Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 533 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 27  Następna
Autor Wiadomość
#381 PostWysłany: 17 Sie 2015 11:45 

Loty: 1125
Kilometry: 1 117 119
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
To już lepiej trochę dopłacić i kupić niezłe wina izraelskie. Są droższe - najtaniej po 20+, bliżej 30 szekli, ale naprawdę warto.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#382 PostWysłany: 23 Paź 2015 13:54 

Witam,

Planuje wybrać się do Izraela oraz Jordanii w listopadzie/grudniu br. Trochę niepokoją mnie zamieszki i zamachy :
http://www.msz.gov.pl/pl/informacje_kon ... rozujacych

Mam kilka pytań: jak to wygląda w praktyce - komunikacja, bezpieczeństwo po zamachach? Jak jest na granicy z Jordanią ( dłuższa odprawa itp. ) i w samej Jordanii? Dalej pieczątki wbijają w "kartki"? Jak wyglądają sprawy bezpieczeństwa w samej Jordanii?
Był ktoś z Was ostatnimi tygodniami?

Pozdrawiam,
Damian
 Profil Relacje PM off  

#383 PostWysłany: 23 Paź 2015 14:12 
Awatar użytkownika

Loty: 288
Kilometry: 619 240
Krajów: 68 / 31.8%
niebieski
jak jest napieta sytuacja w regionie nigdy nie wiadomo jak będzie - także na to złotej rady nie ma
jak ja byłem też troche sie działo - było więcej wojska na ulicach, helikoptery i takie tam,
wiecej kontroli itp.
W Jordanii w tym czasie nie było nic odczuwalne - to inny kraj; w Jordanii jest bezpiecznie chociaz jak wszędzie trzeba zachować pewne środki ostrożności;
Pieczątki na karteczce nic Ci nie dadzą - jordańczycy Ci wbiją swoje pieczątki więc będzie ślad, że przekraczałeś granicę izraelsko-jordańską
pozdrawiam

#384 PostWysłany: 23 Paź 2015 14:17 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 39 898
Krajów: 7 / 3.3%
Nie do końca tak jest jak mówisz, bo pieczatka jest tylko z Aqaby jeżeli ktoś chce przekroczyć granice w Aqabie, a do Aqaby można też dostać się drogą morską i z powietrza ;)

Co do samej Jerozolimy to ja jednak bym się nie odważył tam teraz lecieć, codziennie tam ktoś ginie i sytuacja jest bardzo napięta.
 Profil Relacje PM off  

#385 PostWysłany: 23 Paź 2015 14:25 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 671 009
Krajów: 64 / 29.9%
Ale teraz w Jordanii jest wielu uchodźców z Syrii za to, i sytuacja też jest napięta. Podejrzewam, że w Petrze może nie być problemów, ale na północy kraju już tak.

#386 PostWysłany: 23 Paź 2015 14:27 
Awatar użytkownika

W Jordanii uchodźcy z Syrii sa od poczatku wojny domowej, ja będąc w Amman w 2013 ani trochę nie odczuwałem konfliktu w Syrii poza tym że w telewizji widziałem sceny jakich nie widzi sie na co dzień w polskiej TV :)
 Profil Relacje PM off  

#387 PostWysłany: 23 Paź 2015 14:36 

niebieski
Sudoku napisał(a):
To już lepiej trochę dopłacić i kupić niezłe wina izraelskie. Są droższe - najtaniej po 20+, bliżej 30 szekli, ale naprawdę warto.

Generalnie wina izraelskie w Izraelu są droższe niż poza nim (np. w porównaniu do Europy). Widać na ulicach i w sklepach różne promocje, np. 3 za 100 szekli, ale niestety poniżej 80-100 szekli ciężko o coś, co nie będzie "sikaczem".
 Profil Relacje PM off  

#388 PostWysłany: 23 Paź 2015 15:12 
Awatar użytkownika

niebieski
pegi84
ok - chodziło mi o przejście lądowe izraela z jordania (chyba najtańsza i najprostsza trasa)
a jak można przekroczyć drogą morską i powietrzną? - mozna prosić o jakieś szczegóły na przyszłość
jak sie kształtuja loty cenowo?
pozdrawiam

#389 PostWysłany: 23 Paź 2015 16:45 

Jak się poprosi to w Jordanii bez problemu wbijają pieczątki poza paszport. Trzeba tylko wypełnić jakiś papier (fly visa się to chyba nazywa).
 PM off  

#390 PostWysłany: 24 Paź 2015 08:56 
Awatar użytkownika

@kojot_lubin

Chodziło mi o to że można tam się dostać drogą lądową, morską i powietrzną więc nie koniecznie będzie to oznaczać że przybyłeś tam z Izraela. Pieczątki czy to przyleciałeś samolotem czy to przybyłeś tam z Izraela są takie same więc akurat pieczątka Jordańska z Aqaby nie jest tu problemem w krajach muzułmańskich ... Bo w Londynie już miałem mały problem ;)

A o pieczątkach na karteczkach pierwsze słyszę... nie wspominając już o tym że tam to przejście graniczne wygląda jak te u Nas za komuny i nikt nie mówił po angielsku, albo po prostu nie chcieli ze mną rozmawiać :D
 Profil Relacje PM off  

#391 PostWysłany: 24 Paź 2015 16:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Ok rozumiem
o wbijaniu na karteczkę na przejściu lądowym między izraelem a jordanią przez jordańczyków pierwszy raz słyszę
może ktoś potwierdzić tą informację - jak pytałem to nie było takiej możliwości - jak jest to bezproblemowe to warto o tym wiedzieć;

sama jordańska pieczątka z przejścia lądowego może być problemem pomimo braku pieczątki izraelskiej (która została wbita na karteczkę, znam takie przypadki) - czy pieczątki z przejścia lądowego a innego przejścia są takie same? nie ma tam jakiejś nazwy przejścia czy czegoś co wskazuje że to jest to przejście a nie inne?

zresztą z pogranicznikami "trzeba ostrożnie" :) ostatnio miałem problem z wyjazdem z Gruzji do Armenii tj. do Gruzji kolega wjechał na dowód a wyjechać do Armenii chciał na paszport i ten okazał gruzinom przy wyjeździe: i się zaczęło sprawdzanie/przepytywanie/czekanie/dzwonienie itp.itd.
dostałem też ostatnio "zestaw pytań" na lotnisku w Pradze przy przelocie do Stambułu:
- skąd jestem, jak się dostałem do Pragi, gdzie mieszkam w Polsce, gdzie w Pradze zostawiłem samochód, czym się zajmuję, po co lecę do Turcji :)
pozdrawiam

#392 PostWysłany: 24 Paź 2015 19:11 

Ja Ci potwierdzam, robiłam to w czerwcu. Jak jeszcze tego nie wywalilam to mogę nawet Djecie zrobić

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 PM off  

#393 PostWysłany: 24 Paź 2015 19:14 

Sory za post pod postem ale nie mogę edytować. Ja wzięłam osobno bo sie wybieram do Iranu gdZie byłby problem ze śladem bytnosci w Izraelu w paszporcie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 PM off  

#394 PostWysłany: 24 Paź 2015 19:25 
Awatar użytkownika

chętnie zobaczę zdjęcie :) a kartka pewnie dlatego bo ISIS przez Jordanie dostaje się do Syrii
 Profil Relacje PM off  

#395 PostWysłany: 24 Paź 2015 20:42 

@ Jak się poprosi to w Jordanii bez problemu wbijają pieczątki poza paszport. Trzeba tylko wypełnić jakiś papier (fly visa się to chyba nazywa).

Ciekawe. W sumie planowałem za rok Iran, dlatego pytałem o pieczątkę izraelską, ale rzeczywiście jordańska i tak daje do myślenia ;)
Dokładnie to planowałem Eilat, może Negev ( bez centralnego/północnego Izraela ) i dalej spędzić ok 5-6 dni w Jordanii. Ale ostatnie zamachy i niestabilna sytuacja w Jordanii trochę krzyżuje mi plany. Sam już nie wiem czy jechać.
 Profil Relacje PM off  

#396 PostWysłany: 24 Paź 2015 22:54 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 629 490
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
kojot_lubin napisał(a):
sama jordańska pieczątka z przejścia lądowego może być problemem pomimo braku pieczątki izraelskiej (która została wbita na karteczkę, znam takie przypadki) - czy pieczątki z przejścia lądowego a innego przejścia są takie same? nie ma tam jakiejś nazwy przejścia czy czegoś co wskazuje że to jest to przejście a nie inne?

Przejrzałam swoje, co prawda już stare pieczątki, z 2010 roku. Z przejścia granicznego lądowego są inne niż te z lotniska. Na tej z przejścia lądowego jest podana nazwa konkretnego przejścia granicznego (u mnie akurat nie była to Aqaba tylko przejście na północy kraju).

#397 PostWysłany: 25 Paź 2015 09:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie analizowałem tego jakoś szczególnie, ale zawsze wydawało mi się, że każde przejście ma swoją odrębna pieczątkę - przeglądnąłem to co mam w paszporcie i zawsze jest różnica, nie wiem czy tak jest we wszystkich krajach
zdziwiło mnie to co pisał pegie84, że wszystkie są takie same, ale nie chcę się spierać
faktem jest, że znam przypadek problemowy z jordańską pieczątką z przejścia lądowego w Aqabie pomimo braku pieczątki izraelskiej, dlatego tak drążę temat :D
swojego czasu też deklarowałem w Wietnamie, którymi granicami będę wjeżdżał i wyjeżdżał z kraju - w międzyczasie się zmieniły plany i robiłem to odwrotnie - tam nikt problemów nie robił ale pytanie miałem dlaczego zadeklarowałem inaczej;
pozdrawiam

#398 PostWysłany: 25 Paź 2015 13:43 

Jeśli chodzi o Iran to z tego co się orientowałam to wiza izraelska w paszporcie=100% odmowa wizy irańskiej.
Ale przecież stempel z Jordanii z przejścia Izraelem=wizyta w Izraelu stąd lepiej poprosić, żeby nie wbijali w paszport. Choć podobno tu jest szansa na otrzymania wizy ale jest też ryzyko.
Co do ich znajomości angielskiego to nie pyta się zdaniami trzykrotnie złożonymi ;) Tylko stamp outside the passport (+uśmiech nr 7), dostaje się kartkę do wypełnienia i tyle.
Załączam zdjęcia :)

Załączniki:
zdjęcie.JPG
zdjęcie.JPG [ 161.98 KiB | Obejrzany 1509 razy ]
zdjęcie(1).JPG
zdjęcie(1).JPG [ 203.25 KiB | Obejrzany 1509 razy ]
 PM off  

#399 PostWysłany: 25 Paź 2015 14:40 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 629 490
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
@Boisfarine Ale żeby uściślić, Ty mówisz o przejściu w Aqabie prawda? Bo tam można przekroczyć granicę bez jordańskiej wizy. Na innych przejściach trzeba tą wizę mieć, a wygląda to tak, że wklejają znaczek do paszportu i stemplują do kiedy ważna itd. Nie jestem przekonana, czy taką wizę można dostać na oddzielnej karteczce.

#400 PostWysłany: 25 Paź 2015 16:33 

Wjazd do Jordanii przez Aquabę, tam dostałam tę karteczkę i pierwszy stempel. Wyjazd był przez inne przejście (na północy, miejscowości teraz nie mogę sobie przypomnieć). Tam też trzeba było tę kartkę mieć i stemplowali ją drugi raz. Ale w paszporcie żadnego śladu.
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 533 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 27  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości