Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pociągi pospieszne i ekspresowe:

Obowiązują numerowane miejsca.

Frecciabianca, czyli Biała Strzała - prędkość 200 kmh
Frecciargento, czyli Srebrna Strzała - prędkość max 250 kmh
Frecciarossa, czyli Czerwona Strzała - prędkość max 300 kmh, najbardziej prestiżowa.

Bilety kupujemy na trenitalia.it Wrzucane są do systemu 4 miesiące przed datą podróży. Bilet można wydrukować i okazać na żądanie. Oczywiście nie podlega on skasowaniu. Zakupiony bilet obowiązuje na konkretny pociąg. Trenitalia (włoskie koleje) oferuje pewną pulę biletów o obniżonej cenie (taryfy ECONOMY i SUPER ECONOMY). Im wcześniej zakupimy bilety, tym większa szansa na uzyskanie promocyjnych cen na bilety.

Pociągi regionalne:

Na pociągi regionalne nie ma limitu miejsc. Bilety można kupić z wyprzedzeniem co najwyżej 7 dniowym na http://www.trenitalia.com/ . Na te połączenia taka sama cena obowiązuje również w dniu przejazdu (inaczej mówiąc, nie ma biletów o obniżonej cenie na pociągi Regio). Bilet można kupić w automatach na stacji, które obsługują karty płatnicze oraz przyjmują gotówkę. Przed wejściem bilet podlega skasowaniu na stacji. Nieskasowanie biletu może podlegać karze pieniężnej.

Bieżący rozkład pociągów i aktualne informacje o połączeniach można śledzić na http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/

Przy odległościach do 200 km podróż musi zostać zakończona w ciągu 4 godzin od momentu skasowania biletu (w Lombardii w ciągu 3 godzin, na odległość do 50 km).

Pociągi nocne:
Treno Notte - również kuszetki i sypialne.
http://www.trenitalia.com/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pociągi w Italii
#901 PostWysłany: 21 Paź 2015 20:57 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@Skibek to był trenord czy trenitalia?

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#902 PostWysłany: 21 Paź 2015 21:08 
Awatar użytkownika

Loty: 495
Kilometry: 511 304
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Ciekawa promocja Italo.

Mediolan - Rzym oraz Rzym-Mediolan bez przystanków tylko 19€ przez cały listopad.

Dużo dat i godzin w cenie 19€. Nominalna cena na tej trasie to 29€.

Załączniki:
12141607_955076884539060_4921958186348546598_n.jpg
12141607_955076884539060_4921958186348546598_n.jpg [ 91.37 KiB | Obejrzany 1437 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#903 PostWysłany: 21 Paź 2015 22:50 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 81 270
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
namteH napisał(a):
@Skibek to był trenord czy trenitalia?

Zwykła trenitalia, pociąg regionalny.

#904 PostWysłany: 24 Paź 2015 09:57 

Loty: 16
Kilometry: 28 434
Krajów: 7 / 3.3%
jednak kupiłem bilety u pani w recepcji za 4,8E na podróże do 50km. (nie wiem czy 50 od mediolanu, czy na odcinku 50km byle gdzie w lombardii). Pani poinforomował także żeby udać sie z tymi biletami do kierownika pociągu w pierwszym wagonie. Nie zastaliśmy go tam tak więc defacto jechaliśmy z nieskasowanymi biletami całą podróż. Wykorzystując sytuacje postanawiamy na tych biletach pojechać do lecco ( dokąd jest jednak chyba troche więcej niż 50km) , kasując je w mediolanie u kierwonika pociągu który udaje sie w tamtym kierunku (przesiadka w monza). Na stacji Monza kierownik kieruje nas na inny peron na pociąg do Tirano, którym udajemy się do lecco, wysiadając na stacji w lecco na peronie dowiadujemy się że pociąg z którego wysiedliśmy jedzie dalej przez varenne (która była naszą stacją docelową) także postanawiamy powrócić jadąc dalej już ze świadomością że w razie kontroli jesteśmy ugotowani (bo to już grubo ponad 50km od skasowania biletów w mediolanie). No i jak na złość na odcinku lecco - varenna na horyzoncie 2 wagony dalej widze konduktora co sprawia że mam ochote się teleportować w dowolne inne miejsce na świecie. Po chwili jest już koło nas , pokazujemy mu te bilety do 50km a on z uśmiechem sprawdza i dziękuje. Może do varenny z mediolanu jest jednak mniej niż 50 (choć samochodem google mapa pokazuje dużo więcej) , stawiam jednak że konduktorzy mają tam bardziej liberalne podejście do tematu albo trafiliśmy poprostu na wporządku gościa który uznał nas za niezbyt rozgarniętych turystów i machnął ręką. Taka ot opowiastka hehe ;)
 Profil Relacje PM off  

#905 PostWysłany: 29 Paź 2015 12:52 

Loty: 24
Kilometry: 30 624
Krajów: 2 / 0.9%
To ja mam pytanie z trochę innej beczki - mianowicie chodzi o to, jak jest z przewożeniem bagażu w pociągach we Włoszech, chodzi mi o pociągi Regionale, ale też szybkie koleje (wszystkie Frecciarossy, Frecciargento itd.) DO tej pory zawsze jeździłem we Włoszech pociągami z niewielkim bagażem, a teraz planuję dłuższe wakacje połączone z przejazdami pociągami i konieczny będzie transport porządnej walizki 28". We FrecciaBianca widziałem specjalnej miejsca na walizki w okolicach wejścia do pociągu, jak wygląda sprawa w Regionale? Też jest jakieś specjalne miejsce? Czy za bagaż należy kupować dodatkowe bilety? Przejrzałem stronę Trenitalia.com, ale nic nie mogę tam na ten temat znaleźć.
 Profil Relacje PM off  

#906 PostWysłany: 29 Paź 2015 13:07 
Awatar użytkownika

Loty: 396
Kilometry: 703 023
Krajów: 73 / 34.1%
niebieski
Darek_2003 napisał(a):
To ja mam pytanie z trochę innej beczki - mianowicie chodzi o to, jak jest z przewożeniem bagażu w pociągach we Włoszech, chodzi mi o pociągi Regionale, ale też szybkie koleje (wszystkie Frecciarossy, Frecciargento itd.) DO tej pory zawsze jeździłem we Włoszech pociągami z niewielkim bagażem, a teraz planuję dłuższe wakacje połączone z przejazdami pociągami i konieczny będzie transport porządnej walizki 28". We FrecciaBianca widziałem specjalnej miejsca na walizki w okolicach wejścia do pociągu, jak wygląda sprawa w Regionale? Też jest jakieś specjalne miejsce? Czy za bagaż należy kupować dodatkowe bilety? Przejrzałem stronę Trenitalia.com, ale nic nie mogę tam na ten temat znaleźć.

W pociągach Regionalnych też powinny być miejsca na bagaż między przedziałami, aczkolwiek nie we wszystkich (poprawiam po wiadomości Maciek78 bo faktycznie sięgnąłem trochę w pamięci ;) o dopłatach też nic nie słyszałem.

Ostatnio edytowany przez Legion1 29 Paź 2015 13:39, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#907 PostWysłany: 29 Paź 2015 13:26 

niebieski
Zależy od rodzaju pociągu. Są takie z miejscami, ale częściej są bez dodatkowych miejsc.
Walizka bez dopłat jedzie koło Ciebie
 Profil Relacje PM off  

#908 PostWysłany: 11 Lis 2015 10:07 

niebieski
Planuję w kwietniu kilkudniowy wyjazd z narzeczoną.
Chciałbym przemieszczać się pociągami i tutaj pytanie o to, gdzie i kiedy najkorzystniej kupić bilety i jakie.

1. Piza - Cinque Terre i w Cinque Terre pełne dwa dni (z noclegiem)
2. Cinque Terre- Florencja
3. Florencja-Wenecja
4. Wenecja-Bolonia

Z Bolonii powrót do Warszawy.
Proszę Was o rady ponieważ nie mam doświadczenia z pociągami we Włoszech
 Profil Relacje PM off  

#909 PostWysłany: 11 Lis 2015 10:45 
Awatar użytkownika

Loty: 137
Kilometry: 274 190
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Moim doświadczeniem, im szybciej tym taniej. Bilety sa wrzucane na 4 miesiące jeśli to szybka kolej (czasami zdarzają się promocje, że dwa bilety w cenie jednego).

Jesli chcesz jezdzic kolejami regionalnymi, to obojętne, bo ceny do końca są takie same.
a.szmajdzinska lubi ten post.
a.szmajdzinska uważa post za pomocny.

#910 PostWysłany: 11 Lis 2015 10:50 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
totti napisał(a):
...
Proszę Was o rady ponieważ nie mam doświadczenia z pociągami we Włoszech

Ten wątek nie jest po to żeby wrzucać trasy i mówić że się nie wie ale po to żeby go przejrzeć porządnie, bo chyba wszystko co można już zostało powiedziane, szczególnie w tak podstawowym zakresie.
3 ludzi lubi ten post.

#911 PostWysłany: 15 Lis 2015 20:57 

niebieski
Czy wiecie jak będzie najkorzystniej przejechać z La Spezia do Florencji w środku dnia?
Szukałem połączeń na trenitalia i z tego co widzę jest przesiadka w Pizie co jest w porządku, ale nie wyskakują wogóle pociągi Frecce z Pizy do Florencji, a jedynie Regionale.
 Profil Relacje PM off  

#912 PostWysłany: 15 Lis 2015 21:58 
Awatar użytkownika

Loty: 420
Kilometry: 754 900
Krajów: 80 / 37.4%
HON fly4free
Najlepiej jechać tak jak piszesz. Jest tylko jeden (wieczorny) pociąć Frecciabianca z Pizy do Florencji.
 Profil Relacje PM off  

#913 PostWysłany: 16 Lis 2015 09:18 

niebieski
igore napisał(a):
Najlepiej jechać tak jak piszesz. Jest tylko jeden (wieczorny) pociąć Frecciabianca z Pizy do Florencji.

Czy w tej sytuacji polecacie kupować bilety na pociągi regionale przez internet te 7 dni wcześniej czy swobodnie mogę to zrobić na.miejscu w tej samej cenie?
Jakie macie doświadczenia z regionale, są punktualnie? Pytam w kontekście potrzebnego czasu na przesiadkę w Pizie
 Profil Relacje PM off  

#914 PostWysłany: 16 Lis 2015 09:46 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Kupisz w tej samej cenie na dworcu. Są punktualne. Jak się spóżnisz możesz jechać następnym.
 Profil Relacje PM off  

#915 PostWysłany: 16 Lis 2015 09:52 

niebieski
Dzięki za odpowiedź.
Czy tak samo jest z pociągami Freccariosa itp, jeśli nie zdążę bilet mi przepada?
 Profil Relacje PM off  

#916 PostWysłany: 16 Lis 2015 10:04 
Awatar użytkownika

HON fly4free
W pociągach Freccia kupujesz konkretne miejsce w konkretnym pociągu, którym musisz później jechać.
 Profil Relacje PM off  

#917 PostWysłany: 16 Lis 2015 10:10 

niebieski
A jeżeli chodzi o regionale veloce?
Pytam ponieważ są raczej tańsze od pociągów Frecca

Ostatnio edytowany przez totti, 16 Lis 2015 10:16, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#918 PostWysłany: 16 Lis 2015 10:16 
Awatar użytkownika

HON fly4free
W Regionale kupujesz bilet na konkretną trasę, bilety są w niegraniczonej ilości. Nie ma rezerwacji i przypisanego konkretnego miejsca. Jeśli nie jesteś pewien swoich planów polecam jeździć Regio i kupować bilety w formie papierowej.
 Profil Relacje PM off  

#919 PostWysłany: 16 Lis 2015 11:07 

niebieski
Czy bilety Regionale są wymienne z Regionale Veloce?
I drugie pytanie czy właśnie kupno biletów na Regionale te 7 dni wcześniej, przez internet, żeby nie tracić na miejscu czasu ma inne skutki niż kupno w kasie?
 Profil Relacje PM off  

#920 PostWysłany: 16 Lis 2015 11:11 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 273
Kilometry: 473 820
Krajów: 40 / 18.7%
Regionale Veloce działają tak jak Regionale. Jedyna różnica to taka, że nie stają na każdej stacji.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości