Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 52 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 04 Lis 2015 11:22 
Awatar użytkownika

niebieski
Witam. Chciałbym dowiedzieć się jakie jest Wasze doswiadczenie z otrzymywaniem darmowych noclegow od lini lotniczych w przypadku dluzszych przesiadek na jednym bilecie.
Jakie linie maja takie cos w ofercie?
Lece akurat do Kolumbii przez Madryt liniami Iberia i moge wybrac opcje z dluzsza przesiadka w Madrycie i jezeli dostalbym darmowy nocleg to czemu by nie skorzystac :)

Ostatnio edytowany przez mashacra, 04 Lis 2015 11:46, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#2 PostWysłany: 04 Lis 2015 11:26 

niebieski
Niewiele linii to oferuje przy przesiadkach w Chinach. Osobiście słyszałem tylko o bodajże China Eastern (czytałem relację na forum z takiego noclegu).
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 04 Lis 2015 11:29 
Awatar użytkownika

niebieski
Gdzies czytalem ze Etihad przy przesiadce powyzej 8h oferuje taka opcje.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 04 Lis 2015 11:44 

Loty: 210
Kilometry: 469 202
Krajów: 56 / 26.2%
srebrny
Iberia nie oferuje.

Poza wspomnianymi wyżej: AirChina (jeśli noc w Pekinie), Emirates (min. 8h) - ale jeśli taryfa jest odpowiednio droga, wyjątek loty do Australii - bez limitu ceny, Qatar (min. 8h), SriLankan (tak słyszałem), Turkish (min. 10h).

Zapewne coś jeszcze oferuje. Te hotele mają zawsze dużo obostrzeń, które mają zniechęcić do korzystania ...
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 04 Lis 2015 11:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak samo Turkish- ale musisz kupić wizę do Turcji.

#6 PostWysłany: 04 Lis 2015 11:54 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Czytalam wczoraj, ze Qatar oferuje nocleg tylko wtedy, jesli nie ma innego polaczenie krotszego niz te 8h. Jesli jest kilka lotow w ciagu doby i wybieramy akurat dluzsze polaczenie, chociaz mozna wybrac krotsze, to nocleg sie nie nalezy. Dziala to w przypadku, gdy nie ma innej opcji niz polaczenie 8h.
arturro uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 04 Lis 2015 11:58 

Loty: 210
Kilometry: 469 202
Krajów: 56 / 26.2%
srebrny
Chyba wszędzie tak jest - Emirates i Turkish na pewno. W Emirates zresztą przekonałem się o tym na własnej skórze. Było połączenie z przesiadką 0:50 (w praktyce bardzo mało realne by zdążyć) i kicha -> hotel się nie należy.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 04 Lis 2015 12:13 

srebrny
korean oferuje ale wszystko zależy od taryfy i oczywiście trasy.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 04 Lis 2015 12:16 

Dokładnie, nawet w tych nielicznych liniach które coś oferują to jak masz do wyboru krótszą przesiadkę to nic ci się dodatkowo nie należy.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 04 Lis 2015 12:23 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
Krajów: 33 / 15.4%
srebrny
Aga_podrozniczka napisał(a):
Czytalam wczoraj, ze Qatar oferuje nocleg tylko wtedy, jesli nie ma innego polaczenie krotszego niz te 8h. Jesli jest kilka lotow w ciagu doby i wybieramy akurat dluzsze polaczenie, chociaz mozna wybrac krotsze, to nocleg sie nie nalezy. Dziala to w przypadku, gdy nie ma innej opcji niz polaczenie 8h.

Ze strony Qatar:
http://www.qatarairways.com/global/en/transit-accommodation.page

In certain cases, as a special service Qatar Airways will arrange accommodation, entry visas, airport transfers, and meals to passengers facing extended transit times in Doha.
This service may be available if the following criteria is collectively met:
- There is no connection of less than 8 hours available;
- The transit time in Doha is between 8 and 24 hours;
- The booking does not include flights to or from Abu Dhabi (AUH), Bahrain (BAH), Dubai (DWC), Dubai (DXB), Kuwait (KWI), Muscat (MCT), and Sharjah (SHJ).
For bookings made within 72 hours of departure, transit hotel accommodation cannot be prebooked. In cases where your ticket is booked within 72 hours from your arrival in Doha, please proceed to the transfer desk when you arrive at Hamad International Airport to arrange your transit accommodation.
Transit accommodation is up to the discretion of Qatar Airways. Not all fares are eligible for this stopover service, please contact your local Qatar Airways office to confirm whether this service is available for your journey, charges may apply.

Z tego co pamiętam, kiedy się interesowałem tym tematem ok. 2 lata temu, na infolinii poinformowano mnie, że hotel w niższych taryfach przysługuje, jeśli w tygodniowym rozkładzie lotów, nie ma przesiadki krótszej niż 8 godzin. Nie wiem czy to jest nadal aktualne i których tras dotyczy.
Aga_podrozniczka uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 04 Lis 2015 12:36 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 346
Kilometry: 674 987
Krajów: 64 / 29.9%
Ja znalazłam połączenie AA z Europy na Karaiby z przesiadką 17h w Miami. To jedyna opcja tej podróży i jest na jednym bilecie. Dostane nocleg? A jeśli nie, to czy potrzebuję wizę USA czekając na lotnisku te 17 godzin, chociaż to pewnie jest masakra.

#12 PostWysłany: 04 Lis 2015 12:40 
Awatar użytkownika

Loty: 261
Kilometry: 439 732
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
@Japonka76 potrzebujesz wizę choćbyś miała tylko pół godziny spędzić na lotnisku w USA. Nie ma opcji, że to tylko tranzyt - wiza jest zawsze wymagana.
 Profil Relacje PM off
Japonka76 uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 04 Lis 2015 12:44 

niebieski
Korean Air daje nocleg w 5* hotelu w Seulu dla biletow rowniez klasy ekonomicznej, jesli przesiadka jest w nocy i dluzsza od 8h (obojetnie czy sa wczesniej jakies loty czy nie).

#14 PostWysłany: 04 Lis 2015 13:58 
Awatar użytkownika

Japonka76 napisał(a):
Ja znalazłam połączenie AA z Europy na Karaiby z przesiadką 17h w Miami. To jedyna opcja tej podróży i jest na jednym bilecie. Dostane nocleg? A jeśli nie, to czy potrzebuję wizę USA czekając na lotnisku te 17 godzin, chociaż to pewnie jest masakra.

Pierwsze co robisz na każdym lotnisku w USA to przechodzisz do Imigration, gdzie sprawdzają Ci wizę, dopiero potem odbierasz bagaż i przechodzisz do strefy tranzytowej. Ja mając przesiadkę 50min w Stanach na lot do Ameryki Płd. musiałem odpowiedzieć na kilka pytań dotyczących lotu do USA jeszcze na Heathrow plus oczywiście po wylądowaniu w USA powtórka. Wyrób sobie wizę turystyczną na 10 lat. Zapłacisz raz i będziesz miała spokój a przy okazji z wielu promocji uda się skorzystać :)
Japonka76 lubi ten post.

#15 PostWysłany: 04 Lis 2015 14:05 

srebrny
kliperjk napisał(a):
Korean Air daje nocleg w 5* hotelu w Seulu dla biletow rowniez klasy ekonomicznej, jesli przesiadka jest w nocy i dluzsza od 8h (obojetnie czy sa wczesniej jakies loty czy nie).

jesteś pewien, że dla wszystkich?
Kilka lat temu stojąc w kolejce po voucher na hotel widziałem jak wiele osób odbijało się od "okienka", bo okazywało się, że ich destynacja/taryfa nie zawiera hotelu choć była w nocy i >8h.
Najlepiej sprawdzać każdorazowo w warunkach taryfy i szukać po STPC "Stopover Paid By Carrier".
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 09 Gru 2015 08:58 
Awatar użytkownika

Loty: 216
Kilometry: 423 432
Krajów: 39 / 18.2%
niebieski
Cześć,
mam pytanie korzystał ktoś z usługi bezpłatnego noclegu w czasie przesiadki w Doha? http://www.qatarairways.com/pl/pl/trans ... ation.page

znalazłem połączenie Warszawa-Sydney i powrót na trasie Bangkok -Mediolan i zastanawiam się czy się załapię na owy nocleg. Teoretycznie tak bo połączenie z WAW ma przesiadkę ponad 19 godzin. Ciekawi mnie tylko też czy mając wylot o godzinie 20:00 hotel mam tak jak doba hotelowa do 12 czy dłużej? Ktoś ma jakieś doświadczenia w tej materii?

Ostatnio edytowany przez dziabulek 09 Gru 2015 09:26, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 09 Gru 2015 10:15 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
@dziabulek A nie ma innego lotu między twoim wylotem do SYD? Jeżeli tak, i jest ono droższe, to raczej nie dostaniesz noclegu.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 09 Gru 2015 10:25 
Awatar użytkownika

niebieski
@Zeus no właśnie wynika z tego, że nie ma. Wyszukiwarka na stronie Qatar właśnie taką opcję, z przesiadką 19h .
Jest też inny lot podany na stronie przewoźnika, ale wtedy startuje się z Waw leci Lot-em do Frankfurtu i potem Doha oraz Sydney. Pytanie jak to potraktują? Bo wybierając połączenie via Frankfurt cena podana na stronie przewoźnika to 24 tyś za bilet!
Ew można sprawdzić to połączenie WAW-SYD 19.10.2016 , BKK-MIL 18.11.2016
spróbuję zaraz zadzwonić do biura linii w Polsce i się dowiedzieć. Dla pewności napiszę też do jakiegoś biura zagranicznego maila.

#19 PostWysłany: 09 Gru 2015 10:32 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
@dziabulek

Nic nie tracisz ;)
Również kiedyś wysłałem do China Southern: 72godzinna-wiza-na-guangzhou-i-darmowy-nocleg-od-cz,15,41096
I dostałem :)

Warto zaznaczyć ze:

Transit accommodation is up to the discretion of Qatar Airways. Not all fares are eligible for this stopover service, please contact your local Qatar Airways office to confirm whether this service is available for your journey, charges may apply.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 09 Gru 2015 10:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Już wszystko wiem, może innym się przyda.
Rozmawiałem z biurem Qatar w Polsce (bardzo profesjonalna infolinia). Sprawa wygląda tak, przy moim połączeniu przysługuje mi hotel, należy zrobić jego "rezerwację" jak najszybciej bo gdyby pojawiło się jakieś połączenie z krótszą przesiadką to wtedy i tak hotel będzie mi przysługiwał (a mówimy o locie prawie za rok, więc w tym czasie może zmienić się rozkład lotów). Ale jak dla mnie jest jedno "ale". Rezerwując ten hotel konieczne jest podanie numerów paszportów, a pod koniec sierpnia mojej towarzyszce podróży zmienia się nazwisko bo zostaje moją żoną. Tym samym będzie potrzebowała zmiany paszportu, co za tym idzie jej rezerwacja będzie nieaktualna (nie można zmieniać danych paszportu). Więc trzeba by na nowo wystąpić z taką prośbą, ale wtedy może być inny rozkład lotów, my zostaniemy z przesiadką 19h ale bez hotelu i z obowiązkiem wykupienia wizy do Kataru (jeśli będziemy chcieli opuścić lotnisko). No chyba, że polecimy na stary paszport ale to już inny temat.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 52 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości