Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 38 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 04 Gru 2015 15:10 
Awatar użytkownika

Loty: 122
Kilometry: 195 575
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Można poprosić A.M. - wypowie sie w temacie i rozwiąze dyskusje raz na zawsze :D
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#22 PostWysłany: 04 Gru 2015 15:12 
Awatar użytkownika

Loty: 105
Kilometry: 146 485
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Arekkk napisał(a):
@marcelo

Dzięki, kupione. Zabieram tam całą swoją rodzinę. Dziewczyna, mama, tata, a babci skończył się paszport i nie chce wyrabiać nowego, więc musi zostać. :( Brat się boi, cienias.

a przyszłą teściową zabierasz ? :D

#23 PostWysłany: 04 Gru 2015 15:15 

Panie i Panowie oraz drodzy hejterzy, odniosę się do Waszych wypowiedzi w późniejszym czasie. Ja musze pakować się, gdyż dzisiaj wylatuję do Karaczi (Pakistan). Wracam za 2 tygodnie, zdam tutaj relację z podróży do Pakistanu (jeśli już taka relacja była, to najwyżej będzie ich więcej).

Z pozdrowieniami, Marcel Rządkowski.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#24 PostWysłany: 04 Gru 2015 15:19 
Awatar użytkownika

Loty: 122
Kilometry: 195 575
niebieski
marcelo napisał(a):
Panie i Panowie oraz drodzy hejterzy typu @jacek96 (nie potrafiający zaakceptować tego, że ktoś inny może więcej coś wiedzieć niż on), odniosę się do Waszych wypowiedzi w późniejszym czasie. Ja musze pakować się, gdyż dzisiaj wylatuję do Karaczi (Pakistan). Wracam za 2 tygodnie, zdam tutaj relację z podróży do Pakistanu (jeśli już taka relacja była, to najwyżej będzie ich więcej).

Z pozdrowieniami, Marcel Rządkowski.

powodzenia

z checia przeczytam relacje jesli sie pojawi
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 04 Gru 2015 15:19 
Awatar użytkownika

Loty: 260
Kilometry: 438 923
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
@marcelo chyba nie zrozumiałeś ironii @jacek96 - on Cię akurat popiera (tak myślę ;))
 Profil Relacje PM off
tom971 lubi ten post.

#26 PostWysłany: 04 Gru 2015 15:21 

@jacek96 - mea culpa. Moja zła interpretacja.

Na prawdę już muszę lecieć się pakować :)
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 04 Gru 2015 15:22 

srebrny
@marcelo
Dzieki za wyroznienie i zaliczenie mnie do szacownego grona. Nie wiem, czy swieta trojca, bedzie z tego szczesliwa :D

Powodzenia, zazdroszcze wypraw :)
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 04 Gru 2015 15:23 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
@marcelo tutaj nikt Ciebie nie hejtuje, raczej zaskoczyłeś nas znajomością tematu.

Użytkownicy (powyższe posty) ironizują paru pewnych innych użytkowników, którzy są bardzo aktywni jeśli chodzi o tego typu rozmowy (i bardzo uporczywie bronią swojego zdania najeżdżając na siebie w kółko) - nie bierz tego do siebie ;)
 Profil Relacje PM off
Arekkk lubi ten post.

#29 PostWysłany: 04 Gru 2015 15:32 
Awatar użytkownika

srebrny
marcelo napisał(a):
Wracając do mojego wyjazdu, po powrocie dla niedowiarków przygotuję relację z podróży.

Odnośnie samego miasta. Lot jest do Erbilu/Irbilu (w PL różnych nazw się używa). Sytuacją geopolityczną w Iraku ja interesują się od 15 lat, więc mam nieco pojęcia nt. aktualnej sytuacji geopolitycznej w poszczególnych regionach Iraku. Irak to jedno wielkie "multi-kulti", tak na prawdę trzy kraje w jednym. Irbil - stolica Kurdyjskiegu Okręgu Autonomicznego w Iraku - jest o wiele bezpieczniejszym miastem niż np. Kair, Tunis czy wiele innych miast w krajach muzułmańskich, gdzie - w różnych sprawach - udają się Europejczycy.

Niestety widoczna jest niewiedza niektórych osób, którym każde miasto w Iraku kojarzy się tylko z jednym - terroryzmem. To nieprawda. W latach 2007-2015 w Irbilu doszło w sumie do 1 zamachu terrorystycznego, w którym zginęło w sumie 6 osób (było to w 2013 r.). Paradoks polega na tym, że w tym czasie więcej aktów terroryzmu było np. w Paryżu.

Niewiedza sprowadza się do tego, że uważa się, że bardziej doświadczonym aktami terrorystycznymi Paryż jest bezpieczniejszym miejscem niż np. miasto Irbil w Iraku, gdzie akty terroru są na znacznie niższym poziomie. W tym samym czasie (lata 2007-2015) wiele razy dochodziło do zamachów terrorystycznych np. w Bombaju (Indie). O dziwo widziałem tutaj kilka razy oferty tanich lotów do Bombaju i nikt - o dziwo - nie zwracał uwagi na zagrożenie terrorystyczne. Cały paradoks polega na tym, że w irackim Irbilu w ostatnich latach aktów terroru było znacznie mniej niż w Paryżu, Bombaju, Tunezji czy Egipcie, gdzie lata dużo osób.

ostatni zamach o ktorym napisano u nas byl w sierpniu tego roku -samochod pulapka
o innych zamachach mozna przeczytac w necie, ale oczywiscie trzeba chciec takie rzeczy przyjac do wiadomosci
powodzenia
p.s.
przepraszam w kwietniu
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiat ... 34516.html

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 04 Gru 2015 16:55 

Taka okazja się trafiła. Proponuje założyć temat: Lecimy do Iraku z fly4free.
 PM off  

#31 PostWysłany: 04 Gru 2015 17:04 
Awatar użytkownika

niebieski
A z kim wracamy?

PS Czasami miewam déjà vu: cypr-bliskosc-do-syrii,135,83939&p=674539#p674539. :-D

PS II I w miarę obiektywny koktajl ostatnich newsów z Irbil i okolic: http://www.ncciraq.org/en/breaking-news. Bezpiecznie jak na wczasach w góralskich lasach. :mrgreen: (Przepraszam, nie mogłam się powstrzymać.)
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 04 Gru 2015 18:01 

Loty: 210
Kilometry: 469 202
Krajów: 56 / 26.2%
srebrny
Wyjątkowo napiszę zupełnie poważnie. Bo zakładam, że wpis @marcelo nie jest jednak żartem :) Lubię wszelkiego rodzaju nietypowe miejsca. Każdy dorosły człowiek odpowiada za siebie i ma indywidualną ocenę bezpieczeństwa. Dlatego @marcelo Twój wyjazd serdecznie bym dopingował i zazdrościł. Ale nie z niemowlakiem. Małe dziecko nie może podjąć świadomej decyzji, więc to my rodzice w 100% za nie odpowiadamy. I nie chce mi się wierzyć, że świadomie chcesz je narażać. Bo w zamachach zginęło w ostatnich latach mniej osób niż w Paryżu? Tyle, że sytuacja jest dynamiczna w związku z olbrzymią liczbą uchodźców z Syrii. Coraz liczniej pojawiają się sympatycy fanatyków. Więc naprawdę z opinią, że jest bezpiecznie dla mało mobilnej rodziny z niemowlakiem byłbym ostrożny. Poza tym co z innymi rzeczami - dostępem do dobrej opieki zdrowotnej (bogaci jeżdżą na szczepienia, czy do lekarza do Turcji) czy zagrożeniami zdrowotnymi - komary, polio, odra? Chcesz szczepić na to wszystko infanta, czy będziecie ryzykować? A przecież jedziecie w rejony całkowicie różne klimatycznie, z inną florą bakteryjną od Polski.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 04 Gru 2015 18:26 
Awatar użytkownika

Loty: 814
Kilometry: 2 753 202
Krajów: 78 / 36.5%
Ja już od 3 lat kilka razy szukałem chętnych na podróż do Erbilu, ale nie znalazłem. Gdyby ktoś planował podróż na wiosnę, to jestem zdecydowany. Z Berlina można lecieć za 310 Euro, co w sumie wychodzi taniej niż z Monachium.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 04 Gru 2015 18:40 

Tak na szybko, terroryzm terroryzmem, bakterie, dziecko itd. O dziwo, dostałem wiadomość e-mail o anulowaniu biletów, gdyż przewoźnik na tej trasie nie pozwala na podróż z niemowlęciem (???). Dziwne, pierwszy raz takie coś mnie spotkało.

A więc drodzy forumowicze, pozostaje mi chyba szukać w przyszłości innych wyzwań. Dzięki za troskę (co do dziecka, macie rację).

W okolicach świąt powinna się pojawić się moja relacja z Pakistanu (Karaczi). Nie będzie to typowa relacja, gdyż udaję się tam w celach służbowych (od 2013 r. jestem tłumaczem przysięgłym z języka ... arabskiego), nie mniej coś ciekawego napiszę po powrocie.
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#35 PostWysłany: 04 Gru 2015 18:48 

srebrny
Pakistan-bodajze nawet Karaczi-kilka lat temu, pojawilo sie w dobrej cenie na forum (ok.1k).
Dlugo zalowalem, ze nikogo nie znalazlem na wspolny wyjazd ( obecnie, brak towarzystwa nie bylby przeszkoda ).
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 04 Gru 2015 19:35 
Awatar użytkownika

Loty: 342
Kilometry: 652 277
Krajów: 70 / 32.7%
Erbil też z Bergamo w podobnej cenie tj. +/- 290 Euro.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 05 Gru 2015 13:12 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
https://www.rt.com/news/324787-turkish- ... oyed-iraq/

Turcy będa dozbrajać w rejonie kurdyjskie bojówki więc też się trochę sytuacja może zmienić (krajobraz też może się zmienić - dzięki rosyjskim bombowcom)
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 05 Gru 2015 13:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Sytuacja może zmienić się z godziny na godzinę (z racji tego, co się dzieje od ok. tygodnia za syryjską granicą). A stwierdzenie, że "w Irbilu w ostatnich latach aktów terroru było znacznie mniej niż w Paryżu" chyba nie uwzględnia regularnych ataków różnymi wybuchającymi wynalazkami na policję w tym pierwszym mieście.

Nie mogę się doczekać na relację z Karaczi i nr TP albo ekwiwalent...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 38 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: przemek2f oraz 8 gości