiście wolimy samochody odrapane, bo kolejne dodane przez nas rysy nie są zauważalne. Jednak tym razem dostaliśmy tylko z jedna mała ryską, dołożyliśmy ze dwie swoje, ale nas za nie nie skasowali. Kolejny plus - radio miało wejście USB.
Polecamy!
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 15 Cze 2014 09:36 

Z tanich noclegów polecam Matan House. Właścicielem jest Matan - bardzo sympatyczny i otwarty człowiek, udzielił nam wszystkich informacji co, gdzie, jak i za ile (podkreślał co jest za free) zwiedzać. Opowiadał o kulturze, nie bał się mówić o Palestyńczykach. Za nocleg zapłaciłem 45 szekli: hostel w miarę czysty usytuowany obok dworca autobusowego. Gościł już mnóstwo Polaków korzystających z Wizz.

https://www.airbnb.pl/rooms/1540410

https://www.facebook.com/matanshouse
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 22 Lip 2014 19:50 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
parę słów o polecanym wcześniej Citadel Hostel w Jerozolimie.
- lokalizacja - rewelacja (w murach starego miasta, ale również blisko do bramy Jaffa, żeby gdzieś pojechać do nowej Jerozolimy
- cena - super, chyba z 60 szekli za osobę w dormie, a za 160 można mieć pokój 2os
- warunki - tu muszę jednak ostrzec, tych którzy cenią komfort ;) Łóżka wprawdzie wygodne, jest dość czysto, ale nie ma klimatyzacji więc mimo, że mury powinny chłodzić to wieczorami jest dość ciepło. No a prawdziwa tragedia to łazienki - brudne, małe, nieprzyjemne. Chociaż z tego co mówili znajomi to w tej części na lewo od recepcji jest lepiej, niż po prawej gdzie ja mieszkałem więc jeśli możecie wybrać to bierzcie po lewej
- jest wifi :)
- jest taras z całkiem przyjemnym widoczkiem

w Tel Avivie natomiast mogę polecić Eden House, wprawdzie jest to hotel ale my dostaliśmy 5osobowe mieszkanko poza hotelem, kilka ulic dalej, dość przestronne, z klimatyzacją, dwoma tarasami, całkiem w porządku lokalizacją i to wszystko za jakieś 500 szekli. Mogę polecić
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 19 Kwi 2015 09:52 

Wlasnie wrocilam z Palm Hostel.
Na miejscu placi sie 60 szekli za dorm- kwiecien).
Wedlug mnie bylo czysto, mila pani sprzatajaca krecila sie tam caly czas, tylko garnki w zlym stanie. Wystroj wnetrza przyjemny.
Kawa, herbata, filtrowana woda dostepne caly czas.
Wlascicielowi dobrze z oczu patrzy, pozwolil na pozostawienie bagazu za free na ponad dobe, a na koniec pozegnal sie przytuleniem.
W dormie mialam ogrzewanie, okno, tylko wifi nie dzialalo, trzeba bylo isc na korytarz (wygodne kanapy), nie wylaczali ani nie kazali oszczedzac cieplej wody, jak to mialo miejsce w Tel Aviwie (hostele Florentine i Overstay).
Super lokalizacja, hostel nie byl przepelniony, w kuchni i na tarasie mozna bylo praktycznie przebywac samemu.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 05 Cze 2015 11:56 
Awatar użytkownika

Loty: 48
Kilometry: 89 809
Krajów: 16 / 7.5%
Polecam hotel "Ibis Styles Jerusalem Sheikh Jarrah"
Co prawda na stronie Ibisa nie jest najtańszy, bo ok 303PLN za noc za dwójkę,
Załącznik:
Ibis.jpg
Ibis.jpg [ 46.96 KiB | Obejrzany 5205 razy ]

ale zamawiając przez AllAboutHotels.com cena spada do przyjemnych 167PLN bez śniadania/192 ze sniadaniem.
Załącznik:
All About Hotels.jpg
All About Hotels.jpg [ 34.01 KiB | Obejrzany 5205 razy ]

Można próbować zarezerwować za tę kwotę bezpośrednio w hotelu (mi udało się przekonać mailowo personel).

Śniadania bardzo dobre (sałatki, wędliny, ser, jajka, hummus, musli, płatki, daktyle, morele itp. oraz owoce i napoje) więc można dobrze zacząć dzień za 25 PLN.

Dobre darmowe WiFi.

Byliśmy zadowoleni.
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 21 Sie 2015 13:59 

jakiś dobry i niedrogi hotel/hostel w Nazarecie????
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 04 Gru 2015 20:02 

Na chwilę obecną czy Ktoś by mógł podzielić się najtańszym noclegiem w Jerozolimie i w miarę bezpiecznym?. Pozdrawiam i życzę wszystkiego co najlepsze :). Również dla Najbliższych + :)
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 04 Gru 2015 23:17 

Loty: 20
Kilometry: 67 605
Krajów: 8 / 3.7%
niebieski
My jedziemy na Wielkanoc. Zarezerwowalam w Starym Domu Polskim u Siostr. Nie wiem czemu nie padl ten adres w tej dyskusji? Czy ktos mieszkal u Siostr?
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 04 Gru 2015 23:30 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
Ja spędziłem tydzień u Sióstr Elżbietanek w Nowym Domu Polskim i polecam każdemu pielgrzymowi. Płaciłem 25$ od osoby za noc(wtedy to było około 90zł), do czego było wliczone śniadanie. W Jerozolimie spałem tylko tam, ale porównując noclegi w innych częściach Izraela to ten u sióstr był niezaprzeczalnie w najlepszych warunkach. Bardzo czysto, i w tym wariancie cenowym nie wydaje mi się, aby dało się znaleźć coś choć trochę porównywalnego, cicho, spokojnie i wygodnie(łazienka przy pokoju) w świetnej lokalizacji(7min od starego miasta, 4 min od przystanku tramwajowego), w miłej atmosferze, w dobrej cenie, z wi-fi oraz możliwością podziwiania okolic z dachu.
aviel uważa post za pomocny.

#53 PostWysłany: 05 Gru 2015 00:41 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 577 747
Krajów: 59 / 27.6%
aviel napisał(a):
My jedziemy na Wielkanoc. Zarezerwowalam w Starym Domu Polskim u Siostr. Nie wiem czemu nie padl ten adres w tej dyskusji? Czy ktos mieszkal u Siostr?

Ja mieszkałem w Starym D.P. Pokoiki małe, ale bardzo schludne. Czysta łazieneczka. Atmosfera bardzo przyjazna, taka polska enklawa w sercu arabskiej dzielnicy. Jedzenie również polecam. Pomieszczenia z TV telefonem i książkami. Ogólnie mocno na plus. Położenie bardzo blisko jednej z głównych uliczek starego miasta, najlepsze dojście z Bramy Damasceńskiej. Ogólnie może troche trudno trafić za pierwszym razem, ale na Starym Mieście osobie która jest tam pierwszy raz, to chyba wszędzie trudno trafić. Gdyby coś, to zostawiam filmik jak tam dojść :)

Idzie się jakieś 6 minut. Nie ma wymagań dotyczących okazywania wiary, ale uszanujmy to miejsce za to, że nas przyjmuje i dostosujmy się do jego niewygórowanych oczekiwań. Powrót przed 22 bodajże i później brama zamykana.

Cytuj:
w tym wariancie cenowym nie wydaje mi się, aby dało się znaleźć coś choć trochę porównywalnego, cicho, spokojnie i wygodnie

Dokładnie. Podpisuję się
 Profil Relacje PM off
aviel lubi ten post.
aviel uważa post za pomocny.

#54 PostWysłany: 05 Gru 2015 01:04 

niebieski
Spałem w zeszłym roku w Palm Ho(S)tel, w tej "lepszej" części, ale i tak pok. 2-os mały i bez okna. Ale cena - chyba 18 usd/os ze śniadaniem w marcu - i położenie rewelacja. Teraz niestety nie ma takich cen.

Próbowałem rezerwować w obydwu Domach Polskich, ale niby nie było miejsc. Oczywiście na miejscu okazało się, że jednak są, ale...

Lecę teraz w maju i już też niby nie ma miejsc w Starym Domu a w Nowym wpisany jestem na listę rezerwową. Hmm. Cena 25 usd/os ze śniadaniem za os i 15 usd - tak mam na mailu - za obiadokolację.

Mam też w rezerwie Ibis Style z możliwością anulacji - cena za osobę w dwójce świetna ok 75 zł ze śniadaniem, ale dalej niestety, choć opinie ma b. dobre....
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 05 Gru 2015 12:13 

aviel napisał(a):

Dodatkowo, tutaj jest cały wątek o nowym i starym domu polskim elżbietanek.

http://www.fly4free.pl/forum/nowy-dom-polski,1194,45580&p=374566&hilit=stary+dom+polski#p374566

Najlepsze miejsce, ale faktycznie trudno o wolny termin, bo pielgrzymki tam głównie nocują. Ja byłem dwukrotnie w grudniu i w styczniu. Wtedy najłatwiej . Trzeba mailować [albo zadzwonić] z siostrą Sylwestrą, która zarządza tym domem. [łącznie jest 5 zakonnic]

http://www.elzbietankijerozolima.com/stary_dom_polski.html
 PM off  

#56 PostWysłany: 03 Sty 2016 18:55 

niebieski
Do listy polecanych/sprawdzonych miejsc noclegowych dodaję Holy Land Hotel 3* w Jerozolimie.Świetna lokalizacja (jedzenia dostatnio). Ścisłe centrum, w spokojnej dzielnicy Arabskiej (przy murach). Do Bramy Heroda ok.200m.Chodziliśmy przez nią z żoną, bez obaw (kwartał muzułumański), nawet po 21.Rano,jeszcze przed śniadaniem, można być w Bazylice w kilkanaście minut (przez bramę Damasceńską).Jedzenie łatwo/tanio dostępne w okolicy.Spaliśmy 3 noce.Z okna widok na Górę Oliwną (wschód słońca) i meczet Al Aksa.Po prostu bajka.
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 03 Sty 2016 19:03 

A jaka cena?

Wysłane z mojego MSP4505 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 03 Sty 2016 20:58 

niebieski
Cenę można sobie sprawdzić/upolować, bo w/g mnie warto,ale.. Był to pobyt w ub. latach(październik). W tym przypadku,ze względu na specyfikę miejsca i rocznicę ślubu, lokalizacja miała pierwszorzędne znaczenie, stąd pieniądze poszły duże (ok.145USD). Nocleg w obrębie murów nie daje takiej swobody przemieszczania się,ze względu na ciasnotę uliczek (oczywiście można skracać dachami,ale ...). Mieszkając właśnie na zewnątrz łatwo przemieszczaliśmy się więc i Yehuda Market wieczorem (niższe ceny) i mea szearim (z ich supermarketem) i całe mury, i Wzgórze Świątynne (poszliśmy rano,a wpuszczali po 14) itp.Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 25 Lut 2016 20:29 

Loty: 171
Kilometry: 290 832
Krajów: 41 / 19.2%
Citadel Youth Hostel: dobra cena (ok. 60 zł), fantastyczna lokalizacja i możliwość wejścia na dach z pięknym widokiem podczas wschodu Słońca. Zdecydowanie polecam!
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 26 Lut 2016 10:59 
Awatar użytkownika

Loty: 230
Kilometry: 324 290
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
@Andyx Cena i lokalizacja bardzo dobra, ale jakość hostelu...hmmm...dość mocno odbiega od norm europejskich. Co do dachu to polecam zerknięcie z niego na okoliczne podwórka (których od strony ulicy nie widać)...daje to dobry pogląd na ogólny stan higieniczno-sanitarny ;)
Podsumowując - hostel zdecydowanie dla niewymagających włóczykijów ;)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 135 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości