Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim zadasz pytanie - przeczytaj poniższą listę.

Poniższa lista to wykaz o najczęściej pytane przedmioty. Polecam użycie skrótu klawiszowego Ctrl+F żeby przyśpieszyć przeszukanie listy.

Każdy post pytający o przedmiot z listy będzie usunięty.

TAK - oznacza to, że można wziąć do poręcznego
NIE - istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że wyrzucą
50/50 - trzeba mieć na uwadze ze moze zostać wyrzucone do śmieci, w zależności od humoru osoby na bramkach bezpieczeństwa

Płyny: max 100 ml każdy, max 10 sztuk w przeźroczystym woreczku o poj. max 1 litr

Może się zdarzyć, że ktoś przewiezie daną rzecz mimo statusu "NIE", jednak przewożąc rzecz oznaczoną jako "NIE" istnieje bardzo duża szansa, że dana rzecz nie zostanie dopuszczona do przewozu.
Istnieje także mała szansa, że mimo oznaczenia "TAK" dany obiekt będzie potraktowany na kontroli jako płyn lub jako rzecz zabroniona - prawo do oceny, czy dany przedmiot jest niebezpieczny posiada przede wszystkim osoba na bramkach.

Obcinarka do paznokci: TAK
Baterie: TAK - paluszki, powerbank, NIE - akumulator (np. samochodowy)
Aparat: TAK
Kosmetyki:
- pudry: TAK, PŁYN patrz wyżej (o ile nie w kamieniu)
- krem: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do paznokci: TAK, PŁYN patrz wyżej
- perfumy: TAK, PŁYN patrz wyżej
- dezodorant: TAK, PŁYN patrz wyżej (wyjątek: sztyft: TAK)
- szminka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pianka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- maszynka do golenia: TAK
- pianka do golenia: TAK, PŁYN patrz wyżej
- błyszczyk: TAK, PŁYN patrz wyżej
- tusz: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pilniczek: TAK
- nożyk: NIE
- nożyczki: NIE
- pasta do zębów: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do włosów: NIE
- aerozol: NIE

Papierosy: TAK (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Alkohol: TAK, PŁYN patrz wyżej (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Butelka pusta: TAK
Palnik: TAK
Laptop: TAK
Statyw: 50/50 (lepiej brać mniejsze)
Czekolada w tabliczce: TAK
Dżem: TAK, PŁYN patrz wyżej
Nóż: NIE
Nożyczki: NIE
Scyzoryk: NIE
Korkociąg: NIE
Ostrze: NIE
Parasol: 50/50 (lepiej brać małe parasolki składane)
Broń: NIE
Kanapki: TAK
Leki: TAK, w przypadku dużej ilości/niestandardowych (np. na receptę) wymagane może być zaświadczenie od lekarza na wszystkie leki (najlepiej po angielsku)
Syrop: TAK, PŁYN patrz wyżej
iPhone: TAK (o ile nie większa ilość)
Płyn do soczewek: TAK, PŁYN patrz wyżej
Klucze: TAK
Gaz: NIE
Koc: TAK
Sztućce: 50/50 (na pewno nie nóż)
Kable: TAK
Gaz pieprzowy: NIE
Ser: NIE (sery twarde czasami TAK, sery miękkie traktowane jak PŁYN patrz wyżej)
Owoce: TAK
Zapalniczka: 50/50
Buty: TAK
Grzałka: TAK
Czajnik: TAK
Blender: TAK
Zasilacz: TAK
Kieliszki: TAK
Zapałki: 50/50
Igła: 50/50
Krople do oczu: TAK
Słuchawki: TAK
Powerbank: TAK
Nabój: NIE
Cążki: TAK
Pierścionek: TAK
Kartusz: NIE
Oliwa: TAK, PŁYN patrz wyżej
Masło: TAK, PŁYN patrz wyżej
Prezerwatywy: TAK
Słodycze: o ile nie płyn, TAK
Segregator z metalową dźwignią: TAK
Śledzie/sledzie do namiotu: NIE (chyba, że plastikowe)

Źródło i oficjalna wykładnia ULC: http://ulc.gov.pl/pl/component/content/ ... ozwolonych

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3003 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 151  Następna
Autor Wiadomość
#1441 PostWysłany: 09 Lis 2015 22:42 
Awatar użytkownika

Mam pytanie czy w bagażu podręcznym mogę mieć ze sobą klucze od mieszkania? Czy podczas kontroli bagażu nie zakwalifikują tego jako ostry przedmiot, którym mógłbym sterroryzować i uprowadzić samolot?
Wiem, że to pytanie padało pewnie nie raz, ale wolę się upewnić gdyż po raz pierwszy lecę tylko z bagażem podręcznym.
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#1442 PostWysłany: 09 Lis 2015 22:46 
Awatar użytkownika

niebieski
1) Tak. 2) Nie - chyba że masz granat albo bagnet w roli breloczka (lepiej odepnij ;-) ).
 Profil Relacje PM off  

#1443 PostWysłany: 10 Lis 2015 12:00 
Awatar użytkownika

Loty: 536
Kilometry: 880 721
Krajów: 69 / 32.2%
złoty
@dragonek

Zastanów się na spokojnie nas swoim pytaniem :lol:
A gdzie miałbyś mieć klucze od domu jeśli nie przy sobie ?

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#1444 PostWysłany: 10 Lis 2015 13:32 

Loty: 1135
Kilometry: 1 133 873
Krajów: 98 / 45.8%
platynowy
Zwykle mam przy sobie klucze do domu i także do samochodu, bo ten najczęściej zostawiam na parkingu lotniskowym.

Jeszcze nigdy nikt się nie przyczepił, czasami za to oglądali breloczki, bo mam fajne.

#1445 PostWysłany: 10 Lis 2015 16:37 
Awatar użytkownika

niebieski
w Kutaisi zakwalifikowano mala obcinareczke do paznokci jako przedmiot niebezpieczny, wraz z obcinarka wyrzucilam ostentacyjnie pasek do spodni, bo sprzaczka tez moglabym kogos zaatakowac

natomiast Ahmed na DWC nie przepuscil zapiecia / linki do roweru,
na dociekanie why? odpowiedzial, a dlaczego zabroniona jest bron?
przeciez zapieciem nie strzele, ani nie jest ostre - ripostowalam
Ahmed wykonal na to pokaz duszenia hipotetyczna linka, ktora juz wczesniej wrzucil do utylizacji, a juz w trakcie jak plecak wedrowal na tor boczny natychmiast pojawilo sie dwoje ochroniaczy (mezczyzna i kobieta), aby nadzorowac moj stan ewentualnego wzburzenia
jak ich zapytalam dlaczego, odpowiedzieli, ze dla mojego bezpieczenstwa
nie pozostalo mi nic innego niz ciepnac i dorzucic kluczyki od zapiecia z ostentacyjnym cierpkimi zyczeniami - for your security

pozdrowcie mimo wszystko Ahmeda jak bedziecie na DWC

#1446 PostWysłany: 10 Lis 2015 16:52 
Awatar użytkownika

niebieski
@cyberpunk64 a przyszło Ci może na myśl, że - choć Ty przewozisz te przedmioty - może skorzystać z nich ktoś, kto je zauważy(ł) np. w trakcie takiej demonstracji albo kiedy masz rozpięty plecak/ torbę/ etc.?

Nie ma co stroić focha, tylko zrozumieć, że im bardziej wkurzysz takiego strażnika, tym większą ochotę będzie miał na "strajk włoski".
 Profil Relacje PM off  

#1447 PostWysłany: 10 Lis 2015 17:43 
Awatar użytkownika

niebieski
@kara nie zrozumialam Twojego toku rozumowania, masz na mysli cazki do paznokci, ze niby ktos nimi zaatakuje personel czy utnie sobie palucha? a moze telefony sa grozne, albo biale klamki?
poza tym w trakcie check in w internecie lub na lotnisku jasno stwierdzam, ze bagaz byl pod stalym moim nadzorem, zeby nikt mi tam nic nie wlozyl z przedmiotow zabronionych, nawet ochrona na lotnisku (co sie zdarzalo na lotnisku w Manili http://www.csmonitor.com/World/Global-N ... enger-bags)
Twoja uwaga nasuwa mi podejrzenie, ze pracujesz lub pracowalas w ochronie na lotnisku i smiem zauwazyc, ze w obecnych czasach taki Ahmed lub ty mozecie wszystko zakwalifikowac jako przedmiot niebezpieczny i nikt nie fiknie, nawet jak pokazesz 80 str instrukcje dot. czego nie wolno przewozic w samolocie z prosba o kwalifikacje

#1448 PostWysłany: 10 Lis 2015 17:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Nigdy nie pracowałam w żadnej ochronie/ straży/ etc. Cążkami można przeciąć kabel albo cienką linkę metalową. Można z nimi zrobić też parę innych nieciekawych rzeczy - zależy od ich wagi, kruchości i siły mięśni osoby, która ma je w rękach. I niekoniecznie musisz to być Ty. Tyle z mojej strony.
 Profil Relacje PM off  

#1449 PostWysłany: 11 Lis 2015 10:29 
Awatar użytkownika

Tylko wiecie w czym jest straszny bezsens - w wielu samolotach są posiłki a do dają nich metalowe sztućce. To jest dopiero piękne narzędzie. Tak samo nikt nie kwestionuje zasilaczy do laptopów, a mogą działać jak wspomniane wyżej zapięcia do rowerów itd. itp.
Wszystko zależy od widzimisię kontrolującego. Ostatnio w Madrycie nie pozwolono nam wnieść karabinki wspinaczkowe, bo pani ubzdurała sobie, że mogę je użyć jako kastet. Nie pomogły tłumaczenia, że równie dobrze mogę komuś przyłożyć w łeb laptopem albo wbić długopis w oko (o wyżej wspomnianych sztućcach nie wspominając). Cofnęliśmy się i na drugim punkcie takiego problemu nie było - przeszliśmy z nimi (jak i na innych lotniskach). Co jeszcze było głupie - pani mi powiedziała, że gdybym miał ich kilka to by mi pozwoliła (miałem jakieś piętnaście) - tutaj bezsens jej decyzji wyszedł jeszcze bardziej... kończyny górne mam zaledwie dwie.
 Profil Relacje PM off  

#1450 PostWysłany: 11 Lis 2015 10:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Za to ja leciałam samolotem po 9/11 z nożyczkami biurowymi czy korkociągiem w torebce - przez gapiostwo własne i "operatora kontroli bezpieczeństwa". I co z tego? Regulacje dt przewozu tzw. przedmiotów niebezpiecznych są celowo nieostro wyznaczone, bo dla jednych nóż jest do masła czy chleba, a dla innych - niekoniecznie. I nie ma co się najeżać, bo to nie pomaga.

Mi kiedyś zakwestionowo bransoletkę ze szklanych "kryształków". Pani, która mnie kontrolowała, twierdziła, że mogę nią kogoś zranić. Zapytałam więc grzecznie i z uśmiechem, ile szkody można wyrządzić brylantem w jej pierścionku zaręczynowym, bo to w końcu najtwardszy minerał na świecie. Uśmiała się i podejrzenia zniknęły.
 Profil Relacje PM off  

#1451 PostWysłany: 11 Lis 2015 13:01 
Awatar użytkownika

Ja dobrze wspominam Air New Zealand. Polatałam tam trochę z kilogramową paką soli, odprawia w check in kiosk. Nikt się nie czepiał, widziałam za to jak po płycie z psem latali ;)
 Profil Relacje PM off  

#1452 PostWysłany: 02 Gru 2015 20:23 

Ostatnio mojej dziewczynie zabrali sporo kosmetyków z podręcznej torby mimo, że nie było nic powyżej 100 ml i wszystko było zapakowane w woreczki strunowe. Gość jeszcze przebieral wszystko pojedynczo i np. zabrał lakier do paznokci który ma może z 15 ml albo pastę do zębów też zabrał. Chodzi o lotnisko w Bristolu. Czy ci kontrolerzy są jacyś upośledzeni? Teraz w piątek będzie znowu lecieć i aż się boi cokolwiek zabierać no ale musi przecież zabrać kosmetyki do makijażu czy lakier do paznokci. Ktoś coś wie dlaczego oni robią takie problemy?

Wysłane z Samsung Galaxy S6 Edge
 Profil Relacje PM off  

#1453 PostWysłany: 02 Gru 2015 20:29 
Awatar użytkownika

Loty: 308
Kilometry: 640 826
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
Dlatego robią problemy, bo można mieć tylko 1 woreczek. Z tego co zrozumiałam to Twoja dziweczyna miała ich więcej.

#1454 PostWysłany: 06 Gru 2015 14:41 

Powerbanki przechodzą w podręcznym?

Ma taki: https://www.google.pl/search?q=nokia+dc ... 20&bih=969
 Profil Relacje PM off  

#1455 PostWysłany: 06 Gru 2015 14:42 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 251 203
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
tak, oczywiście

#1456 PostWysłany: 06 Gru 2015 14:58 

niebieski
smkmx napisał(a):
ULC w swoich dość starannie przygotowanych listach nie wspomina nic o taśmie samoprzylepnej, a niedawno zabrano mi taką na BVA, bo pani stwierdziła, że jest to zabronione, ponieważ można by kogoś tym skrępować. Żeby uprzedzić pytania odpowiadam: taśma służyła mi do oklejenia worka, do którego wcześniej wpakowany został bagaż rejestrowany.

Taśmę zabrali mi również kilka dni temu w Dubaju...

#1457 PostWysłany: 06 Gru 2015 15:06 

Loty: 363
Kilometry: 679 416
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
robertcb napisał(a):
Powerbanki przechodzą w podręcznym?

Ma taki: https://www.google.pl/search?q=nokia+dc ... 20&bih=969

mi ostatnio w Macau i Gimpo kazali wszystkie baterie jak i powerbanki przełożyć do podręcznego właśnie
(co było kłopotliwe jak musiałem wyjąć latarkę z bateriami ze środka dużego plecaka)
 Profil Relacje PM off  

#1458 PostWysłany: 06 Gru 2015 15:11 
Awatar użytkownika

niebieski
@smkmx & @Gleba3 obawiam się, że polski ULC nie ustala reguł we Francji czy Emiratach. Poza tym, polecam lekturę zastrzeżenia do wspomnianej listy (że kontroler na polskim lotnisku ma prawo zakwestionować nawet teoretycznie dozwolony przedmiot).
 Profil Relacje PM off  

#1459 PostWysłany: 06 Gru 2015 15:19 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 251 203
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
@kara ma rację, ostatnio miałem dłuższą pogawędkę na security w WAW, kolega z brameczki chciał przepuścić mnie z "przepisowym" ostrzem które miało 5 cm, ale jak kierownik zmiany to zobaczył to sobie wymyślił że (zwykły scyzoryk w postaci karty kredytowej) ostrze jest ukryte i nie pozwala. Czyli wychodzi na to że powinienem mieć nóż na widoku, aby każdy widział że mam ostrze.

ile razy ktoś się chwali że przewiózł 200 ml (np we Włoszech) a ktoś musiał wyrzucić 50 ml bo nie było w jednej torebce( Skandynawia). Co kraj to obyczaj i też w dużej mierze zależy od osoby która siedzi na hajmanie.

Ostatnio edytowany przez suszek, 07 Gru 2015 11:54, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off
suszek lubi ten post.

Temat postu: Bagaż podręczny
#1460 PostWysłany: 09 Gru 2015 15:03 

Witam. Pod koniec grudnia lecę z Oslo do Warszawy Wizz. W bagażu podręcznym muszę ze sobą zabrać ok 10 lakierów hybrydowych do paznokci każdy o pojemności 7 ml. Chciałabym się upewnić czy nie będzie żadnych problemów z ich przewiezieniem w bagażu podręcznym w woreczku foliowym, nie mogę sobie pozwolić na to by mi je z niewyjaśnionych przyczyn odebrano na lotnisku, w warunkach przewozu nie są one zaznaczone jako przedmioty których przewóz jest niedozwolony.

Proszę o możliwie szybką odpowiedź :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3003 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 151  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości