Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 29 Lip 2014 23:39 

niebieski
Hej. Kupiłam bilet w British na trasie London-Sydney (wykonywany przez BA), Sydney-Cairns (wykonywany przez Qantas), Cairns-London (BA i Cathay Pacific). Wszystkie odcinki mają kody British Airways. Czy jest możliwy bezpłatny wybór miejsca na tych odcinkach wcześniej, niż 24h przed odlotem?
 Profil Relacje PM off  

Relaks na Kanarach 😎🏖️ Wypoczynek na Fuerteventurze za 1669 PLN Relaks na Kanarach 😎🏖️ Wypoczynek na Fuerteventurze za 1669 PLN
Wietnam z Etihad Airways 🪷🌏 Hanoi z Warszawy za 2391 PLN 😍✈️🧳 Wietnam z Etihad Airways 🪷🌏 Hanoi z Warszawy za 2391 PLN 😍✈️🧳
#2 PostWysłany: 30 Lip 2014 00:59 
Awatar użytkownika

Loty: 700
Kilometry: 942 651
Krajów: 77 / 36.0%
niebieski
incognita napisał(a):
Hej. Kupiłam bilet w British na trasie London-Sydney (wykonywany przez BA), Sydney-Cairns (wykonywany przez Qantas), Cairns-London (BA i Cathay Pacific). Wszystkie odcinki mają kody British Airways. Czy jest możliwy bezpłatny wybór miejsca na tych odcinkach wcześniej, niż 24h przed odlotem?

W przypadku lotów wykonywanych przez BA nie ma takiej możliwości chyba, że jesteś członkiem Executive Club i masz brązowy status (wybór miejsca od 7 dni przed wylotem) albo srebrny lub złoty status (wybór miejsca dostępny od momentu rezerwacji). Co do pozostałych linii nie mam takiej wiedzy. Najlepiej wejść w rezerwacje na stronach poszczególnych przewoźników i sprawdzić czy się da...

#3 PostWysłany: 30 Lip 2014 21:24 

niebieski
Tak właśnie myślałam. No nic, wejdę w rezerwacje i sprawdzę.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 01 Sie 2014 00:13 

niebieski
No niestety moja klasa rezerwacyjna nie pozwala na wcześniejszy wybór miejsc. Trzeba będzie czekać na odprawę on line...
A przy okazji, będę leciała do Sydney B777, których BA ma chyba 2 czy 3 rodzaje. Jak sprawdzić. który z nich będzie operował ten lot? Bo na rezerwacji mam tylko B777 - żadnych innych szczegółów.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 01 Sie 2014 08:25 
Awatar użytkownika

niebieski
incognita napisał(a):
A przy okazji, będę leciała do Sydney B777, których BA ma chyba 2 czy 3 rodzaje. Jak sprawdzić. który z nich będzie operował ten lot? Bo na rezerwacji mam tylko B777 - żadnych innych szczegółów.

Będzie albo B777-200, których we flocie BA ma 46:
http://www.britishairways.com/pl-pl/information/about-ba/fleet-facts/boeing-777-200
albo B777-300, których BA ma tylko 6:
http://www.britishairways.com/pl-pl/information/about-ba/fleet-facts/boeing-777-300
Dla przeciętnego pasażera różnica między oboma modelami i tak praktycznie niezauważalna ;) Wcześniej nie da się tego sprawdzić tak, aby mieć 100-procentową pewność. Można natomiast prześledzić flightradar żeby zobaczyć jakie samoloty z reguły latają na tej trasie...

#6 PostWysłany: 02 Lis 2014 23:44 

niebieski
Termin wyloty się zbliża nieuchronnie :) . Przechodząc do mojej rezerwacji mam opcję wykupu miejsca. Czy wchodząc w tę opcję system pokaże dostępne siedzenia, jakie zostały do wyboru? Będę leciała z osobą towarzyszącą i chciałabym sprawdzić, czy są dostępne (przynajmniej na ten moment) siedzenia obok siebie....
I jeszcze jedno. Czy warto płacić w BA za wybór miejsca wcześniej, czy tez zostawić to na czas bezpłatnej odprawy online? Lot LHR-SYD - nie wiem jak bardzo obłożone są loty na tym odcinku....
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 03 Lis 2014 00:10 
Awatar użytkownika

niebieski
incognita napisał(a):
Czy wchodząc w tę opcję system pokaże dostępne siedzenia, jakie zostały do wyboru?
Z tego co pamiętam to tak, przynajmniej dla lotów wykonywanych przez BA.
incognita napisał(a):
Czy warto płacić w BA za wybór miejsca wcześniej, czy tez zostawić to na czas bezpłatnej odprawy online? Lot LHR-SYD - nie wiem jak bardzo obłożone są loty na tym odcinku....
Zdecydowanie nie warto. Odprawiając się online 24h przed lotem będziesz mogła przebierać w dostępnych miejscach. Zresztą nawet odprawiając się na lotnisku nie miałem problemu żeby dostać miejsce jakie chciałem...

#8 PostWysłany: 03 Lis 2014 02:20 

niebieski
Wobec tego poczekam na odprawę online. A potem fruuuuu........ na drugą stronę globusa... :D
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 03 Lis 2014 03:55 
Awatar użytkownika

niebieski
scomin napisał(a):
incognita napisał(a):
Czy warto płacić w BA za wybór miejsca wcześniej, czy tez zostawić to na czas bezpłatnej odprawy online? Lot LHR-SYD - nie wiem jak bardzo obłożone są loty na tym odcinku....
Zdecydowanie nie warto.

Ile ludzi tyle opinii... Dla mnie zdecydowanie warto, szczególnie na lotach ponad 4-5 godzin w linii gdzie nie mam statusu.
Siedzieć obok siebie będziecie na 100% nawet jeżeli nie zarezerwujecie nic wcześniej, ale ja po kilku nieszczęsnych przejściach na lotach gdzie LF był bardzo wysoki i "utknęłam", zmieniłam zdanie. :)

Swoją drogą ciekawi mnie, że przez stronę CX nie możesz zarezerwować miejsca na lot obsługiwany przez nich pomimo niskiej taryfy. W styczniu jeszcze robiłam to bez problemu (bilet miałam wystawiony przez QF, klasa 'T').
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 04 Lis 2014 00:02 

niebieski
Właśnie zajrzałam na rezerwację przez stronę Cathay i na potwierdzeniach widnieje klasa "S", check in online na razie niedostępny. Nie mam opcji wyboru miejsca. :(
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 09 Lis 2014 17:53 

niebieski
Wczoraj odprawiłam się online - niestety system pokazał tylko kilka miejsc dostępnych, z czego przeważały pojedyncze siedzenia. Czyżby 90% pasażerów zapłaciło za miejsca wcześniej? Myślałam, że będę miała lepszy wybór......:-(
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 01 Lis 2015 16:49 
Awatar użytkownika

Mam pytanie. Odprawialem sie dzisiaj na lot, ktory jest jutro. 2 osoby 24h przed odlotem kompletnie pusty samolot miejsca nie przydzielone i komputer nie wybiera miejsc obok siebie. Ok kupilem bilet tylko z bagazem podrecznym bo lece na dwa dni nie potrzebuje bagazu podrecznego i dostaje informacje, ze zmiana miejsc w tej taryfie bedzie mnie kosztowac ponad 200zl! Ja wiem, ze british airways nie jest najlepsza linia na swiecie ale szczerze mowiac poczulem sie troche oszukany bo wyglada mi to na wyludzanie kasy praktyka w stylu najgorszych tani linii. Czy to jest normalna praktyka czy po prostu mam pecha?

Sent from my XT1068 using Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 01 Lis 2015 16:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Przypadek. Zadzwoń na np. waw-ską infolinię (jeśli dziś działa - nr na str. BA) i poproś o zmianę miejsc.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 01 Lis 2015 16:57 

Loty: 554
Kilometry: 896 619
Krajów: 89 / 41.6%
niebieski
Ostatnio leciałem kilka razy Britishem i przy odprawie miałem wybór miejsca bezpłatnie
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 01 Lis 2015 17:08 
Awatar użytkownika

Tez tak mialem a latalem czesto ale tym razem pierwszy raz zmiana standardowego miejsca kosztowala 109 zlotych za os.. Czyli 218zl za 2 os! Nie dodzwonilem sie do infolinii napisalem maila, jesli to jest normalna praktyka to przysiegam nie wsiade juz do samolotu BA. Swoja droga 109zl za standardowe miejsce.. Bez komentarza

Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 01 Lis 2015 17:24 

Kilometry: 896 619
Krajów: 89 / 41.6%
niebieski
Ja leciałem w 2 połowie sierpnia W nie długim czasie mam jeszcze zaplanowanych trochę lotów nimi więc mam nadzieje że to już nie będzie standard bo cena wysoka Pewnie sobie wszystko wyjaśnisz z nimi i bedziecie mieli miejsca obok siebie :)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 01 Lis 2015 18:41 
Awatar użytkownika

Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Kupiles taryfe z bagazem podrecznym, a w tej taryfie miejsce jest wybierane przez system. Jak chcesz zmienic, to musisz placic. Ta zmiana weszla w marcu 2015. Mozna to obejsc odprawiajac sie w maszynie na lotnisku i tam zmienic sobie miejsce, ale jak lecisz z Wawy, to tam nie ma maszyn. Mozesz tez poprosic przy checkin, ale moga nie chciec zmienic, bo takie sa warunki taryfy. Nawet pasazerowie ze statusem nie moga zmienic miejsca za darmo. Na innym forum jest bardzo dluga dyskusja o tym - http://www.flyertalk.com/forum/british- ... -bchs.html

http://www.britishairways.com/en-gb/inf ... -your-seat

"On hand baggage only fares, choosing your seat is always extra. For all other flights, if you fall into one of the following groups, choosing your seat may be free."

#18 PostWysłany: 01 Lis 2015 18:52 
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 227 790
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
@Aga_podrozniczka czyli taka zwykła taryfa z bagażem rejestrowanym (WAW-LHR-HKG) powinna mieć możliwość wyboru miejsca wcześniej (za darmo, przy odprawie), prawda?
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 01 Lis 2015 18:53 
Awatar użytkownika

Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Tak, bez problemu.
2 ludzi lubi ten post.
KyokoMai uważa post za pomocny.

#20 PostWysłany: 01 Lis 2015 18:55 
Awatar użytkownika

Zgadza sie. Wyczytalem to samo. Ja to rozumiem tylko widzicie czyms innym jest wybor miejsca kiedy chcemy siedziec przy oknie z tylu z przodu a czyms innym jest jak jedziesz z kims kupujesz wspolny bilet a system tak lokuje by wymusic zmiane miejsc by siedziec obok siebie. Nie chodzi o pieniadze, zaplacilem za zmiane. Chodzi o praktyke. Myslalem, ze taka linia dba o wizerunek i w jakims stopniu idzie na reke swoim klientom.

Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości